За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 102

• 27 277
  • 767
  •   1
Отговори
# 30
Чета за бебешкия сън и колко трябва да е дневния и нощния сън, но как се определя от колко до колко е дневен и съответно нощен?

# 31
Никак не се определя 😆 Важното е да спят горе-долу определените часове за денонощие. Гледайте и времето за будуване да спазвате, ако може, макар че пак си е индивидуално.
Моят сега спи 1 час през деня и 12 през нощта.
Негови връстници спят 2-3 часа през деня, а през нощта по-малко, но накрая всички спят общо еднакви часове за денонощие горе-долу.

# 32
Чета за бебешкия сън и колко трябва да е дневния и нощния сън, но как се определя от колко до колко е дневен и съответно нощен?

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=433562267992823& … d=102888041060249

# 33
Здравейте, имам бебче на 7м, от почти 2м  захранвам, но не яде повече от 80 грама храна. Предлагам на обяд зеленчукяоо и следобяд плодово с каша. Според вас да предлагам ли и през другите хранения, например сутрин? Или трябва да чакам да замести едно цяло хранене преди това?

# 34
Води се по детето.
Моята дъщеря такова количество и на годинката едва изяждаше. Търсеше си млякото. Хранене заместихме на 1.2г, когато тя пожела.

# 35
Води се по детето.
Моята дъщеря такова количество и на годинката едва изяждаше. Търсеше си млякото. Хранене заместихме на 1.2г, когато тя пожела.
Благодаря
А как и кога решихте да давате и другите хранения с твърда храна?

# 36
  • Пловдив
Като цяло закуската при нас съвпадна с въвеждането на глутена, т.е. Към 9 месец на детето.
Вечерята се въвежда най- късно, обикновено към годинката. Но зависи от детето, както обикновено.

# 37
Води се по детето.
Благодаря
А как и кога решихте да давате и другите хранения с твърда храна?
Захраних на 6м.
На 8м вече й предлагах редовно твърда храна, която отказваше повечето случаи. Просто не я насилвах.
Предлагах й и ако яде, яде. Ако ли не, давах мляко и край.
Тя не можеше да изяде и едно голямо пюре (от 190гр). Предимно ядеше от тези по 80 и 125грама
В един момент просто сама реши, че ще хапва повече и не искаше мляко. Почна и рано да казва доста думи, та ми беше и по-лесно. В интерес на истината докато не отказа изцяло млякото на 1.5г, хапваше доста малко твърда храна. След това стана мааалко по-добре, но като цяло си е злояда. Вече е на 2.5г и все още яде малки количеста като цяло. Рядко иска да закусва. Първото й ядене за деня е обикновено след 12:00ч.
Но пък е изключително здраво и жизнено дете, а това е най-важното 🙂

# 38
Не знам защо в това бързане със заместването на хранения? До 1 година храната е за опознаване.
Относно ваксините, при всичките имахме реакция, но на последната (13 месеца), вдигна температура над 40, крака му се обрина и явно го болеше тъй като 2 дена отказа да върви.

# 39
Не знам защо в това бързане със заместването на хранения? До 1 година храната е за опознаване.
Относно ваксините, при всичките имахме реакция, но на последната (13 месеца), вдигна температура над 40, крака му се обрина и явно го болеше тъй като 2 дена отказа да върви.
Бог знае защо!
Захранването е всъщност едно пълноценно обедно хранене и плод.
Като най-важното, най-същественото, е обедното хранене.
Нито има нужди от "закуски", нито има нужда от "екзотики". И детето трябва да е гладно- това не може да стане с хранения на 4 часа и сутрешни "закуски".
От всичко, което пишат, освен че бързат, по най-неразумен начин ликвидират пълноценността на обедното хранене- или хранят на често, или дават закуски, или въвеждат неподходящи неща.
Реално, пълноценното и разнообразно обедно хранене, осигурява всичко нужно до 12м възраст. Плодът е за разнообразие, забава.
Боб, нахут и леща "пречат" ... попарки с масло, мъфини и авокадо? не.
А и наистина, в Бг няма национален педиатричен протокол, как се захранва.
Поне като вид препоръчвани храни, и приблизителното им разпределение по месеци.
Добре че забравиха за киселите и сокчетата... поне на "официално ниво".

