Математически турнири 1-4 клас. Тема №60

• 68 887
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Да се преместим, там и без това рядко се пише.
Също имат листове от различни състезания и от различни сборници, които не ги знаем кои са.

# 511

Чак се учудвам, че работите само по един сборник.
Нашите имаха 6 миналата година. "Магията на интелекта" е хубав сборник, но беше изчерпан още преди година. Ако не е преиздаден, мога да проверя дали не съм го запазила в pdf формат някъде.

# 512
Здравейте, някой случайно да има задачите от XXIII състезание “Св. Николай Чудотворец”  за 1 клас. Мисля, че се проведе онлайн предната година . И също издирвам задачите от Коледното математическо състезание провело се предната година отново за 1 клас.

# 513
  • София
В групата във ФБ на Дидева ги има качени в секция Файлове, поне от КМС, другото не съм го търсила.

https://www.facebook.com/groups/mathtournament

# 514
Здравейте! Може ли помощ как се решават тези задачи? Чувствам се зле, че не мога да помогна на сина ми - 4 клас 😊

# 515
Качвам ти решението на зад. 1
Принципът при останалите е същият.
Скрит текст:

# 516
Качвам ти решението на зад. 1
Принципът при останалите е същият.
Скрит текст:
Благодаря много!

# 517
Някой знае ли тренировъчният тест в СМГ, дали ще е от 9:00, ако детето го прави онлайн за
4 клас?

# 518
Здравейте, пишете по-често тук, че това ми е най-любимата тема в целия форум;)
Как организирате времето за занимания по математика с малките деца? През годината преди първи клас с него изрешихме всички състезания от миналите години за първи клас(без пролетните, тъй като в тях има вече доста задачи с думи, а той сега започва да срича по-гладко.) Поговорих си с него дали иска да си направим пак математическо лято, и тогава да решим всички състезания, които намеря за втори клас. Съгласен е. Така че това можем да вършим лятото, и ще бъдем много успешни. Обаче...
Сега, през учебната година, не виждам да имаме чак толкова много време за такива дейности. Училището отнема твърде много време, и не виждам растеж по отношение на уменията му, какъвто виждах лятото. Не че не напредва, но като че ли напредването се състои основно в автоматизиране и по-бързо съобразяване на неща, които вече сме научили лятото. Добре е, но не знам дали е достатъчно реално. Нямаме време да се съсредоточим да научим нови, по-засукани неща. Примерно исках да научим как се съставят магическите квадрати, обаче - той е толкова превзет от училищните мисли и ангажименти, че не е в състояние да се съсредоточи достатъчно дълго време, за поне три вечери, за да ги разбием тия квадрати.
Пишете ми при вас как се случват нещата? Или аз да взема да се пренастроят някак, за да не съм вечно със съмнение в себе си.
Другата опция, която имам, е в 1 ден седмично да не ходи на занималня, за да имаме повече време. Защото в занималнята домашните се написват за половин час, и после си играят. Което е добре, но в резултат той се изморява и вечер след занималнята не можем да учим математически квадрати Wink

# 519
  • Където морето целува небето...
Не помня как е било в 1 клас, но мога кажа, че в 4ти е кошмар.
Скрит текст:
В училище са ги луднали за матурите да правят пробни. При нас по всеки предмет влиза различен учител, всеки си е с претенция за предмета и като цяло с много изисквания. Натоварено е много и има доста домашни.
От школата тази година също домашните са огромно количество + по едно 3 или 4 часово "състезание" има всяка седмица от там. Това му отнема почти цялото врме след училище. Като добавим и школата по английски и спорта, време за нещо друго по математика, освен школата, тази година не остава.

И за да съм по темата - вече има публикувано записване за Иван Салабашев в Бургас!!!

# 520
Разбрах те. За първи клас в курса домашни почти не се дават, разбираемо е, защото са малки и трудно се концентрират. Но явно в горните класове ще имат повече домашни, което за мен е важно, защото за два часа седмично, без домашни за после, не е достатъчно за мен, да се спазва темпото за развитие. В четвърти клас и задачите стават по-сложни в пъти спрямо в трети клас, и си трябва сериозно внимание.
Значи, засега ще си карам по същата схема, но ще опитвам в петъците да се спасявам от работа, за да се вземаме от занималня и да порешаваме неща по моя преценка.
Wink

# 521
Здравейте, дъщеря ми е 4 клас и тази година учителката я е записала да се яви на 10 декември на олимпиада по математика. Тя не й спори много, но въпреки това е по-добре от другите явно. Интересува ме къде мога да намеря задачи, по които да се подготви и поне да не се изложи. Намерих няколко на сайта на МОН, но те са много малко като бройка и не можахме да получим представа за какъв тип задачи да се готви на общинско ниво за тази олимпиада. Притеснявам се, че ако се изложи много, ще се отрази зле на психиката й.

# 522
Здравейте, дъщеря ми е 4 клас и тази година учителката я е записала да се яви на 10 декември на олимпиада по математика. Тя не й спори много, но въпреки това е по-добре от другите явно. Интересува ме къде мога да намеря задачи, по които да се подготви и поне да не се изложи. Намерих няколко на сайта на МОН, но те са много малко като бройка и не можахме да получим представа за какъв тип задачи да се готви на общинско ниво за тази олимпиада. Притеснявам се, че ако се изложи много, ще се отрази зле на психиката й.
Здравейте, в сайта klasirane.com има теми от олимпиадата и от общински и от областен кръг. Към някои има осен отговори и решения и критерии за оценяване. Също така в групата във Фейсбук "Математически турнири" има раздел със задачи от НОМ.

# 523
Моля , за малко помощ за 10 задача. Каква е логиката на решаване? Задачата е за 1 клас КМС

# 524
  • София
От 6 излиза 1 стрелка и като гледам легендата, цифрата в следващото кръгче ще е 3.
След това отново в легендата от 3 излиза една стрелка и следващото кръгче е 2.
И т.н

Последна редакция: чт, 01 дек 2022, 12:48 от miamim

Общи условия

Активация на акаунт