Тема 4 - тема за обсъждане на корейски и китайски сериали, известна още като "Гоблин" ;)

• 23 143
  • 728
  •   1
Отговори
# 240
На мен чосонските ми харесват повече от тези от Корьо. Сега в Императрица Ки ми прави впечатление, че костюмите на наложниците и прислужниците ги правят да изглеждат по-дебели.

# 241
  • България
Може ли картинка с разлики, че съм гледала само няколко корейски, тип исторически.
Само смешните, мъжки шапки на мрежички запомних, че са чосонски и то от коментари в темата. Grinning

# 242
На Корьо са малко във фентъзи стил, докато чосонските са по-съвременни.

А прислужниците са със свободно падащи поли и нещо като жакетчета. Никак не ми харесват тези костюми, но те сигурно са измислица на някой стилист.

# 243
  • България
Горните доста напомнят на китайските, харесват ми.

# 244
Кимоно(Япония) - Ханфу(Китай) - Ханбок(Корея)

Някои от визиите на Императрица Ки

И една от опонентките ѝ - Танашири

В Jang Ok Jung, Living in Love костюмите и бижутата са невероятни

А, ако ви е любопитно да научите нещо повече за кралските шивачи и традиционните дрехи в Чосон може да погледнете The Royal Tailor.

# 245
  • гр. София
Благодаря за информацията. На мен Ханбок ми харесва. Красиви изглеждат жените в тях. Като се сетя за Г-н Кралица, в който показаха, колко много дрехи се обличат ми става горещо:joy:, което ме подсеща за едно клипче, което на забързан кадър ни показва как жена се облича по викторианската мода изпитвам същото. Безброй долни дрехи, после самата рокля и после няколко неща върху нея. Радвам се, че сега може човек да се облича по-леко Simple Smile

# 246
И на мен ми харесва ханбок. Но не ми харесва версията, която носят селянките (като в Кралския инспектор и Джой).

# 247
Конфуцианството по онова време до толкова е превзело живота на хората, че дори е определяло кой какви дрехи и аксесоари да носи. Бедните и робите не са имали право да носят коприна, а само памук и то не в ярки цветове. Дори това какъв цвят носиш или какво е избродирано на дрехата е означавало нещо. Шапките при мъжете също са показвали статуса им в обществото или към коя клика принадлежат. Всеки един детайл е имал някакво значение.
Но, все пак, хората и тогава са пътували и търгували с други държави и са се влияли едни от други. Това естествено се е отразявало и на дрехите, аксесоарите, прическите...

# 248
  • България
Затова са ми интересни тъй наречените "исторически" сериали.
В няколко подчертаха, че лилавото се носи само от императорското семейство, даже имаше интрига покрай ушита рокля за наложница, която мислеше, че ще стане императрица.
И за бижутата в косите са разказвали.
Жените от различните прослойки използвали различни видове украшения, не че е било забранено да слагат каквото искат, но било признак на лош вкус и моден гаф.
Но с един куп китайски държавици, едва ли е било еднакво навсякъде.
Най-много се впечатлих от матриархата в една такава.
А много се развеселих от пухкавата мода, май беше при династия Тан.
Не че и в Европа не е имало пухкава мода, но за китайците ми беше странно.

# 249
Според мен, масово са си били пълнички. Особено разните императори и наложници, които са имали достъп до изобилие от хубава храна.

# 250
  • вятърничава
Китайците по разни стари рисунки и гравюри все са пълнички, с коремче,с кръгли лица и обръснато теме.Не си спомням да съм виждала нещо различно,но може и да греша.Жените са красиви,но не и толкова слаби, като във сериалите.

# 251
  • България
Не съм ровила да търся информация, чакам да ми я "снесат" в някой сериал, но май бедните и средните не са били дебели. Не е било чак като в Корьо/Чосон да не ядат месо, но повечко са набивали ориз.
Богатите сигурно са били тлъстички, не е случайно, че и при нас имаше една фраза "като добре угоен китаец".
В смисъл, не всеки може да си го позволи.
И сега имало изключително бедни райони, не са се прехранили особено.

# 252
Добре, че са филмите и сериалите да ни създават илюзията какви хубави крале и кралици е имало, че действителността си е била съвсем различна Joy.

Със сигрност е имало и дебелички и слаби, точно както е и сега. Виж, обаче за ръста съм повече от убедена, че са били доста по-ниски от сегашните си наследници.

Liu Ying, в Jang Ok Jung стана огромен скандал, защото шивачка беше облякла роклята предназначена за бъдещата кралица. Всичко беше номер, за да се дескридитира Чанг Ок Чонг, но така ти показват какви безумни норми и правила е трябвало да се спазват.

# 253
  • България
Е, те и европейките крале и кралици не са били много за гледане.
Подобно но китайските, доста са се женили за роднини, няма как да няма отклонения, включително и визуални.

# 254
  • Русия
Мъжете с техните шапки, а жените с тия къси сакенца.
Няма подчертана талия или нещо друго.
Защото не в талията му е цаката. Simple Smile Тези костюми са исторически неточни. Всъщност сакенцата са били много къси, така че свършвали над гърдите. То ест жените често са ходили с голи гърди! Или пък полата се е връзвала над гърдите, за да бъдат подчертани. Или пък се е слагала допълнителна декоративна превръзка на гърдите. То ест акцентът се е правел именно на гърдите, а не на талията.

Забележете, колко са различни от съвременните варианти и от това, което виждаме по дорамите.

Общи условия

Активация на акаунт