🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 626
  • 761
  •   1
Отговори
# 375
Приключвам разказа с ден 3-ти /събота/. Разбира се, не се съмнявате, че цел номер 1 за деня са заветните батути, нали Laughing  Laughing Laughing От мерак още в 9:30 бяхме инсталирани пред AVM Истиклял /с  трамвай от Сиркеджи до Кабаташ, оттам нагоре – с фуникуляра/. Понеже той отваря в 10, закусихме симити /гевречета/ и се разходихме насам-натам по Истиклял, докато отворят. В  10 без 5 ни пуснаха и беж надолу към зоната. Този път пък ново 20 – отваряли в 10:30, хайде още половин час чакане , но купихме билетите /по 119 лири на дете мисля, че бяха, за 1 час скачане/. Оставих ги с баща им и аз се разходих по магазините. Като приключи времето, се върнахме на Таксим, с фуникулята до Кабаташ, оттам се качихме на корабчето за Кадъкьой от фериботния терминал. Пристигнахме на Кадъкьой като целта беше да хванем автобус за Water Garden /8A/. Тъй като бяхме гласували целия ден за това и не бързахме, решихме да се разходим из Мода /надясно от терминала, на който се пристига/ и да хапнем нещо – вече беше станало време за обяд. Мушнахме се из симпатичните улички, имаше много хора, кипеше живот. Още на едно от първите заведения ММ фиксира надпис Balik Ekmek и беше ясно, че сядаме Laughing  Предлагаха още кукуреч /дреболии, печени на жар/, мидие долма /пълнени миди с ориз/, мидие тава /панирани миди на шишчета/, разни риби и още доста вкусотии. И о, приятна изненада – като ни донесе менюто човека, видяхме, че предлагат и бирааа Heart  Хапнахме вкусно,  пихме бира и беше чудесно.  Порция пълнени миди /6 бр/ - 15 лири, сандвича с риба – 20лири, пържена дребна риба /хамсия/ - 30 лири, бирата – между 30 и 40лири за чаша/бутилка:
Скрит текст:
Препоръчвам заведението – на самата улица е , непретенциозно на пръв поглед, но мнооого вкусно! Имаше и тераса, но не сме се качвали, бяхме си на улицата настанени на масички.
Sargin kokorec / съжалявам за лошата снимка/:
Скрит текст:
А това е локацията:
От там, вече доволно похапнали, се върнахме до фериботните терминали , където трябваше да чакаме автобус 8А. Ако сте с лице към морето, вдясно от терминалите има нещо като цяла автогара, с различни спирки за различните автобуси. Това е началната им спирка. Има и обществена тоалетна в близост /работи и с Истанбулкарт, по 1 лира струва/.
Доста почакахме, но все пак дойде автобусът. Заехме места и потеглихме към Water Garden. Спирката, на която се слиза, е Atasehir  Beleydisi. По принцип отнема около 40 минути, но имаше адско задръстване и пъплихме час и половина….
На „Водните градини“ е много хубаво. Има „шоу“ с водата от фонтаните, музика, бълва и огън. Не мога да разбера на колко време е точно, понеже имаше на различни интервали. Седнахме да пием кафе на Kahve Dunyasi и да хапнем нещо сладичко. Поръчахме профитероли, сладолед /15 лири е топката/, естествено,тортичка и фр.макарони /7,5 лири за брой/ . И най-важното – заехме стратегическа позиция за шоуто. И то не закъсня, насладихме му се , след което се качихме на последното ниво – има въжен парк и разни забавления за децата /участвахме, разбира се Laughing - 45 минути на въжения парк – 70лири, спускане на една пързалка с надуваеми гуми – 30лири за 15 мин/. Като им свърши времето на девойките, се преместихме на паркче с катерушки малко по-навътре – пак на последното ниво на мол-а. Много хубаво паркче с интересни катерушки. Вече ставаше привечер и решихме да се изнасяме към Каракьой обратно.  Започнаха да прииждат групите с български туристи, явно всички бяха решили, че трябва по едно и също време   да си доведат хората. Излязохме към спирката да си чакаме автобуса за обратно и с изненада установихме, че почти целия път наоколо е зает от Бг автобусите. Постоянно прииждаха нови и нови. Броих ги докъм 30 и спрях Laughing Спираха където им попадне – най-фрапиращите случаи бяха когато един шофьор реши да спре вътре в кръговото и да си разтовари народа. Какво пък, що да не почакат останалите, закъде да бързат:lol: Друг един паркира успоредно на вече спрелите от едната страна автобуси и запуши движението.
Скрит текст:
Впрочем на тази снимка се вижда и точно сградата на общината Atasehir, преди която трябва да се слезе от автобуса. Спирката е кръстена на нея.
 Щом търпеливите турци с изнервиха и слязоха да се карат, смятайте за каква наглост става въпрос…. Върхът на сладоледа беше когато поредния автобусен шофьор реши, че ще използва единственото свободно място по булеварда /където беше нашата спирка за 8А и където всъщност трябваше да спре автобусът на градския транспорт/. И така не остана място въобще, а и нямаше как да видим като идва автобуса ни. Тогава не издържах и попитах шофьорите дали осъзнават, че това е спирка . Нищо не можело да направят, те изпълнявали каквото им кажат и трябвало да си разтоварят хората…Един местен мъж също се възмути  и ги подкара и той…Няма, братче, не им пука. Да ви кажа, голям срам ме хвана. И така, трябваше да излезем на платното , за да се качим на авт. ни.
Нямаше вече задръствания и за ок 35 минути бяхме на Кадъкьой, хванахме корабчето и слязохме на Каракьой. От там – трамвая и на Ортаклар. Хапнахме, децата бяха уморени много и заспаха там Laughing  Дремнаха малко и тръгнахме на обратно към хотела, през СултанАхмед пеша.
На следващата сутрин оправихме багажа, последна разходка в района и към колата. Тук е момента да споделя за баклавата, която купихме  - точно на Sirkeci, пред главния вход , има нещо като сладкарница, но на крак – MERHABA:
Скрит текст:
Много вкусна баклава /имат промоция в момента и е 100 лири за кг/. Ние я пробвахме първо предните дни, много ни хареса – с много орехи и масло, хрупкава и  не пресладена. Последния ден взехме няколко кутии и за подаръци. Препоръчвам  на 100%! И от млечната взехме /130лири за кг с орехи, 150лири за кг с шамфъстък/.
Бързо излязохме от Истанбул, понеже беше неделя и трафик нямаше. Пътуваме през магистралата, с HGS стикер. За съжаление вече не е достъпно да си проверяваме баланса в приложение, така, че в Истанбул минахме през пощата /PTT/, за да видим какво имаме налично и  колко да заредим. Тъкмо явно ни бяха стигнали парите, които имахме от преди, за отсечката Одрин – Истанбул на отиване, имахме няколко лири останали. Заредихме  там 100 защото не знаехме точно колко струва. На изхода обратно за Одрин видяхме изписано на екрана – 23,95 лири. Т.е. явно това е цената за едно преминаване  по това разстояние.
В Одрин спряхме за обяд и пазар. Пазаруваме вече само от Бим и Онур. Обядвахме в Марги – при Айдън. Таваджигерът там си е топ, 55 лири е порцията. Тавук тава /пържени пил.късчета – 40лири, пържени картофки със сирене – 30лири. / Кафе от Старбъкс и обратно към България. За опашката на границата вече споменах, но няма как, обяснимо е. И все пак за 2 часа минахме, което предвид, че на идване не бяхме чакали и минута, си беше напълно приемливо.
Това е от мен – за трети път бяхме в Истанбул и определено зная, че няма да е последен. Готова съм отново да стегна куфарите, но няма как, уви. На всички, на които им предстои пътуване към Истанбул – хубаво време и прекрасни моменти ви желая! Там е прекрасно и той ви очаква  Heart

