Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 50

• 24 020
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
И аз се включвам новини.  От два дена КЗ на гладно, сутрин е 6.4 и 6.8. Висока е, но не е като 7.7.  преди хранене на обяд и вечер отива към 5.6.
Килограмите обаче не мърдат.
След опит със сирене захарта два часа след хранене беше 7.8

Yvka мога да ти препоръчам д-р Мария Бояджиева от ендокринологията.
УСБАЛЕ Акад. Иван Пенчев В кабинет
София · ул. Здраве 2 (в сградата на СБАЛАГ "Майчин дом"). Записва се час, но се чака.

# 301
  • Пловдив
Здравейте!

Вчера с младежа бяхме при ендокринолог.
Каза ИР, пусна му и допълнителни изследвания, но каза, че няма нужда да го товари с обременяване с глюкоза. Предложи му да си избере от следните два варианта за срок от 3месеца: строга диета или по-лек вариант на диетата + лекарсто /метфогама или глюкофаж/ + физическа активност и при двата варианта, естествено. Младежът, за мое съжаление, избра да пие лекарства. Sad

Та  да питам за инфо за тези препарати? Кое е по-добро? Кое  се понася по-добре? Чета листовките, доста гаднички нещица пише там...

# 302
Бенджи даде ли ви я  тази строга диета ? Ако може да я споделиш?
Аз избрах за себе си спорт и  строга диета. Резултата е налице свалям малко по - малко всяка седмица …

# 303
*Бенджи*, имайте предвид, че метформиновите препарати влияят негативно на нивата на Б12, те пък са свързани с жеязото, така че е добре да се следят щом ще пие лекарство. Аз бих положила големи усиия да го убедя да не се захваща с хапчетата. Не знам как точно е била поднесена тази "строга" диета, колко строга е всъщност и какво толкова любимо има, от което не може да се откаже. При всички случаи, пици-мици и джънк и при по-леката диета трябва да са напълно изключени.

# 304
Здравейте!

Вчера с младежа бяхме при ендокринолог.
Каза ИР, пусна му и допълнителни изследвания, но каза, че няма нужда да го товари с обременяване с глюкоза. Предложи му да си избере от следните два варианта за срок от 3месеца: строга диета или по-лек вариант на диетата + лекарсто /метфогама или глюкофаж/ + физическа активност и при двата варианта, естествено. Младежът, за мое съжаление, избра да пие лекарства. Sad

Та  да питам за инфо за тези препарати? Кое е по-добро? Кое  се понася по-добре? Чета листовките, доста гаднички нещица пише там...
И Метфогама, и Глюкофаж са с една и съща активна съставка - метформин, има го и под още един куп имена. Евентуално по-лесно се понася когато е с удължено освобождаване, такъв метформин има под име Глюкофаж ХR и от скоро мисля че Меглюкон пак беше такова, всичко друго е с нормално освобождаване.
Гадничките неща в листовките не са там случайно, ама то лекарство без странични ефекти не мисля че има. Преценява се дали ползата е повече от вредета и така. Ако има и вариант без лекарства, е за предпочитане, но младежът сам трябва да стигне до него... нещата първо в главата се случват.
Ако аз му бях майка, силно бих се изкушила да му избера хапче без удължено освобождаване, доста вероятно да му се разстрои стомахът и рязко да реши че хапчето не е добър вариант Grinning Ама не го приемай като препоръка де, на мен всички си ми казват че съм ужасна и преди това изказване Grinning
Това за избиране на по-лека диета са гевезелъци, но пак той трябва да го осъзнае, ти не можеш му го вкара в главата. Много даже трябва да си е строга, особено в началото. После като се подобри ще може да му се размине по нещо от време на време. Но си е често срещано човек да се уплаши че няма да има какво да яде или че нищо хубаво не му е останало за ядене...
3 месеца ми се виждат малко време, то все ще има някаква промяна де, ама особено при по-олекотен режим не знам. Че то с метформина дори само въвеждането става постепенно и това ще изяде част от времето, освен че хапчето е патерица и реално не лекува. Може пък при толкова млад човек по-бързо да стават нещата, знам ли.
Но ако младежът е останал с впечатлението че ще пие хапчета 3 месеца и ще му "мине", да си го избива от главата от нега, не става така.

