Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 50

• 24 040
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
И на мен хумусът ми беше една от любимите разядки и си го ползвах и  за основно с голямата лъжица, но само лично приготвен от мен по мой вкус. И гости съм посрещала , задължително го правех в менюто, всички оставаха доволни. Селъри, пръчки морков също стават. А и на бруксетки да се мазне.  Готов никъде свестен не съм яла Sunglasses
Но е много калорично това и сигурно допринесе за повишаването на теглото ми, отделно явно разбрицаните ми органи. Откакто съм на режим нито веднъж не съм си позволявала да си направя, но мога пък да опитам, да видя как ще играе хорото кз.
Моята рецепта е - една консерва 400 нахут, 2 с. л. сусамов тахан, ливвам на око зехтин, сол, пушен червен пипер, кимион млян, черен пипер и една / може и две/ скилидки чесън, всичко в нутрибулета, май добавях и малко вода, че е гъсто. И накрая лимонов сок и после ядеш и ревеш.

# 166
  • Пловдив
И аз си го правя вкъщи, по тая рецепта:  
https://www.vilistime.com/bg/2016/12/02/domashen-humus-hrupkavi-orizovi-prychici/
И фалафелите пак по нейната:
https://www.vilistime.com/bg/2020/09/03/domashni-falafeli-furna-chesnov-sos/

Абе, голям фен съм й на Вилито, лесни и бързи рецепти.Simple Smile

# 167
Малката се роди 3.450/49см..наддаваше по 2кг на месец...кърмих я 6 месеца...беше много "шошаво бебе"..сега на 10 год е 52 кг/150см.. беше повече кг...сега е свалила.....като малка си беше съвсем нормално телосложение.....в 1 клас забелязах че започна да се "налива"......
На 11 г. бях 49 кг. и 150 см., до 13-14 вдигнах до 52-53 кг. и 154 см и това ми е. И ся кво, ще излезе, че на 11 съм била с ИР. А майка ми ме плюеше, че много съм ядяла, а всъщност тя ме е тъпкала с ВХ. И до скоро ми обясняваше -  що шоколади сте изяли като малки /аз и брат ми/, а нищо ви няма ... Simple Smile
Елора, книгата ММ я е сканирал тотално грешно, нечетлива е, сега трябва да започва отначало. На скенера в неговия офис сканира, след това ще трябва да се пуска редакция, оказа се дълга и тегава история. Ще се проточи.

Натка, на 60 мин. стойността на инсулина трябва да бъде до 4 пъти по-висока от тази на 0 мин., така че нейното завишение е по-голямо. Започва да бълва повече инсулин, за да смъкне КЗ на 60 мин. до 5.5. Стойностите на 0 мин. на сина ми са такива, не го считам за ОК.

Който беше чел първи пост преди година и половина да ходи да го чете пак /Синеочка ли беше, кой, не помня, простете/. И хубаво, напоително да си го чете, отнеме много дни, че има филми, книги добавени, няма да стане за 15 минути.

Хумус правя много редовно, ям по 1 лъжица на ден, не тонове, ММ хапва по повече, че мисли още, че нищо му няма Wink Апропо от клипчето на Азара имаше подробно обяснено за ИР и ретинопатията, уж се постресна малко, май ще трябва да му търся плашещи видеа Simple Smile

Онзиден ядохме кафяв ориз и то бая - 3-4 лъжици, ст-ста ми беше 6 на първия час. Аз очаквах да видя нещо от рода на 10, бях много стресната, но реших да меря. Досега не съм мерила след прегрешение, не смеех.
Увеличих крачките и темпото, последните 3-4 дни стигам по 15 000, за съжаление уикенда не успях да плувам. Но компенсирам с ходене, но установих, че обувките не са ми удобни хора, ново 20.

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 11:18 от Минерва

# 168
Оки, когато - тогава.

# 169
Много малко неща бих си купила в готов вид от магазина.....хумус-мумус....предпочитам в домашни условия да си направя, пък ако ще й да не ми хареса и да се наложи да хвърлям......и на Био продуктите не се доверявам на 100%.....Ех, ако имах повече време за готвене.....щеше да е супер Simple Smile Но и понякога съм на периоди.....сега като се затопля времето, никак не ми се затваря в нас да кибича над печката, та ще я караме както всяко лято на скари и салата....поне няма да мисля какво да готвя/че напоследък ми е мъка/...ще редувам...кебапче-кюфте-наденичка-пържолка.....Simple Smile Сдобих се с домашна телешка кайма-отново Simple Smile

# 170
Азара, сушени домати можеш да си купиш и от други места, както се продават сушените чушки. Май там където се продават ядки имаше. И да си ги топнеш в твой зехтин.

Иначе слънчогледово олио от дъжд на вятър не е адска беля, то нали въпросът е в съотношението с омега 3.

