Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 50

• 23 909
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
Ако е над 7, значи не трябва да го ядеш.
Овес бих си позволила след като се оправя. Но пък веднъж пробвах с кафяв ориз, който правих за домашните, глюкомерът показа 6 на първи час.
Вчера пробвах сини сливи, че едни се подвизават у нас, 7.1 ми показа на 60-та минута. От едни кирливи 4 броя само.

# 646
В тази тема въпросът не е дали трябва да се избягват/ограничават доста въглехидратите, защото така сме решили. А, защото при човек с ИР и бавните вгх са с отражение на бързи...образно казано. 🙂 Най-толерирани са
вгх в зеленчуците. За мен е много от някакви си 50 гр овесени ядки с вода да ми се вдигне КЗ с над 2 единици за час...А средниотатистическия човек едва ли това количество и с вода ще го заситят и ще му доставят и особен протеин. 🙂 Да, някой ден и понякога юоже би бих си позволила овесени ядки, но като добавка към нещо, заедно с протеин и т.н.
Аз се стремя това, което ям да не ми вдига КЗ до повече от 6- 6,2...

# 647
Привет от мен, след консултация с гинеколог поради нередовен цикъл ме изпрати на ендокринолог и ето, че това са резултатите. Предполагам, че става въпрос за инсулинова резистентност, но до колко е ,,напреднала,, или висока.?!? С ендокриноложката не сме го обсъждали много  много, беше  дръпната много  ангажирана и не даваше много  обяснение предписа ми глюкофаж за 3 месеца по 1/4.
Зная, че трябва  да се подложат на диета и да сваля килограмите, които се натрупват предимно на корема ми, но имам много  друго въпроси, като редно ли е да ям ябълки и друго плодове, освен че ще намаля въглехидратите

# 648
  • София
Цитирам:
"По принцип има два начина по които да се определи дали инсулина е ок, като стойности или като съотношения

като стойности инсулина на гладно трябва да е до 10, на първи час до 40, на втори до 25;

като съотношения на първи час да е до 4 пъти по-висок от този на гладно и на втори час да е до 2.5 пъти по-висок от този на гладно.
"

Имаш ИР. Т4 е на долна граница, а пък Т3 не е изследвано. Ако ще спазваш режима, за който се говори в темата, разрешените плодове са горските плодове - боровинки, малинки. 
С тези нива на инсулина трябва не да ги намалиш въглехидратите, а здраво да ги ограничиш. Въглехидрад -> скок на КЗ -> скок на Инсулина.
Първия пост е дълъг, но много изчерпателен.

