ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 76 842
  • 1 120
  •   1
Отговори
# 975
В моето писмо пишеше етапна от ЛЛ. Какво има да напише името на заболяването?

# 976
  • Ланкър, планините Овнерог
За данъчни облекчения да питам. Едната ми дъщеря е на 17г, до сега все аз съм пускала декларацията за облекченията, но от тази година нали и заради ТЕЛК вече. Та, може ли и двете или няма как? Малко над 3м бях в болнични. За облекчението от ТЕЛК подава ли се декларация към работодателя или решението е достатъчно?

# 977
  • Sofia
В моето писмо пишеше етапна от ЛЛ. Какво има да напише името на заболяването?
Мойта етапна е 2 страници А4

# 978
Излишно е. Достатъчно е само основното заболяване и ако искате се изброяват и придружаващите.

# 979
  • София
За данъчни облекчения да питам. Едната ми дъщеря е на 17г, до сега все аз съм пускала декларацията за облекченията, но от тази година нали и заради ТЕЛК вече. Та, може ли и двете или няма как? Малко над 3м бях в болнични. За облекчението от ТЕЛК подава ли се декларация към работодателя или решението е достатъчно?
Може и за двете да подадеш, те са съгласно различни основания и ти се полагат. Телк решението е достатъчно да дадеш на работодателя (принципно той би трябвало да го получи и служебно от ТЕЛК, но все пак си е твое задължение да го уведомиш), за децата - декларация стандартно.

# 980
  • Пловдив
Излишно е. Достатъчно е само основното заболяване и ако искате се изброяват и придружаващите.

bubolina73 Лекар ли си ? В ТЕЛК ли работиш?
Запозната ли си с диагнозата и придружаващите заболявания на chocha и какъв процент и дават за ТЕЛК, че си позволяваш да даваш съвет какво да се пише  в Епикризата?

Не за първи път и не само в тази тема си позволяваш да пишеш неща, които не отговарят на истината.  Колко пъти и колко човека трябва да ти го казват или да оборват твърденията ти???
Що за удоволствие ти  доставя да даваш грешна информация и съвети и то в теми, които се отнасят за здраве или здравословно състояние или ТЕЛК???

Ако не се лъжа си счетоводител, но не съм те засичала в счетоводните теми😊
 Защо не отговори на въпроса на Гита Ог ?   

Аз отдавна подминавам  всичко написано от теб в темите , но последното ти мнение ме предизвика, защото  съветът  ти   е  в минус за chocha.

# 981
  • България
Етапната ми епикриза от онкото е подробна и по дати описва прегледите ми през три месеца, като диспансеризирана. Няма как моят ЛЛ да ми я издаде, тъй като просто при него ги няма констатациите от гинеколог и образна диагностика от онкото.

# 982
Лекаря от ТЕЛК ми каза какво и как да пише личната след първия и ферман. Тях не ги интересува кога, къде и колко пъти си лежал. Четат заболяването и гледат в НМЕ за това заболяване колко процента се полагат. Фермани изобщо не четат. И пет пъти да си лежал, ако си от РМШ- за първите две толкова, за третата толкова и т.н.
За сърдечните също- за недостатъчнос- за втора степен един процент, за трета друг, нез гоависимо дали си лежал или не си в болница и колко пъти. Лекарите от ТЕЛК  не преценят, те работят по НМЕ, не могат нито да дадат повече, нито по-малко.

# 983
  • Пловдив
Изобщо не си разбрала какво пиша :
1.   Ти  знаеш  какво пише в твоята, но не и в епикризата на някой друг човек. Може в неговата да има изредени 10 придружаващи заболявания, които дори  и да са с малък процент,  той може да им помогне да получат по-голям краен процент за ЕР.

Давам ти елементарен пример с нисък процент:
2 увреждания по 20% се смятат така (20+20Х20%)= 40%Х20%=8%, значи 8% се добавят към водещото.
Ако основното заболяване е 65 % и към него се добавят 8% от други две заболявания, то крайният % в ЕР ще е 73%.

2.   Това, че някакъв лекар ти е казал, че не чете, се отнася само за този лекар. В другите комисии може и да чета. На мен ми искат етапна епикриза от Онкото, не от ЛЛ. Не знам какво и колко пише, защото е в запечатан плик.

3.   Пак пишеш подвеждаща информация ! Щом не ги интересува кога, къде и колко пъти си лежал, Защо тогава искат всички епикризи и изследвания от последните 12 месеца и защо хората се налага да лежат в болница преди явяване на ТЕЛК? .
За някой заболявание има  значение кога и колко пъти си бил в болница!!!

На мен юли ми поискаха оригинална епикриза от последния КТ, защото при подаване бях дала копие.

Който има вече пожизнен ТЕЛК и не желае да се явява ,може да подаде молба/ декларация и да се откаже от придружаващи заболявания, особено, ако те не му носят по-висок краен процент. Това решение взима всеки сам, а не ти за другите!

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 12:18 от Перах

# 984
  • София /Абсурдистан
За онко съм давала години наред само последната епикриза и/или резултатите от пет скенера. Проблеми не е имало.
Аз имам и придружаващи сериозни и за сега няма да се отказвам, попадам във втората група.

# 985
  • Пловдив
За онко съм давала години наред само последната епикриза и/или резултатите от пет скенера. Проблеми не е имало.
Аз имам и придружаващи сериозни и за сега няма да се отказвам, попадам във втората група.

Това се опитвам да обясня, че всяка комисия си има своите изисквания.
Имам 3 явявания по документи по старите правила . И трите пъти съм давала  направление от ЛЛ и епикризи от болницата за последните 12 месеца. След  това  с писмо са  ми искали и етапна епикриза от онкото,която ми дават в запечатан плик.

Подобни различия има и за картите за ГТ и талоните за паркитане. Може и  за друго да има.
В Пловдив за ГТ искат само оригинал на ЕР, а за София скоро някой писа,че искат решение за  отпусната пенсия / дано не бъркам/.
Талоните за паркира се дават на всеки,който има над 50% ТЕЛК без значение от заболяването, а в други градове само на тези,които има физически увреждания. Поправете ме ,ако бъркам.

# 986
Момичета,
Скоро писах в темата за рак на гърдата, но да го кажа и тук: Има решение на ВАС от лятото на тази година (РЕШЕНИЕ № 6975/06.06.2024), с което критериите за даване право на паркиране се обявяват за нищожни. Така че всички с 50 и над 50/100 имат право на талон за паркиране.
(специално за наредбата на Столична община е решението, но предполагам, че може да се ползва и за другите градове)

# 987
Придружаващите се изброяват след основното, даже като се прибера ще снимам образец.

# 988
  • Пловдив
Момичета,
Скоро писах в темата за рак на гърдата, но да го кажа и тук: Има решение на ВАС от лятото на тази година (РЕШЕНИЕ № 6975/06.06.2024), с което критериите за даване право на паркиране се обявяват за нищожни. Така че всички с 50 и над 50/100 имат право на талон за паркиране.
(специално за наредбата на Столична община е решението, но предполагам, че може да се ползва и за другите градове)

Отскоро има  нещо специфично за паркиране в центъра.  Особено за хора,които не са от София.
Ще потърся какво беше и ще пиша.

# 989
Придружаващите се изброяват след основното, даже като се прибера ще снимам образец.

Искат само диагнозите, всичко надолу е излишно и епикризите от отделения, като и при тях гледат само диагнозата, а не колко си лежал и с какво са те лекували.

Общи условия

Активация на акаунт