Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 50

• 23 967
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
Стреса в някаква степен може да е виновен, ама храната най-много е виновна.

Една приятелка преди години беше колкото мен, седим наскоро. Тя яде торта гараш. Две парчета изяде. И вика, че пълнеела от стрес. Аз и викам - викаш ако не беше стреса, гараша нямаше да ти се лепне, а?

# 556
Ха ха😄 Да, стресът също е причина за пълнеене И защото тогава хората често налитат на по-големи порции или на вредна храна...😉 Само от стрес...сега, ако ме вземат за заложник и ме държат 10 дни или ако едва се размина от смърт в самолетна катастрофа, нищо чудно и само стресът да е причина за ИР, дори за диабет. Обикновено допринася доста, но при положение, че се ядат и неподходящи храни към стреса...надали само стреса може да го виним.🙂

# 557
Мдаа, много познато звучи. То и аз преди се хранех даже много здравословно в сравнение с хората около мен. Обаче ядях редовно поне малко хляб, на картофи и ориз нямах наяждане (то пък как ли и да се наядеш с това, нали след малко пак съм гладна), за редовните бири още ми се плаче... Поне плодове и сладки напитки и преди не обичах. Но иначе пълнозърнест хляб, зеленчуци винаги, немалка част от храната домашно сготвена, дори хляба, колбасите рядкост и прочие. Да пържа мразя и винаги е било рядкост. Имах период на работа обядвах мюсли с кисело мляко, че ми беше лесно да държа пакет там и да си го забъркам, а пък и нали мюслито било "здравословна храна"... Както и киселото мляко там до 2%, месото все да е филе (добре че го обичам, представям си за някого дето мрази постно месо колко би било гадно) и прочие препоръки за здравословно хранене. И като всяка жена дето иска да отслабне, наблягах на големи салати. Та дефакто си ходех сериозно недохранена, а пак дебелеех.
Е да, ама за някой с ИР или склонен към ИР това не е най-здравословното. И си дебелеех с години и си казвах че е от стреса, нали всичко е от него. Това в 20-те ми години, ако беше сега сигурно щях да се оправдавам вече и с ЕГНто. Преди да навърша 30 нямах талия, нямах глезени, имах не двойна ами направо тройна брадичка и изглеждах на ръба на силите си ако ще и преди малко да съм станала сутринта. Килата застрашително наближаваха 100, а съм кинта и 66 висока. Звучи страшно, нали? И да, все изморена и нямах напиване на кафе, докато не започнах да се разтрепервам от него. Към днешна дата осъзнавам че за това е спомогнала и многото захар дето слагах в него, но и си злоупотребявах с кофеин сериозно. Все дебела и все гладна (да се чете - ненаяла се). А като се наям пък гузна - то сякаш ми трябва и още да ям, я каква съм голяма...

Извадих див късмет и съм вечно благодарна че попаднах на една от първите теми от тази поредица и се зачетох от любопитство. Та се разпознах в почти всичко описано и продължих да чета. И в темите, и отделно рових. Мина време докато "узрея" за идеята да си направя изследвания и да мина на режим. Сега ме е яд че не съм го направила по-рано, ама пак по-добре късно отколкото хич.
В момента пак не съм в добра форма, след дълго боледуване и един тон лекарства, в т.ч. кортикостероиди. Но пак се чувствам и изглеждам много по-добре отколкото в края на 20те си години, а чукнах 40 наскоро. Ама тогава понеже все си мислех че е от стреса, от много работа, от едно, второ, трето... оправдания бол, особено като не ти стига енергията и да се замислиш много-много. Сега си давам сметка колко съм била зле тогава и колко различно може да е. "Спокойствие и силна храна", ще си стана пак аз и вече знам че не е нужно да е трудно.

# 558
Силно се съмнявам нестресиран човек да яде боклуци и то в по-големи количества и да не напълнее.

# 559
Силно се съмнявам нестресиран човек да яде боклуци и то в по-големи количества и да не напълнее.
Може. Обаче обикновено /всъщност, да се разбира "винаги"😃/ е до време. 🙃😉 Познавам не един такъв, които след 30-те години започнаха да "качват от нищото" (а продължиха, естествено, да си хапват обилно   джънк и/или неподходящи храни)...😶 Според всичките е "от възрастта"...🙄😷
Много близка приятелка качи след бременността около 10, може би и малко повече кг /в горната половина предимно/...така и не може да ги свали. 🙄 А тя още в тийн годините имаше проблеми с акне и мазна кожа, нередовен цикъл и типична ИР структура (имаше много малко излишни кг, даже почти никакви, обаче всичките бяха около талия, в горната част на ръцете, лице, врат- в бедра и ханш почти не качваше)...Цикълът и акнето и' се оправиха след 20-те години и при по-редовен полов живот.

