ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 76 853
  • 1 120
  •   1
Отговори
# 960
За момента не

# 961
  • София /Абсурдистан
Нищо не са ми вземали, но преследвах личната месец и половина. Досадно и било да пише това. В следствие на тези глупости, изпуснах срока и не ми платиха после за два месеца. Пишат се точно 4 реда, ама трябва да се напишат.

# 962
Моята каза, че го пишела в извънработно време, от никъде не и се плащало, трудоемко било и още куп работи, като го вземах я попитах колко дължа, отговори ,,колкото дадеш".Дадох и 20 лева, защото във фейсбук групата хората писаха, че на някои нищо не са им искали, на някои 20, 30, 50 и 80 лева, всички различно и аз дадох минимума, ако е искала повече, да е казала.

# 963
Не. При положение че съм с ТЕЛК и потребителска такса не ми взимат, за бележки и рецепти- също.  И само за информация- направленията за ТЕЛК ги пишат в някаква друга програма и не всички ЛЛ са обучени( при мен от 3-ма в практиката, само един  ги пуска), та понякога се налага да се изчака..., но не  и чак месец...

# 964
  • София /Абсурдистан
Пишат се точно 2-3 реда на кръст, но им е досадно и не им се занимава. Не видях някъде да е писано на отделна програма, ама кой ги знае.

# 965
  • София
Не мисля, че е на отделна програма. Аз се изтипосах с искане за направление за гинеколог и рецептата за Пролия.
Както си написа направлението и рецептата, влезе явно в друг прозорец и го написа за има-няма 5 минути. Каза, че въобще не е важно какво ще напише освен ЕГН и  диагнозата.  Комисиите четат най-вече изследванията и епикризите . Етапна епикризаа отказа да пише, защото съм имала от невролога. Тя моята ЛЛ е малко шантава и отнесена, та въобще не е критерии. Аз ако й оставя копия на документите да пише по-късно, съм сигурна, че ще ги загуби и няма да помни, че съм оставяла нещо. Затова седях там, докато не си взех направлението. После в е-здраве видях, че даже имам 2 направления пуснати, явно нещо пак се е омотала.

# 966
  • Пловдив
За издаването на направление, с което личният лекар насочва за освидетелстване здравноосигурено лице към органите на ТЕЛК, пациентът не заплаща.

От сайта на НЗОК:

https://www.nhif.bg/bg/online/answers/54449
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/54390

Попаднах и на това :

Общопрактикуващият лекар (ОПЛ) издава “Направление за медико-диагностична дейност” (бл. МЗ-НЗОК №4) за високоспециализирани медико-диагностични изследвания, в случаите на:

писмено назначение от ТЕЛК или от НЕЛК;

за ВСМДИ: "Мамография на двете млечни жлези" и „Ехография на млечна жлеза“ от пакет "Образна диагностика", "Хормони: fT4, TSH" "Туморен маркер: PSA - общ, свободен" и "Изследване на урина-микроалбуминурия" от пакет "Клинична лаборатория".

За ВСМДИ, които фигурират и като медико-диагностични изследвания (МДИ) в друг пакет по друга специалност.
Личният лекар издава направление за високоспециализирани дейности (бл. МЗ-НЗОК № 3А) за определени дейности, включени в диспансерното наблюдение на здравноосигурените лица и от пакет „Анестезиология и интензивно лечение“.

https://www.nhif.bg/bg/online/faq

Който има смелост да си търси правата!

Първият път отидох без час , за да попитам какво трябва да направя - каза ми да си взема час и  да занеса всички епикризи. Издаде ми направление в рамките на часа за преглед.
Миналата година  процедирам по същия начин.  Изненада - не можело. Трябвало да занеса всички епикризи, да попълня някакъв докумени с мои данни и тези на работодател.     Отговорих и ,че всичко е при нея , а  останалото ще го напиша точно за 5 минути. Ако ми откаже да ми даде направление за ТЕЛК ще си изпусна срока.   За един ден ми издаде направление.
Тази година взимам час още в началото на март, защото не знам какво пак ще измисли. Пак греда - не можело сега ,да съм отишла в петък  след часовете.  Случайно хванах в супердок,че излезе свободен последния час и го грабнах на момента Simple Smile.  Издадеми направлението в рамките на часа за преглед.
За 2025 пак ще взема  час още за началото на март и ще чакам поредната изненада Simple Smile

Относно плащането - първият път не ми взе пари,защото съм  била с онкодиагноза. Вторият и третият си изпроси по 10 лв. Дадох ги. Март 2025 мисля,че ми е последното явяване, но ако ми поиска повече от 10 лв няма да си замълча.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 07:48 от Перах

# 967
  • София
ЛЛ /или по-скоро сестрата/ ми пише направление за ТЕЛК за 5 мин., когато и да отида, никога не ми искат пари за това /всъщност за нищо, с онкологично заболяване съм/.
За много странни практики разказвате....

# 968
  • Sofia
И при мен е като при Olive .Не плащам за нищо при ЛЛ

# 969
  • Пловдив
ЛЛ /или по-скоро сестрата/ ми пише направление за ТЕЛК за 5 мин., когато и да отида, никога не ми искат пари за това /всъщност за нищо, с онкологично заболяване съм/.
За много странни практики разказвате....

Взимат  и по 50 лв, а вече може и повече да си искат.

Я да питам... ТЕЛК за онко става пожизнен след петата година. До сега съм била с ТЕЛК за 2г за 1г. и пак за 1 г. Март като подавам пожизнен ли ще  бъде? Нямам придружаващи заболявания.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 08:48 от Перах

# 970
  • София
Да, такъв стана моят сега.

# 971
  • Ланкър, планините Овнерог
ЛЛ спря да ми търси пари за каквото и да е, след като разбра диагнозата. Не е същия като за другите направления темплейт за попълване. Показа ми къде най-често я изхвърля за тъпотии и понякога трябва да започва от начало. Сестра няма и за това в извънработно време се занимава с това. След 1 седмица си го взех (може и по-рано да е била готова). Тя беше една от всички, които настояваха да пусна за документи за ТЕЛК.

# 972
Те не искат пари за направлението, искат за писането на етапната епикриза. Тя е пет реда.

# 973
  • Ланкър, планините Овнерог
Не знам, при мен беше първо освидетелстване, нищо, освен направление, не ми е трябвало от нея. Представих всички епикризи от леченията + амбулаторни листове от последните прегледи + безумния преглед от нефролог.. То и за след това не си представям тя да пише, по-скоро онколога и уролога (в моя случай)

# 974
  • Sofia
Как ЛЛ ще пише етапна епикриза за онко?Нито има квалификация, нито има такива права.На мен етапна ми даваха от болницата, където ми е лечението

Общи условия

Активация на акаунт