Пролет китна е дошла, растат ДЕКЕМВРИйските деца! (Тема 3)

• 21 188
  • 817
  •   1
Отговори
# 435
Цитат
На теб случвало ли ти се е да се задави бебето?

От 2 деца, които съм захранила така, ми се случи само веднъж (с по-лакомото дете), налапа голямо парче банан. Признавам, притесних се, но се оправи сама.
Винаги сядах до детето да наблюдавам храненето.

# 436
Дами имаме проблем. Надявам се на съвет от ваша страна. До скоро всичко беше наред. Малкия си ядеше по 5 пъти на ден т.е на 24 часа. Да поясня на 20ти април навърши 4 месеца и се разболя. Имахме хрема. От вечери насам се буди с рев на час два и си иска млякото. После трудно заспива. През деня има 4 дрямки като има една по-дълга около час. А другите са по 30 минути. Не се наспива, следователно и ние. В момента се мъчим да го откажем и от спането при мама и тати и всеки сън си е в неговото легло. Вечер като се рязплаче обаче го взимаме при нас, макар че кошарата е долепена до спалнята ни.

# 437
Минавам да кажа, че вчера от Кауфланд взехме за малкия бодита тип потник и гащеризон. Има някакво намаление.

# 438
Дами имаме проблем. Надявам се на съвет от ваша страна. До скоро всичко беше наред. Малкия си ядеше по 5 пъти на ден т.е на 24 часа. Да поясня на 20ти април навърши 4 месеца и се разболя. Имахме хрема. От вечери насам се буди с рев на час два и си иска млякото. После трудно заспива. През деня има 4 дрямки като има една по-дълга около час. А другите са по 30 минути. Не се наспива, следователно и ние. В момента се мъчим да го откажем и от спането при мама и тати и всеки сън си е в неговото легло. Вечер като се рязплаче обаче го взимаме при нас, макар че кошарата е долепена до спалнята ни.
Звучи като регресията.
Амандин, благодаря 😊

# 439
  • до най-прекрасния мъж
Така, сега ще поясня, защото май съм от първите започнали захранването. ЗВБ не е за мен, нямам търпение, а и съм човек, който обича всичко да му е подредено. И без това нямам много време да чистя, реших с пюрета. Купувам готови, спрях се на Гербер - има едни мънички по 80 гр, които са чудесни за захранване. Но понеже нямат всичко, което искам да вкарам, купих и Бейбибио чист батат и чист пащърнак и на Хип чист бял морков. Чист картоф и чиста тиквичка не намерих и ще направя аз вкъщи. Това докато я позахраня, после ще приготвям. Честно, за 2-3 лъжички не ми се маца.
Защо започнах по тази схема. Ами първо, ние сме на АМ, което вече не й стига, а пие 5 пъти по 180 мл. Вече проявява интерес, гледа ни как хапваме и ни следи. В столчето е на 45 градуса някъде, но тя е сравнително стабилна. Отдавна я  слагам така в шезлонга, а отскоро и в количката. И просто реших да пробвам, ако е готова, ОК, ако не е готова, пак ОК, щях да отложа. Да, но тя за седмица вече даже няма нужда от подканяне, не мога да й смогна с лъжицата. На третия ден сама отваряше при думата ам-ам. А сега само подавам лъжицата и яде. Схемата ми я прати приятелка, а аз си я преработих на база моите виждания и таблицата, която публикувах по-рано. Реших едновременно да въвеждам и да увеличавам количество, за да мога като въведа месо и жълтък, да заместя и хранене. Реално на 3 дни увеличавам с по 10 мл и на всеки 5ти ден давам нещо ново. По принцип казват, че 3 дни стигат за нова храна,  но аз ще я давам 4 преди да предложа ново. Така или иначе имам 10 зеленчука докато навърши 6 месеца, няма за къде да бързам. После мисля да въведа оризова каша и 2-3  плода, а след това жълтък и месо и постепенно да работя върху заместване на обяд и СЗ. Но пак ще се съобразя и какво ще ме посъветва педиатърката. Пълноценен обяд може да има след въвеждане на месо и жълтък, така че няма как да заместя, докато не дам от тях.
Габи, кураж, момиче. И аз съм по този път. В момента спи и прехълцва от рева одеве. Снощи я приспах с маалко рев директно в кревата, даже без да я вдигам. И реших, че днес е денят. Първа дрямка заспа със сълзи в очите след 15 мин рев без да я вдигам, успокоявах на място. 2ра рева 25 мин и сега близо 30 мин по-късно спи и още хълца. Сърцето ми се къса, но няма за кога да оглагам. Вдигах я 2-3 пъти за 2ра дрямка да я успокоявам, много драматично плака. Накрая задряма хълцайки на рамото ми и веднага я сложих. Ще видим колко ще спи. Одеве спа 50 мин, но поне не хълцаше. За нейно добро е, просто вече й преча, като спи в мен, не й е удобно. Но си иска и мама. Реших, че ще съм инат и дори сърцето ми да реве с нея, няма да се отказвам. Писала съм за моята приятелка. Нейното е на 3 г и сега се учат да спи не върху майка си. Големи драми са 2ри месец. Затова реших да действам, поне вече не е в скок и зъби няма на хоризонта.
Феъри, вие за колко време успяхте? И едновременно ли работихте върху всички дремки - и дневни нощни.
Направо ми се къса сърцето. Сега се събуди 25 мин рев за 30 мин сън, в който не спря да хълца. Дано се научи по-бързо.

