Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 33 156
  • 625
  •   3
Отговори
# 105
  • София
В щатите май земеделската земя е по- евтина от българия. Изглежда ми доста ниска доходността в момента в българия от земя закупена на сегашните цени.
https://acretrader.com/resources/farmland-values/rankings

Зависи какво произвеждат. В Джорджия цената на декар е 1200 лв. на декар, ама произвеждат фъстъци и памук. Не знам каква е доходността от тях.

# 106
В щатите май земеделската земя е по- евтина от българия. Изглежда ми доста ниска доходността в момента в българия от земя закупена на сегашните цени.
https://acretrader.com/resources/farmland-values/rankings

Зависи какво произвеждат. В Джорджия цената на декар е 1200 лв. на декар, ама произвеждат фъстъци и памук. Не знам каква е доходността от тях.

Според този линк рентата за поливна земя в джорджия е около 40 долара за декар. В щата вашингтон е около 70 долара за декар при цена около 1400 долара за декар.

# 107
Защо се занимавате да сравнявате. Основно е парите какво струват и какъв е живота на съотв. място. Някъде може да е много тренд земя, другаде бунгало на езеро или апартамент в голям град .
Четох някъде , че китайци били изкупили сега големи територии в Украйна. Много им било изгодно. Не знам колко е вярно, но ако е тренд - напред народе!  И там има стърнища.

# 108
Как стои въпросът с пасищата? Ако няма на ферма, на която да се отдава, има ли други опции, ако имате опит?

# 109
сено
можеш да го даваш под аренда на местния животновъд

# 110
Herzen
Благодаря, малко е специфично - в областен град е, до жил блок и основен път. Местните животновъди са малко и не искат да го ползват. Има 1-2 частни градинки и това е.

# 111
сега модата е фотоволтаици, но искат голям имот
като е до жил блок и път може и да го вкарате в регулация

# 112
Въобще не се сетих за фотоволтаици! Трябва да проуча. Иначе мястото е 13дка и е с невероятна локация и за мотел и редови къщи става, на 3км от международен граничен пункт. Единствен минус - северозападна Б-я.

# 113
Нищо лично, но защо всеки с нива/парцел смята, че имотаму е топ за инвестиция за хотели, мотели, къщи загости и тн. Има бол от всичко, хеле пък по морето направо не знам как ще се запълва таялеглова база без руснаци. А къщите за гости - просто абсурдно е всеки да смята родното си село за топ туристическа дестинация.
Смешни са ми и тея с нивите до главен път. Все едно те са едиствени и “потенциала е невероятен”.

Хубаво те нахраних без да искам, но ще те компенсирам с добра идея. Има едни бързорастящи дървета. За 8-10г стават. На декар се вади около 10к, а чисто идва към 6-7к за 10г т.е на година ти идва 600-700лв чисто с много малко работа през първите години. Когато отсечеш дървото не умира и започва на ново да расте пак за 10г. Печалбата ти е към 6-7к към днешна дата, но след 10г когато трябва да продаваш ще е доста повече. Продава се дървен материал и дърва за огрев. Успех. Ако си млад и имаш поне 20-30г пред теб, а и за твоите децадългосрочно е топ инвестиция. 13дк това са 75к.

Последна редакция: пт, 22 юли 2022, 17:24 от Gogo1979

# 114
По скоро търся идеи, а не генерика и общи приказки, но явно без това не може на форумните честоти. Ако бях в Б-я, щях да си задвижа по моите идеи - точно мотел или редови къщи. Не съм в България обаче и др неща са ми важни, затова търся осъществими идеи от хора с опит, с които и възрастна жена да може да се захване.

Парадоксалното е, че майка ми получава доход от друга земя, разположена точно в нищото. А тази, която е на международен път, до жил блок, пустее. Актив е, но не знам дали short rotation crops са подходящи за градски пасища? За тях знам от поне 15г, но не бях чувала да се правят в България.

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 17:54 от ierldan

# 115
Не ме разбираш. Аз смятам, че дори и по черноморието и Сф не е оферта. Изобщо БГ не е оферта да се развива дейност всферата на хотелиерството. Виж ако построиш редица къщи и ги продадеш е друга тема. Винаги ще се намерят балъци да ти платят топ долар за тях.

# 116
Не знам с какви креденциали говориш - инвеститор, предприемач (собственик) или градостроител? Точно в България, но не на морето и в София е мястото за инвестиция, според мен, защото всички от гореизброените са изквернени в някаква степен по български, и защото в чужбина всички дребни инвестиции подлежат на голяма конкуренция, разни и многобройни данъци и застраховки и много високи прагови цени, подходящи основно за по-едри играчи. Това, че Бг е все още дивият ориенталски евроюг е не само най-големият недостатък, но и един от големите “+” на Бг.

# 117
така по засечки, областен град в северозапада, до граница е  само Видин
необластен с граница е Брегово, ама там е мъртва зона
джиткам в района, във Видин има малки хубави хотели в центъра, Ровно е реновиран и с добър дългосрочен договор се спи евтино
мотел в края на града не е добра идея
то в Козлодуй западна хотела до Радецки, защото е далеч от храна, а все пак там го употрбяват командирвани хора

# 118
Проблема е че цените не са много адекватни като за див запад. Аз преди 1-2 страници бях пуснал един линк с цени на земеделска земя в щатите. Не знам дали това са последни цени ама изглеждат подобни  като в бг. Ти защо не отидеш на място да пазпиташ за тези пасища. Ако сегашния собственик не може да го отдава или както казваш никой не иска да го ползва, ти как смяташ да си реализираш инвестицията? Много от тези забутани места където цените са ниски може да си останат така още доста години. Аз като ходих В Италия преди няколко години, обикалях с влак между Рим, Флоренция, Венеция и Милано, и ми направи впечетлиние по пътя имаше доста малки градчета и села които бяха запустели и доста ми напомняха на бг. Затова в италия май има някакви програми дето може да купиш къщи за 1 евро и даже май ти дават някакви пари за ремонт.

# 119
Херцен, да, за Видин става въпрос. Писах, че наследствената земя е пасище до международен път, пустееща. Във Видин, когато идвам срещам посетители от Сърбия, Румъния, а често и от Унгария, има и украинци. Често виждам и велосипедисти от централна Европа в градската градина. Проучване няма да правя, защото мотел няма да строя, но ми е ясно, че в последните 20-30г заради лошо управление, регионът си е изградил лоша слава сред българите. Определено мисля обаче, че редовият тип къщи е много подходящ за българските условия особено в градове, където няма натиск от разрастващо се население. Панелните чудовища все пак са на доизживяване. Наскоро такива редови къщи бяха построени за социално слаби във Видин и ги виждам като успешен заместител в един недалечен момент. По-малко население - но в по-нормална градска среда.

Последно, "Нова" снима сериал/сапунерка в едно видинско село, където огромна пивоварна от 19в е реставрирана в импозантна винарна и хотел, защото някой си е решил, че даже и в най-затънтената част на България е възможно да се инвестира в изба, с "бутикова хотелска част, ресторант, СПА зона, различни дегустационни помещения, зала за конференции и събития, басейн и други".

Последна редакция: сб, 23 юли 2022, 17:57 от ierldan

Общи условия

Активация на акаунт