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 13:44 от Pали

# 376
За водните градини - шоуто е 20 мин, после 10 мин. почивка и отново. Последното е към 22,30ч.
Ако някой си мисли, че може да компенсира с магазините в МОЛ-а и това не става. Три магазина на кръст. Единственото, което става са заведенията - евтино и сравнително вкусно Grinning

По мое мнение - напълно излишна и безсмислена атракция!
Само за нея съжалявам. Представям си хилядите начини по които можехме да си оползотворим времето Joy

# 377
  • Пловдив
И ние се прибрахме от Лалетата в неделя.
Посетихме  последно мол Истанбул, качиха ни на лифта и отидохме на някакво известно кафе PIERRELOTI от където имаше страхотна гледка към Галата.
Минахме през Лесово, защото на Капитан Андреево било страшно. На Лесово имаше 4 автобуса.
На границата бяхме в 17 часа, а в 19 часа вече бяхме в автобуса за път.
Супер беше екскурзията ни!
Доволни от програмата, а и нашата туроператорка  се беше доста постарала, да не се засичаме с други групи.
Весело изкарване на всички, който тръгват в четвъртък!

# 378
  • София
Минахме през Лесово, защото на Капитан Андреево било страшно. На Лесово имаше 4 автобуса.
На границата бяхме в 17 часа, а в 19 часа вече бяхме в автобуса за път.
Супер беше екскурзията ни!
Доволни от програмата, а и нашата туроператорка  се беше доста постарала, да не се засичаме с други групи.
Весело изкарване на всички, който тръгват в четвъртък!
Ох и аз на това се надявам, да минем през друга граница, да избегнем опашките, но едва ли. С коя ТА пътувахте?

