Още малко време остана и ще бъда горда АПРИЛска мама - тема 7

• 53 712
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив

Бахар, виж тук, пише, че жълто-зелено е от АМ и е характерно.

Ние снощи не спахме Sad от 12 до 5 сутринта платка, не е ли рано се чудя, та тя е на 5 дни ... Скъса ми сърцето, плаках с нея. Иначе предния ден ми слезе кърмата и тя се будеше на 40 минути, изсмука де що се беше появила бучка. Но снощи, какво беше това не знам. Сега пратих ММ за капки био Амика и за чай с копър за мен. Снощи, докато будуваше ака 3 пъти. Чудя се дали не я прехранвам. Давах и по всяко време, ама нали така се успокоява. Цокне малко, заспи за 10-15 минути и после айде пак рев, хапане на ръце, ритане Sad
Дадох и биберона, уж в началото стана работата, а после не я искаше и нея. И сега, от 6 сутринта до сега спи като пън с едно събуждане. Хайде кажете ми какво е това ...
Притеснявам се и за каката, че може да я събудя през ноща. Уж както бях спокойна и гледай какво стана.

# 481
При нас коликите са ад, толкова жално се свива 😔 давам Ко лактаза, БиоАмика и Infacol като ги редува + БиоГая, освен това вечер даваме и борина. Особено през нощта е най-зле и силно се надявам да не продължи 3 месеца🥲
Иначе през деня трябва да я будя за всяко хранене, доста си поспива. Редувам гърдите за момента само едната ѝ стига май, но ще разберем със сигурност на 26, когато е на преглед. Чиста вода не давам, но давам чай на Blevit с копър и лайка, когато хълца.
Вие с какъв размер памперс използвате? Ние все още слагаме 1 и май ѝ е добре, пише че е до 5кг, но не знам какво се гледа, за да се сменя размера.

# 482
Гледай дали се отбелязва на крачетата памперса.Ако има следи трябва да минете на горен номер.Моят е с по пухкави баджаци,вече е 3500 от последния преглед и е на двойка.В корема се регулира,така че не е проблем,но на крачетата си му стягаше.И той спи по спокойно денем,въпреки различните шумове,явно е нормално.За колики при баткото много помагаше да го слагам по корем да лежи така пръцкаше по лесно и се облекчаваше.Разбира се за по 10-15 минути през нощта,не бих го оставила така да спи докато не се повдига свободно.Зеленото е от ам и лекарствата за колики,единствено ако има слуз бих се притеснявала.Но и тя ще е най вероятно от нещо дето си хапвала.Вече за пъпчето може да му трябва повече време,моят е на 13 дена и още има по малко коричка сутрин.Чисти хубаво,ако не е зачервено или няма гной би трябвало да е наред всичко.

# 483
И ние сме още с номер 1 памперс,засега са ни ок..
Иначе прочетох, че когато цокат първото мляко от гърдата не се дохранвали както трябва. Трябвало да сучат по-дълго за да пият млякото, който идва после. Бил по - богат на хр. вещества и мазнини. С първото било по-воднисто.
Моето суче малко, после заспива...

# 484
Олее, не мога да ви изчета Flushed аз още влизам в час с Магдалена, хранене, будуване, майко моя е. Записла съм си час с консултант по кърмене следващата седмица, за да съм сигурна, че ще ми се получат нещата.
Ние сме добре вече 6 дни сме в къщи и нямам време да се обърна, загубила съм форма Grin иначе стандартните притеснения имам и аз като вас- пъпче, кихане, хъркане на нослето, на 27/04 сме на първи преглед след изписването и ще видя как вървят нещата.

ВМР търсих те в Токуда, що майки разпитах колко са им големи бебетата, но не те открих Hug

# 485
Здравейте, дами-мами!
Вчера ви открих и много се радвам Simple Smile
Нашият втори син се роди на 04.04.22г. и вече от 2 седмици сме си вкъщи. Баткото е на 1г8м, тъй че всичко ни е прясно и този път сме много по-спокойни и наистина успяваме да се насладим на новорединия период Simple Smile Само трябва да опазим бебчето от батко му, който в момента минава през огромната промяна и хилядите емоции, които го заливат ежеминутно.
Ще споделя нашия опит, та дано е полезен на някого...
С първото ни дете беше голям филм - силна жълтеница в болницата; неуспешно кърмене и цедене поради "малък капацитет на млечните ми жлези", което отказвах да приема и се мъчихме взаимно 2 месеца, в които се чувствах като парцал и бях на ръба на депресията; постоянно дохранване с АМ; коликите започнаха на 12ти ден и нищо не помагаше. Направих грешката рязко на сменя АМ от това, което беше в болницата с Лактана Био, което знаех, че се води най-пречистено и добро. В последствие разбрах, че било доста тежко за коремчето но толкова малко бебче; Лефакс сякаш имаше някакъв ефект, но запичаше още повече, защото е на базата на симетиокон, капките на базата на лактаза изобщо нямаха ефект. За щастие омнибиотик Панда ни спаси донякъде (от всичко изброено, този път повторихме само Пандата, всичко друго правим различно и за момента сме много доволни и спокойни).
С второто бебче:
- продължихме с АМ от болницата - Новалак; "Кърмих" само в болницата, колкото да дам коластрата и 30те милилитра кърма, които имам на ден. Реших да си спестя стреса с кърменето вкъщи и така да осигуря срокойствие, както за мен и бебето, така и за мъжът ми и баткото, (въпреки че дадох луди пари за хубава помпа на Медала, която така и не включих); коликите започнаха на 14тия ден, веднага започнахме Панда по веднъж на ден сутрин + капки против колики Колийф (Colief), които са на базата на лактаза, но се водят супер ефикасни. Преди година и половина ги нямаше в БГ и трябваше да се поръчват от Великобритания, сега ги има в аптеките, та реших да ги пробваме. Трикът е да се слагат в АМ около 30 мин преди хранене, за да имат време да разградят лактозата, която причинява коликите. За момента смея да твърдя, че тази комбинация работи доста успешно! Знам, че всяко дете е различно, но първите 2 дни коликите бяха много мъчителни, след като започнахме Пандата и Колийф, ситуацията е съвсем различна Simple Smile За кърмещите мами - в листовката пише, че капките се слагат в малко изцедена кърма, която се дава преди кърмене, май няма нужда да престояват 30 мин; бебчо имаше много силен рефлукс докато коликите му бяха силни, но вече и рефлуксът почти изчезна. Буквално връщаше цялата бутилка мляко веднага след хранене; спането на леко повдигнато матраче също доста помага (около 30°);
- зеленото ако, доколкото знам от четене и личен опит, може да е и от изчистването на жълтеницата, дори и да не е много силна. С баткото имахме зелено ако значително по-дълго - около 2 седмици, но той беше на 3 фототерапии в болницата и беше жълт като пиле доста време. Този път зелено ако имахме само 1-2 пъти, но бебчето нямаше изявена жълтеница, билирубинът му в болницата беше само около 104 и вкъщи първите дни пожълтя съвсем леко за по няколко часа на ден.
- за бебеносенето: от опит с баткото силно препоръчвам ергономичната раница Ergobaby Omni 360 Cool Air! Удобна и лесна за употреба дори и от татковците, има лумбарна пластина, която определено предпазва кръста на родителите от силните болки при продължително носене. Одобрена е и от ортопеда ни, от когото сме много доволни и, който изглежда доста в час с новите тенденции (д-р Фурлакис).  Подходяща е от 3кг-20кг, ако помня правилно. В БГ цената им е 350лв, но в ОLХ може да се намери и за 180лв, използвана за съвсем кратко. Само трябва да се внимава да не ви пробутат китайската фалшива версия. Нашата я купих от Англия, използвана 1 път за около £80. Ползвам също и слингът Ergobaby Aura, които отново купих от eBay.uk, използван 1-2 пъти, на половин цена. Тук са около 117лв нови. Слингът обаче е доста сложен за омотаване и мъжът ми никога не би се наел да го сложи. Но пък е компактен за пренасяне в бебешката чанта, когато сте навън.
- Баткото отказваше всякаква вода и чайове и това не беше проблем. Започна доброволно да пие чак след 1г... Новото бебче също не е фен за момента, но това не ме притеснява, явно сами си знаят от какво имат нужда;
- нещо, което научих доста късно - когато бебетата са гладни изпитват физическа болка и това също води до ритане с крачета, неспокойствие и плач. Често това се бърка с колики. Ключов сигнал е ровенето с ръце в устата и търсенето на нещо за цокане.
Второто ни бебче е доста по- спокойно от първото, което освен до характер е и благодарение на факта, че и аз съм хиляди пъти по-спокойна и уверена. Бременността ми с него също беше доста по-спокойна, макар и доста рискова и отново на легло. Първата си беше на живот и смърт и за двама ни.

