Избор на училище след 4-ти клас в Пловдив - 2

• 47 308
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Дъщеря ми след 4 клас имаше достатъчно точки и за МГ, и за Патриарха /от различните състезания/. В крайна сметка, избрахме Патриарха, вкл. съобразявайки нейното мнение и факта, че е на 10-тина минути пеша от вкъщи. Смачкаха ги от домашни, наистина. Но резултатите на НВО бяха налице - от целия клас само 3 деца не влязоха по първо желание. След 7 клас, тя отиде в МГ и така  - вече трета година. За мен е...лежерно в гимназиалния етап, но...каквото-такова 🙂
Само че, за мен въпросът е - детето ходеше ли на уроци в 7 клас. Защото ако е ходило - все тая в коя паралелка и училище е. Уверявам ви, не ми е кисело гроздето. Всичките ми деца са в гимназия, последното е в 8 клас, от математическат паралелкаа в Княза, сега е английски в английската. Влизаше навсякъде, обаче с баща му си платихме частните уроци.
Но другия от обикновена паралелка в Княза, пак влизаше навсякъде, в паралелката с програмиране в тета е. Не пожела да погледне ни английска, ни руска, ни математическа, иначе влизаше навсякъде, обаче е инато магаре. Пак си платихме частните уроци.
И за третия сме плащали, сега е в 12 клас в руската.

Очевидно сме по частните уроци.

# 616
От 5 до 7 клас нямаше нито едно дете , което да ходи на уроци по математика и всички изкараха 90+ точки. Подготовката е желязна. Не е нужна да решиш 200 еднотипни задачи. Но НВО  не отсява най-добрите математици , трябва си отделен изпит за прием в МГ, както е след 4 клас.

# 617
  • Пловдив
Конкретно в 7 клас питам. То повечето деца не ходят на уроци по математика в 5 клас,

# 618
Детето ми беше 5-7 клас в МГ( и още е, но това е друга тема). Никога не са им давали задачи за лятна, зимна и каква да е ваканция( не 1000 като в Патриарха, а никаква). Въпреки това децата от МГ винаги са били на челните места по състезания, като цяло се представят много по-добре . Та  огромните домашни, натиск, стрес  не знам дали са много ОК. Аз лично не бих го причинила на детето си.
Випускът на дъщеря ми в МГ (5-7 клас) си имаше задачи за домашна за лятна/зимна и пр. ваканции. В 5. клас тестовете от 30 до 65 на Архимед. В Лиляната са същите тестове, но се дават само избрани задачи и не се дават задачите, които се водят състезателни - примерно задачите за египетски дроби (водят се състезателни задачи и са в тези състезателни тестове на Архимед) от тези тестове в Лиляната не присъстваха в лятната домашна, там се дават разбъркано, събрани в тестове от госпожите. Не знам 1000 задачи дали ги броят като 1000 примера или като 1000 задачи. В Лиляната се уливат с примери за автоматизиране на действията. Учебна тетрадка, учебник, сборник и се решават задачи, които са чисти сметки за сметка на задачи с мислене/текстови, за разписване.
В 6. клас в МГ дават за лятото преговора от сборника на Коала прес  за 7 клас (а и б група), като в края на 6. клас са минали в часовете по иновации и част от едночлени и многочлени и имат и такива задачи за лятото. В Княза тази година 6. клас за домашна имаха преговора от Коала прес, същите задачи, но само а група. Лиляната задачи, събрани от няколко сборника, компилирани от учителите, не съм ги броила колко са. Тазгодишните седмокласници, които познавам от Княза и от Лиляната - детето от Княза в математическа паралелка е с пропуски по математика (вече казах, че в 5. клас им отсъстваше учителката), детето от Лиляната в обикновена паралелка в Лиляната е с доста повече знания.
За мен, на деца от Лиляната и МГ НЕ им трябват уроци в 7. клас, за Княза не мога да коментирам, не познавам толкова деца. Достатъчно си наблягат на подготовката за НВО. Факт е обаче, че в Лиляната истерията с уроците е голяма още от начален курс и продължава и в прогимназия и повлечени от течението, масово се ходи, но въпреки това има и доста успешни деца на НВО БЕЗ уроци, които познавам. От МГ също ходят на уроци (по-голямата част от А паралелка през годините са подготвени в Академия 21 век още от 2. клас, родителите се познават, те са си като семейство и голяма част продължават с школа там до 7. клас (в нашия випуск бяха около 50-60%, вярно от три паралелки, но даже и от А клас, където беше дъщеря ми, имаше около 50% в Академията, които в 7. клас си решаваха задачи за НВО.). Тазгодишните петокласници в А клас са 22ма, подготвени в Академията и голяма част продължават и в 5. клас там със състезателна математика). Там истерията е да се продължи в А клас за тези, които ще останат или в КГ, защото само те получават качествените преподаватели нагоре (продължават с учителите по математика и по БЕЛ до 12. клас в последните няколко години), но дори и в А клас пак спадът между 7 и 8 клас е значителен, защото двете паралелки не се обединяват, а се допълват с нови деца и разликата в подготовката се вижда още в първите дни и тя наистина е много голяма, независимо, че децата, които са влезли допълнително са с 90+ т. на НВО.

# 619
  • Пловдив
Честно казано - не знам и аз за Княза. Хем тъкмо излизаме от там. Може да се дължи на мен и баща му, може да е нямало нужда от уроци.
Но аз съм много небрежна майка, явно, това да знам от кой сборник по колко задачи имат - няма начин. Идва списък с учебни помагала, аз го купувам. От там нататък проверявам дали се решава, без да задълбавам в конретните задачи. Ама сборник на Коала прес, ама не знам си какви задачи - нямам идея.