ММ започна да се включва в готвенето, че и аз имам проблем с идеите понякога. Последните две му бяха пиле с брокол и сметана /да се чудиш и да се маеш как ми е убягнало/ и кето пица с тесто с тиквички. Ммммм. Та от неговите идеи сега на мен ми хрумнаха поне още 10 разновидности. Ама си трябва и още един мозък понякога, да внесе свежа мисъл!

# 171
Не знаех, че може да се яде нахут.

# 172
По принцип не може, но в хумусът в 1 суп. лъжица половината е нахут, та .. малко е, искам да кажа. Зависи колко изядеш Simple Smile
Последно взех от Фантастико чудесен нахут, някакъв тип обелен и все едно разделено бобчето на две, някак по-малки парченца бяха. Ми много лесно ми увира, под налягане за сравнително кратко време, доволна съм. Пакетчето от 1/2 кг. го деля на 3, става точно колкото за една паница хумус.
С консерви не действам, бобовите си ги варя дОма. Взимала съм и друг нахут, цели бобчета с ципата и много трудно и бавно ми увира, но този е супер. В началото слагах повече тахан и ми ставаше лепкаво, отне ми едно известно време докато уцеля пропорцията. Магазинен не съм купувала сигурно от 5 години.
Добавям сол, лимон, чесън и подправки на вкус, според каквото ми се яде в момента или само тези двете. Последният нахут го варих в месен бульон /останал ми от предишен ден от варене на някакво месо/, съответно и с част от бульона пасирах. Но ние правим и ядем по много малко от това, откак сме на режима слагам към месото и салата по лъжица за гарнитура, а ММ яде по малко, т.к. му прави проблем с храносмилането.

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 12:27 от Минерва

# 173

Натка, на 60 мин. стойността на инсулина трябва да бъде до 4 пъти по-висока от тази на 0 мин., така че нейното завишение е по-голямо. Започва да бълва повече инсулин, за да смъкне КЗ на 60 мин. до 5.5. Стойностите на 0 мин. на сина ми са такива, не го считам за ОК.

Няколко пъти се споменава в темата този множител за инсулин на гладно.  Може ли да ми дадете референция за научното изследване, което води до тази норма?

# 174
...

Който беше чел първи пост преди година и половина да ходи да го чете пак /Синеочка ли беше, кой, не помня, простете/. И хубаво, напоително да си го чете, отнеме много дни, че има филми, книги добавени, няма да стане за 15 минути.
..

Това ,,бълване,, на инсулин може ли да се коригира само с хранене или е необходимо и добавки ++ медикаменти?

# 175
То ако се водим по референтните стойности почти всички тук сме си здрави.
При положение, че са сложили инсулин на гладно до 24.90😕
Ако човек не си пусне Хома индекс да види стрелката нагоре, ще си мисли, че всичко е наред.
Докато не видя резултати от обременяване, които са ок, няма да се сметна за човек, който се е отървал.
Даже вече от 2 места чувам от медицински лица, че 3 години отнема на клетките да се възстановят... И че инсулиновата резистентност е масово явление..

# 176
Затрудних се да го намеря, четете първия пост. Може да е било в книгата на Фънг, сега ще видя и в нея. Иначе го помня от темата, някой го беше писал.

# 177
Никога не съм опитвала хумус. Интересни неща споделяте за него. Но май няма да ми хареса, ако се прави от нахут и тахан...

Азара, много хубава кръвна захар след ресторанта имаш. Като си помисля какви резултати си имала...направо е екстра тази КЗ. Ако има много инсулин, ще изпитваме глад. Но щом не си била гладна, значи всичко е топ Simple Smile

Аз да ви кажа не съм имала симптоми някакви на ИР. 1-2 пъти ми се е замайвала главата в студентските години, но е било след цял ден на 3 кафета и 1 солети или бейкролс от 7;30 до 19;30 примерно. А съм с ниско кръвно и го отдавах на това, но сигурно захарта ми е падала. 90/60 е нормалното кръвно за мен. Причернява ми е като събера границите и падне още и просто искам да полегна. Тогава майка ми ми го е измервала 60/40 ( така ми падаше и през бременността в жегите), а когато карахме Ковид в началото на месеца ми беше 70/40 и пак не се чувствах добре.
Когато направихме обременяването (заради аборти), направо нямах търпение да ям накрая. Тогава стойностите бяха такива.
КЗ                                              Инсулин
4.6                                              5.9                   (реф. 2.6- 24.9)
5.5                                              87.9                (тука реф. е трикратно на с-та на гладно//над 40)
3.9                                              21.6                 (тук реф. е под 2 пъти от с-та на 60минута)

Вчера като мерих КЗ имах стойност 5.5 след закуска и после 3.9 преди обяд, но не изпитвах глад и не ми беше прималяло за ядене, както при обременяването.

