ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 76 724
  • 1 120
  •   1
Отговори
# 900
  • София /Абсурдистан
Реално колко време по-рано трябва да се подадат документите за преосвидетелстване, за да няма проблеми? / за трите месеца знам, но стават забавяния/.

# 901
Реално колко време по-рано трябва да се подадат документите за преосвидетелстване, за да няма проблеми? / за трите месеца знам, но стават забавяния/.
Едва ли някой може да отговори.
Подала съм документи по новите правила - три месеца преди изтичане на решението, а то изтича на 01.12.24 г. Насрочиха ми дата за м. септември, за което изпратих възражение до НЕЛК. После втора дата за м. октомври, след която се обадих в ТЕЛК -а, където бяха изпратени документите. Казаха, че не са разгледани. От тогава до момента ни вест, ни кост.
Чакам 07.12., когато обикновено превеждат пенсията на човека и ще видим какво ще последва.

# 902
От Социалните най-зор ми е за картата за ГТ, за която все пак първо трябва да мина през социалните, които даже не знам къде са (някъде в Ст.град). Имоти на мое име нямам, кола тепърва ще купуваме (не заради ТЕЛК-, така се случи), на мое име ще е, с мъж ми нямаме брак. За потр.такса все тая ми е, ЛЛ не ми търси такса, откакто разбра за диагнозата ми, рядко ходя на прегледи по ЗК, за болнично лечение до тук пък хич. Тепърва ще чета, вчера си взех решението. ЛЛ трябва ли да уведомявам?
Гита,после ако може пишете после какво стана с картата за градски транспорт.Както писах по-рано на мене не ми я дадоха докато не представих разпореждане за пенсия.Така загубих няколко месеца ползване.Аз също съм от София.

# 903
  • Ланкър, планините Овнерог
Аха, утре ще питам за условието за пенсията. Т.е. първо НОИ, после карта, така ли излиза?
Slunchoto, аз в електронното здравно досие (ездраве) виждах номера на ТЕЛК комисията, към която съм разпределена. Само през компютър се вижда папката "Мед.експертиза", в приложението на телефона я няма. С КЕП се влиза.

# 904
Аха, утре ще питам за условието за пенсията. Т.е. първо НОИ, после карта, така ли излиза?
Slunchoto, аз в електронното здравно досие (ездраве) виждах номера на ТЕЛК комисията, към която съм разпределена. Само през компютър се вижда папката "Мед.експертиза", в приложението на телефона я няма. С КЕП се влиза.
Гита, нека ви обясня как беше при мен.Скоро ми беше освидетелсването /юли/. Като си взех ТЕЛК решението веднага отидох в социалното подпомагане и подадох за добавката,защото те не изплащат с задна дата.На следващия ден отидох до НОИ и подадох за пенсия.Не съм чакала 15 дни както някой каза.Мисля,че някой ми беше казал,когато е освидетелсване не се чака.Приеха ми документите и след 2 месеца започнаха да ми изплащат пенсията.Когато получих разпореждането за пенсия отидох до бюро социални услуги/различно от социлно подпомагане/ и там подадох за карта за градски транспорт и син талон за паркиране.Картата ми беше готова за седмица.Дано да съм била полезна.

# 905
Аз продължавам наивно да си мисля, че някои неща могат да се свършат електронно. Можете ли да обясните като на дебил защо трябва да се ходи на крака в НОИ, като са дали опция през ЕПЕУ? Преди малко за 5мин пуснах заявлението, но предвид "електронното" ми заявление за ТЕЛК, не съм убедена, че ще ми се получи. Отделно, 20 пъти четох за необходимите документи и никъде не става дума при инвалидните пенсии да се искат трудови книжки. Сигурна съм, че има уловка, но....

# 906
Гита, поне поне първия път те съветвам да отидеш на място- носиш си трудовата книжка и актовете за раждане на децата( за да ти признаят майчинството), както и бележка с банковата сметка. Като ти оправят стажа( че ако си на повече години, може и да ти липсва някой- при мен поне имаше липси от 90-те години на миналия век), вече няма да ти се налага да ходиш... Иначе да- има някакви опции за електронно подаване, ама от опит да ти кажа- не всичко работи.

# 907
Предполагам, че има нещо гнило. Нали и електронно подадох за ТЕЛК, но все пак ме привикаха за доп.документи, че и решението на ръка го взех. Аз да си измрънкам, де. Не мога да ги разбера с тези тр.книжки - даже през профила ми в ЕПЕУ си виждам всичкия стаж, какво остава за служителите там.

