ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 76 837
  • 1 120
  •   1
Отговори
# 990
Перах,
Да не би да става дума за забраната за движение и паркиране в центъра на стари автомобили? Това са колите от 1-ва и 2-ра екогрупа.
Ако е това, то няма общо с ТЕЛК.
Това решение, за което писах е за хората с  ТЕЛК, които нямат двигателни проблеми, но до сега бяха лишени от правото на паркиране на местата за хора с увреждания.
Аз шофирам ежедневно и ме касае това  и сега като си подновя ТЕЛКА-а, ще си искам и талон за паркиране. 

# 991
  • София
Моли, това е страхотна новина! Скоро ми излезе решението - в такъв случай ще отида пак да пробвам за паркирането, но мисля, че искат и пенсионното разпореждане там? Или не?

# 992
Олив,
Не би трябвало да искат пенсионното разпореждане. Чета, че нужните документи са :
Необходимите документи при подаване на заявление са:
- Заявление по образец
- Копие от ЕР на ТЕЛК
- Цветна снимка паспортен формат
- Лична карта за сверяване на адрес.
Аз подавах при първото ЕР по електронен път. Отрязаха ме и получих официален отказ на основание точно този чл.91 от наредбата. Тогава една позната успя да ги пребори, обжалва и си взе талон, но на мен не ми се занимаваше, а и реших, че не е морално спрямо хората с двигателни проблеми.
Обаче се оказа, че този талон ти дава право на паркиране в целия ЕС, а не можеш да го получиш от другаде. Само от СО, ако си от София. И така СО те лишава от правото да паркираш в цяла Европа, защото видиш ли в София проблема с паркирането не е решен ?!?
Сега съм подала за преосвидетелстване и като ми излезе новото ЕР, ще подам пак за талон за паркиране.
Този път възнамерявам да си го взема, а дали ще го ползвам е отделен въпрос.

# 993
Когато си вземах талона за паркиране ме предупредиха, че не важи за летище София. Има ли още някъде където не важат?

# 994
Буболина, предполагам, че защото е частен паркинга там.  Ако е така, то е логично да не важи за всички платени паркинги.
Със сигурност важи за синя и зелена зона за местата, обозначени за хора с увреждания.

# 995
  • София /Абсурдистан
Олив,
Не би трябвало да искат пенсионното разпореждане. Чета, че нужните документи са :
Необходимите документи при подаване на заявление са:
- Заявление по образец
- Копие от ЕР на ТЕЛК
- Цветна снимка паспортен формат
- Лична карта за сверяване на адрес.
Аз подавах при първото ЕР по електронен път. Отрязаха ме и получих официален отказ на основание точно този чл.91 от наредбата. Тогава една позната успя да ги пребори, обжалва и си взе талон, но на мен не ми се занимаваше, а и реших, че не е морално спрямо хората с двигателни проблеми.
Обаче се оказа, че този талон ти дава право на паркиране в целия ЕС, а не можеш да го получиш от другаде. Само от СО, ако си от София. И така СО те лишава от правото да паркираш в цяла Европа, защото видиш ли в София проблема с паркирането не е решен ?!?
Сега съм подала за преосвидетелстване и като ми излезе новото ЕР, ще подам пак за талон за паркиране.
Този път възнамерявам да си го взема, а дали ще го ползвам е отделен въпрос.

Това са документите, аз подадох същите.
Аз първо получих писмен отказ, а съм и с двигателни проблеми. После вече нещата се разрешиха, някой успя да осъди тъпата община.

# 996
Когато си вземах талона за паркиране ме предупредиха, че не важи за летище София. Има ли още някъде където не важат?
многа ясно е че не важи..все.пак е ПЛАТЕН ПАРКИНГ

# 997
Има и други платени паркинги, които имат места за инвалиди за един или два часа.

# 998
Mollly, много благодаря че сподели!
И мен ме отрязаха преди години и оттогава не съм се пробвала.

# 999
  • Пловдив
Перах,
Да не би да става дума за забраната за движение и паркиране в центъра на стари автомобили? Това са колите от 1-ва и 2-ра екогрупа.
Ако е това, то няма общо с ТЕЛК.
Това решение, за което писах е за хората с  ТЕЛК, които нямат двигателни проблеми, но до сега бяха лишени от правото на паркиране на местата за хора с увреждания.
Аз шофирам ежедневно и ме касае това  и сега като си подновя ТЕЛКА-а, ще си искам и талон за паркиране. 