Друго, всяко дете е индивидуално- има страшно злояди, има и бебета с чудесен апетит- по мои наблюдения, известна роля играят настроенията и очакванията на родителите, и спокойствието, с което възприемат особенностите на своето дете. И много хора забравят, че храненето е поведенческа реакция, и  е тясно свързано с поведението на всяко конкретно дете в ежедневието.

Последна редакция: пт, 01 апр 2022, 00:13 от Birdie

# 40
Подсещаш ме за така обичаната попара в Бг Simple Smile.
Майка ми и тя се опита да ни я пробута Simple Smile.

# 41
  • Германия
Открихме едни прахчета против запек. От два месеца положението беше много зле, последно се изходи преди една седмица. Препоръките на педиатърката са диета, повече течности, в краен случай клизмичка. Да, ама не. В една немска група четох за прахчета Микролакс, реших да ги пробваме. Пише, че към тях не се привиква, от тях акото ставало по-меко. Взех ги аз, първите дни се дава по две прахчета, разтворени във вода. След това по едно на ден. Незнам дали е от тях или диетата дава ефект, детето вчера след обяд ходи по голяма нужда цели ТРИ пъти. Първите две бяха твърди, като камък, третия път беше съвсем нормалко ако. Не мога да повярвам. Забравих да кажа, че не е имало нито рев, нито се е стискала. Първия път дори не разбрах, кога се е случило.🥳Качвам снимка на прахчетата:

# 42
Кисел си дават най- редовно в детските градини, присъства и в менюто на повечето (да не казвам всички) кухни, частни и държавни.

# 43
Бог знае защо!
Захранването е всъщност едно пълноценно обедно хранене и плод.
Като най-важното, най-същественото, е обедното хранене.
Нито има нужди от "закуски", нито има нужда от "екзотики". И детето трябва да е гладно- това не може да стане с хранения на 4 часа и сутрешни "закуски".
От всичко, което пишат, освен че бързат, по най-неразумен начин ликвидират пълноценността на обедното хранене- или хранят на често, или дават закуски, или въвеждат неподходящи неща.
Реално, пълноценното и разнообразно обедно хранене, осигурява всичко нужно до 12м възраст. Плодът е за разнообразие, забава.
Боб, нахут и леща "пречат" ... попарки с масло, мъфини и авокадо? не.
А и наистина, в Бг няма национален педиатричен протокол, как се захранва.
Поне като вид препоръчвани храни, и приблизителното им разпределение по месеци.
Добре че забравиха за киселите и сокчетата... поне на "официално ниво".

Друго, всяко дете е индивидуално- има страшно злояди, има и бебета с чудесен апетит- по мои наблюдения, известна роля играят настроенията и очакванията на родителите, и спокойствието, с което възприемат особенностите на своето дете. И много хора забравят, че храненето е поведенческа реакция, и  е тясно свързано с поведението на всяко конкретно дете в ежедневието.

Е това е най-подвеждащото и неточно написано нещо, което съм чела напоследък... А прекарвам доста време във форума

# 44
  • София
Казвала съм го не веднъж - моето, ако караше само на обяд и плод до 1г щеше да е най-изнервеното и доста недохранено дете.
Ако следвах всички препоръки и всичко описано да съм луднала, детето и то да се е побъркало. Следвам него, неговите нужди и по калъп не се водя. На 8м и половина имаше 4 твърди хранения + АМ преди сън. Родихме се всички! И сън се подобри, и спокойствие и всичко. На 11м вече беше минал на обща кухня. На 1г3м отказа млякото сам. Децата са различни, имат различни нужди от калории. Както възрастните се хранят различно, имат нужда някои от повече, други от по-малко така и децата. Като е имало в дни, в които яде по-малко ок, колкото иска. Ако иска повече, ок, да яде.
Sd.ad, в коя частна кухня има кисел? Аз поне в София не съм срещала. В яслата също в менюто няма (в която е записан). В държавните има на 100%. Аз честно казано не знам какво е, не съм яла, не съм правила и на малкия. Свързвам го с желе и набутани химии вътре (може и да не е така, но това е моята асоциация).

Общи условия

Активация на акаунт