Пролет китна е дошла, растат ДЕКЕМВРИйските деца! (Тема 3)

• 21 194
  • 817
  •   1
Отговори
# 420
  • до най-прекрасния мъж
Блу , а как й даваш мляко после, намаляш ли количеството или колкото изпие? Веднага след пюрето ли?
Ако детето ти спре, когато се насити, да. Това е правилото. Но моето си изяждаше 50 мл пюре и си изпиваше до капка 180 мл мляко, което й е множко. Тя просто не спира, лакома е много. Затова й го намалих на 140 мл и вече 60 мл пюре. Пюрето е два пъти по-нискокалорично от млякото, но обемът ме притеснява. Заради рефлукса най-вече.

# 421
  • София
Колкото повече чета за захранването, толкова повече се обърквам кое как и кога.

Единственото, в което съм сигурна е, че ще започна със зеленчуци. Вероятно с тиква или пащърнак. Оттам нататък, доколкото разбрах е хубаво да се въведат повече зеленчуци като се дохранва с мляко/кърмене. Храненето се замества едва след въведен жълтък и/или месо. Нали така?

Смятам да започна в края на месеца и до тогава искам да си съставя собствен план. Гледах схемата на HIPP за захранване след 5ти месец, но ми се струва, че мнооого бавно се въвеждат нови неща.

Освен това режимът, който следва бебка в момента е с хранене приблизително в 8:30; 11:30; 14:30; 17;30; 20:30 и едно нощно. Чудя се второто или третото да водя обяд, от който да започна захранването.

Междудругото миналата седмица ми се обадиха от HIPP, за да ми кажат, че ще ми изпратят кутия с мостри за захранване. Останах приятно изненадана. Кутията съдържа 1 бурканче пюре, мостра на зърнена каша, мостра на АМ, лъжичка, разни рекламни и информационни материали и книжка за развитието на бебето и в частност захранването. В книжката е поместена и схемата за захранване на HIPP.

# 422
  • до най-прекрасния мъж
Рошли, аз започнах така:
1 ден - 3 б.л. морков -15 мл
2 ден - 6 б.л. морков - 30 мл
3 ден - 8 б.л. морков - 40 мл
4 ден - 50 мл морков
5 ден -  10 мл Пащърнак + 40 мл морков (щеше да е само морков, но я спече)= 50 мл
6 ден - 25 мл Пащърнак + 25 мл морков=50 мл
7 ден - 60 мл Пащърнак
8 ден - 60 мл Пащърнак
9 ден - 10 мл Картоф+50 мл Пащърнак=60 мл
10 ден - 35 мл Картоф+35 мл Пащърнак=70 мл
11 ден - 70 мл Картоф
12 ден - 10 мл Тиква+60 мл Картоф=70 мл
13 ден - 40 мл Тиква+40 мл Картоф=80 мл
14 ден - 80 мл Тиква
Мислех по 2 дни чист зеленчук, но запичащите я запичат доста, може би защото е на АР мляко, а то си запича. Затова ще ги давам по 1 ден чисти или всички, или само запичащите. И така се редуват запичащ/разхлабващ.
Аз се водя по тази таблица кога какво се предлага, като няма да давам всичко, а повечето неща, които са си традиционни за нашите ширини:
Скрит текст:
А за месото по тази:
Скрит текст:

# 423
  • София
Блу, а защо целиш даване на всеки зеленчук самостоятелно? Това ли е правилото? И кога един зеленщук се счита за вече въведен - след определено количесрво или след определен брой дни, в които е даван?

# 424
Дават се самостоятелно, първо малки количества, за да се види дали няма реакция.

Това е препоръчително, но не и задължително, има много алтернативни начини и варианти. Аз предлагах по звб по няколко неща, принципът е каквото си избере само детето и колкото иска да хапва, а не по схема. Така се формира положително отношение към храната, самостоятелност. Никога не съм насилвала да изяде нещо, което не иска.

Така или иначе първите дни винаги са някакви броени хапки, запознаване с храната. Детето само увеличава количеството, а аз никога не съм била толкова прецизна, че да броя лъжички и стриктно да следвам схеми. Първия месец съм допълвала с пюрета, към парчетата, но само зеленчуци и сезонни  плодове; към 7-8 месец вкарвам други неща и започвам да измествам хранене, паралелно си кърмя както у преди - на поискване и за успокоение..