# 649
Привет от мен, след консултация с гинеколог поради нередовен цикъл ме изпрати на ендокринолог и ето, че това са резултатите. Предполагам, че става въпрос за инсулинова резистентност, но до колко е ,,напреднала,, или висока.?!? С ендокриноложката не сме го обсъждали много  много, беше  дръпната много  ангажирана и не даваше много  обяснение предписа ми глюкофаж за 3 месеца по 1/4.
Зная, че трябва  да се подложат на диета и да сваля килограмите, които се натрупват предимно на корема ми, но имам много  друго въпроси, като редно ли е да ям ябълки и друго плодове, освен че ще намаля въглехидратите
Скрит текст:
Ух, 25 на гладно е много и като гледам това е само началото, нататък расте и краят му не се види... И въпреки това и захарта и тя расте, та тоя всичкият инсулин дори не може да си върши работата. Много работа те чака. И не ти трябва диета, ами режим в дългосрочен план. Не лежи на тая кълка че хапчетата са ти за 3 месеца, по-вероятно да ти е казала след толкова да идеш да видите как да продължите а не че това ще ти е. Не видях гликиран хемоглобин но мога само да предполагам че и той не е красив хич.
Въглехидратите ги орязваш много (не е нужно да е чак кето, но не и много повече отколкото то позволява), ябълките ги оставяш на другите дето нямат ИР, след това вземаш тефтер и моливче и почваш да четеш от началото на темата. Може да обърнеш внимание там и какво още да изследваш, доста вероятно да имаш нужда да вдигнеш витамин Д (то почти всеки май има нужда, затова пиша че е много вероятно). Б12 също, а имай предвид и че медикаментът дето са ти предписали затруднява усвояването му от храна. Ако вземаш добавка там, избери нещо дето се абсорбира през лигавицата на устата - капки/спрей/подезични таблетки. Магнезий също като цяло на нас ни трябва в повечко. Не знам дали е първо ИР и тогава дефицит на магнезий или обратното, но е факт - по-добре ни е на повечето като вземаме допълнително.
За да имаш такъв висок инсулин на гладно, вероятно се храниш многократно през деня. Това трябва да се промени. Заплюваш си там 2 или 3 основни хранения и между тях никаква храна. Тялото ти трябва да си спомни какво е да му спадне инсулинът до нормално ниво, че в момента едва ли имаш такива моменти изобщо.
Отначало се приготви че няма да ти е особено комфортно като орежеш въглехидратите. Има си период на адаптация дето не е от най-приятните, а може и седмици да продължи. Нормално е, няма да си казваш че ти вреди а че трябва да го изтърпиш за да продължиш напред и да се подобряваш. По-полека с физическата активност през този период, повечко електролити или поне сол, ще мине и после ще хвърчиш направо. След някой и друг месец ще видиш и в цикъла разлика, ИР и СПКЯ вървят ръка за ръка доста често.
Като мине този период, оправдание за мързел вече няма - физическата активност ти е задължителна. Не кардио и да се напиняш докато ти изскочи джигерът, но да се движиш задължително. Дълги разходки, йога, може и по-силови като се пораздвижиш - каквото можеш там. Но е важно.
И още веднъж - чети. Много чети. ИР не е толкова страшна, ако си наумиш и работиш да я държиш под контрол. Веднъж вкараш ли се в релси, можеш да си живееш здрава и енергична, ако и да трябва да ядеш мръвките все  без хляб както правим ние тук Grinning Има и отделна тема за ВМ-НВ хранене във форума, там фокусът е само върху храната и има повече обяснения по нея. Имаше комай и за рецепти такива. Само едно ще ти кажа - ако ти се стори че не остава какво да ядеш като орежеш въглехидратите - въобразяваш си! Хич не е така.
Но отначало ще имаш доста работа. При толкова висок инсулин на гладно не знам и дали ще започнеш да сваляш тегло веднага, може и да иска повече време. Нормално е, отначало игнорирай теглото и се съсредоточи към това да овладееш храненето и после и движение да има. Ако си се подлагала на силно рестриктивни диети преди, също по-бавно ще отслабваш.
Сега яж до нахранване, но само неща дето не ти вредят. Като се адаптираш, ще видиш че и гладът не е същият вече. И добавяй магданоз с шепи в храната си, надявам се че не го мразиш, много е хубав за нас.
Чаршаф стана, но няма да се извинявам за това. Чака те много повече четене от тая ми проповед, та по-добре започвай.
Успех!

# 650
Здравейтееееее, тук съм си....зачетох се пак в старите теми......за пореден път препоръчвам на новите....да четат......няма начин иначе....да бъзик си е, нооооо има ужасно ценна информация, и човек съвсем спокойно може да се ориентира какво да прави, и какво -не.....