# 440
Блу, едната бързо се научи и буквално сама си направи всичко. Пробвах като теб, не успях и си казах, че ще я взема и на люлеещия се стол ще седим, никакво ставане и разхождане. Е да ама тя продължи да реве и беше все тая дали в леглото или в мен на стола. На стола поне не се чувствах все едно съм я зарязала (ясно е, че не е зарязване, но си се чувствах виновна), друга разлика нямаше. На втория ден продължаваше да реве и видях, че дълго време ще я приспивам, така че я оставих в леглото, дадох биба, завих я и ѝ дадох плюшено зайче евентуално да не реве много докато отида до тоалетната. Когато се върнах от стаята не се чуваше нищо и реших да не влизам. Гледах я на бебефона - беше се загледала без да мига, а с ръчички мачкаше завивката и заека. Така си заспа и до днес така заспива, но без бибата. Понякога плаче, но аз вече я усещам при кой плач трябва да се намеся (понякога е само да понаместя заека, а понякога се люлеем за една мелодия). После станах стриктна с ритуала, не пропускам и работи за момента.
С другата е по-сложно, защото баща ѝ сложи в ритуала обикаляне с нея в ръце. Освен това след като ѝ махнахме бибата тя започна да смуче ръчичката на мечето. Ама така смуче, че вече е толкова гнусна тази ръка, че и прането не помага. Та с тази девойка имаме проблеми все още.
Моят съвет е да си направите ритуал, бебето да знае какво предстои и да му дадете нещо, в което то може да намери утеха. Разбирам, че безопасността е на първо място, но ако може да го хване и махне, не мисля, че е толкова страшно. И понякога цялата помощ, която им даваме (имало е случаи, в които буквално бягах върху нея за да ме усеща все едно я гушкам) само и единствено превъзбуждат бебето и не му дават шанс да заспи. Опитай се да излезеш от стаята, понякога когато няма никой в стаята нещата се случват по-лесно. Естествено, не когато бебето плаче със сълзи и се вижда, че е в паника. Клатенето в леглото помага много - слагаш ръка на гърдите на бебето и леко поклащаш. Най-важното обаче е да го решите и да имате план в коя ситуация как реагирате. Иначе се заражда една паника и пробване на всичко, която обърква бебето още повече.
Ох сега пак ти прочетох въпроса, че имаш два конкретни въпроса, а аз се разписах.... Едната за една седмица си затвърди самостоятелното заспиване, другата за един месец няма особен прогрес. Да, за всички дремки +нощния сън заспиват по един и същи начин. Само бухтата (тази без прогрес) през деня спи в нашата спалня с баща ѝ вместо в нейната си стая.

