Тема 4 - тема за обсъждане на корейски и китайски сериали, известна още като "Гоблин" ;)

• 23 082
  • 728
  •   1
Отговори
# 510
  • Русия
Аз имам голямо желание да науча китайски (мандарин) и тайски. Но и двата езика са тонови. Знам, че в Русия като набират студенти за изучаване на китайски, освен всичко друго им проверяват слуха - ако нямат абсолютен музикален слух, не влизат. Защото тоналностите са цаката на китайския език. Същото важи и за тайския. Имах колежка, живяла в Тайланд и дори била омъжена за таец, знаеше тайски, казваше, че ако сбъркаш тоналността, можеш много да засегнеш някого. Пък да не говорим, че тайският език има четири варианта в зависимост от това, с кого общуваш, а китайският, който е мандарин, е официалният, но не и единственият език, който говорят в Китай. Китайците обикновено говорят няколко китайски езика, мнозина говорят с акцент. Дори аз чувам, колко различно произнасят имената на актьорите местните им журналисти.
Тъй че нямам шанс да ги науча както трябва. Но поне "здрасти", "да", "не", до виждане" и "благодаря" ще мога да кажа (доколко вярно ще ги произнеса, е друг въпрос) Simple Smile
А и във всички случаи не мога да уча сама, трябва ми учител. Даже гледах, колко струват езиковите курсове в Москва - скъпичко е, но ако много ти трябва, поносимо.

# 511
Фентъзи версията на китайския също е трудна за говорене Joy :

# 512
  • пак на Рив Гош
Фентъзи версията на китайския също е трудна за говорене Joy :

Joy Joy Joy Велико! Бях забравила колко е разкошен Тери Пратчет! Heart Eyes

Днес ми е ден за 2 епизода от Our Blues. И малко Sh**ting Stars преди лягане.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 21:52 от Роца

# 513
  • България
Противно на навиците ми, започвам пореден сериал без да съм приключила четири.
A Business Proposal (2022), не познах главния от Абис и Lovers of the Red Sky, Ahn Hyo Seop, трябваше да вляза във филмографията му, но го добавих в списъка, все пак участва в трети корейски сериал, който гледам. Grinning
Без още да съм го видяла на екран, набелязах и Choi Byung Chan, този май ще е от разпознаваемите, много интересно лице, дано е и добър актьор.

# 514
В Императрица Ки стигнах до Баян Худу. И преди забелязах, че има големи отклонения от историята............
Не случайно в началото на всяка серия изписват, че филма е базиран на действителни събития и реално съществували личности, но историята е художествена измислица и в действителност всичко може да е било различно.

Не само образът на Баян Хутуг е различен от това, което пише за нея. Уанг Ю също е различен от това какво пише за него, как е представен във Вяра и още по-различен от образа си в Замръзналото цвете.
Всичко си е до това какво виждане имат режисьор и сценарист и каква история искат да ни разкажат на екрана. И други примери има за различните образи на дадена историческа личност в различни филми и сериали.

От езиците, лично за мен, най ми е чуваем японския. Просто, чисто слухово, го чувам най-чисто. Разбирам доста фрази от корейския, но ми е трудно да ги възпроизведа. Китайския ми е на последно място.
От хора учили азиатски езици знам, че е доста трудно да ги учиш самостоятелно. Това, ако наистина искаш да знаеш езика, както трябва, а не просто да научиш някакви стандартни реплики, с които да се оправяш на ниво турист.

Както ние си имаме Симеон Велики, така и корейците си имат техния Седжонг Велики. По негово време е създадена корейската азбука и като цяло Чосон е бил в изключителен възход във всяко едно отношение. Статуята му, заедно с тази на адмирал И Сун Шин, е на площада пред двореца Кьонбоккун в Сеул, който сте виждали в хиляди драми.

# 515
В момента доглеждам за Самбон и този Лий Банг Уон е нагъл младеж (представен е донякъде като идеалист, но си е нагъл, не го одобрявам - минава през трупове)... Интересно ми е, но сериалът е досаден на моменти - 100% политика, друго няма.
Споменавам го, защото видях, че този сериал, в който се появява крал Седжонг, е за същия персонаж https://en.wikipedia.org/wiki/The_King_of_Tears,_Lee_Bang-won

Така е, естествено - режисьорът може да има свое виждане, но ако някой представи княз Борис като зъл масов убиец, се вдигам на протест и ще го замерям с камъни и дървье.

Японският по звучене ми е като българския и в този смисъл ми харесва. Естествено нямам предвид саммураите, които говорят все едно ще се н..кат, а нормалните хора.

# 516
И Банг Уон, известен като крал Теджонг, е бащата на Седжонг Велики. За него има много филми и сериали.
Даже единия сериал го спряха, защото корейците се възмутиха, че е представен като екзорсист, който се бори със зомбита или нещо подобно Joy. Излъчиха два епизода и до там.

pppqqq, като спомена Самбон, не разбрах кой точно сериал гледаш. Защото много политика е и в The King of Tears, Lee Bang-won, и в Six Flying Dragons.

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 22:22 от 2в1

# 517
На мен сериалите са ми интересни докъдето има някаква драма в отношенията, макар и минимална. Иначе то още от сцена 1 е ясно кой е героят, който ще спечели момичето, коя е героинята и кой ще е третото колело. Между другото винаги съм се чудела на тоя израз "трето колело", той типично корейски / китайски ли е или преводачите така го превеждат?
Ей и сега поредния сериал като се избистриха отношенията между героите и вече не ми е интересен. Остава само третото колело да разбере, че работата няма смисъл и сериалът приключва...И така, 5 епизода преди края някак си вече не ми се гледа.

