Пролет китна е дошла, растат ДЕКЕМВРИйските деца! (Тема 3)

• 21 171
  • 817
  •   1
Отговори
# 480
  • до най-прекрасния мъж
Засега я приспивам на ръце и я оставям веднага щом поддаде, в кревата. Засега на 10-15 мин. успявам. Така докато свикне, че оттук нататък ще спи в кревата. И да се надяваме, че както подобри нощния, така ще оправи и дневния. Може би избързах, защото скоро трябва да мине на 3 дремки, а аз започнах и тази промяна. Но ще я насиля малко, не издържам вече. За рева не мога да издържа, тя биба не приема отдавна, а това хълцане..., Боже разкъсва ме. Ако галя, става по-зле като че ли. Не знам, ще я карам леко, колкото спи, толкова, все ще свикне. Ако не, ще се обърна към консултант. То друго няма да ми остане.

# 481
С консултант е същото, просто тогава усещаш увереност и знаеш, че правиш най-доброто и правилно нещо. Иначе пак има рев 😒

# 482
По-назад бяхте писали, че децата трябва да опитват всичко, дори и родителите да не ядат нещо - напълно подкрепям това. Вкъщи и двамата с ММ не ядем агнешко, но на баткото като го захранвах дадох, после от кухнята си хапваше или майка ми или свеки като готвят си ядеше. Също с ММ не сме много по сладките неща и по-рядко правя вкъщи и синът ми не яде - на 3.5г е и не иска торти, шоколади, кексове, палачинки и т.н.. донякъде се радвам, че не ми се налага да го ограничавам, все някога ще прояде.
Обаче от друга страна и всяко дете си има някакви предпочитания - вкъщи много обичаме боб и леща и често готвя, но баткото така и не ги прояде (понякога яде едва ли не насила..) 🤷‍♀️

# 483
Момичета от една седмица се опитвам да ви пиша и все започвам и на 3тия ред нещо става… Последно време имам усещането, че нямам 5 Мин. свободно време за мене си, когато детето по чудо заспи, има за чистене, готвене и какво ли не.

Относно сънят, честно - имам чувството, че съм единствената, която още става по 1000 пъти на вечер. Али си беше направила супер режим, 22.30 заспиваше, хапване 3-4 и пак сън до 8-9 сутринта. От две седмици обаче е някакъв ад, заспива 22 и нещо, буди се в 1 и нещо, не заспива без да яде, после се буди пак към 5, отново не заспива без да яде, след това към 6 започват газовете и докато не я гушна да се успокои и да пръцне, не стават нещата. Сутрин към 9, 9 и нещо се събужда и пак яде. Тоест храненията ни бяха станали 6, а сега отново са 7 на ден. На кърма е, не знам колко яде, след ядене обаче е щастлива и доволна, изкарва спокойно 3-4 часа, но не знам защо вечер се буди като малко бебе да яде, на всеки 3 часа, ужас!

Иначе за захранването, нашият педиатър каза от 4ти месец какво може да даваме, реших да я пробвам, тя е на 4 и половина. Еми супер си яде детето, лакомо и с желание зяпа, но се появиха отново колики и вечертите станаха още по-кошмарни. Реших да спра за сега и да почакам още месец за да е по-готова храносмилателната система, все пак имаме още време, тя е мъничка още.

И така, това е от мен, вечер между 1 и 5 ми идва да се гръмна. Единственото хубаво е, че поне заспива сама, бухалчето Оли, едно зайче за мачкане и е аут. В повечето случаи минаваме и без бибка, не я търси на всяка цена.

# 484
А момичета с по-големи дечица, какво се случи с по-вредните храни - кога им дадохте шоколад например, опитаха ли в градината, имат ли апетит за такива неща?

Вкъщи обичаме сладко и разни гризки (макар и да купувам по-здравословния вариант като оризовки или нещо печено) и за да не поиска много малък дечко, ще трябва да си наложим ограничения. 😀

# 485
Момичета, да ви се похваля, че от няколко дни мъжо излиза с количката, за да мога да използвам времето да почета малко за захранването. Ползвам няколко книги като източници, както и някои таблици и схеми. Хареса ми метода на blue, благодаря, че го сподели с нас! Да ви кажа какво измислих дотук, пък ако имате забележки, моля кажете:

Ден 1 - картоф 1 л. (запичащ)
Ден 2 - картоф 2 л.
Ден 3 - картоф 4 л.
Ден 4 - картоф 6 л.
Ден 5 - картоф 5 л. и тиквичка 1 л. (разхлабваща)
Ден 6 - картоф 4 л. и тиквичка 2 л.
Ден 7 - тиквичка 4 л.
Ден 8 - тиквичка 6 л.
Ден 9 - тиквичка 5 л. и бял морков 1 л. (запичащ)
Ден 10 - тиквичка 4 л. и бял морков 2 л.
Ден 11 - бял морков 4 л.
Ден 12 - бял морков 6 л.
Ден 13 - бял морков 5 л. и пащърнак 1 л. (разхлабващ)
Ден 14 - бял морков 4 л. и пащърнак 2 л.
Ден 15 - пащърнак 4 л.
Ден 16 - пащърнак 6 л.
Ден 17 - пащърнак 5 л. и картоф 2 л. (въведен, запичащ)
Ден 18 - пащърнак 4 л. и картоф 4 л.
Ден 19 - картоф 7 л. и тиква 1 л. (разхлабващ)
Ден 20 - картоф 6 л. и тиква 2 л.
Ден 21 - тиква 4 л.
Ден 22 - тиква 6 л.