Сега....първо един похвал......днес съм без метформин....реших да не си пия вече и вечерното хапче....ама да се върна малко назад...
Отново ми изчезна МЦ....2 месеца чаках../за 2ри път тази година/..отидох при моята докторка/гинеколог- много ми е близка/ за преглед и исках да си пусна една цитонамазка, че не бях пускала отдавна......Гледа ме тя на видеозона....каза, че не виждала ниаккви симптоми да ми дойде, а странно било че съм в овулация в същото време....ама ден след прегледа взе че ми дойде/може би заради прегледа си мисля/.....чувствах се ужасно гладна...по-скоро лакома.....начи ...това не го бях чувствала от мнооого време....2 вечери падна голям разврат...дребни нещица, не кой знае колко зле, но се чувствах ужасно гузно, а голямата лакомия не преставаше да ме преследва....в чудо се видях.....на всичкото от горе, покрай този цикъл и тежка се чувствам.....то е нормално де...но цял ден се взирам в огледала разни и все се чудя дали не съм качила кг......тааааа май ми поотмина този глад.....закуската ми днес както винаги е кафе с козе мляко. обяда- бъркани 3 яйца с малко парче сирене,  сурова наденица на скара и краставица.........вечерята беше зелена салата с краставица и зелен лук+сварени яйца и малко кашкавал....не съм гладна сега....добре ми е /.....КЗ на 1ви час след вечерята 5.2....на 2ри час пак 5.2 Simple Smile)))))) Не съм се мерила ни сутринта , но преди вечерята/
Бях спряла да пия омега 3...сега пак ще започна.......много се чудих на алфа липоевата к-на......ама навсякъде суперлативи се пишат......колко била полезна..как регулирала КЗ..планирах като спра метформина дали да не взрма от нея+коензим Q10...обаче засега КЗ е супер.....ще видя утре сутрин какво ще покаже глюкомера......
Изобщо от както смениха часовото време....първо все вечерях късно.......после почнах да изпитвам няккакъв странен глад след вечеря........абееее не ме кефи така....тези дни бях и странно нервна....не ми се беше случчвало отдавна.......егати хормоните.....дано цитонамазката всичко е наред, че сега ще я мисля докато излезе резултата....моята докторка твърдо смята че няма смисъл да пускам полови хормони и вече на изустих фразата: как след 38 год прогестерона намалява и е нормално това което ми се случва с МЦ......
пффф.......
Май пак ме почва косопад......отивам да търся ампули...Sad
Най-хубавото е, че няма ВХ-няма висока КЗ Simple Smile)))))) Ех, къде е Невена да ме види сега Simple Smile

# 651
Минерва, понеже за рецепти заговори... Снощи спретнах едни тиквички, ужасно вкусни станаха. Нарязани на кубчета (4 броя имах) се оставят със сол да си пуснат водата. През това време се нарязват каквито сирена/кашкавали искаш. Аз имах чедър, гауда и някакво синьо сирене. Три яйца, но моите бяха огромни домашни, та може и 4-5 по-нормални, течна сметана, копър, чесън на прах и черен пипер, аз и лют пипер едросмлян сложих, че обичаме... И във фурната. Стана разкошотия!
За срещите - аз съм ЗА. Имам много въпроси и много да уча още....

# 652
Здравейте, момичета!
Днеска менюто беше
Закуска - чай лайка,  после кафе
Обяд- скумрия + салата
Вечеря - яйца + салата
Чувствам се по добре откакто съм на режима.
Появиха ми се нови болежки в костите след втория Ковид и от днес пия и Osteo Care, обездвижването също си каза думата.

Липсва ми хляба и шоколада много 😵
Килограмите 63. 500 , - 500грама ♥

# 653
Ха, Брия още 3-4 фаста и ще те догоня Joy

Азара, странно ми е това с цикъла. Трябваше и хормони да пуснеш да се видят все пак.
Какви ампули ползваш?

Може прим оил да пробваш за цикъла. Той е и за ир.

# 654
Ха, Брия още 3-4 фаста и ще те догоня Joy

Азара, странно ми е това с цикъла. Трябваше и хормони да пуснеш да се видят все пак.
Какви ампули ползваш?

Може прим оил да пробваш за цикъла. Той е и за ир.
Прим ойл не е ли Омега 3.....?
Започнах да чета снощи за ампулите....тези на Керастаз, които преди съм ползвала са станали още по-скъпи Sad Преди бяха 60 лв/10бр, а сега са 80....трябват ми 2 кутии Sad(((( Чета, че и кофеина действа добре срещу косопад......ще трябва още да поровя за инфо....дано не остана без коса до тогава.....иначе имам ужасно много нова коса....хубаво е че си расте .....само да опазя и малкото което имам сега, че опашката ми е като на бебе.....ще се ядосам накрая и ще се острижа 1ви номер.......
Не съм качила кг.....тази сутрин се теглих......но вчера и онзи ден наистина заради МЦ се чувствах "подпухнала" и тежка........за момент изпитах онова старо чувство.......Sad Беше ужасно...
КЗ тази сутрин 5.7.....бива.....ще я мъча да я сваля още...но като за без метформин е приемлива Simple Smile Тази седмица не съм ходила в залата от понеделник/имах много работа/ така че имам да наваксам днес и утре......
Елора днес съм с теб на лунен фаст Simple Smile
МИнерва, може да не съм от СФ....ама не ми трябва много да довтасам хахахахха....чудна идея........голямо надприказване ще става Simple Smile)))))))Чудна идея....

