За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 102

• 27 832
  • 767
  •   1
Отговори
# 615
Дъщеря ми 1г., започна да спи веднъж около 9/10 месечна. Става сутрин в 7ч., заспива около 11/12  на обяд, спи час и половина. Вечер ляга около 9ч.
Така, че не виждам проблем при вас. Аз също не съм поспалива като цяло, преди полунощ не мога да заспя.

# 616
  • София
И защо да не е Ок? Винаги предлагам завивка и се изритва. Достатъчно е топло, за да я навличам с 5 ката дрехи и завивки. Като новородена спеше с ромпър и тънка пеленка, докато започна да си я избутва сама (родена е средата на октомври).
У дома подобни температури от 19-20гр няма никога.
Лятото е около 24-25гр денонощно и съответно спи само по тениска.
Пиша без грам заяждане
По при цип съм чула от старите хора, че по време на сън кокалите  на човек (ако правилно се изразявам) се отпускат и след съня може да те втресе.... Случва ми се всеки път като задрема и след прекаран 10 мин сън ми е студено а веднъж за малко да настина

# 617
  • София
Здравейте, с какви дрешки спят бебоците на това време?

С пижама/ромпър или боди с дълъг ръкав и ританки и пролетно чувалче 1.0tog. В най-горещите дни бодито става с къс ръкав и панталончето може да отпадне. Температурата в стаята е 22-23 градуса. Имам двумесечно бебе и единствено първите две седмици е бил с два слоя дрехи (+тънка жилетка). Причината да спи с чувалче е, че много се върти и си изритва завивката. През деня е облечен по същия начин, просто го няма чувалчето и ако ми се стори по-хладно, слагам чорапки или по-топло махам панталонките и остава по боди или боди и чорапки. 🙂

# 618
Синът ми винаги е спал с пижама и чувалче. В спалнята зимата БЕЗ парно беше 20/21 градуса...
Сега вече спи с къса пижама и го завивам доли с нещо лекичко, защото аз самата като спя трябва да имам нещо върху себе си - ако ще и една кърпа да е 😀.. Да, както казаха, тялото се отпуска и смъква температурата...

Сега, като дойдат големите жеги, сигурно ще спи по памперс 😀

# 619
Моето спи с пижамка, босо без чорапи и с чувалче. В стаята е не повече от 21 градуса.

Благодаря за предложенията за обувки и сандали!

Имам друг въпрос относно съня - както казах детето е на 14 месеца, но малко преди годинка мина на една дневна дрямка. Имало е дни, в които е заспивало за втора такава, но това е било много рядко , само ако първата е била кратка поради някаква причина.
От доста време вече си има утвърден режим, който спазвам стриктно, обаче все си мисля, че не съм нагласила нещата точно. Нямам притеснения, че не спи достатъчно, напротив спи доста, но интервалите на будуване ми се струват дълги и на моменти се преуморява, особено сега когато се движи много.
Режимът е следния:
Става в 9:00/9:30, доста често и в 10. На обяд заспива в 14:00 като най-често спи час и половина, понякога и повече, но рядко. Вечер в 21:00 е заспало и никога не се буди до сутринта. Заспива бързо и без проблем.
Втория интервал е дълъг, знам, като цяло издържа, но има моменти доста често става кисело. Общия сън на денонощие е най-често 14 часа, което знам, че е добре, обаче не е ли малко да спи по веднъж? Като говоря с майки на връстници, че и по-големи още си спят по 2 пъти. Може би заради това, че става по-късно, няма как да спи 2 пъти, ама при нас изобщо не се получава с ранно ставане. Всяко събуждане преди 9 е ужас, мрънкане, вижда се че му се спи още и затова ако се случи да се събуди преди 9 винаги го приспивам отново, само че понякога отнема по 1 час приспиването…
Моето е на 10 месеца и спи вече само на обяд, така че това за двете дрямки е условно. Пробвай да я будиш към 8-8:30, за да издърпаш обедната дрямка до 13-14, а не от 14. Така ще има време за още един кратък сън. Или просто я остави така, след като сама си го е изградила. Защо смяташ, че се преуморява, заради несъответствие с таблиците или защото плаче и има други прояви? Често да ти кажа, с толкова малко дете, което спи 12 часа непрекъснат нощен сън, направо черпи и не си прави експерименти. 😁

# 620
  • София
Вчера спи само с тънка памучна пижама и бос с изритана някъде в ъгъла завивка (тънко памучно одеяло в случая). Засега е с дълъг ръкав, но вечер си става хладно в стаята (около 18-19 градуса). Аз лично спя по-добре на студено и с по-малко дрехи. Сега например съм с лятна пижама и ми е ок, но съм завита и се усещам да си дръпна одеяло вечер. Само още седмица-две да се задържи топло и малкият почвам да го слагам с лятна пижама. Досега винаги е ставал с топло вратле и гръб гръбче и затова смятам, че така му е ок.