Малко само не съм сигурна в кой момент точно ще се измести обедното хранене изцяло със зеленчуци, като все има да се въвеждат нови по малки количества. Hushed  Кашите също не знам кога да ги вкарам като следобедно хранене, но мисля да започна с оризова. Плодовете ги оставям на stand by след тях.

# 486
Моят младеж от вредните храни яде единствено солети, помбер и бейк ролс (много рядко), желирани бонбони и сокчета - на последните две го научиха миналата година по-големите му братовчеди.. за щастие даже няма желание да опитва доста от нещата и се съобразява с ограниченията кога и по колко може да се яде от тях. Шоколад още не е ял - предлагала съм му, но не иска. В градината не дават да се внася храна, така че там няма как да опитат. Ако има някаква почерпка за РД на детенце то са пакетирани неща (киндерчета, барни, желирани бонбони) и се дават на родителя - послв всеки си преценява дали и какво да даде на детето си.
Вкъщи и двамата с ММ от време на време си похапваме такива боклуци, но се съобразяваме да не е пред него - ей сега хрупам чипс, ама той спи вече 😁

# 487
Засега я приспивам на ръце и я оставям веднага щом поддаде, в кревата. Засега на 10-15 мин. успявам. Така докато свикне, че оттук нататък ще спи в кревата. И да се надяваме, че както подобри нощния, така ще оправи и дневния. Може би избързах, защото скоро трябва да мине на 3 дремки, а аз започнах и тази промяна. Но ще я насиля малко, не издържам вече. За рева не мога да издържа, тя биба не приема отдавна, а това хълцане..., Боже разкъсва ме. Ако галя, става по-зле като че ли. Не знам, ще я карам леко, колкото спи, толкова, все ще свикне. Ако не, ще се обърна към консултант. То друго няма да ми остане.
Ние също бяхме като Вас, но от този месец казах край с приспиването на ръце . Много лесно се научи Митето в кошарата да спи. Оставях го и излизах, но го гледах на камерата на телефона. Направих ритуал, както ме посъветва едно момиче от тук, сложих му в ръката едно плюшено зайче, дадох му залъгалката, обърнах го на една страна, но уцелих момента, когато много му се спеше и той заспа. При следващото спане, той вече знаеше, че така трябва да заспи, но му беше по-трудно и помрънка, но аз не се намесих и заспа. На следващия път обаче повече си поплака и аз го съжалих, реших да му помагна, като го потупам по дупето и като му тананикам, но му беше пак трудно, оставих го сам и така заспа. Понякога го оставям и по половин час в кошарата да си рита, играе и сам си заспива.
Явно ние майките сме причината, защото се опитваме да направим добро за тях, а правим по-лошо.
Когато го приспивах на ръце, той заспиваше, но като го оставех в кошарата пак се събуждаше и така се мъчехме и двамата.

През нощта също го кърмя, когато поиска и нямам проблем,  веднага след това си заспива. Баткото ми до голям искаше да яде през нощта. Никога не съм отказвала. Явно имат нужда, когато са на кърма, а може и да е вече навик.

Някои майки са ми казвали, че дават само вода, когато се събуди бебето, но при мен не се получава.

На баткото до годинката не му давах нито сол и захар, нито вредни храни , но имаше анемия. Педиатърът ми каза, че като започна да му давам всичко, проблемът ще се реши. Така и стана.

Сега съм решила,  да не съм чак толкова взискателна към храните, но не знам дали ще успея.

Купила съм зеленчукови пюрета и само чета съдържанието на етикетите и пак си ги прибирам в шкафа. Предпочитам да си ги правя аз. На баткото даже кашите му правих, но сега си мисля, че е прекалено, но като наближи да му давам, може друго да мисля, като прочета етикетите.

Захранвам по два дни с даден зеленчук и на третия ден давам да се нахрани. Според мен е достатъчно като дни.

От баткото си спомням, че първо давах следобяд плодовото пюре (50 гр.), а после започнах да го давам към 10 ч. сутринта, а следобяд кашите. Трудно беше да изяде всичко -сок, плодово пюре, зеленчуково пюре и каша.

Ще почакам до консултацията, за да видя кое ще включим след зеленчуковото пюре.