# 379
  • Бургас / UK
Рали,Благодаря за хубавите разкази. Аз съм била в хотел Кафказ . Първото ми ходене до Истанбул беше с ТА и там ни настаниха,но тогава кой да ти знае кое къде се намира (преди 14-15 години) . Добре ,че се лепнахме за екскурзоводката ,че тя ни закара до Капалъ Чарши ,та да видим нещо..Smile  Хотела ,наистина е на много хубаво място.
Като цяло в района на Кадъкьой цените са по-нормални и наистина може да се намерят заведения ,където предлагат поне бира.На Истиклял, от стотиците места за хранене, се натресохме на мега утрепаната и нанищонеприличаща дюнерджийница (мисля ,че се казваше Галата дюнер ,нещо от сорта) .За 2 дюнера и 2 айряна платихме 220 лири Smile дюнера беше 90 лири Scream в менюто цени йок ,ама беше пълно с народ (сигурно такива заблудени като нас ) и изобщо не предположих каква секира ще ядем ...

# 380
  • Бургас
Коя част на градините на Долмабахче е затворена? Минава ли се до Портата към Босфора или не може?

# 381
Ааа, Чефи, без съмнение всеки е имал подобни секири , аз затова вече не сядам никъде без да видя цените, или да е поне препоръчано мястото. Че в Унгария с ММ какви златни лангоши хапнахме едно време...Laughing
А понякога разликата в цените е в пъти, а става въпрос за няколко метра разстояние буквално. Принципно все гледам в преките улички, а не по много оживените места. Но човек като е гладен, понякога няма време за избор Hug

# 382
Коя част на градините на Долмабахче е затворена? Минава ли се до Портата към Босфора или не може?

Градините са оградени, няма достъп до Босфора.

Даже и вътре тече реконструкция и няма достъп до всички зали

# 383
# 384
Значиии,  РЗИ-то  е на късмет. При нас към 1 часа посреднощ, мацката се беше вманячила. Показваш сертификат на телефона, тя ти го взема и започва да си рови. Очевидно гледаше докога е годен.
Да, явно си е късмет.
Мои познати са минали с изтекли сертификати за преболедуване.
Предполагам, че е идея на водачката и вероятно практика в някои ТА, защото моите хора са много страхливи за такива неща. 😂
Това е било на Лесово към полунощ.

Докато пиша и 😍 Славейчето😍 е донесло много хубава новина.

Сега и за Англия, ако се случи същото до към 19.04., всичко ще ми е наред. 😂

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 18:55 от pepel_ot_rozi

# 385
  • Някъде в Европа...
И аз нахлувам с хубава новина (видях, че първата е споделена вече Simple Smile) -
https://bgtourism.bg/12042022-vuzstanovyava-se-vlak-istanbul-sofia/

Рали, благодаря за разказите. Конкретно за третия ден - автоматически отговори на някои от въпросите ми Wink
Пепелче от рози, последвах примера ти и аз се разходих из Балат виртуално Wink Благодаря!
Благодаря и на останалите споделили. Мъничко остана. Лошото е, че гледам, че другата сряда Синоптик дава 12 гр в Истанбул, а ние тръгваме на следващия ден...

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 19:44 от AIR

# 386
Аирче, 😍 до сряда синоптик 💯 пъти ще си смени мнението. 😂

# 387
От пресен личен опит - прогнозата за Истанбул въобще не беше точна, Аирче. Така, че се надявам и вярвам да имате хубаво време! Сърдечно благодаря за инфото за влака! Отдавнашна мечта ми е и да и дано скоро се осъществи Heart

# 388
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=wazlaw&set=a.5334115083308032

Снимки от Балат. Нямам време да ги пооправя, за което се извинявам.
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=wazlaw&set=a.5334 … ric&ref=notif

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 22:50 от Dragmirа

# 389
Днес се прибрахме от Истанбул. Все още не ми е минала умората най-вече от висенето на границата (тази от лудото препускане се възнаграждава стократно Simple Smile ) Та 8.30 часа минавахме граница, с всички автобуси беше така... Никога повече няма да ходя в сезона на лалетата! Sad Минавам сега, само да споделя, че от събота транспортът е с нови цени - с около 2 лири нагоре. Това не е кой знае какво, но явно входът за  всички атракции и музеи е доста увеличен. Цената на Сапфир, например, заедно със симулатора, е тройно оскъпена - вече е 240 лири на човек.
На коя граница чакахте осем часа и половина ?
На Капитан Андреево - в 16.30 бяхме там, а в 01.05 часа тръгнахме Sad

Общи условия

Активация на акаунт