Тема 4 - тема за обсъждане на корейски и китайски сериали, известна още като "Гоблин" ;)

• 23 087
  • 728
  •   1
Отговори
# 495
Иначе за помненето кой какво е гледал - то аз не помня АЗ какво съм гледала, какво остава да помня за някой друг Laughing
То и аз така, като минах 40-50 изгледани сериала и почнах да забравям Joy
Затова си направих и профил в МДЛ, да се подсещам и да си отбелязвам за гледане Blush
Това ми е профилът с изгледаните сериали, ако ти е интересно да погледнеш, може и да си харесаш още някои - https://mydramalist.com/dramalist/8637429/completed
Роца, благодаря за линка, сега ги разглеждам. А в MDL може ли да се гледа онлайн? Регистрирах се, но не виждам никъде бутонче “Play” 🧐

Дописвам се - викнах неволята и потърсих инструкции в нета, ами нямало как да се гледа на тоя сайт Simple Smile Та ако някой като мен се чуди…

Онлайн с английски субтитри за друг сайт освен dramacool някой да се сеща?

Последна редакция: ср, 15 юни 2022, 22:07 от Змей Горянски

# 496
  • България
То и аз вече знам няколко думи и фрази на китайски, но единствената дума, която съм чула и има прилика с български е нещо като "чиба".
Така пъдеха кучетата на село, а китайците я използват, като обръщение към подчинен - "свободен си".
Не че за някои богати сноби има разлика между куче и беден човек. Neutral Face
Даже и два символа знам, цели два. Joy

# 497
Йероглифите по начало са китайски (имам предвид и тези, които се използват в Япония, само дето си имат две допълнителни азбуки), така че и аз разбирам някои китайски йероглифи Joy
Знаех и какво означава Китай, но съм позабравила - беше нещо като "център на света", ако не греша. Или Централно царство.

# 498
Змейче, погледни първия пост в другата тема. Там, в скрит текст има линкове за гледане онлайн на английски.

# 499
  • България
Йероглифите по начало са китайски (имам предвид и тези, които се използват в Япония, само дето си имат две допълнителни азбуки), така че и аз разбирам някои китайски йероглифи Joy
Знаех и какво означава Китай, но съм позабравила - беше нещо като "център на света", ако не греша. Или Централно царство.
Ето интересна статия по темата:
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-v-bylgariq-proizna … iq-chajna-1259094

# 500
Благодаря, интересно четиво Simple Smile Е, значи правилно помня, че са центъра на света Joy

Трябва най-после да прочета каква точно е връзката м-у Юан и Китай. Четох малко за Тогон, но не и за държавата.

# 501
  • България
И аз малко четох, в общи линии китайците са били под монголско владичество.
От китайското прераждане не ги харесвам тия монголи. Joy
Ето и кратичко и интересно за династия Юан:
https://bg.tristarhistory.org/yuan-dynasty
"Песен" всъщност е династия Сун, добре че гледам китайско, иначе щях да се чудя какво толкова пеят. Joy
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%BD

# 502
Е, да, Чингис хан, но това си е китайската култура, китайският императорски двор... А не степната култура, която се е запазила другаде.

# 503
........................
Трябва най-после да прочета каква точно е връзката м-у Юан и Китай. Четох малко за Тогон, но не и за държавата.

Най-простичкото обяснение е, че в годините, когато монголите превземат половината свят, в това число и Китай, на власт е династия Юан. Тогон е последния император на династията. Въстанието на Червените тюрбани слага край на монголското завоевание и възстановяване на китайската империя, ръководена от династия Мин.

# 504
  • пак на Рив Гош
4 Your House Helper също приятен сериал и историята ми хареса Актьорите също бяха на ниво
Благодаря за отзива! В списъка ми за гледане е, от известно време го търсех и наскоро го намерих в Драмакуул.

Змейче, МДЛ е по-скоро като база данни за сериали, не платформа за гледане. Но имат доста интересни клипчета, където представят идните сериали (аз оттам си попълвам списъците). Аз го ползвам основно за справки и да си отбелязвам какво съм гледала и какво искам да гледам.

