🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 661
  • 761
  •   1
Отговори
# 390
Коя част на градините на Долмабахче е затворена? Минава ли се до Портата към Босфора или не може?

Градините са оградени, няма достъп до Босфора.

Даже и вътре тече реконструкция и няма достъп до всички зали

Ние заминаваме в четвъртък с ТА и имаме опция за допълнителна екскурзия - посещение на Долмабахче за "скромните" 30 евро на човек. Предвид факта, че няма да успеем да го видим в целия му блясък мисля да пропусна тази екскурзия. Някой може ли да сподели скорошно мнение за дворец Бейлербей и струва ли си. Извинявам се ако някой е писал, пропуснала съм

# 391
Хмм, странно! Тези заграждения ги нямаше в началото на месеца

Може би за този достъп до Босфора питате

# 392
Мнението ми за Берлейбей е от преди пандемията и не зная дали сега и там няма някакви ремонти и промени.
Обаче тогава  ми хареса много , даже повече от Долмабахче може би, защото не е толкова грандоманско или пък, защото отидохме преди да отворят Simple Smile, взехме си аудио гид и понеже нямаше с кого да ни комбинират, ни пуснаха сами с моята дружка и още няколко чужденци.
Когато излизахме, навън вече чакаха тълпите от групите.
Пихме чай в много приятно кафене в градината на двореца, с една дума беше много приятно изживяване.

# 393
Аз съм била в Бейлейрбей през 2018 год. и бях очарована. Доста по малък е от Долмабахче, но не му отстъпва по нищо.Дворецът предизвика у мен изненада и възхищение. Между другото ние пък отидохме преди края на работно време, но ни пуснаха заедно с няколко млади момичета туркини. Никой не ни караше да бързаме, разгледахме спокойно двореца и се наследихме на градините му без талпи от туристи. Изживяването остана незабравимо

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 22:42 от sonia sonia

# 394
За любителите на влака София-Истанбул
https://bgtourism.bg/12042022-vuzstanovyava-se-vlak-istanbul-sofia/
Дано не ви подвеждам.

# 395
За любителите на влака София-Истанбул
https://bgtourism.bg/12042022-vuzstanovyava-se-vlak-istanbul-sofia/
Дано не ви подвеждам.
Все още няма публикувана информация  (разписание и цени) в  сайта на БДЖ.

# 396
  • София

mle4ko, достъп не е съвсем точно казано. Има заграждения и на практика не се излиза. Но на много снимки тези заграждения не се виждат и хората се заблуждават.

Пред двореца Кючюксу може да се стигне до водата, но през странична градина, която е със свободен достъп. Има крайбрежна алея пред оградата на двореца, а вратата към него е затворена. Но това не пречи на булките да ходят точно там за фотосесия.

# 397
# 398
  • Бургас

Да, за това питах... Направо се чудя има ли смисъл да влизам.. след като и вътре е затворено.. Агенцията ни иска 30 евро на човек. Да си задам така въпроса - мога ли да мина отнякъде и да  направя снимки до тази порта?

# 399
Според мен няма как да заобиколите нищо. Това не е България....

# 400

Да, за това питах... Направо се чудя има ли смисъл да влизам.. след като и вътре е затворено.. Агенцията ни иска 30 евро на човек. Да си задам така въпроса - мога ли да мина отнякъде и да  направя снимки до тази порта?

Сериозно ли 30€ 😳, ние платихме около 20лв за двореца и харема. Снимката е направена от изхода на двореца. Има стълби и свободно се стига до входа от съм Босфора. Там има стъклени прегради, може би с цел безопасност. Поне така беше в началото на месеца

# 401
  • Бургас
Да, 30 € , аз за това толкова питам, дали си заслужава да дам тези пари, след като до Портата не може да се отиде, вътре - затворени помещения ... Ако някой е ходил предната седмица, моля да каже  по-подробно дали си заслужава и има ли начин да се достигне до Портата от някъде?  /от някъде чух че имало пригодени тунели за туристи - това имах предвид/.

# 402
Просто отидете сами, лесно е, с трамвая и последна спирка Кабаташ.
Ама 30 евро си е пладнешки обир.
На моите познати само за "трансфер" ( т. е. без входните такси) са им взели по 30 лв., но като не ме слушат... 😀
Разбирам, че трябва да платят на придружаващата екскурзоводка от турска страна, но колко да е това.
Бяха  2 автобуса с по 50 души=> 3000 лв.
Съвсем прекалиха!!! 🤢

# 403
Толкова е лесно и достъпно всичко. Благодарение на тази група и на голяма част от членовете й спестихме много пари. При нас беше 100% самоорганизация и изобщо не съжалявам. Карахме си по наша програма, като се изморим, почивка, после пак газ. Освен, че тур.агенции взимат много повече пари, трябва да се съобразяваме с тяхната програма - ами мерси, нашата си беше по хубава!

Групата е много полезна, Благодоря на всички, които споделят и помагат ❤

# 404
Истината е, че за много хора самоорганизирана екскурзия в Истанбул звучи като кошмар. Аз на който и да споделя, че си ходим сами с колата и се оправяме чудесно там /след предварителна подготовка и четене, естествено/, всеки реагира все едно не до Турция, а до Марс сме ходили Laughing
Но таксите на агенциите са убийствени просто. А ако пътува цялото семейство, си става стабилна цифра разликата. Да не говорим и за съобразяването с групата и час по час "тук ела, там иди". В Емиргян една леля я бяха изгубили, шофьорите и водачката бродиха и я търсеха.... Така се бавят всички и обстановката се изнервя. Обяснимо ми е евентуално за по-трудно подвижни възрастни хора, без език. Но за млади и дейни, никакво обяснение нямам защо се връзват да плащат по толкова много. Разбира се, всеки знае за себе си. И агенциите хляб ядат.
Аз пропуснах да пиша за това, че се наложи да сменяме евро там за лири. Чейнджа на Таксим /точно срещу изхода от Ф1/ имаше най-добрия курс, почти същия като на ЦКБ. На няколко места терминалите отказаха картата на ММ и нямаше да ни стигнат наличните лири. Аз определено наложих вето на моята ДСК карта 😎

Общи условия

Активация на акаунт