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 23:10 от dolce miele

# 560
Изключително са малко хората дето могат да ядат на корем от всичко и да са клечки.
Познавам такива. Всъщност на едната и откриха проблем с щитовидната.
Инача или е от възраста, или от стреса. Но никога от храната Joy

# 561
Ее, ти пък... То на днешно време всички са стресирани!  Grinning Къде ги намираш пък ти нестресирани хора, то това като еднорог звучи Joy
Майтапът настрани, много се радвам че при нас полуфабрикати и дивотии от сорта на МакДоналдс са сравнително скъпи и много хора ги избягват понеже не са евтини, поне това.
Виждам при половинката как е, сега пак си е на другия край на света. Ами, качил е тегло и то по средата. Ама за там да идат да си купят бургери вместо да сготвят вечеря хич не е необичайно. Или да купят някакви полуготови замразени неща, че е хем бързо, хем евтино. Като е тук, яде даже до преяждане че много му харесва храната тук. И коремът се стопява сам, хем той не е от най-спортните типове. Няма нужда да споменавам че се храни предимно с каквото ям и аз.

Долче, много хора са така - като млади са слаби или направо кльощави. От тия дето ги ругаеш направо, като видиш как ядат шоколад и бисквити преди лягане, поляти със сладко безалкохолно. И са слаби. Егати вещиците, нали? Grinning Обаче обикновено към 30 и няколко или към 40 години нещата се променят, баш "от нищото". Почват едни кореми да растат, в лицата се състаряват супер бързо, мъжете губят и коса, абе не е красиво. И рязко спираш да им завиждаш.

# 562
Натка, честно казано, чак да съм им завиждала- не съм. Обаче ми беше непонятно и невероятно как изяждат такива количества и са слаби...😄 То и аз в онези времена свалях бързо килограми и живеех в ерата, че са голяма рядкост тия хора с метаболитните проблеми и заболявания...😅 И не гледах на пълен човек като на болен...а просто като на човек с излишни кг...

# 563
Долче, направо ме закова, много точен пост, благодаря. и да нямам вит.Д, щото от М.май до Ноември в Бургас си го взимаш от слънцето от плажа...но започнах яйца да консумирам . след колко месеца време липса на Вит.Д се отразява неблагоприятно? Ще направя 5 месеца откакто ми е под 10% дажбата всеки ден реално..проверих в cronometer-a там броя калориите и всеки ден ми е между 1% и 20%

# 564
Не знам след колко време, но всякакъв дефицит (особено дългосрочен и който не е наваксан навреме) е предпоставка за проблем. Конкретно за вит. Д и връзката му с ИР- нивата му може да са допълнително по-ниски. Не помня дали беше заради по-ниско усвояване или просто при ИР вит. Д е необходим в по-големи дози...

# 565
Много ми харесаха последните коментари, ще ме накарате цялата тема да прочета.

# 566
И аз не ги харесвам тия дето ядат всичко и са кльощави. Вещици и вещери, какво да им обичаш на такива  Joy

# 567
Спях до такъв в продължение на доста години, деморализиращо си е от всякъде... Но като гледам последните ни засичания, разликата е осезаема, не му се е отразило добре това.
Иначе навремето редовно се черпеше с бисквитки и безалкохолно, че и късно вечер. И не наддаваше, гадината...

# 568
  • Пловдив
Аз пък съм срещала хора, които заради недостатъчно количество храна също качват, салата на обяд, салата вечер и вечно гладни и не слаби. И то хора диагностицирани с ИР. И това е страшно, защото организмът изпада в шок и трупа вместо да сваля. Но и има и другото - мислим, че ядем здравословно, а никак не е така. Мюсли, картофи, ориз, много плодове, хляб, това никак не е добре, мислим си че живеем здравословно... Другото което пропускаме е и движението, липсата на време ни кара да ползваме кола, а това рязко намалява движението. Умишлено измислям маршрути по които да вървя пеша, дори и по-далечни, имаме късмет да живеем близо до центъра на града и това прави придвижването по-лесно, а и мъжът ми не излиза с колата, когато ходим вечер някъде - първо трудно се паркира, второ все пак иска да пие бира GrinningStuck Out Tongue Winking Eye

# 569
  • Бургас
Дайте идея за сутрешна напитка. 20 годишния ми син също е с ИР. Досега сутрин пиеше гранулиран чай или мляко с нескуик и сега след като  е на режим му е трудно да измисли какво да пие сутрин. Кафето не е вариант. Билков чай едва ли ще чака да изстине, че обикновено няма време преди университета.

Общи условия

Активация на акаунт