Последна редакция: пт, 06 май 2022, 23:13 от Titanka

# 488
Джънк ядат моите, но съм обяснила, кое е полезно и кое е вредно. Няма проблем да се хапне чипс, шоколад, сладолед, Макдоналдс даже взимаме като пътуваме, стига да не е всеки ден и основната храна да е полезна. Вече виждат всичко, опитват всичко, получават почерпки... С първото дете много внимавах първите години, после то услужливо даде шоколад на 7 месечната си сестра и така. Гледам, ако купувам нещо , да е с по-малко вредни съставки, например много избягвам палмово масло.

# 489
Голямото дете много му подбирах храната. Всичко беше или био, или от градината. Всичко правех сама - пюрета, зеленчукови и плодови, кашите също. Гхи слагах и мляко подквасвах. Взимах различните брашна от едно магазинче на Екзарх Йосиф в София за кашите. Сладко не давах. На 5г започна да яде желирани мечета, малко шоколад и сок от картонена кутия. Сега е хапвала доста неща. Подобно на Амандин давам всичко, но се знае кое е вредно и кое не. Съответно вредното се яде рядко и винаги преди това трябва да си обядвал/вечерял. Но за моя радост до ден днешен освен бонбони, чипс и по малко шоколад, други пакетирани неща не обича. И не само това, ами и се възмущава, когато и подаряват😀. В доста неудобни ситуации ме е поставяла пред гости.
С бебето сега при наличието на голямото дете няма как да съм стриктна. Но ние винаги обядваме и вечеряме в къщи, където готвим всеки ден. Не купуваме никога готова храна. Рядко се поръчат само пица или суши.

# 490
  • до най-прекрасния мъж
Dentz, за да заместиш, трябва да увеличаваш и количествата, не само са предлагаш нови храни. Аз предлагам 10 гр ново и допълвам с храната, която съм дала вчера. Например, днес ще дам 2 б.л.(10 гр) тиква, а общо трябва да изяде 80 гр. Ще дам 10 гр тиква+70 батат, от който яде вчера. Утре отново дажбата е 80 гр, ще дам 40/40 тиква/батат, а вдругиден ще дам чиста тиква в грамаж, до който сме стигнали. Аз на 3 дни увеличавам с по 10 гр. общото количество. Може и по-бързо, но аз бързам бавно заради коликите. Ако не бързаш да заместиш, може да си караш по твоята схема, докато вкараш 7-8 зеленчука и после за 10тина дни да заместиш и хранене. И после да вкарваш нови неща по 2-3 б.л., докато постигнеш разнообразие. Но това, ако не бързаш.

# 491
Да, виждам разликата. С различни темпове вкарваш новите храни, а аз ги водя по една схема и така се получава един ден да имаме 6 лъжици (старо с ново), а на следващия 4 (само ново). И става накрая един месец почти само въвеждане на нови зеленчуци при мен, защото ме е страх да увеличавам дозите (допълних схемата с броколи и морков накрая). Може да пробвам да увелича дажбата само при новите разхлабващи, пък ще се водя и по детето, така че реализацията накрая може да се разминава с предварителния план.

Колкото до съня, искрено ви съчуствам за мъките. При нас винаги приспиването е било дълго и тегаво. Имаше един момент, в който заспиваше директно в кошарата, но сякаш баща й я отучи от това, защото му беше по-лесно на ръце. После плачеше само аз да я приспивам, но трябваше да е по неговия метод. Няколко пъти й беше неудобно в ръцете ми и заспиваше, докато я държа изправена на рамото ми. Само след сутрешното хранене беше лесно - мятам я в кошарата и я държа за ръка и така двете си доспиваме още два часа. Вече трети ден го пробвам това за всяко приспиване и учудващо работи, възприе го... но да видим до кога.

# 492
  • до най-прекрасния мъж
Дано проработи, голяма мъка е на ръце. При захранването важното е детето да опита повече храни, въобще не е задължително да заместваш. Особено кърмените деца по-трудно приемат твърдата храна. Аз бързам бавно заради рефлукса.
Днес бяхме на разходка извън града и ще е на 5 дремки по 30 мин. Тази сутрин се доприспа сама за първа дрямка, но спа 5 мин и се събуди с рев. После излязохме и спа в колата 30 мин, в количката още 30 и на връщане още 30. И сега  е готова да заспи отново.

# 493
Много се радвам. Митко от два дни ака в гърне и пикае понякога. Днес се извика и видях, че се напъва и веднага го сложих на гърне, като го държа. Понякога го държа над гърнето за малко, ако се размрънква го махам от гърнето.
Наясно съм, че това са случайности , но все пак така се учи.

Голямото ми дете ( роден е юли месец) започнах да го уча на годинка, но неуспешно, понеже не искаше да седи на гърнето. Опитах пак следващото лято, когато вече беше на две години. Тогава се научи и в ясла вече беше без памперс.

Една колежка ми каза, че това ми е било грешката, понеже на годинка било вече късно. Сега ще опитам и ще видя дали е била право. Но все пак всяко дете си е индивидуално.

# 494
Аз мисля, че е рано. Но няма да се впускам да обеснявам защо, всеки си преценява кога да започва

Общи условия

Активация на акаунт