# 621
Здравейте, доколкото знам бебе се захранва с нов вид храна, ако е здраво. То няма симптоми, да чукнем на дърво, но е контактно с хора, които са настинали доста лошо...Мога ли в такъв случай да предлагам нова храна(в случая въвеждам за пръв път месо) или да изчакам няколко дни?

# 622
Аз лично не съм спазвала принципа болно, здраво. Захраних точно за три, четири месеца

# 623
Здравейте, доколкото знам бебе се захранва с нов вид храна, ако е здраво. То няма симптоми, да чукнем на дърво, но е контактно с хора, които са настинали доста лошо...Мога ли в такъв случай да предлагам нова храна(в случая въвеждам за пръв път месо) или да изчакам няколко дни?
Ако има температура, кашля, киха, пие лекарства, не е ок да се рискува и алергия. Но за контактност на настинка, въобще няма драма. Ако се разболее, тогава прекрати.

# 624
Здравейте, може ли мнение за кученцето на fisher price - харесва ли се от дечицата? https://www.hippoland.net/fisher-price-umnoto-plyusheno-kuchents … ndlearn-new-fpn96

Или ако можете да предложите друга подходяща играчка за подарък (6-12 месеца).

# 625
Здравейте, може ли мнение за кученцето на fisher price - харесва ли се от дечицата? https://www.hippoland.net/fisher-price-umnoto-plyusheno-kuchents … ndlearn-new-fpn96

Или ако можете да предложите друга подходяща играчка за подарък (6-12 месеца).
Зависи, аз го имам от каката. Подариха й го като беше на 1г, плашеше се и ревеше от него като почне да говори. Така си остана без да го погледне дори.
Сега съм го дала на малката (10м), много се забавлява на песничките и играе с него.
Има едни игтачки като малко пиано, с няколко режима, като пиано, със звуци на животни и музика, също бутоните светят. И на двете ми дъщери такъв тип играчка им е интересен.
Нещо подобно, има различни видове:

# 626
  • Пловдив
Нашата е голям фен на това куче. Доста се занимава с него, подарихме и го за Коледа, като беше на 1г4м.

# 627
Ние имаме кучето и да, играеше доста и е харесвано при нас.
Друга идея е това

Дъщеря ми много го харесваше и доста време игра с него, вече го продадох, но от 10м до 1г8м игра с него редовно и се научи на разл неща

# 628
Ох, момичета...

Чопли ме едно нещо, което не мисля, че е голям проблем, но да ви питам...

Синът ми е на 8 месеца ( кога станаха?!?!)... И сме МНОООООГО далеч от една дрямка за ден .. То той заспива на два часа и половина... Спи по 40-50-60 минути и пак издържа два часа и половина буден! Аз непрекъснато се съобразявам с дремки. Спи сам, върху мен, до мен - без значение колко време, си знае като по часовник - 2.30ч.

Събужда се в 7:30/7/7:30...
След това към 10 заспива и се буди към 11
13:30/14 -15
Тук идва уловката, че към 17:30-18 пак иска дрямка ...и то отиде заспиване в 9-10 вечерта...
Има случаи, в които си ляга за вечерен сън към 19:30....но не са толкова чести....
Какво ли не пробвах да сменя режима - не! Като швейцарския часовник е...

# 629
Ох, момичета...

Чопли ме едно нещо, което не мисля, че е голям проблем, но да ви питам...

Синът ми е на 8 месеца ( кога станаха?!?!)... И сме МНОООООГО далеч от една дрямка за ден .. То той заспива на два часа и половина... Спи по 40-50-60 минути и пак издържа два часа и половина буден! Аз непрекъснато се съобразявам с дремки. Спи сам, върху мен, до мен - без значение колко време, си знае като по часовник - 2.30ч.

Събужда се в 7:30/7/7:30...
След това към 10 заспива и се буди към 11
13:30/14 -15
Тук идва уловката, че към 17:30-18 пак иска дрямка ...и то отиде заспиване в 9-10 вечерта...
Има случаи, в които си ляга за вечерен сън към 19:30....но не са толкова чести....
Какво ли не пробвах да сменя режима - не! Като швейцарския часовник е...

Аз не виждам проблем. Моето дете мина на една дрямка на 1.2г. Режима му си беше бетон. И сега се старая да е такъв, на 2.6г е.

Общи условия

Активация на акаунт