По въпроса за езиците - и аз започнах да схващам някои думи и изрази на корейски, ама няма да се хвана да го уча сериозно. Щерката, обаче, си купи самоучител по японски, покрай всички изчетени манги и изгледани анимета. Да видим колко ще напредне.
Аз вместо езиците, се съсредоточавам на кухнята - корейска, японска, китайска... (ей на, тази вечер пак готвих корейско Joy)

Стигнах до 13ия епизод на Sh**ting Strars - ама много са симпатични значи! Всичките Heart Eyes! Сериалът е много приятен за гледане и актьорите са чудесни. Видях и жилетките Grinning
А Kim Young Dae и Yoon Jong Hoon участват хем в Sh**ting Stars, хем в The Penthouse, който също гледам - контрастът е впечатляващ!

# 505
  • гр. София
По едно време имах желание да уча корейски. И сега имам Simple Smile Накупих си самоучители, граматики, гледах клипчета. Временно съм спряла
При китайския според произношението на думите казваш различно нещо. В Голяма книга за Китай авторите казват, колкото и да са се опитвали да говорят китайците само се усмихвали, а като им подадат лист с написаните йероглифи тогава ставала комуникацията Simple Smile

# 506
На Зукърбърг жена му е китайка и той уж говори езика, но гледах коментари на негова реч на китайски, направени от млади китайци-ютубъри. Според тях, част от това, което той казва, не е съвсем разбираемо. Те се досещат какво е искал да каже, но все пак не е правилно.

# 507
По едно време имах желание да уча корейски. И сега имам Simple Smile Накупих си самоучители, граматики, гледах клипчета. Временно съм спряла
При китайския според произношението на думите казваш различно нещо. В Голяма книга за Китай авторите казват, колкото и да са се опитвали да говорят китайците само се усмихвали, а като им подадат лист с написаните йероглифи тогава ставала комуникацията Simple Smile
Да, и аз имам желение за корейски, защото поне една идея има шанс да понауча нещо, китайския в някой следващ живот 😃 Той наистина много труден, а и трябва да имаш музикален слух, с математика не става 😀
Иначе корейците в началото са нямали собствена азбука, ползвали са китайската. И понеже е много трудно да се научи човек да чете и пише с нея, грамотни са били само аристократите. По-късно един корейски крал издава заповед да се създаде корейска азбука на базата на китайската и правят такава, много по-опростена. И вече и простолюдието можело да се научи да чете и пише. На този крал има издигната статуя от злато даже, не помня в кой град, май точно заради азбуката.
Но аз нямам амбиции дори и на прост средновековен корейски селянин, да се науча да разбирам малко и да казвам някоя и друга дума и да ме разбират би ми било предостатъчно Simple Smile

# 508
В Императрица Ки стигнах до Баян Худу. И преди забелязах, че има големи отклонения от историята, но в случая е гигантско, не би ми харесало ако македонците направят някоя адаптация, в която представят български исторически личности като гадняри, просто за сеир...
Според Уикипедия, Баян Худу е била обикновена, кротка и не е имала желание за никакви отношения с императора (те са живели отделно). Тя е прекарала почти 30 години като императрица. Ки май я е мразела силно, въпреки че не й е пречела.

Изглежда традиционната възраст за женене е била около 13 години Astonished
Не знам как се казва актрисата, според мен е доста европеидна, ако беше в български или турски сериал, не бих забелязала, че е корейка:

Последна редакция: чт, 16 юни 2022, 15:14 от pppqqq

# 509
  • България
Изгледах девети епизод от Императрица Ки и започна да ми става скучно.
Ще се опитам да гледам до финал, но сигурно ще е поне скорост х2, ако не е и по-бързо.
Първите няколко епизода бяха много интересни.
По-странното е, че от трите текущи - корейски, китайски и японски, най-много ми харесва японския. Grinning
Мъжете им не са моя тип, но грозна жена не видях.
Amami Yuki - поставих я на трето място в корейско-японския ми дамски списък.
Ако реша да гледам нещо японско отново, ще е с нейно участие.

Общи условия

Активация на акаунт