Постът стана доста дълъг, но явно доста ми се разговаря с хора Simple Smile все още нямам особено много социални контакти... Хаха
Бъдете здрави с бебоците!  И спокойствието е ключово! Мъниците са доста по-жилави и издръжливи отколкото си мислим Simple Smile

# 486
И ние сме още с номер 1 памперс,засега са ни ок..
Иначе прочетох, че когато цокат първото мляко от гърдата не се дохранвали както трябва. Трябвало да сучат по-дълго за да пият млякото, който идва после. Бил по - богат на хр. вещества и мазнини. С първото било по-воднисто.
Моето суче малко, после заспива...

Да, предното мляко е по-воднисто, а задното по-мазно, затова като хапне за 5 Мин и заспи, после пак трябва да се даде същата гърда. Това ако се събуди след 20-30 мин, както прави моя. Иначе ако яде 20 мин и отгоре,  от едната гърда, после спи добре и над час, два, на следващото хранене предлагам другата. За предното мляко казват, че образува колики, точно защото е по-воднисто, затова не смея и да предлагам вода….

Мъчат ни и нас коликите, не плаче, но е голямо свиване, напъване, ръмжене, най-вече през нощта. Много е жално да го гледам така. Някой път спи дълбоко, друг път се буди през половин час. Засега давам само Омнибиотик панда.
На памперс премиум кеър сме на единица, иначе пуфис единицата не му става. Акото и при нас чат пат е зелено, изцяло на кърма е и доста хапва, пълни яко памперсите. Аз знам че зеленото е като имат колики или им е било студено.

BMR аз бях на Клексан по време на бременността, в началото на фракси, пила съм парацетамол, няма никакъв проблем. Бързо да се оправяш.

Кукундела, добре дошла и честито бебче. За д-р Фурлакис чета само хубави неща, но не сме от София. Знам че препоръчва Ергобейби и също към се насочила към нея. Cool air си е точно за лятото. Иначе малкият мина на ортопед в болницата.

# 487
Жоржи, аз бях малко хремава в родилното и странях от другите майки, носих нон-стоп маска, даже през нощта спях с нея, че ме беше страх за малката. Иначе щях да те издиря да се видим. Точно по едно и също време сме били там.

Благодаря ви за съветите, момичета. Писах и в тази група да питам.

Последна редакция: сб, 23 апр 2022, 14:28 от BMR

# 488
  • Sofia
И аз да се включа най-после!
Едва ви изчетох.
YanevaM, MarinaDr, mkb95, Winter11, Soulmate, честити бебчета! Да са ви живи и здрави и много да ви радват! 💕

Нашата бебка се появи на 14-ти с планирано секцио във Вита. Роди се 2300гр, 48см. Толкова мъничка!

До последно се държах психически. Но като отидох в операционната зала, гледам цялата суматоха около мен, как всеки си знае ролята и се приготвя и в същото време в главата постоянно ми кънти "трето секцио с клексан, трето секцио с клексан... " и просто изведнъж рухнах и се разревах. Всички бяха много мили и ми повтаряха, че няма от какво да ме е страх.
После анестезиоложката каза, че ще внимава и ще се постарае да нямам главоболие като първия път (двуседмично жестоко главоболие, което буквално ме беше приковало на легло). Факт - този път нямах никакво главоболие, за което съм й много благодарна. Но когато ми поставяше упойката, аз ли подскочих, ръката й ли се подхлъзна и ми заби иглата от лявата страна на гръбнака, а не в центъра. И хайде пак паника - левият ми крак подскочи сам на два пъти (и си казах айде стана беля) и упойката започна да хваща само него, а те вече ме слагаха на операционната маса. Вече в паника им казвах, че десния ми крак си е абсолютно чувствителен и не могат да започнат да ме режат. След няколко секунди слава богу, упойката подейства и на десния крак. През цялото време анестезиоложката ми държеше ръката, говореше с мен, разсейваше ме и ми казваше какво правят операторите и че всичките ми показатели са добре. По време на второто секцио някой така ми скочи върху гръдния кош, за да изкарат бебето, че ми изкараха въздуха. Сега обаче ме предупредиха, че ще има натиск и аз се приготвих за същия шок. Е, беше си точно това - просто натиск, няма удар, няма изкарване на въздуха 🙂.