# 305
Оф, Бенджи, хапчето не лекува човек.
Вие минахте ли цялото семейство на НВ-ВМХ?
Как младеж на 18 г. ще пие хапчета, не знам, не знам.

Сутринта 5,7 измерих, сега преди малко 5,4. Поуспокоих се малко след миналоседмичния стрес и веднага започна да спада. Ше му се не знаят и нервите.

Абе явно има ефект от режима. 4 м. и 20 дни го спазвам, къде по-стриктно, къде по-лабаво /млечните визирам и по някой банан от зор за сладък вкус/.
Тайс, много ме мотивираш, ти си 3 или 4 месеца пред мен, супер резултат е. Ох, да видя и аз някога 4.1. Минимумът ми е бил 4.8 за момента.

# 306
  • Пловдив
Без въглехидрати /тесто, захар, картофи, ориз/, без подсладители, колбаси, прясно мляко, газирано, сокове, алкохол
Разрешени: месо, яйца, риба, млечни, ядки, бобови, зелении, зеленчуци и по един плод /несладък/ на ден.
Ама той много от тях не обича - никакви зеленчуци почти и зелелнии не яде...

На НВ-ВМХ се опитвам да сме заради него. Ама той, като е навън, кво яде, хич не знам...
Освен това не може без хляб - купувам му един уж здравословен /Живена/, и уж се старае по една филийка само, ама трудно му се получава...И сладкото му е голям проблем.

Аз от 1,5г се храня без глутен и с намалени въглехидрати и млечни /и то овче и козе предимно/, та не ми е проблем, но той не обича нещата, които аз ям.

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 11:39 от *Бенджи*

# 307
Бенджи имам много близка приятелка със ИР, тя подробно ми обясни, че хапчето само по себе си няма да ме излекува, нито ще отслабна от него, нито инсулина и кръвната захар ще паднат ако аз не мина на хранителен режим. Обясни ми какви са последствията при нея и как се е чувствала, като е пиела Метфогама с болки в корема, разстройство, на по късен етап дефицит на вит Б 12 и тн
Отне ми сравнително малко време, до голяма степен ми помогна глюкомера започнах да се бода сутрин, вечер, преди и след хранене и 1 път след ядене на торта за моя рожден ден буквално се оцъклих, като видях, колко висока е захарта.
Но наистина се иска голяма воля за да се ограничат всичките джънк храни / пици, хамбургери, дюнери, шоколади и десерти, алкохол/
За мен лично беше трудно да огранича плодовете с висок гликемичен индекс, картофите и много обичам да ям ориз, хляб, кекс  😁
Изключих хляба напълно спрях да пазаря от диетичните Вита лимес, Вита фитнес Живена и тем подобни.
Обичам суши и ризото с морски дарове които ще ги гледам през крив макарон ако не искам да се сдобия с Диабет 2.
Момичета позволявате ли си чаша вино или чаша бира ?

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 11:29 от Bria

# 308
Аз категорично отказах да пия лекарства и без тях се подобрих, но трябва желязна дисциплина.
Днес правя 10 месеца без сладко, тесто и разни други боклуци..
Вчера извадих воля и устоях на френски макарони🤦😬
Вече много тегаво става 🤣🤣🤣

# 309
Бриа, за бирата забрави. Blush
Натка тук много приятно гука за тази амброзия за нея, тя ще ти каже, че не е препоръчително.
И аз съм любител на розе, особено с приятелки. Няколко пъти съм си позволявала по една -две чаши, не скача кз от нея, но си знам, че това е изключение. Щото ако заседна на хубаво розе, ехееее, колко добре  и гукам, и спя после Joy

Ракия пих на морето лятото, по една вечер, седем дни, бях на режим, де. Нямах още глюкомер и не зная какво е ставало от нея. Наумила съм си да пробвам . То концентратът смъква и кръвно, сигурно и кз, но не зная инсулинът какви демонични хора играе. Щото то, черен дроб, панкреас и хоп, голяма грешка после.

