Колко Ви е сметката за ток на месец? - тема № 5

• 42 395
  • 778
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
На sparkling eyes и миналогодишните сметки бяха доста високи и пак го нищихме тук , даже подробно за изолацията питах .
 Просто да си сложи в конзолите (контактите) на  конвекторите по едно проследяващо консумацията  устройство и всичко ще стане ясно .

# 706
  • München, Deutschland
И според мен чудесна идея, щях и аз това да предложа, но чаках първо да каже за уредите.

# 707
Ако са 2 конвектора х 2 киловата мощност. На теория максималното им потребление, ако работят на пълна мощност по 24 часа в денонощието, 30 дни в месеца, е даже над 2800 киловатчаса. И това само от двата конвектора.

Точно така, на теория. Само че както знаем от часовете по физика, един нагревател като достигне съответната Т изключва и после включва пак, с други думи не работи 24/7 на пълна мощност и тази теоретична стойност не е релевантна.
Именно, затова и консумацията само от конвекторите не е 2800 киловатчаса, ами цялостно ви е около 2400, включително и останалите уреди в домакинството, които консумират електроенергия.

# 708
  • Варна
Голяма, голяма, колко да е голяма, само като сметнеш два конвектора денонощно....!

21.11-21.12- 175 лв.
След 28.11 пуснахме отопление.Три стаи,като в двете спални са конвектори по 1500 W ,а във всекидневната климатик,но имаме и конвектор 2500 W. Реших през въпросния период да се топлим навсякъде с конвекторите от чисто любопитство,(а и заради самата прекрасна топлина от тях) колко пък толкова много ток ще изгорят.Поддържаме в спалните около 20 C,а всекидневната 22 C.
Отделно от това си имаме и всички нормални електроуреди+ сушилня и съдомиялна,бойлер 100 л. и бонус 52 лед луни Relaxed

# 709
  • при моите любими
И моята сметка е по-висока но това е нормално. 217лв. Климатик и два конвектора от 1500 W. Които обаче не работя нон стоп, а само сутрин и вечер. През нощта също към момента се спират.  В апартамента е около 23-24 градуса. Съдомиялна, пералня и сушилня се ползват всекидневно. Напоследък се опитвам да ги ползвам късно вечер. Може ли да ми кажете за София от колко часа започва нощната тарифа?

# 710
Може ли да ми кажете за София от колко часа започва нощната тарифа?
Зимата от 10, лятото 11, вечерта.

# 711
Е не знам какво очаквате,с два конвектора от 1,5 кВт/ч.Ако работят по два часа сутрин,и два вечер,само за месец това са ви грубо 300-360 кВт само от тях.А за сметка от ~ 200 лв,това са към 8-900 кВт.

# 712
  • при моите любими
Не очаквам друго. Казах, че е по-висока от предишната.

# 713
Нормално,предвид това,че средата на декември, близо седмица, температурите бяха около и под 0°.

# 714
  • при моите любими
Сега погледнах точно разхода в кВтч. 759 дневна, 205 нощна, общо 964.

# 715
Как точно съм ги сметнала 😂
Да, дневната е доста повече от нощната.Поне миялната няма ли как само нощно време да работи?

# 716
Вчера платих 96лв. :О
от 22.11. до 21.12. период
на тец без климатици без бойлер
Само готвя 1 път дневно, съдомиялна 1 път нощно на нощна тарифа /
пералня 1 път в седмица
компютри 3 бр.
крушки по 1 в стая енергоспестяващи
егати цените 😣

# 717
  • София
Вчера платих 96лв. :О
от 22.11. до 21.12. период
на тец без климатици без бойлер
Само готвя 1 път дневно, съдомиялна 1 път нощно на нощна тарифа /
пералня 1 път в седмица
компютри 3 бр.
крушки по 1 в стая енергоспестяващи
егати цените 😣

Една пералня седмично? Вероятно е грешка.

# 718
Голяма, голяма, колко да е голяма, само като сметнеш два конвектора денонощно....!

За три стаи 62кв., с отворени врати към коридора с два климатика, компютър, телевизор, и стандартните перални, сушилни, съдомиялна, фурна, даже на газ готвим, и сметката е 200 лв.
Ето за 62 кв.м. сметката е около 200лв при положение, че се готви на газ! А за 130 кв.м нормално е да е двойна, даже при отопление с конвектори направо е ниска! Като сравнявате сметките, сравнявайте и квадратурите на жилищата, и желаната температура в помещенията!

# 719
  • Пловдив
Конвекторите си харчат ток .Да кажем средно 3:1 спрямо климатик ,ако приема средния му COP за 3 .Сметката с конвектор може и да не е висока , ако топлозагубите не са големи .Например ,в момента , цялата ни къща се отоплява с  под 2 kWh(470 Wh консумация на климатик) Обаче ,изолацията на апартамент ,на парче (не цяла сграда)  често води до незадоволителни резултати .

Родителите ми си санираха апартамента (81м2) преди поне 10 години с 5 см. стиропор .Разликата с преди изолацията  е нулева .Отопляваха само една стая по няколко часа  с конвектор ,стояха буквално на студено ,с дебели връхни дрехи и плащаха по 200лв ток ,без бойлер (ТЕЦ). Съседните апартаменти са неотопляеми .Ако цялата сграда бе санирана ,таваните също топлоизолирани ,дори и при неотопляеми апартаменти ,щеше да е различно .

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 22:48 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт