ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори 1

• 76 908
  • 1 120
  •   1
Отговори
# 1 020
  • Ланкър, планините Овнерог
Перах, в ездраве влизам без проблем. Драмата е със сайта на Мед.експертиза, от където може да се пускат документи за освидетелстване https://ibd.mh.government.bg/

# 1 021
  • Бургас
Здравейте мили хора,
Може ли да попитам дали някой от вас си спомня след решение на ТЕЛК кога горе-долу е получил писмото си?
Аз например видях, че имам решение онлайн преди седмица и половина, но писмо още нямам.

За дъщеря ми решението е излязло на 12ти, на 17ти получих писмо. Проверете в пощата, често бележките се губят.

# 1 022
Гига Ог За Мед. Експертиза (ИСКМЕ) мисля че облачният подпис не важи, а трябва на флашка да е. Иначе няма друго обяснение през еЗдраве да влизаш с него, а в ИСКМЕ да не можеш.

# 1 023
  • Ланкър, планините Овнерог
И аз стигнах до този извод, нищо че Евротръст са написани.

# 1 024
  • Пловдив
Явно няма да мога да помогна с КЕП сайта на Мед.експертиза Sad

Пускам  тогава друга полезна информация, за която скоро се питаше.
 Тук ви трябва ПИК  издаден от  НАП :
https://portal.nra.bg/

За  данъчното облекчение
:  По служебен път работодателят получава  от ТЕЛК новия ЕР , но може и вие да го представите.
 Приспада се    от ДоД по 66 лв.месечно. Ако сега декември не изравни, и не е връщал за цялата календарна'2024 година, после до края на април'25  трябва  вие да подадете данъчна декларация по чл.50 ЗДФЛ в НАП и ще ви ги върнат (ако нямате др. задължения към бюджета).
Ако сте безработни сега, но сте имали доходи през 2024 , също може сами да си подадете тази декларация.
За детските вече  отговориха, но ...ако съпругът ви има  по-високи доходи, мисля ,че е по-изгодно той да ползва намаление.
За последното не съм сигурна. Моля някой, ако е по-наясно да пише.

Данъчното облекчение може да ползвате включително за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на изтичане срока на валидност на експертното решение, в което е определена намалената работоспособност.

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … chni-oblekcheniya

# 1 025
Здравейте мили хора,
Може ли да попитам дали някой от вас си спомня след решение на ТЕЛК кога горе-долу е получил писмото си?
Аз например видях, че имам решение онлайн преди седмица и половина, но писмо още нямам.

За дъщеря ми решението е излязло на 12ти, на 17ти получих писмо. Проверете в пощата, често бележките се губят.

Здравейте, 
Благодаря за бързия отговор. 
В крайна сметка и аз съм имала писмо малко след като съм го получила електронно, но от пощата не мислят за нужно да изпращат известия. Smile
Весели празници! Flowers Evergreen Tree

# 1 026
  • София /Абсурдистан
Аз следващата година ще подавам за продължение и от сега не ми се мисли просто какво събиране на хартийки ще е и висене пред кабинети. За плащането на изследванията да не говорим.

# 1 027
Точно заради това се отказах от придружаващите и взех 50% пожизнено. Един лекар ми каза, че това може да го направи само будала българин, циганите си измисляли болести за по-висока група, а аз съм се отказала от действителни заболявания.

# 1 028
  • София /Абсурдистан
Ама много е некоректно това да те карат да се отказваш и да ти извиват ръцете. Решила съм за сега да не се отказвам. Притеснява ме само най-гадното изследване - ЕМГ. Никак не е приятно да ти пускат ток по краката. Другите ще ги правя полека и едно по едно през годината, да не се натрупват наведнъж.

# 1 029
  • София
И аз това ЕМГ го мразя. Като ми вкарат иглите и откачам, но няма как..
Точно заради това се отказах от придружаващите и взех 50% пожизнено. Един лекар ми каза, че това може да го направи само будала българин, циганите си измисляли болести за по-висока група, а аз съм се отказала от действителни заболявания.
Не зная защо трябва да си причинявам явяване през година-две при тази система. А събирането на хартийките, загубеното време, нервите и висенето по кабинети ме вбесява. И като сметна платените изследвания, дали Киро на кирия няма да е.

# 1 030
ЗДРАВЕТЕ,много ще се радвам ако някой може да ми отговори .След ползване на 180 дни болнични подадох документи за продължаване на болничните от телк. ТЕЛК  отказаха и ме насочват към ОПЛ да подготвя документи за трайна нетрудоспособност.Подготвих и отидох да ги подавам,върнаха ме защото трябвало да минат 14 дни за обжалване . Въпроса ми е как се броят тези дни календарно или работни?

# 1 031
  • Пловдив
ЗДРАВЕТЕ,много ще се радвам ако някой може да ми отговори .След ползване на 180 дни болнични подадох документи за продължаване на болничните от телк. ТЕЛК  отказаха и ме насочват към ОПЛ да подготвя документи за трайна нетрудоспособност.Подготвих и отидох да ги подавам,върнаха ме защото трябвало да минат 14 дни за обжалване . Въпроса ми е как се броят тези дни календарно или работни?

Кой и от къде те върнаха ? Кой и какво да обжалва ? Не става ясно ?

Броят се календарни дни.  Само да няма празници и почивни дни,че  тога срокът става по-дълъг.

Последна редакция: нд, 22 дек 2024, 07:22 от Перах

# 1 032
ЗДРАВЕТЕ,много ще се радвам ако някой може да ми отговори .След ползване на 180 дни болнични подадох документи за продължаване на болничните от телк. ТЕЛК  отказаха и ме насочват към ОПЛ да подготвя документи за трайна нетрудоспособност.Подготвих и отидох да ги подавам,върнаха ме защото трябвало да минат 14 дни за обжалване . Въпроса ми е как се броят тези дни календарно или работни?

Броят се календарни дни.  Само да няма празници и почивни дни,че  тога срокът става по-дълъг.
      тогава стават работни щом      махаме празничните и почивните

# 1 033
  • Пловдив

тогава стават работни щом      махаме празничните и почивните
      Мда..работни е трябвало до напиша. Моя грешка.

# 1 034
И аз това ЕМГ го мразя. Като ми вкарат иглите и откачам, но няма как..
Не зная защо трябва да си причинявам явяване през година-две при тази система. А събирането на хартийките, загубеното време, нервите и висенето по кабинети ме вбесява. И като сметна платените изследвания, дали Киро на кирия няма да е.
[/quote

Ами, ако и пак променят закона и онкологичните след 5та година ги премахнат, както беше преди, оставаш без нищо.По-добре по-малко, но сигурно. Разликата между 3та и 2ра група е 200 лева на месец, половината ще ги дадеш за подготвяне на документи и си рискуваш сигурното. Даже и да променят закон пожизнените са заварено положение и ще си останат.

Общи условия

Активация на акаунт