Добавки и витамини за подобряване на МЦ, ЛФ и ОВУ - 11

• 75 832
  • 765
  •   1
Отговори
# 630
Ще навреди ли без пауза ако се вземат добавки? Аз повече от година вече без пауза пия един куп…
Зависи какви са добавките и за какво се пият.
Има такива, които може да се приемат постоянно, например Омега 3, въпреки че и от нея правя паузи. Витамин Д в поддържаща минимална доза също може, като е добре да се правят контроли.
Но за повечето хранителни добавки е нужно да се правят почивки, както и да се направят съответните изследвания преди да се започне приема.

# 631
А какви паузи правите?
Прави се задължително почивка! Нищо не се пие целогодишно

# 632
Какви добавки пиеш ти? Обикновено се пият 5-6 месеца и се почива поне 2-3. Обаче има и някои, които се приемат по схема. Например един месец се пият, после се почива 3-4 месеца или нещо такова.

# 633
Q10 колко време се пие преди да се даде почивка ?

# 634
Вит Д, С, Е, В12 и В9 метилирани форми, DHA, NAC, липоева к-на, ubiquinol, Myo inositol, Fe
Всичко наведнъж сутрин, най-вероятно също не е правилно…може ли препоръка за правилна схема на прием и почивка?

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 07:24 от Sunny+

# 635
  • София
Q10 колко време се пие преди да се даде почивка ?
Ако е за подпомагане на репр. функция - може да се приема 6 месеца (МЦ) , да се направи почивка поне 15-20 дни и да се приема отново.
Приема се след по-мазно хранене... добра комбинация е с Омега 3, вит. Д, Е, Астаксантин, Омега 7, МВИ ...
Дозата трябва е 100-200мг/дн.... зависи какво искаш да повлияеш и каква е степента на проблема... и репр. възраст ... пола Simple Smile ( мъж или жена)

Вит Д, С, Е, В12 и В9 метилирани форми, DHA, NAC, липоева к-на, ubiquinol, Myo inositol, Fe
Всичко наведнъж сутрин, най-вероятно също не е правилно…може ли препоръка за правилна схема на прием и почивка?
Fe - на гладно, с вода, 2-3 часа преди хранене и кафе ..... може сутрин, вечер, както прецениш... но, да има интервал от B12 поне 8-10 часа.
R-ALA  - на гладно, с вода час преди хранене или 30-40 мин. преди Инозитол+ NAC
Инозитол+ NAC  - > на гладно, с вода, час преди или 2-3 часа, след хранене и кафе
Вит. Д, CoQ10, вит.Е, DHA - след по-мазно хранене, може и на един прием
Вит.С, В12, В9 - след някое хранене... като вит.С и В12 не трябва да са на един прием, ако е възможно

Изглежда сложно, но само ако човек се храни безразборно и по всяко време хапва нещо Simple Smile
Или, за да е по-лесно:
1. определяте часовете на хранене  ( 8.00 - 12.00 - 16.00 - 20.00... ). Храненето, като вид и кол-во, трябва да ви държи сити поне 4-6 часа, а това се постиха с НВХ и ВМ или ВисокоПротеиново.
2. спрямо тези часове - определяте приема на медикаментите, ако приемате такива и след това си разпределяте добавките... като най-трудно е с тези, които се приемат на гладно и се изисква интервал между тях.
Ако не се спазват тези условия на прием, ефекта от всяка една добавка няма да е 100%, а по-малко ( 50-30% или дори по-малко).
( като тук не става въпрос, кой какви добавки приема като кач-во, бионаличност, дози и т.н.)

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 11:13 от denis©

# 636
Аптекар ми е казвал, че за фолиевата киселина (метилирана) няма нужда от почивка. Така ли е наистина? Пия я вече >  година и не съм правила пауза.

# 637
Аз съм чувала две мнения - едното е, че като се натрупа прекалено много става токсична, другото е, че излишък се изчиства с урината. Не знам кое е вярно, аз я пиех само преди и по време на бременността си, сега пак почнах със същата цел

# 638
Аптекар ми е казвал, че за фолиевата киселина (метилирана) няма нужда от почивка. Така ли е наистина? Пия я вече >  година и не съм правила пауза.
Аз пия по принцип Неофолик мета от май месец и наскоро си бях направила изследвания за ралични неща, та фолиевата беше извън максимума и АГ ми каза да я спра за един цикъл.