След като извадиха Палечка, аз вече бях пред нервен срив и АГ ми ги помоли да ме упоят с нещо, за да се успокоя (бяхме обсъждали тази възможност предния ден). Помислих си, че ще ме интубират. Нищо подобно, дадоха ми някаква "дрога" - и се почувствах много странно, велика упойка ! Бях в съзнание през цялото време, но като в просъница. Като ми задаваха въпроси си отговарях. Но не можех да си фокусирам погледа, имах чувството, че съм кривогледа. В същото време вече изобщо не ми пукаше, че в момента ми ровят в отворения корем. Беше ми едно хубаво - топличко, все едно съм в едно удобно пухено легло... Велико секцио 😆.
После си ме върнаха в стаята и аз с кривогледия си поглед веднага се хванах за телефона да напиша на ММ и на баща ми, че секциото е минало. После като четях, какви съм ги писала.... Изобщо не можех да нацелвам буквите😆. След около половин час вече бях в пълно съзнание. След още 4 часа ме отпусна и спиналната.

Като цяло третото секцио беше най-болезнено. Три дена не знаех къде се намирам от болка, болкоуспокояващите не действаха, или поне не достатъчно.

Малката ми я донесоха чак след 48 часа, защото не бях в състояние да се грижа за нея. Засука си почти веднага. Нямаше проблеми в това отношение.

След като минаха силните болки от раздвижването, се случи нещо много неочаквано за мен. Изпаднах в нещо като следродилна депресия - два дена рев нон-стоп! Ама рев от нищото, или по-скоро от всичко 🤯. С предишните бебета не съм минавала нито през предродилна, нито през следродилна депресия. Та доста се учудих от самата себе си, но явно след всичките притеснения по време на бременността, стреса от секциото, после сривът на хормоните и явно трябваше да избие на някъде.

Теглото на Палечка падна от 2300гр на 2210гр. И затова трябваше да ни задържат малко по-дълго в болницата, докато не се уверят, че ще започне да наддава. Защото ако беше паднала под 2200гр, щяха да я сложат на системи.

До последно имах големи колебания, но сега след като всичко мина, мога да кажа, че съм много доволна от престоя си и съответно от избора на болница и екип.

И така вече сме си вкъщи. Бебка вчера беше цели 2400гр 🙂. Постоянно ми виси на гърдите, но мен това не ме притеснява, важното е да наддава. Казаха за добавка, ако кърмата не й стига, да използвам АМ на NAN Pre за недоносени, защото то било по-богато от 1-цата.
Също така й откриха шум в сърчицето и ни пратиха на преглед при Маринов. Той по време на бременността я гледа три пъти и сега в понеделник - пак обратно при него.

Ще спирам, че стана чаршаф !
На всички пожелавам щастливи и спокойни бебенца! 🤗

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 10:26 от Brin de muguet

# 489
Христос Воскресе, момичета!
Успях да ви изчета днес Grinning

Честито на всички мами - нека рожбите ви да растат здрави, щастливи и обичани Heart

И аз след изписването докато вляза в час у дома... ММ е бащинство и много помага, бебка е послушко (пу пу пу), но и при нас коликите започнаха рано - на петия ден още.
При нас първият преглед у дома беше в деня след изписването. Изписаха ни витамин Д - Вигантол (давало се на всички бебета уж), и също капки срещу колики Авоколикен. Вие давате ли витамин Д? Аз ѝ давам също и пробиотик Лактера с козе мляко. По-добре е, но снощи напр. имаше пак свиване, рев за около час Confused Много е мъчително да гледаш отстрани и да не можеш да направиш нищо. Благодарна съм, че снощи беше за кратко и като цяло е по-добре милата...
Лекарката ни каза да ѝ даваме и чай от лайка, защото имаше още лека жълтеница. Не го отказа детето. Аз самата също пия чай от лайка и от вчера чай с анасон и копър - би трябвало да успокоява коремчето на бебето, та се надявам през кърмата да стига до нея. Май като бонус е, че чаят стимулира и производството на кърма. За Лефакс питах лекарката, понеже приятелка ми даде, ѝ жената каза, че това било тежка артилерия и ако не помогнело друго - тогава ще минем към него... Не знам и аз Thinking
За нослето ни каза да капваме физиологичен разтвор - веднага мерна климатика в стаята и съответно ни предупреди, че нослето ще се запушва от сухия въздух, дори и да ползваме овлажнител.
За водата ни каза след хапване да даваме 1-2 глътки, за да си изплакне устата - от млякото по лигавицата често се образували гъбички и затова.

При нас когато през целия ден беше неспокойна заради коликите, помогна само да спинка върху мен и да ѝ давам гърда. Сядам си на стола за кърмене, нагоре съм гола, слагам я по коремче върху мен и се успокоява.