Моли, за  забраната за старите автомибили.
 Не мога да намеря репортажа,но ето какво открих :

Ограничението не важи за автомобили на граждани с адресна регистрация в малкия ринг и за хората с увреждания. Това ще се отбелязва със стикер за паркиране, издаден от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

https://money.bg/macro/ot-1-dekemvri-se-zabranyava-dvizhenieto-n … i-sa-globite.html

В репортажа  мисля, че се коментираше, че и хора,които не са от София,но им се налага да посетят лекар и да паркират в центъра, могат да изпратят запитване до ЦГМ и да получат разрешение.

# 1 000
Здравейте. Имам въпрос относно заверяването на ТЕЛК-ово решение "Влязло в сила" 14 дни след получаването му. Минах на ТЕЛК по стария ред - с лично явяване. Връчиха ми лично решението и ми казаха, че "това е всичко." Не трябвало да се заверява. Но в НОИ искат заверка. Чета, че се прави заверка. А от комисията казват, че всичко вече е по електронен път.
Моля за съвет. Ще изпусна срока от 1 месец за внасяне на трудовите книжки и решението в НОИ. Как да процедирам? Има ли някакъв законов текст или просто да пробвам при друга служителка на друго гише в НОИ?

# 1 001
  • Пловдив
Здравейте. Имам въпрос относно заверяването на ТЕЛК-ово решение "Влязло в сила" 14 дни след получаването му. Минах на ТЕЛК по стария ред - с лично явяване. Връчиха ми лично решението и ми казаха, че "това е всичко." Не трябвало да се заверява. Но в НОИ искат заверка. Чета, че се прави заверка. А от комисията казват, че всичко вече е по електронен път.
Моля за съвет. Ще изпусна срока от 1 месец за внасяне на трудовите книжки и решението в НОИ. Как да процедирам? Има ли някакъв законов текст или просто да пробвам при друга служителка на друго гише в НОИ?

От коя дата е ЕР ?  Огледай  отстрани дали някъде  няма напечатано / не печат / с дребни букви.

На новите ЕР, издадени след 21.06.  вече не се слага печат.

Ако толкова много държат на печат - това   преди се правеше в картотеката, където се подаваха докумненти.

Дописвам :

Получаване на експертното решение

издаденото експертно решение ще получите от ТЕЛК по начина, по който сте посочили в заявлението-декларация, затова е много важно да внимавате кой начин избирате;

Важно е да знаете, че експертното решение е електронен документ и ако Ви е изпратен на хартия, това е копие на оригиналния документ, върху което няма да има подписи и печати;

институциите вече са уведомени, че експертните решения са електронни документи и когато искат от Вас да представите експертно решение на хартия, то няма да бъде заверено, подписано и подпечатано;

ако Ви е необходимо хартиено копие на експертното решение и Вие нямате възможност да си го отпечатате, можете да го поискате от картотеката, където се съхранява Вашето досие от експертизата.

от  тук https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/TELK-info

Последна редакция: вт, 17 дек 2024, 15:07 от Перах

# 1 002
Аз все забравям, че не съм ходила още да ми сложат печат на новото ЕР. То е от 26.08.2024 г. и го получих по пощата. Трябва ли ми изобщо печат?

# 1 003
  • Пловдив
Аз все забравям, че не съм ходила още да ми сложат печат на новото ЕР. То е от 26.08.2024 г. и го получих по пощата. Трябва ли ми изобщо печат?
       Прочети  какво пише в поста преди твоя! !!

# 1 004
Прочетох и не разбрах, затова пак питам. Подадох документи за преосвидетелстване лично, получих новото ЕР по пощата (така пожелах). На документа има подпис и печат на ТЕЛК. Трябва ли да ходя още веднъж, за да му сложат и другия печат че влиза в сила (както направих при освидетелстването за първи път).

Общи условия

Активация на акаунт