# 639
Денис виждам, че препоръчваш за митохондриалната биогенеза добавката Optimize mitochondrial function на Natural Factors да се приема на гладно с R-ALA. Аз приемам Таурин с R-ALA, може ли трите нещa заедно на гладно или Таурина да го махам? PQQ приемам с Ubiquinol след храна

# 640
Здравейте, взех си този витамин Д, според Вас добър ли е? https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000010024231
Купих си и Инозитол, както и NAC:

https://apteka.framar.bg/30025856/%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8 … 00-nature-39s-way

https://moeto-zdrave.com/natural-factors-n-acetyl-l-cysteine-500 … -kapsuli-10110064

Качвам и изследванията ми от вчера. Целта е забременяване, на 33 г. съм, изследванията са правени на 3 ден. Какво друго мога да пия за да подобря нещата.

# 641
Привет момичета, вчера ровейки се из нета попаднах на добавка, която не съм срещала да се коментира из форума, а се цитират суперлативи относно подобряване репродуктивните функции при жени и мъже. Добавката се казва шатавари - има я на прах и на таблетки. Някой ползвал ли я е, имате ли наблюдения? Чудя се дали да я включа сред многото, които вече пия?

# 642
Здравей, Mika12!

Добавките за репродуктивната система се пият продължително време, поне 6 месеца, а и не са никак евтини. Не знам откъде си купила тези, които си посочила, но ако искаш прегледай темата тук за Пазаруване от iHerb - в този сайт цените са много по-изгодни.

Темата не е за коментар на изследвания, но ще си позволя да коментирам стойността на TSH, която трябва да е под 2, а за забременяване дори 1.5. Витамин Д е хубаво да е по-висок, около 50 ng/ml.

# 643
Mika12, относно витамин Д, бях си купила едни скъпарски и аз, обаче отидох на ендокринолог и ми каза да си пия Вигантола, че било най-добре.
За подобряване на яйчниците - Ovaboost, Коензим Q10 (Natural factors). За Ovaboost-a  има много мнения, вкл. и в i-herb. Понеже още не се домогвам до стимулация, не знам качеството дали се е подобрило, но откакто го приемам (3-4 месеца), цикъла ми е всеки път точно 28 дни.

# 644
  • София
Денис виждам, че препоръчваш за митохондриалната биогенеза добавката Optimize mitochondrial function на Natural Factors да се приема на гладно с R-ALA. Аз приемам Таурин с R-ALA, може ли трите нещa заедно на гладно или Таурина да го махам? PQQ приемам с Ubiquinol след храна
Ако са в отделни добавки ( а не някаква готова формула) за да са максимално полезни е по-добре да се приемат на отделни приеми, като се спазва определена последователност, че и това е важно ( за да не си пречат) .
На гладно с вода: R-ALA - след 30-40 мин. е формулата на NF за митохондриите - след 30-40 мин е Таурин... и след час може да се храниш.
Таурин е много хубава АК с много и различни ползи ( вкл. за репр. функция, кач-во на Я. и т.н.) , та ако не ти е проблем да я приемаш, не се отказвай от нея.
PQQ+ Ubiquinol - след по-мазно хранене

ПП. В повечето готови формули, почти винаги добавят нещо, което да намали ефекта от комбинацията... или вместо да е 100% ефект, ще е 50-30 или по-малко %-та,  зависи дали са 1 или повече такива елемента.
Напр. във Natural Factors, Regener Life - като идея - супер!, но ако не бяха включили този CoQ10 - форма с ниска бионаличност и трябва да се приема след по-мазно хранене, за разлика от другите елементи... а и като консистенция е мазнина. Разчитат на това, че хората не са предварително информирани и ще се "радват" ако състава на формулата е по-богат.
Тук поне е само един такъв елемент и самата добавка все пак е Ок. Simple Smile

Последна редакция: нд, 03 сеп 2023, 08:21 от denis©

Общи условия

Активация на акаунт