# 441
  • до най-прекрасния мъж
Феъри, от сърце ти благодаря, сестро по съдба. Имаме ритуал - влизаме в стаята,с като я видя, че й се приспива. Гушкам я на стола и пеем Зайченцето бяло. Вкарах го от 2 седмици преди всеки сън, за да си създаде асоциация. Обикновено се смее и радва, после я гушкам на рамо, шъткам, тупкам и понякога люшкам, ставам, само ако протестира много и реве силно. Да но от 5-6 вечери реших да не заспива в мен, защото видимо й преча. Буди се, намества се, рита ме. Тогава една вечер заспа и веднага я сложих. Не се събуди на 30та мин, а продължи да спи. На следващата вечер пак така. На 3тата и 4тата я сложих полуунесена и си заспа. А снощи директно я приспах в леглото след вечерния ритуал. Вярно с малко рев, но заспа. Това ми даде кураж да пробвам днес. Сутринта на първа дрямка заспа за 40 мин с много въртене и малко рев. На 2ра писах, чак се разхълца. Сега, на 3та, плака 3 мин по хронометър, без да я вдигам. Накрая ме гледа 5 мин с тъжни насълзени очички и заспа.
Заспа в 14:00, в 14:40 се събуди и опита да плаче. Сега се успокои и мъчи да се унесе.
Допълвам: Дори и през нощта ми държи ръката. Пусна ли я, ако е в лек сън, се буди. Като затвърди да заспива в кревата, постепенно ще намалям помощта и ще я оставям сама да заспива. На рамо, като заспиваше, дъвчеше пелената, на която я оригвам. Но забелязах, че вечер махна ли я, по-бързо се унасяше и затова а свалих от рамото, защото пък ми дъвче блузата. И така стигнахме до леглото. И аз се чувствам сякаш я предавам. Тя плаче много жално, все едно е изоставена. Боже, дано имам сили да мина през това.

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 15:18 от blue.angel

# 442
Съветвам те да махнеш текста на песента, да тананикаш само мелодията. С колкото повече помощ заспиват, толкова по-често се будят. Като се махне всичко дори 30мин минава само с отваряне на очи и моментално заспиване. При нас това постепенното не работи, на мъжът ми това му беше планът. Ако при теб проработи кажи как за да "откраднем".
Ти си в групата във фейса, нали? Ще кача как реве нашата бухта. Много е жално, но понякога ми става смешно като я чуя.

# 443
Габи, моето момченце на 29ти навърши 4 и от една седмица някъде започна да става през два часа да яде вечер, коеото се случваше само като новороден. През деня е същата работа- 30 мин и толкоз, рядко прави около час. Предполагам е периода с регресията и ще мине.

И аз се опитвам да записва колкото се може по-самостоятелно. Усещм, че сега е момента. Понякога, обаче, като го оставя в леглото и като ме погледне с едни влажни опулени очи имам чивството, че ми се моли да го взема и да не го оставям и направоо ми се приревава. В същото време като го взема сякаш го разсънвам и му преча. И така оставям го лягам до него без да ме вижда(леглото му е next2me). Като не ме вижда помрънка малко пък си заспи- отнема 5 мин макс. Сигурно го обърква присъствието ми - до него съм, а не реагирам. Ама заплаче ли се чувствам ужасно, но пък за всички ни ще е по-добре да заспива по-бързо и сам. За сега имам два поредни дни успешни без приспиване на ръце. Дано да не е късмет. Стискам палци и на себе си и на вас 🙂

# 444
Габи, нашият си заспива с рев всеки път горе-долу от вече сигурно седмици и се надявам да не остане навик. 😬 И да гледам интервала, като е рано не иска да се кротва, а като наближи краят на интервала от усмивка става РЯЗКО рев. 😀 Упорствам да не е на ръце, давам и други асоциации - по съвет на Фейри да гушка нещо, но не му се кефи особено. Започна да чопли мрежата на леглото отстрани като мишле и това му е някакъв механизъм за разсейване. 😂 И без това реве като е гушнат на едно място, поне да работим по приспиване в леглото. Галя, държа ръчички, не - иска да обикаля.

Люлеенето помага и няколко пъти ставам да го успокоя като чуя, че се размърдва нощем в 3-4 часа. Така предотвратявам рев,но за малко. Като е гладен, колкото и да замазвам положението с доприспивания, си крясва на зор поне веднъж преди 6-7ч. (После около 7 е на линия.) Никакво залъгване не работи.