# 620
Аз си решавам с децата и имам идея... Дават им достатъчно, така че ако всичко се реши и разбере, няма нужда от уроци. На уроците правят същото, вкл. домашните, които пак са си за децата...
НВО няма общо със състезателната математика.

# 621
  • Пловдив
Аз си решавам с децата и имам идея... Дават им достатъчно, така че ако всичко се реши и разбере, няма нужда от уроци. На уроците правят същото, вкл. домашните, които пак са си за децата...
НВО няма общо със състезателната математика.
Ама ето защо твоите деца не ходят на уроци. Аз съм абдикирала от тази дейност и ходят. И в двете няма лошо.

# 622
Ама те ина уроци да ходеха, пак трябва аз да гледам какво се решава и какво не.. Да си създавам допълнително приключения - няма нужда..

# 623
Конкретно в 7 клас питам. То повечето деца не ходят на уроци по математика в 5 клас,
Писах 5-7, което включва и 7
За деца от МГ задачите са супер елементарни, та то за изпитите след 4 решават много по-сериозни неща
Както вече казах НВО мери средно ниво, а не отсява най-добрите математици.

# 624
  • Пловдив
Ама те ина уроци да ходеха, пак трябва аз да гледам какво се решава и какво не.. Да си създавам допълнително приключения - няма нужда..
Ама не гледам бе! Мен ме мързи. Деца бол, постоянно някой кандидатства някъде. Искам свободно време.

# 625
Питането е, защо тези които не успяха в борбата в МГ, избраха Патриарх Евтимий.....
Най-вероятно заради учителите. В Лиляната се знае предварително кои учители на кой випуск водят часовете. Втората причина може би е по-удобното разположение на Лиляната в сравнение с Княза, както и самата база е една идея по-добре.
И накрая резултатите на Лиляната за НВО са доста по-добри като  средно ниво от тези на Княза.
В Лиляната в математическите паралелки са основно момчета, в паралелките с БЕЛ са основно момичета, това е нещо, което на мен не ми допада и затова и силно литературнооориентираното ми дете завърши 5-7 клас в МГ (математиката се учи, българският се учи, но литературата ти се отдава). А аз си признавам, че до 7. клас знам по БЕЛ и математика кой какво учи. За другото се оправят сами и то много успешно, но за математика и БЕЛ държа да знам нивото и го проверявам с външни състезания, като си помагам, когато има нужда. Така няма стрес нито в 5., нито в 8. клас. И не бях изненадана от "знанията" в 5. клас. Вярно е, че ми отнема време, но и да плащам за уроци, пак трябва да погледна дали има някакъв ефект от тях, че и на школи/уроци не наливат с фуния.

# 626
  • Пловдив
Вярно, че моята дъщеря и племенниците бяха в Патриарха преди доста години, но чак пък стрес ... хайде стига де. Ами да ги галят с перце ли? Не е имало стрес, поне не и за мен. Да, имаха домашни, особено по МАТ. Да, 1000 здачи между 6 и 7 клас, факт. Но после МГ ѝ се видя песен, университетът също. Да не говоря, че не е ходила на уроци в 7 клас. За съжаление нейните учители се пенсионираха. И за миг не съм сжалила за този избор, нито пък тя.
Като не искате стрес и много домашни, училща бол. В МГ, Патриарх Евтимий и Княза няма да останат без ученици. Ще се намери кой да се "прежали" и да се подложи на този стрес.

# 627
dundi73 - не сравняваме МГ, Патриарха и Княза с другите училища, а Патриарха с МГ и Княза. Да, в момента разсъждавам от гл.т. на родител, чиито деца все още са в начално училище, нямам пряк поглед, но именно този свръх (за мен) стрес, на който са подложени в Патриарха, смятам да им го спестя като ги ориентирам към кандидатстване в Княза, да речем. Правя избор между горепосочените 3 училища, от които МГ ни идва неудобно поради логистични причини.
Благодаря на всички, които развиха дискусията в последните няколко дни, много информативна е.

# 628
  • Пловдив
И дъщеря ми и племенницата ми си минаха през МГ. До 7-ми клас бяха  при един и същи учител по БЕЛ, който според мен е страхотен преподавател. Едната ходеше на допълнителна подготовка, другата-не. На изпита постигнаха почти еднакъв резултат. Според мен тези които ходят на уроци го правят главно за собствена увереност, а не защото реално имат нужда. Те там учат във вакум, сравняват се само помежду си и нямат реална представа какво е нивото извън тяхната среда. Така виждайки, че десетина деца от класа са малко по-добре от тях, те си мислят, че са някъде в средно ниво.Това пък изобщо не е истина, защото задачите на НВО са стъклен капак за тях и реално те знаят повече, отколкото се изисква на самия изпит. И така децата от кварталните училища тръгват на уроци, за да догонят тези от уж трите "елитни", те пък от своя страна почват да се състезават помежду си и ето ви я лавината от частни уроци и курсове.
По математика домашни за лятото не помня да са имали и за щастие не са стъпвали в Академията.

# 629
  • Пловдив
Привет Hug Не е ходила на уроци, но вероятно има значение, че няколко години посещаваше "Академия 21 век" и ходеше по състезания, макар там задачите да са доста по-различни от НВО Blush
И аз не съм от тези, които следят броя на задачите от домашните. Но, да, бяха доста в Патриарха. Ама, в крайна сметка- това им е "работата" на дечурлигата в този период  - да поучат, вместо да висят в интернет.

Общи условия

Активация на акаунт