Който пробва с алкохол, да свирка . Идва едно прекрасно сезонче , оххххх, а ние праведни.
На мен не ми пречи да не пия, но ще има да се обяснявам. Така, като бяхме в Сърбия и заседнахме на богато, те кат почнаха от компанията крушова, прасковена, смокинова, аз- вода. Та една позната после се беше загрижила какво ми е. Не обичам да обяснявам на полу-познати какви ги вършим тук, в нашата завера . Оставаме обичайно неразбрани Stuck Out Tongue Winking Eye

Бенджи, дано юнакът осъзнае, че с лекарства и без, режимът не му мърда. Тази ендо се е подвела по високия му ръст, че и акълът му е на възрастен. Трябвало е да го поуплаши повече. Ще избира той....хапчета. Успех от мен, момчето ти е в такава възраст, че си знам, че няма как да влияем майките.

Днес да знаете, че е новолуние. От 9,24 сутринта до утре същото време. Който може да издържи, да опита.
И аз засега уж ще гладувам, но още не ми е дошло обичайното време за хапване, та не знам дали ще устоя.

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 12:05 от tays

# 310
Спокойно може да си кара младежа и без зелении щом не са му по вкуса - аз съм жив пример, но сладкото и хляба трябва да махне. По един плод на ден също не е задължителен, даже моето мнение е, че плодовете трябва да са инциденно от време на време, не ежедневно.

Слакото е проблем на всички кажи-речи - пристрастяването като към дрога е реално.

# 311
За вино или бира се случва да си позволя, но действително е рядкост и предимно по поводи. И нямам предвид да си намирам поводи през 3 дена де. По-силен алкохол не ме влече, та затова тези двете споменавам. Виното ми е обикновено половин чаша, виж за бира по-трудно се удържам и затова вкъщи никога няма, само навън Grinning
Но аз и поначало не съм гонила възможно най-строгия режим за себе си, понеже преди да почна си се настроих че тъй ще е то вече, а не нещо временно. Не гоня манекенски мерки, искам просто да съм здрава. За метформин не съм си и помисляла дори когато и килата, и талията ми гонеха 100 като число. Захарта ми никога не е била висока де, не знам доколко е различно ако и тя е нагоре.
Картофи, тесто, ориз, бира... ами и на мен са ми много вкусни, само че не че те не стават за мен ами аз не ставам за тях. Толкоз, то няма много какво да го мисля. Те и мухлясалите сирена са голям деликатес, но отказвам ако ме почерпят че и за тях не ставам заради алергия. Пък нека са хубави колкото си искат... другото поне мога да опитам от време на време без да ми пречи да дишам.
Дори и при такава нагласа и без да я има вътрешната съпротива за режим, пак е много лесно да се подхлъзне човек. А разликата между нещо извън режима рядко, "само този път" и прочие и прекаляване (за мен) не е никак голяма. Точно преди да се разболея имах период много натоварен, все няма време, изкушения от всякъде, случваше се по-често да ям нещо дето обичайно не бих защото е по-лесно да грабна нещо готово като съм изморена и нямам време. Нямам предвид сладко, за мен сладките неща не са от най-изкушаващите, имам предвид готова храна дето не е режимна ами каквото ядат "нормалните" хора. Ами, пролича си, особено около талията. То талия си имам, но отпред коремът взе да си расте полека. И пак не говорим за през ден, но примерно на няколко дни веднъж. Ами за мен явно това е много. Сега след всичките лекарства, заседяване вкъщи, кортикостероиди и прочие, нещата не са красиви. И аз не съм.
Ама знам как става, налагам си да съм по-активна, да правя и да струвам но да не оставам без домашна храна и ще се вкарам в ред с времето. Няма къде да ходя. Алтернативата я знам и не ми харесва. Вече има лека разлика визуално и по дрехите, просто продължавам напред.

