Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

• 31 379
  • 593
  •   1
Отговори
# 525
Имахме зеленчукова градина, поливане от реката, цяла система изградена. Такива системи продадоха в Гърция, при нас не ставали. Ходехме на бригади като служители, задължително, садихме пипер, домати връзвахме ,грах,  боб,  моркови та  така. Продадоха каквото може да се изтръгне. 
 Няма субсидии за зеленчуци. И  е скъпо ,доста  е ръчен труд, макар да има машини вече по света. Не  и у  нас. Където няма лесни пари и крадене не върви.

# 526
В нивите се е сяло всичко....
Обаче мутрите и зърнената мафия унищожи производството на всичко друго освен зърнени култури....
И все реват ли реват....
Като печелят Бентли и Майбах, като не печелят толкова - всички да им плащаме субсидии..... Комунистически капитализъм...

Никаква мафия не е унищожила нищо. Просто всеки иска максимална печалба с минимум труд и инвестиции. А плодовете и зеленчуците не се вместват в тази концепция.

# 527
Хайде стига глупости.....
Полски домати и ябълки,гръцки домати, грозде, дини, испански домати,нидерландски домати и круши, пипер от Македония....Те не гонят ли лесни печалби?
Само в държавата на мутрите освен зърнени култури- друго няма...

# 528
Хайде стига глупости.....
Полски домати и ябълки,гръцки домати, грозде, дини, испански домати,нидерландски домати и круши, пипер от Македония....Те не гонят ли лесни печалби?
Само в държавата на мутрите освен зърнени култури- друго няма...

Не знам какво гонят, но никой не е забранил на никого да сади ябълки и домати. Но няма кандидати. Пробвай се ти, ако мислиш, че има печалба.

# 529
Какво да се пробвам?
Те хората се отказаха от всичко...
Последните 20 години...А уж сме в ЕС....
Дори Албания и Македония имат по- добре развито земеделие....Ние имаме мутри и мафиоти, които дори Плевен обезводниха......

# 530
Кога се е сяло всичко? Аз съм на 50 години и не помня в детството ми по нивите да съм виждала зеленчуци.
А аз съм на 60, и като ученичка съм била на бригада за бране на пипер.
И са ми разказвали, че свекърва ми в ТКЗС-то са отглеждали касис, големи насаждения. Това е устойчива здрава, многогодишна култура, продукцията е много търсена, също и боровинки.
Мутрите (да, точно така ги наричам, имам основателни причини), предпочитат лесното - жито, царевица, слънчоглед. Навзимаха машини по ЕС програми, напълниха се с пари и изкупиха къде що земя намериха. И унищожиха всички поливни системи.

# 531
  • Добрич
В момента у нас зеленчукопроизводството е нерентабилно. Изисква поливни площи, има големи разходи и е трудоемко. Субсидиите са по-малки, отколкото в другите държави от ЕС. Начислява се и ДДС... Пазарът е свободен и вносът прави нашите зеленчуци непродаваеми. Те са неконкурентно способни спрямо пристигащите от Европа. Малките фермери все по-трудно оцеляват, особено ако се занимават със зеленчукопроизводство.

Захранването от собствен видоизточник не може да реши проблема със сушата в Добруджа.

Когато водата се ползва за стопански цели сондажът/кладеницът има водомер и допустими количества. Води се дневник, периодично се подава информация към Басейнова дирекция, правят се анализи на водата,  изпращат се показания за статично и динамично ниво, заплащат се изразходените количества и пр.

И когато въпреки всички усилия малките фермери едва оцеляват, е странно да четем за Майбах и Малдиви...

Явно представата за земеделците е изключително изкривена и хората под арендатор разбират "едър зърнен бос"...  Не казвам, че няма такива. Има, но те са малък процент от всички земеделци. Или "покрай сухото гори и зеленото"...

Ще видим какво ще се случи с цените, когато влезе еврото. Цените на земята и цените на храната...

# 532
Само да вметна, че рентата в Румъния е 50-70лв/ дка. Земята е пак Добруджа, Констанца е основен терминал за износ в големи количества. Много зърнари се пренасочиха да арендоват там
Отделно има запазени поливни площи от Дунав, но това последните години не е от полза, защото реката почти изчезва

# 533
Какво да се пробвам?
Те хората се отказаха от всичко...
Последните 20 години...А уж сме в ЕС....
Дори Албания и Македония имат по- добре развито земеделие....Ние имаме мутри и мафиоти, които дори Плевен обезводниха......

Значи ти искаш на някого да му е трудно вместо лесно, и да работи за малка печалба въпреки, че може да работи за голяма, за да ти е кеф на теб да има български ябълки?  Ми не става, хората не искат да се жертват, а искат най-доброто възможно сега.

# 534
Явно живеем в паралелна реалност, и
всякакъв диалог е безсмислен....
Предполагам,че ако хора с вашето мислене живееха в ОАЕ,Катар или Кувейт - там щяха да внасят пясъци и петрол ..

# 535
Ако на въпросните места добиването на пясък и петрол беше неизгодно нямаше да го правят. Ти искаш нещо въпреки, че в него няма човешка и икономическа логика. Ми не става.

# 536
denissa_72,  значи аз лично продадох половината си овощни градини, защото е нерентабилно и колкото и да искаме да се развиваме в тази посока, загубите трябва да ги покриваме от други дейности, обаче накрая ни писна.
Синята слива излизаше миналата година на себестойност 60-70ст, на едро вървеше по 50, на дребно няма как да продадеш тоновете, които си произвел.
Апропо, в ОАЕ внасят пясък за строителството си от Австралия.. Мдаа заринати са с пясък, но не става за строителни цели.

# 537
Щом сте възприели,че е НОРМАЛНО във България да има МУТРЕНСКО земеделие, туризъм и хотелиерство - така да бъде....То затова и вече от 8 милиона сме 6 ,от които сигурно 50 процента роми..... Бавно се реже клонът на който стоим, докато оркестъра свири ...
П.С. Няма друга страна в Европа с такъв ПОГРОМ върху земеделието си ...

# 538
denissa_72,  ти лично какво направи за да не е това положението? Или да си стоим в Софето в офисчето и да тропкаме с краченце, че ни е скъпо и вносно ..
Има и в момента зеленчукопроизводство и то био, ама 7,50лв за домат няма да дадеш, 5 лв за кг тиквичка също, нали? Щото искаме родно и евтинко, че да има за имоти, почивки и охолен живот, а фермера  е мутра, караща майбах и бентли Simple Smile
Ей затова много производители в Бг директно продават зад граница Simple Smile Приятел с крушова градина продава само в Румъния.

# 539
Аз не управлявам земеделието, мутрите го управляват - така че, няма какво АЗ да направя.....
А ,че всичко освен зърнопроизводство е тотален погром е видно дори и от статистиката ...
Лично толкова истински домати съм изяла през живота си, че докато съм жива да не ям повече - няма значение... Жалко за децата и по- младите, ще си ядат боклука без значение от къде е...

Общи условия

Активация на акаунт