Прекрачване на прага за първи клас

 • 1 999
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 373
Здравейте! Тази есен имаме бъдещ първокласник. Отдавна съм се откъснала от образователната система. Искам да попитам майки на първокласници кой са основните неща, въпреки дистанционното обучение... Има ли извънкласни, задължителни дейности. Знам, че преди им осигуряваха храна  до 4 клас... Извинявам се, ако въпросите са наивни.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 09:11 от Фран

# 1
 • Мнения: 1 934
В някои училища има целодневно обучение като сутрин са редовни часове, а следобед самоподготовка с помощ на преподавател. От втори клас нататък е възможно да има обръщане на смените и единия срок сутрин да е занималнята, а следобед редовните часове. Има една подкрепяща закуска безплатна сутринта. За обяд и следобедна закуска се заплаща, ако към училището има столова. Цената в нашето училище е 3.50 на ден. Ако няма столова, детето трябва да си носи в кутия. 

# 2
 • Мнения: 10 998
При първокласниците, всичко зависи от детето. Образованието е целодневно, има безплатна закуска, плод и мляко. Кетърингът за обяд е по 3.50 на ден. Малкият ми син ходи на занималня, яде от кентъронга, големият беше хиперактивен и злояд, не издържаше на целодневното образование и не искаше столова храна. Него съм го взимала на обяд и съм му купувала каквото иска. Имаме Вайбър група и гледам, че доста деца ги взимат на обяд от класа на малкия син, както и оплаквания за храната. Моят не се оплаква, ни от храна, ни от занималня.

# 3
 • Мнения: 10 632
Здравейте! Тази есен имаме бъдещ първокласник. Отдавна съм се откъснала от образователната система. Искам да попитам майки на първокласници кой са основните неща, въпреки дистанционното обучение... Има ли извънкласни, задължителни дейности. Знам, че преди им осигуряваха храна  до 4 клас... Извинявам се, ако въпросите са наивни.
Различните общини, че дори и училища, работят по различни програми.
Поинтересувай се кога има дни на отворените врати в училището, в което ще се записвате или поговори с майки от квартала на по-големи деца от това училище.
Доста е различно, така обобщено оттук-оттам и с частни примери едва ли ще ти е от полза...
При нас има стол с кетъринг за обяд, обаче аз слагам и кутия за голямото междучасие, защото не й харесват безпланите закуски на дъщеря ми. Синът ми пък ги ядеше чат-пат преди няколко години, но и на него кутийки правех, защото не му стигаше Simple Smile.
Допълнителните и задължителните дейности вече са съвсем индивидуални.
Дистанционното обучение пък за най-малките беше доста кратко (в началото покрай големия шаш и после мисля 2-3 пъти за по няколко дни), така че не знам защо се споменава...

# 4
 • Мнения: 373
Знам, че има финансова помощ за първокласници. За всички ли е, или пак се гледа дохода на родителя.. Как става кандидатстването?

# 5
 • Мнения: 10 998
Миналата година беше 300 лв и беше за всички, без значение от дохода. Изплаща се на два пъти по 150 лв, след началото на първия срок и след началото на втория срок, но само ако няма неизвинени отсъствия през първия срок.
Подава се заявление в социални грижи, с удостоверение от училището, в което е записано детето, заедно с акта за раждане.

# 6
 • Мнения: 6 178
И аз тази година имам първолачка. Чакам да излезе класирането, но още съм в чуденка дали да я записвам после на целодневно или не. Малко разнопосочна информация получавам - едни казват, че е полезна занималнята следобед, други категорично са против. Аз имам възможност да я взимам наобяд, а не да виси там цял ден, ама въпроса с ученето как ще е ... ето това ме гложди по-скоро.

# 7
 • Мнения: 10 998
Аз съм доволна от занималнята на малкия ми син, но големият не издържаше и го взимай на обяд. Малкият иска да бъде с децата и дори плаче, ако му кажа, че няма да я посещава. Това, когато беше онлайн и му бях казала, че не виждам смисъл от нея.

Общи условия

Активация на акаунт