За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 102

• 27 888
  • 767
  •   1
Отговори
# 525
Момичета, бебето отказва млякото. Със зор 90 мл -120 мл. Обаче не отказва пюрета. Лошото е че е захранено само с 3-4 зеленчука. Един вид бебето гладува според мен. Едвам събира по 500 мл АМ на ден храня. Моля дайте ми съвет. Вода не иска да пие. Ще се обезводни като не приема мляко. С какъв чай да го прилъжа? Както съм писала и преди не случихме на педиатър.
Не знам по схемата в България от кога препоръчват плодове и зеленчуци като диня и краставица например, но има доста с високо съдържание на вода. Лошото според мен в случая е, че в началото на захранването нито е хубаво да се увеличава бързо количеството, нито предлаганите храни могат да заместят хран. в-ва на формулата.

Аз имам въпрос за температура- сина ми е с много висока от 4 сутринта. Не се повлиява много от парацетамол и ибупрофен- варира от  38,2 до 40 и се сменя за минути буквално. Цял ден го държах леко облечен по съвет на лекаря и сега го оставих да спи покрит само с пелена. Страх ме е да не го претопля, но ме е страх и да не го простудя през ноща- не знам как е по-добре да действам, докато не спадне температурата. Чакам, да почне да действа антибиотика, но то може да отнеме време.

# 526
Колко е голямо това дете? Говори с личната дали не е по- добре да даваш супозитори и да редуваш парацетамол с ибопрофен.
При моя син така процедирам, иначе само с парацетамол температурата почти не се повлиява.

# 527
Колко е голямо това дете? Говори с личната дали не е по- добре да даваш супозитори и да редуваш парацетамол с ибопрофен.
При моя син така процедирам, иначе само с парацетамол температурата почти не се повлиява.

Почти 10 месеца. Редувам ибопрофен с парацетамол на мое усмотрение, защото тук препоръчват само парацетамол, уведомих ги само, че ги редувам. Със супозиторите не се справях, но благодаря за подсещането имам някъде, ще пробвам парацетамола дали ще стане така да го давам.

# 528
Сложи малко вазелин и така поставяй супозитори и не насилвай.

# 529
  • София
Нахлувам с въпрос :
Преминаването от АМ 1 към АМ 2 плавно ли трябва да става или от изведнъж
Т. Е. Да ги смесва ли или мога д аму дма направо само 2 ка?

# 530
Ако детето е на 6 месеца няма нужда да сменяш. Смяната на млеката е търговски трик. И преди съм пускала информация за това.
Ако все пак решиш да смениш млякото с номер 2, не е необходим никакъв преход, а сменяш от раз.

# 531
И аз мисля, че е търговски трик. Сравни двете млека 1 и 2 като състав и ще видиш минимални разлики, най-често в енергийната стойност. Според мен е оправдана смяната ако до 6 месец бебето е било на АР или Комфорт формула и е надраснало проблема.

# 532
Дами и Господин Бърди Simple Smile
Два въпроса ме вълнуват …
Как да махна бибата , след като дъщеря ми не желае да заспива без нея ?Ако не е с бибата , забравя , че и се спи и става да играе . На 15 м е , винаги сме я използвали само и единствено за сън . Денем и нощем , но след като заспи може и без нея .
В количка заспива без биберон . Другият е , напоследък при приспиване през деня , приспиваме се заедно на спалнята , тя ми връчва дистанционното и си търси детското . Действа и унасящо, примерно 10мин , спирам го и си заспива . Ние детското го използваме само в краен случай на нежелание да яде или. Утеха  от рев и то за отрицателно време . Та въпросът ми е какво смятате за този начин на приспиване и имате ли предложения за лесен друг начин ?

# 533
  • София
Не бързай с биберонът, ако вади зъби. Иначе махаш и 2-3-4 дни ужас (ако е пристрастена), стискаш зъби и до там.
Аз лично още не я махам, на 19м, ползва я за чесане на зъбите. Има дни, в които заспива без нея, обаче и имало пъти, в които налапва палец, а не искам да сменя асоциации. Палецът трудно ще се махне после, а и може да има последици за захапката.
Клипчета преди сън не, аз лично съм против. Поне аз забелязвам точно обратен ефект - превъзбуждане от картинки и звук. А и виждам при нас как се отразяват филми преди сън върху качеството на самия сън. По-добре пробвай с разкаване/четене на приказка, или просто в тишина, затъмнена стая, някоя плюшена играчка за гушкане.

# 534
Аз съм против насилственото махане на биберон. Дъщеря ми късно започна да ползва биберон, но направо се пристрасти. В количката заспиваше без нея, но у дома все й беше в устата. Сама си я отказа на 2.5г от раз и без драми.
Отидохме при баба й и дядо й на гости, но забравила да си вземе бибата. Питам я да  се връщаме ли, а тя ми каза “Не, мамо. Аз вече голяма съм. Само малките теленца смучат боба. Те бебета са”.
Бях сигурна, че ще имаме драма вечерта ( имах една скрита ест 🤣), но тя ме изненада. Само попита къде й е бобата и аз й напимних, че я забрави. И толкова. Легна и заспа. Повече не я потърси.
Детски понякога гледа преди да заспи (10-15мин). Няма проблеми със съня след това. През деня мнооого рядко гледа и то предимно, ако стачкува нещо при хранене, докато сме у дома. Като цяло, прекарваме деня навън и време за телефони няма (ТВ изобщо не гледа).

# 535
Филмче не е добра асоциация за сън, защото в яслата например няма кой да й пусне. Близко наше дете имаше този проблем и си търсеше детското и в яслата. Първо са 10мин, после постепенно увеличава ектанното време. За бибата, просто не я даваш. Счупила се е, откраднали са я, взело я е бебе, защото тя е голяма и така. Някаква история. И изчезва, за да не я вижда и да се подсеща. При нас прие версията, че си е тръгнала, защото вече е голяма и е отишла при ново бебе 😃

# 536
  • София
Това с историите работи при малко по-осъзнати деца. Когато могат да разберат каква история им се разказва и защо е така. На 15м едва ли. Аз също ще изчакам момент, в който може да разбере защо я няма бибата (напр. дали сме я на някое бебе, животно и т.н.). Има доста статии по темата с различни идеи и подходи.

# 537
Клипчета не , аз телефон не давам никога  . Детски канал и пускам на тв.
В тишина и тъмнина не важи , тя става и си играе без биба . Играчката я карам да я гушка и приспива , не я впечатлява . С книжки също съм пробвала , тя не дава да и чета , само разлиства и казва “ ъ”, да и обяснявам кое какво е . Няма мира ,всичко съм пробвала .
За истории е малка наистина .
А за екранното време , аз на ясла живот и здраве ако имаме възможност да я гледаме не държа да ходи , а за градина няма ли да е достатъчно голяма да и обясня ?

# 538
Махнах бибат на 1.9г. Срязах я и му казах, че е се е счупила, той също я ползваше само за сън. Имаше драма с обедния сън 3-4 дена, и мина.

# 539
С дъщеря ми махнах биберона на 1г и 5 м. Първо я срязах, но тя я стискаше със зъби. Имахме куче тогава и след два дни му я дадохме. Не е имало драми, но тя беше разбрано дете.
Сега със сина му планирам да постъпя по същия начин, но имам усещането, че ще има драма при него, макар че само заспива с нея и после я плюе.

Общи условия

Активация на акаунт