# 908
Здравей. Минах през това точно сега. Подадох електронно и бях вписала трудов стаж 27 години и нещо си, оорто ми излизаше от самата система на egov. Получих мейл, че искат трудови книжки, болнични и пр., за да опредят стажа ми. Звънях n  пъти, но успях да се свържа. Казаха ми, че мога да не ходя на място и някъде в egov ( не успях да намеря къде) можело да подам заявление, че няма да подавам документи и да не чакат едномесечния срок.
В крайна сметка го изчаках. 2 месеца и нещо по-късно ми излезе решение и при телк 90% получавам 105% от минималната пенсия, което си е минимумът. Нямам представа при какви условия се получава над това.
Т.е. не знам дали по служебен път, автоматочно е минимумът, защото системите не си говорят. Или защото с моя стаж и осигуровки, така или иначе съм минимума, което честно казано е тъжно за 27 години трудов стаж.

Аз продължавам наивно да си мисля, че някои неща могат да се свършат електронно. Можете ли да обясните като на дебил защо трябва да се ходи на крака в НОИ, като са дали опция през ЕПЕУ? Преди малко за 5мин пуснах заявлението, но предвид "електронното" ми заявление за ТЕЛК, не съм убедена, че ще ми се получи. Отделно, 20 пъти четох за необходимите документи и никъде не става дума при инвалидните пенсии да се искат трудови книжки. Сигурна съм, че има уловка, но....

# 909
  • Sofia
Първоначално отпускат минимума и на четвъртия месец изравняват накуп остатъка

# 910
Подала съм документи по новите правила - три месеца преди изтичане на решението, а то изтича на 01.12.24 г. Насрочиха ми дата за м. септември, за което изпратих възражение до НЕЛК. После втора дата за м. октомври, след която се обадих в ТЕЛК -а, където бяха изпратени документите. Казаха, че не са разгледани. От тогава до момента ни вест, ни кост.
Чакам 07.12., когато обикновено превеждат пенсията на човека и ще видим какво ще последва.

Извинете ако мога да попитам къде се обадихте и Ви вдигнаха телефона? Защото майка ми се обажда на 4 номера и нищо, дни наред. Или сте разбрали къде са пратени документите (и как?)

Благодаря Ви

# 911
Скрит текст:

Извинете ако мога да попитам къде се обадихте и Ви вдигнаха телефона? Защото майка ми се обажда на 4 номера и нищо, дни наред. Или сте разбрали къде са пратени документите (и как?)

Благодаря Ви
Обадих се в ТЕЛК - комисията, където бяха документите. Телефона го намерих в интернет. А местонахождението на документите го разбрах от кореспонденцията ми с НЕЛК.
Сега съм решила да се обадя /ако се наложи ще отида на място/ в РКМЕ, където подадох документите /за Стара Загора става дума/ и да попитам къде са изпратени последно, след което ще търся начин /през интернет/ да се свържа и да разбера какво става.

# 912
  • Пловдив
Slunchoto,  при подаване   в Пловдив/ 12март/  веднага получих мейл,че съм подала документи.
На 14.03 получих мейл къде съм разпределена и на 05.07 получих мейл ,че ми е издадено ново ЕР.
На 08.07   пристигна с препоръчано писмо.
 Това беше преди промените.  Сега не  изпращат ли нищо на ел.поща ?

# 913
  • София
Ние подавахме по електронен път заявлението към НОИ и след няколко дни се обадиха по телефона да представим трудова книжка в оригинал на място. Излиза, че няма вариант да се спести отиването. Единственото предимство е, че се бяхме разбрали в коя стая да донесем книжката и не се наложи да чакаме на общата опашка. След 4 месеца получихме първата пенсия. Не са отпускали минималната, направо изчислена дойде.

# 914
Slunchoto,  при подаване   в Пловдив/ 12март/  веднага получих мейл,че съм подала документи.
На 14.03 получих мейл къде съм разпределена и на 05.07 получих мейл ,че ми е издадено ново ЕР.
На 08.07   пристигна с препоръчано писмо.
 Това беше преди промените.  Сега не  изпращат ли нищо на ел.поща ?
Получих мейл за дата на разглеждане, но не бяха разгледани т.е. няма решение. Обадих се няколко дни след датата и от тогава нищо.

Общи условия

Активация на акаунт