Иначе тия сценаристи / режисьори много предвидими - не знам защо го правят, някакъв похват ли е или го правят несъзнателно, но им хванах системата Simple Smile В 99 % от сериалите първия индивид от мъжки пол, който покажат в по-централна сцена - това е главния герой. След това първата жена, която се срещне с героя и има някакъв "сблъсък"  - това е главната героиня. Може и да е обратното - първо да покажат героинята, след това героя. И оттам нататък никаква драма, просто трябва да им се изчистят отношенията.
А така ми се иска някой да направи нещо по-интересно... да подлъже драгия зрител, да има обрат нещо... но не би Simple Smile
И аз винаги стискам палци на третото колело, ха дано тоя път стане нещо неочаквано, но напразно Grinning

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 22:34 от Змей Горянски

# 518
  • България
Не обичам с трето колело, не ми пречи да е ясна бъдещата двойка.
Но като гледам предимно фантастики и разследвания, не ми е скучно.
Тази вечер обаче не ми е скучно и с A Business Proposal (2022).
Значи, като видя това

отварям вратата на жилището и правя така

Дано да имам такъв късмет.
Ако утре не пиша, значи са ме уморили от смях!

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 22:46 от Liu Ying

# 519
В историческите, които ми се очертават като любими, обикновено не става дума толкова за любов, колкото кога ще съборят злодея и по какъв начин. Едва на второ място идва темата за любовта (като развръзката понякога не е щастлива). Обичайното е да има няколко по-малозначителни злодеи, които се побеждават постепенно, като в компютърна игра Joy
И другото, което ми липсва в двата сериала, които гледам сега, са състезанията - може да е конкурс за наложница, или за художници, или за готвачи, или за придворни дами - при дългите сериали отнема няколко серии и е като мини арка.
"Трето колело" го има като израз и в американските сериали.

# 520
  • пак на Рив Гош
Не обичам с трето колело, не ми пречи да е ясна бъдещата двойка.
Но като гледам предимно фантастики и разследвания, не ми е скучно.
Тази вечер обаче не ми е скучно и с A Business Proposal (2022).
...
Ако утре не пиша, значи са ме уморили от смях!
Аз заради подобните сцени в него, след втория епизод реших, че няма начин това да е сериозен сериал Joy

"Третото колело" за мен си е типично англоезичен идиом, който се е наложил в Драмаленд Joy
На френски има подобен: "петото колело на каретата" Joy
В корейските сериали съм забелязала, че триъгълниците обикновено са с двама мъже и една жена (когато не минаваме към по-сложни геометрични форми), докато в китайските сякаш са повече две жени, борещи се за един мъж и горкият Герой се оказва приклещен между Нея и Оная-Гаднярка-Бившата Joy

Змейче, към похватите не забравяй да добавиш и скофтването на нещата в 13ти епизод Joy (почти винаги!). На мен не ми пречи да следват установена схема, даже на моменти е успокояващо Wink . Пък и само като видиш списъка с актьорите е ясно кой е Главният и кой е "вторият водещ". Един от сериалите с нещо като обрат, където Главният не се оказа очакваният от началото, за мен е Love Alarm, но там пък имам изключителни резерви към сценария като цяло (особено на втория сезон).
Аз харесвам доста сериалите тип "отрязък живот", те са по-"непредвидими" откъм сценарии и имат една идея по-малко клишета.

# 521
"Третото колело" за мен си е типично англоезичен идиом, който се е наложил в Драмаленд Joy
На френски има подобен: "петото колело на каретата" Joy
Роца, да, то и на български го имаме тоя израз - "петото колело на каруцата" Grinning Почти същия като на френски, само дето тук сме се разкарваи с каруци, не с карети Grinning Grinning
Но на мен ми е странно с това "трето колело" - явно реферират към нещо с две колела - рикши може би?

Абе толкова ли са бедни "бедните" в тая Южна Корея? Гледам един сериал и една двойка се разделя по желание на мъжа, защото било много скъпо, той имал да изплаща заеми, не знам си какво... Иначе той си мечтаел да се ожени, да има деца, дом, кола...Но явно нямало да стане. И това е човек, който работи в голяма фирма, т.е. не някой безработен или студент. И тук има бедни хора и пак ги имат тия неща. Странно ми е много...

# 522
  • България
И аз на това се чудя.
Малко съвременни корейски и китайски сериали съм гледала, но работят и все за дълговете си мислят.
И в A Business Proposal (2022) главната си брои дълговете, има хубава работа, работи и в семейната закусвалня, а са бедни. Уж имат семеен бизнес, а не могат да се издържат с него, че и целодневната работа не ѝ стига.
И при китайците показват подобни неща.

# 523
Аз съм с впечатлението, че техните бедни са по-бедни от нашите, а и средната им класа е горе-долу на нивото на нашата (но малко по-зле). С тази разлика, че имат по-силна икономика и май са десетина пъти повече от нас, на същата площ.

# 524
  • България
Изгледах  A Business Proposal (2022)
Писах му 9 от 10, защото
Скрит текст:
не пропуснаха в последния епизод да разделят главните за 1 година.
До последно се надявах да се размине, все пак вървеше много леко, обаче тц, не стана.
Главната, като се усмихне ми напомня за Кийра Найтли, симпатична е.

Общи условия

Активация на акаунт