Чакам си 6 месеца, да сяда добре, да показва готовност за хранене ( интерес към моята храна, изчезване на рефлекса за избутват с език, да сяда стабилно, не да се храни полулегнало...)

# 425
А сега как го храниш детето, за да не се храни полулегнало?

# 426
  • София
Дават се самостоятелно, първо малки количества, за да се види дали няма реакция.
В схемата на Блу първоначално нов се дава с вече въведен зеленчук в малко количество. Т.е. ако има рракция, тя ще се прояви и ще е ясно, че е от новия зеленчук. Това е и начина, по който аз мисля да процедирам.

Интересно ми беше защо след увеличаване на количеството на новия после има и два дни голямо количество само от него. Simple Smile

Аз си признавам, че ЗВБ не е за мен. Не съм убедена и в предимствата на метода, но и цялата цапаница в началото ще ми дойде в повече. Simple Smile

# 427
Блу , а в твоето проучване срещала ли си, че оранжевите зеленчуци не били подходящи за рефлукс? Ако има нещо такова, то например бататът спада ли към тях? 😀

Мислех си между другото, ако искате, може на хубаво време и като малките тъкмо са вече малко по-големички, да се разходим с колички в парка? 😊 Не сме всички от един град, но може да се уцелим в столицата/Пловдив/по морето, ако някой е от там/пътува... Simple Smile

# 428
Блу приготвяш или купуваш пюретата,ако купуваш на коя марка се спря?

# 429
Никак, на кърма е все още, чакам 6м и посочените признаци на готовност.

Коментарите ми з захранването са на база предишен опит. Разбира се всяко дете е различно и не изключвам изненади.

Включвам се, за да споделя алтернативни начини и да споделя, че и да не е съвсем стриктно се получава. Миксирала съм всички начини на захранване в общи линии 😂

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 22:27 от Amandine

# 430
А имаш предвид, че не искаш да е полулегнало, когато го захранваш ? Може би при ЗВБ е по-добре да си стои стабилно, да

# 431
Блу , а в твоето проучване срещала ли си, че оранжевите зеленчуци не били подходящи за рефлукс? Ако има нещо такова, то например бататът спада ли към тях? 😀
Не съм Блу и се извинявам, но преди няколко дни бяхме на контролен преглед при лекаря за рефлукса /гастро/. Изрично питах за захранването и да избягвам ли оранжеви зеленчуци или конкретни зеленчуци и лекаря ми каза, че нямало значение с какво ще започна и в каква поредност. Дори предложи да започна с тиква, защото бебетата я били обичали много. Но ми каза първия зеленчук да го въвеждам по малко за 10 дни, а следващите да въвеждам на 3-4 дни. Питах и да захранвам ли по-рано, тъй като изцяло кърмя и ми се иска да е към шести месец, отново каза, че няма проблем. След четири месеца и половина започвали предимно бебетата на АМ, а след пет и половина-шест и тези на кърма.

# 432
А имаш предвид, че не искаш да е полулегнало, когато го захранваш ? Може би при ЗВБ е по-добре да си стои стабилно, да
Даже ,мисля, беше задължително, за да се избегне задавяне.

# 433
Никак, на кърма е все още, чакам 6м и посочените признаци на готовност.

Коментарите ми з захранването са на база предишен опит. Разбира се всяко дете е различно и не изключвам изненади.

Включвам се, за да споделя алтернативни начини и да споделя, че и да не е съвсем стриктно се получава. Миксирала съм всички начини на захранване в общи линии 😂
Аз мисля да правя някакъв микс от ЗВБ и пюрета. Със сигурност ще започна с пюрета, но после ще предлагам и парченца. Изобщо не ме е страх от мацаницата, ще купим една мушама за пода, а те ще са голички (вече ще е топло). Само задавянето ме притеснява, но ще намеря курс за първа помощ при бебета и да го изкараме и двамата с мъжа ми. На теб случвало ли ти се е да се задави бебето? Мъжът ми като се задави спирам всичко и го гледам, а за бебетата не знам.

# 434
Моят мъж изпадаше в ужас като ме виждаше как слагам парченца на табличката пред големия и го оставях сам да си взима.
Но всъщност децата имат чудесни рефлекси и съвсем не са толкова беззащитни, колкото ние си мислим.

Общи условия

Активация на акаунт