# 655
Прим ойл е с масло от вечерна иглика, много го хвалят наистина и гледам че и доста го купуват. Иначе с кофеин има разни шампоани, такива има и от евтини, и от скъпи марки... купуват ги и тях доста, но там вече не знам отзиви дали вършат нещо наистина.
Ще я оправиш косата, ти мина през толкова много... но прогресът ти е забележителен, браво за махането и на последната доза метформин.
Не ви знам с това пълнолуние и фаст баш тогава, на мен ми пречи да спя. А като не се наспя, търся да ям даже повече от обикновено Grinning По някое друго време ще ги правя тия работи, за сега съм доволна че си минах пак само на две хранения.

# 656
Елора  аз нямам твоята воля да правя фастове.
Пусто много ми се яде 😂
Килограмите - 63.00 Тази седмица имам - 1 кг Сега остава да ги задържа.

# 657
Азара, аз бях много зле с косапада. Не знам дали от Ковид или от хормони, но косата ми намаляваше с всеки час. Alphapharm semi di lino са са ампулите, които ми помогнаха. Още на второто нанасяне се усети голяма разлика. Една ампула е достатъчна за две нанасяния.
И аз мръднах с 300 грама, момичета. Два дена пия чай за детокс и предполагам, че изхвърлих вода. Избиха ми и пъпки.  Замислям се да си подновя тренировките по водна гимнастика, само да пренаредя някак графика.

# 658
Азара, прима е вечерна иглика.

https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010005740

За косопада - купи си шампоан Алпецин. За мъже е, но много жени го ползват. 10-12 лв. някъде. Като го ползваш, трябва да седиш малко в банята с него нацапана.
Намери си и коприва. Прави си отвара и след шампоан и балсама си обливай косата с отварата.
Някой беше писал, че има мазна коса. И за  това помага.
Иначе аз имах оредяване, но започна доста преди да мина на режима.
Правила съм много домашни маски. Пила съм и витамини, не знам кое помогна.
Но най- ми помогна фризьорката. Правеше ми терапия с някакви ампули.
Виж, прочети за различни маски домашни за коса. Помагат, заздравяват.
Браво за последната доза хап.
Ще има някакво мрънкане от страна на организма, ама ще се оправиш.
Прим ойл е и за нивата на кз. Преди години го пих. Още не бях на нввмх. Пих го 3-4 месеца. Имах преди това десетилетия драма с цикъла. С този курс се оправи и после като го спрях, не съм имала проблем.

Брия, и аз така преди нямах воля и правих със зор 1 фаст в месеца.
Сега ми е кеф да го правя.
Днес и утре съм на фаст. Че пълнолунието миналия път ми се прецака.

# 659
Благодаря момичета Simple Smile
Не знаех че Прим ойла е вечерната иглика......именно за нея мислех да чета тези дни......определено ще я пробвам Simple Smile Много добавки, много нещо......чуди се човек кое по-напред да пие хахахахах
А маслото от черен кимион и него до срещам често....някой приема ли? За какво е?

Елора, днес до кога е фаста? Че ще имаме гости довечера....тъпо ще е да не ям нищо Simple Smile

До момента съм на 2 кафета с козе мляко.........КЗ 5.2 Simple Smile)))
Бяхте писали по-назад за чайовете....иска ми се да си купя насипни...за тези в пакетчетата знам че са булшит, ама преди на тях залагах....последно време не съм пила чайче....а е хубаво Simple Smile
Трябва да откоча до някой био магазин да си взема истински билки Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт