Пролет китна е дошла, растат ДЕКЕМВРИйските деца! (Тема 3)

• 21 170
  • 817
  •   1
Отговори
# 495
Аз мисля, че е рано. Но няма да се впускам да обеснявам защо, всеки си преценява кога да започва
Да, рано е, едва ли може да осъзнае какво се случва. Но нашите баби, майки са ни слагали много от рано на гърне и сме се научили.

Митко е много спокойно бебе, затова ще се опитам, но при първата съпротива от негова страна , ще спра и отложа за другото лято.

# 496
Аз мисля, че е рано. Но няма да се впускам да обеснявам защо, всеки си преценява кога да започва
Али, може ли да обясниш? Аз нищо не разбирам и би ми било интересно. Има ли пак някакви признаци, че детето е готово както е при захранването? Аз моите понякога ги виждам, че акат. Чудила съм се дали да не ги държа да акат над тоалетната чиния.

# 497
Да, едно време са бързали, защото са нямали памперси и не им се е занимавало да перат (много често и на ръка). Не знам за вас, но аз не си гледам детето като “едно време” Така съм си преценила. Fairy Преди 18 месеца детето просто не може да контролира пикочния мехур и червата и те се изпразват автоматично, тъй като мускулите още не са укрепнали достатъчно.
То няма как да се научи да ползва гърне, защото не осъзнава, че иска да пикае или да ака. Когато пикочният мехур или червата се напълват, по нервите се предава сигнал в гръбначния мозък, а после и в главния и така детето разбира, че иска да пишка или да ака. Чак тогава то може осъзнато да седне на гърнето и да си свърши работата.
Ранното поставяне на гърне може да породи проблеми. Както и късното (след 2,5-3 години). Има знаци, по които да разбереш, че е готово за гърне:
-Може да ходи стабилно ;
Има сухи периоди (без изпишкване) по около два часа:
Не пишка по време на дневния сън;
Може да седи спокойно без да мърда 2-5 минути;
Интересува се, когато другите ползват тоалетната;
Може да изпълнява прости инструкции като „Подай играчката“

# 498
Да, едно време са бързали, защото са нямали памперси и не им се е занимавало да перат (много често и на ръка). Не знам за вас, но аз не си гледам детето като “едно време” Така съм си преценила. Fairy Преди 18 месеца детето просто не може да контролира пикочния мехур и червата и те се изпразват автоматично, тъй като мускулите още не са укрепнали достатъчно.
То няма как да се научи да ползва гърне, защото не осъзнава, че иска да пикае или да ака. Когато пикочният мехур или червата се напълват, по нервите се предава сигнал в гръбначния мозък, а после и в главния и така детето разбира, че иска да пишка или да ака. Чак тогава то може осъзнато да седне на гърнето и да си свърши работата.
Ранното поставяне на гърне може да породи проблеми. Както и късното (след 2,5-3 години). Има знаци, по които да разбереш, че е готово за гърне:
-Може да ходи стабилно ;
Има сухи периоди (без изпишкване) по около два часа:
Не пишка по време на дневния сън;
Може да седи спокойно без да мърда 2-5 минути;
Интересува се, когато другите ползват тоалетната;
Може да изпълнява прости инструкции като „Подай играчката“
С всичко казано от теб съм съгласна. Но когато Митко ми даде сигнал, че му се ака, той все още не беше започнал, а чак като го сложих в гърнето се изака. За пикаенето съм съгласна, че няма как да осъзнае и си е чисто налучкване на майката.
Когато го сложих да седне на гърнето, което е ретро мотор гърне, се размрънка, самото докосване го уплаши, но като го взех на ръце да го изпишквам, той се успокои.

Голямото ми дете и на две години не осъзнаваше или го правеше нарочно, и сега се чудя на това, как се наакваше или напикаваше в гащите и се събличаше гол. Когато спеше акаше и не му правеше впечатление. Но всяко дете си е индивидуално. Въпреки това всички сме се научили и те ще се научат, кой по-рано, кой по-късно.

А Митко още от сега като се наака и иска веднага  да му сменям памперса, плаче.

# 499
Да, и моят син иска веднага да го сменя. Аз също разбирам почти винаги кога ака, рядко ме изненадва. Но за сменянето го отчитам като своя “грешка” , защото откакто ми го дадоха, го сменям често и явно е свикнал да му е сухо и чисто. Понякога ми е ревал и от много напишкан памперс, некомфортно му е, като го сменя се успокоява. Разбира се, всеки си преценява кога да започне с гърнето, както с всичко останало. Не те съдя, просто за мен е рано и безсмислено. Дано при теб проработи доколкото е възможно

# 500
Да, и моят син иска веднага да го сменя. Аз също разбирам почти винаги кога ака, рядко ме изненадва. Но за сменянето го отчитам като своя “грешка” , защото откакто ми го дадоха, го сменям често и явно е свикнал да му е сухо и чисто. Понякога ми е ревал и от много напишкан памперс, некомфортно му е, като го сменя се успокоява. Разбира се, всеки си преценява кога да започне с гърнето, както с всичко останало. Не те съдя, просто за мен е рано и безсмислено. Дано при теб проработи доколкото е възможно
Да и при нас е така, явно грешката е и моя. Само времето ще покаже дали е имало смисъл от ранното слагане на гърне. И аз още не съм обедена в това.

# 501
За мен също има смисъл от ранното слагане. С баткото малко след годинката спряхме да ползваме памперси. Като разликата е че той казваше доста думи и по негов си начин ми обясняваше, че му се пишка или ака. Но не беше фен на гърнето. Използваше го, за да се вози с него. Акаше на тоалетната (като го държах), а за пишкане имаше един детски писоар с жабка. Сега с малката също мисля да процедирам по този начин, като ще сложа гърнето в тоалетната. Вече доста рядко ми се случва да се наака в памперса, но това е защото горе доло знам кога какво, не защото ми казва разбира се. И не, не ме мързи да сменям памперси, просто смятам че и на детето му е доста по комфортно с гащички, вместо с памперси, особено пък през лятото. Махането на памперс от малко със сигурност не е лека задача и изобщо не е за мързеливи хора, така че едва ли това им е била основната причина да го махат от рано.
Това разбира се е лично мое мнение Simple Smile С едното ми дете проработи чудесно, дано ми се получи и с второто Simple Smile

# 502
За мен също е много рано да се слагат децата на гърне,поне докато не осъзнае за какво става дума няма много смисъл.🙂
Блу как върви захранването?
На бебка днес й е 8ми ден,до сега дадох тиква,морков и картоф тази седмица мисля да ги въртя тях.

# 503
За мен е напълно загубено време от сега да се слага на гърне (лично мнение) - прекалено малки са за да се осъзнават и да стискат и вършат работата там, всичко е абсолютна случайност или ако детето ака по едно и също време реално майката знае кога ще се случи, но детето нито ще даде съзнателно знак, нито би стискало ако не му се предложи веднага гърне..
Синът ми започнах да го слагам на гърне след като стана на годинка с цел да се "запознае" с гърнето - слагах го само по 1-2-3 пъти на ден, като стана на 1г.3-4м забелязах, че докато играе или ходи като му се допишка спира и се хваща отпред, тогава започнах да го слагам по-често на гърне и на 1г.6м вече махнахме памперса много лесно и бързо (за около седмица) и почти не сме имали аварии (само с началото на няколко пъти докато стигнем до гърнето..).
Моя колежка с детенце колкото синът ми практикуваше ЕБХ откакто се роди, после започна да слага много от рано и стриктно на гърне - в крайна сметка махнаха памперса почти когато и ние (детенцето и беше на 1г.4-5м..).

# 504
Мерси, Али. Много интересно, изобщо не знаех, мислех че е по преценка на майката. Аз не знам как ще стане при положение, че ще ходят на ясла, но мислех лятото да ги уча. Така като гледам Бътърфлай е писала около година и половина, което се пада след точно година, така че май ще е тогава.
Някой знае ли колко време след прием на антибиотик и ваксина можеше да се започне захранването. Вече ме сърбят ръцете, а до преди седмица едната беше на антибиотик. Тази седмица ще се опитаме да бием последната ваксина и после се започва с мацането.
Бях решила да купувам пюрета, но намерих един зеленчукови магазин, в който зареждат зеленчуци специално за захранване (не са био, но имат и от зеленчуците, които не се ядат от много възрастни хора, но пък се захранва с тях като пащърнак и батат). Май не ми пречи да ги сложа на пара и после да ги направя на пюре. Нещо слага ли се? Имам замразена кърма, мисля от нея да слагам в началото по малко. Хем ми се започва, хем ми е много лесно сега и ме мързи.

# 505
Fairy - точно, моят план за махането на памперса е за другото лято. След като направи годинка ще започвам да слагам на гърне и като се стопли времето май-юни оставям по гащи 😁 За яслата ако ще тръгват мънички няма проблем, че ще са с памперс - много деца са със.

За захранването и ваксините знам, че седмица преди/след ваксина не е желателно, но мисля и че 4-5 дни са достатъчни. За домашните пюрета - може да слагаш по капка мазнина (рапично или слънчогледово олио). Аз не бих слагала кърма/АМ (освен ако тотално отказва пюрето), за да си свиква с истинския вкус на чистото пюре и да не отказва после пюрета, в които няма кърма/АМ.

# 506
  • до най-прекрасния мъж
Руми, добре върви. Днес втори ден на тиква, не беше много впечатлена. Тиквата е по-рядка от морков, пащърнак и батат и Мими малко й е странно. Може би е добре за първи зеленчук, когато предпочитат по-рядка консистенция. Хапва си и примлясква като животинчетата по детските филмчета - мням, мням. Много е смешна.
Вчера след 5х30 мин, тая нощ спа чудесно, все чаках да се събуди с рев от умора, но не. Днес я мъчих пак за първа дрямка в кревата, 50 мин. За втора излязохме с колата, 20 мин. На трета рева много, спа 30 мин в кревата после спа в мен, общо 1:50. Събуди се в 14:50, водихме я на разходка и се прибрахме преди 4та дрямка. Да, но тя не заспа. Даде индикации чак в 18:30, докато я приготвях за баня. И...заспа чак сега, на 4:30 интервал. Каква нощ ме чака...не ми се мисли. Тоя преход не мога да го измисля и май трябваше да го изчакам и тогава да започна тренировки по връщане в кревата, ама та свърши вече. Започнах, няма да спирам. Дано мине по-бързо на 3 и да се нагласи да спи. Ще приспивам само за 2, ще видя коя ще е кратка и ще я извеждам, та да си спестя един рев.

Последна редакция: нд, 08 май 2022, 19:27 от blue.angel

# 507
Ние днес започнахме с картофче. При пасирането се получиха балончета обаче, при вас така ли е? Май ще добавя утре и мляко, че е доста гаднично и безвкусно така.

# 508
Брей, момичета, какво нещо е новата енергия за бебетата. Или много ги превъзбужда, или презарежда. Майка ми идва от време на време, но не се застоява много - като цяло си е събитие като се видят с малкия. Най-вече помага като ни донася често хапване.

Днес организирахме, планирахме, начертахме и какво ли не и успяхме да отидем на кино за пръв път от 2, даже може и 3г. 😂😂 (Който гледа тези филми - доктор Странен 😀 е изживяване на Аймакс)
Да се видим и с едни приятели за малко и бабата изкара почти един работен ден на пост. Прибираме се, те едни свежи, засмени. Кеф ти занимавка от баба, кеф ти спящо бебе без драми. 2ч дрямка е направил. 🤣 Знае той кога да се показва в добра светлина пред гостите. 😂
Сигурно скоро ще дойде моментът, в който няма да иска да се отделя от нас, но днес беше нареждане на планети. 😀

# 509
Дее как успя да го оставиш?Не съм някоя фанатизирана майка обаче аз май няма да мога да се отделя от нея.Не че нямам доверие на никой,но просто не мога ,как ще се ходи на ясла не знам 🤣 съответно и аз на работа 😑

Общи условия

Активация на акаунт