# 312
Здравейте, момичета! И аз се записвам при вас.
Миналата седмица правих обременяване с глюкоза и ендокриноложката ми каза ИР, почти предиабет, но толкова съм близо, че да приема, че го имам. Другата седмица ще пускам TSH, TAT и MAT, щитовидната каза, че е добре, като я гледа на ехографа. Изписа ми Метфогамма 1000мг по схема, както и Инофолик Комби (заради нарушен МЦ). Принципно не обичам да пия хапчета и веднага се разрових и намерих темите във форума. Прочетох няколко по диагонал и малко се паникьосах, но ще ми мине. Обожавам картофи, плодове, мед, торта и всичко тестено, но стойностите на инсулина ме изплашиха и съм готова да се лиша от тях, след като ще доведе до подобрение, до възможност един ден пак да си похапвам от тях (по поводи и празници имам предвид) и най-важното - до спиране на хапчетата.
Скрит текст:
Килограми имам доста за сваляне, от началото на 2020 качих стабилно, но го отдавах на по-заседнал начин на живот. Не знам кокошката или яйцето е първо (тоест ИР или напълняването), но резултатите са налице. Започнах режима със съзнанието, че е възможен живот и без В. И тук имам няколко въпроса.
1. Прочетох, че спорта пречи на Метфогамата. На друго място, че е хубаво да има спорт. Аз като цяло съм си мързел, ама ако се налага - всичко ще правя. Но кое от двете е?
2. Обожавам смутита и всеки ден си правя, главно със зелении - спанак, целина задължително, понякога морков, краставица, но слагам по 1 ябълка (понякога червена, понякога зелена) и около 1 замразен банан. Случва се да сложа и замразени манго/ананас/пъпеш. Като течност слагам вода. Получава се към 750-1000 мл смути, от което пия 1 чаша, другото е за домашните. Обикновено смутито ми е като обяд. Бананът и другите плодове дали са проблем?
3. Ендото каза да огранича въглехидратите и ми обясни да си броя хлебни единици - до 16 на ден, ако искам да отслабна. На мен ми се струват много В, затова ще си карам на режим. Слаби са ми ангелите и отсега знам, че по Великден ще изям едно парче козунак. Понеже съм свикнала да ям доста В, не съм сигурна, че сега ям достатъчно, та например вчера - закусвах омлет с 2 яйца, кашкавал, зелена чушка и отделно половин краставица и 3 филета Елена, за обяд смути, а за вечеря - малко боб и катък с изцедено мляко, сирене, печена чушка и чесън, както и 1 малка филия хляб (знам, че принципно не трябва, но ми се стори, че не съм яла почти никакви В през деня, а и хляба си го правим вкъщи с пълнозърнесто и типово брашно). Не се чувствам особено гладна. За закуска днес ще ям чия с 2 лъжици кисело мляко и може би замразени горски плодове, за обяд мисля малко боб и за вечеря риба със салата. При нужда ще махам и добавям храна. Simple Smile

Засега това е от мен, продължавам да чета и да се образовам. Blush

# 313
  • Пловдив
На нас ендото ни каза задължително със спорт.
И без банани и други сладки плодове.

# 314
Медчо, чети първи пост, отдели си доста време , а и не всичко ще схванеш при първо четене, но упорствай.
Дет хората викат, четене с разбиране, но разбирането идва с повече самонаблюдения и опит. Четене на темите, сравняване с подобни на твоя случай и т.н.
Тук ще намериш подкрепа, но и ако влезеш в отбора, никакви отклонения от режима, особено на първо време.
Потърси историята на Азара, от началоно на септември  пише в темата, да видиш с дисциплина и спорт и хранене какви чудеса постигна.
В смутитата слагай по връзка магданоз, махай плодовете.
Спорт на първо време ако не си във форма- гимнастика вкъщи и бързо ходене, ама колкото можеш повече и бързо.
Ти със захарта си добре, но можеш да си вземеш глюкомер да следиш.
Бобови на първо време - забравяш.
Млечни ограничаваш. Хляб - само режимен, с бадемово брашно. Мани ги тези единици, дори не съм чувала за такива хлебни единици аз, но не ми и трябва.
Голям шок е , когато си бил на общо хранене , но трябва да го направиш отведнъж, иначе е самозалъгване.
Минаваш на строго режимно хранене на първо време, и не го чувствай като наказание, а като път към добро здраве и отслабване. Резултатите не са светкавични, но ще ги имаш.
Успех от мен и питай тука, освен четенето.

Общи условия

Активация на акаунт