Нямаше лентички за този глюкомер в нашите аптеки и засега това беше меренето от мен. Ще връщам глюкомера на свекъра.

П.С. Нарочно сложих референтни за инсулина, за да се види, че дори няма единодушие между лабораториите за стойностите  на инсулина. Това е от Писанец. Така че не може да се разчита на техните реф.ст-ти

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 15:27 от Jupiter sea

# 178
Склонна съм да се съглася за трите години. И Невена беше казала нещо подобно, че с режим инсулинът падал горе-долу наполовина с всяка година и, че не става с магическа пръчка. Естествено, сигурно има и изключения, и хора, при които по-бързо и лесно се получават нещата, но това зависи от много фактори и комбинацията между тях.
Минерва, ти ли беше питала откога съм на режим? Бях мернала като че ли нещо такова (още ме съм изчяла назад, както трябва)? На 26 август 2018 г започнах с режима. Обаче първият ми изследван инсулин (защото в тогавашната лаборатория няколко месеца се чудеха какво е това инсулин и как да го изследват😆) е от 15 февруари 2019 г. (15,12 беше стойността- може би е бил повече преди да ми го изследват, но едва ли някога ще разбера, защото не мисля да се връщам към ядене на повече вгх- пък дори и "полезни" бобови и пълнозърнести видове ориз и др. варива). И по-скоро оттогава се броя за режимна. 🙂 Още повече, че в началото си позволявах по 1 плод дневно, после по половин, после минах на горски плодове и след това и тях не ядях ежедневно и т.н. В един момент се оказа, че съм изключила повечето вгх храни и са останали режимните. 🙂 Известно време преди да започна да намалявам вгх вече бях намалила и хляба, и сладкото до минимум. И всъщност...аз изобщо не започнах режима заради ИР, мисля, че първо се записах в темата за ВМ-НВХ (имах позната, която беше свалила кг с режима). Щом съм изчела първия пост от темата за ВМ-НВХ, доста е дълъг и той, значи съм упорита. 😁 После започнах да се замислям и дали пък нямам ИР и се записах и тук. Естествено, тогава първа страница ми изглеждаше почти като написана на китайски😆, но аз съм любознателна и любопитна и бързо схванах, че трудното сваляне на кг и някои други симптоми не са без причина...Макар да не съм имала хипогликемии и неистов глад, все пак КЗ беше между 5,6 и 5,7...при референтни до 6,5😬 И пак не ми се струваше ок...
Юпитер, аз пък да кажа за нахута. На мен не ми е много ок примерно за яхния- не ми се отразява чудесно на КЗ. Аз лично бих консумирала нахут или хумус рядко и в малко количество. На този етап. 
Азара, на мен пък тъкмо ми свършиха лентичките, така че пестя по неволя 😅 Този път, мисля, че от трите кутии поне 5-6 лентички (общо) се оказаха с някаква грешка. Но не мога да разбера какво съм направила, обикновено се получава, когато съм разсеяна и слагам лентичката набързо и изписва грешка...когато внимавам, не ми се случва. Може би ги пипам с все още леко влажни ръце, но по принцип преди не се е случвало; на 3 кутийки макс 1-2 грешки или няколко...А по едно време с по-стария глюкомер, бях нацелила в едно магазинче, не помня...300 или 450 лентички (3 кутии по 10 лв всяка- ама на мен ми ги дадоха безплатно😂, защото бяха с много скоро изтичащ срок, а аз съм наблюдателна и попитах невинно докога им е срокът😜). Та е ясно, че падна боцкане на воля тогава...като имаше и наближаващ срок на годност...имах 1-2 грешки от цялото това количество...А на онзи модел лентичките бяха и двойно по-скъпи, направо бях ухилена като Жокера, когато ми ги дадоха безплатно...😁
Да, и аз мисля, че е хубава КЗ след ресторанта на Азара. Или е секретиран една идея повече инсулин, или просто Азара е по-чувствителна към него, но най-вероятно не е имало някакви големи скокове, щом после се е чувствала добре.
Алетеа, зависи за бълването. По принцип, може да се контролира и само с подходящо хранене, добавки, движение (+добър сън, малко стрес и др.). Но при някои хора не се получава толкова лесно само с режим. Например при мен. Обаче пък при мен действат много добре фастовете и по-специално, по-дългите- 24, 37, 48 ч. Веднъж правих и тридневен фаст. Аз обаче имам проблеми със съня, а понякога и със стреса...
Минерва, сега остава да споделиш и рецептите за пилето с броколи и за блата от тиквички 😛

Последна редакция: пн, 28 мар 2022, 15:46 от dolce miele

# 179
Аз питах, да, ама после се разрових из старите ти постове и открих Simple Smile
Рецептите май били от готвач.бг.

Общи условия

Активация на акаунт