Вчера си преяде направо през деня, сигурно 7 хранения имаше. Хапна здраво след 22ч. И като почна да се буди от 2,3 и окончателно в 4 и нещо исках да пробвам да не давам веднага пак храна. Пробвах с топла водичка колкото да видя навик ли е да си цокне или глад. Не му хареса, но за малко се успокои. Изведнъж обаче стана бясна истерия, апокалипсис! Хапна истински и заспа веднага. На 3ч точно като новородено си иска, предполагам е сигнал, че наближава нуждата от захранване..? Боря се да заспя по над час и докато успея, то е време да ставам. 😭😭

Въпрос към опитните - четох, че още с първия зъб може да се появи кариес. Тези среднощни хранения са голям риск, нали? Измива ли се с накрайник/вода устата на всяко хранене?

# 445
  • до най-прекрасния мъж
Феъри, не става, отчаяна съм. Тя вместо да се успокоява, повече се разплаква. Снощи за 4та дрямка я сложих заспала, рева много преди това. За нощен пак рева, заспа по чудо. А сега не мога даже заспала да я сложа за 1ва дрямка. Рева много, вдигнах я, защото тръгна да се захласва. И не мога повече да я върна в кревата. Само да я надвеся и ревва и се гърчи. Вкопчва се в мен и не ме пуска. Снощи чак трепереше след 4та дрямка. Едва я изкъпахме. Боже, как ще успея, не знам.

# 446
А вие сигурни ли сте, че режимите са ок?
Дее, бухтата преди седмица започна да се буди точно около 4, ама всяка вечер 😱 а точно бяха кротнали нещата. Оправи се когато махмахме гнусната мечка и пооправихме режима. Това чоплене на мрежата ми звучи точно като нещото, което си го успокоява и ще заспи. Бебетата си намират такива неща.
Блу, трябва су упорство и не е лесно, трудно е и за двете страни. Пробвай сега различни неща и в никакъв случай не приемай нещо за истина без да си го опитала (не си мисли "сега ако я оставя ще се разреве"). После е по-трудно когато се въртят, а след това става и все по-трудно. Когато се захласне ѝ духни в личицето и ще поеме въздух. Но трябва да си последователна, така я объркваш

# 447
  • до най-прекрасния мъж
Оф, знам. Ама като се вкопчи с тези малки ръчички в мен и плаче толкова жално. Толкова виновна се чувствам. И заспива без гък, без мък. Оставих я след 15 мин в леглото и след още 15 се събуди да ака и до там. Чаках я 25 мин да заспи, но тръгна да реве и я вдигнах. Няма повече да спи. Явно днес първа дрямка ще е 30 мин.

# 448
А вие сигурни ли сте, че режимите са ок?

Не 😀 Кога заспиваше тя? Много будуване ли имаше през деня?
Със сигурност не е съвсем добре режимът, защото понякога изпускам да будува и по над 2ч, дори и към 3 се е доближавал. Например като излизаме - докато се оправим и после гледа в количката. И много зависи как тръгне - един път стане в 4, продължава нощния до около 7. Друг път като днес избутаме да хапне в 6 и нещо и си продължи до 8.30.

Вчера стана в 7 и така се получи, че имаше 3 дремки. Видях на няколко пъти, че може да заспива и по-рано за нощен сън и пак се буди нощем в подобни часове. Може и да е в преход ли, не знам. Иначе сборът от проспани часове денем е подходящ по стандартите. 😀 Понякога, като не го следя особено, спи по-спокойно и си издържа до 6ч (тук може би трябва да е минало време) - не мога да хвана зависимости 🤔

Много прегръдки, Блу ! Тези големи насълзени очи... Някаква играчка ако закачиш отстрани дали много ще се стимулира? Сложих една и като тръгне да му се приспива, моят мързеливо я докосва, заедно с плата на кошарата. Не мога да повярвам - беше се загледал преди малко в нея, отидох до тоалетната и е заспал. Само му буботеше бял шум. Не е тя причината, но като че ли му помага да се фокусира в една точка. 😂

# 449
Дее мисля че минавате някакъв преход,при нас беше същата драма преди около 15 дни ядеше си по 7 пъти на ден точно като новородено и после изведнъж си махна нощното хранене и разреди интервалите.Сега се храни на 3ч 30 Мин или на 4 часа.Снощи например яде в 22ч и стана в 5 30 ч сутринта,което си е екстра поне за мен.Аз вече захранвам ,днес ще е 4ти ден,започнах с тиква засега добре се справя да видим как ще е за напред 🙂

Общи условия

Активация на акаунт