За самото кърмене - аз също продължавам да кърмя с протекторите. Опитвам се да ги махам вече, на едната гърда се получава, но на другата нещо не става. И при мен иначе заспива, не пуска зърното, но спира да цока. Тогава я погалвам под брадичката и обикновено се активизира да цока Heart Eyes Ако не успея да я събудя или активизирам да цока, тогава се доизцеждам с помпа.

За режим още не мога да кажа, че имаме. Щяхме да пробваме да хапва на 3 часа, но след кърмене понякога огладнява по-рано и аз ѝ давам. В деня на коликите почти не беше спала, през нощта реших, че няма да я будя, за да си почине хубаво и поспа над 6 часа...
Явно тези колики са нещо, което един ден го има, после един ден го няма и ще трябва да сме търпеливи Rolling Eyes

# 490
Христос Воскресе! Бъдете здрави и благословени вие и вашите семейства!

Рони, нашият педиатър каза вит Д като направи 1 месец ще изпише. И при нас се появиха коликите. Изписа ни Био Гая и Еспумизан или Лефакс. Засега взехме Еспумизан да видим как е. При нас са ежедневие коликите, но се появяват по едно и също време - късен следобед/привечер и през нощта. Буквално се успокоява само по коремче в мен, та нощите са си само за нас двете, докато през деня тичам и по батко, гледам и домакинство.

Вчера яйца боядисвахме с баткото и козунаци месихме. Ех, разкапах се буквално, но много се зарадва детето. Истинско детско щастие. На края на деня от преумора така ме заболя коляното, че днес едва стъпвам, но поне знам, че съм обърнала внимание и на баткото, че тези дни се чувствам виновна, че не смогвам.

# 491
Леле, BMR, шапка свалям на теб и на всички мами с още дечица Heart За нас е първо и се оправяме, но си представям с бебонче и с още един малчуган (или повече) какво е Blush
Ще взема да питам за витамин Д - може и аз да не съм разбрала нещо Thinking

# 492
  • Sofia
При нас организационно нещата засега вървят. Нямаме нужда от помощ от баби.

ММ все още е поел изцяло ангажимента с готвенето вкъщи.
Децата са сравнително големи - сами се обличат/преобличат, мият зъби и дори закуската си приготвят сами (големият сам си маже филийка по избор и помага и на малката). На обяд и вечеря се хранят сами. В общи линии аз само се разпореждам кой какво да прави и контролирам уроците и домашните на големия.
Като цяло започвам да оценявам голямата разлика с другите деца. По принцип исках разликата им да е 4г и 6г, но сега си давам сметка, че с 7г и 9г е по-лесно. Нямат нужда постоянно да тичам подир тях, могат да си играят самостоятелно и разбират като им казвам да пазят тишина. В стаята с бебето шептят, а на техните стаи затварят вратите, за да могат да си викат колкото искат.
Така че аз засега се занимавам почти само с Палечка.

# 493
И нашата педиатърка каза след 20 ден да почвам витамин д по две капки на ден сутрин след хранене.Честно казано фонтанелата му е огромна,на баткото беше едно малко ромбче и около година се затвори.Но и главата му е по малка.Абе ще се затвори и тя.И при нас няма проблем с организацията,баткото е доста шумен и уж разбира ама пак си вика дори и със затворена врата на детската се чуват индианските викове.Излизането ни е най лесно,хапва дребния и два часа сме навънка,парковете са ни близо,за сега не се е налагало да кърмя навънка,но и нямам проблем с това.Просто излизаме все към обяд и до два гледам да сме се прибрали,много е топло.Вече привечер готвя и се оправяме,поръчваме също често,но фрайера е голям помощник.

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 14:08 от лещичка

# 494
И ние вече сме си вкъщи и екшъна е голям Dizzy Face Има ли някоя, която като мен се изцежда? Аз имам кърма, но малката е много лакома и ми разранява зърната като я сложа да суче и затова предпочитам с помпата. Така знам и колко мл давам. Вие знаете ли по колко мл трябва да яде бебето на 7 дни? Помня че беше нещо по 10 мл на ден, тоест 70 мл, обаче нашата днес 80 мл кърма и 30 мл мляко на Хип. В Токуда давах кърма и добавка и сега си търси добавката, а аз се притеснявам че става много храна...
Жоржи и БМР, при кой педиатър ще записвате час за преглед на бебчето? Нали и двете имаме по 2 контролни прегледа след изписването?

Общи условия

Активация на акаунт