Съпругът скъперник, брака ни се разпада

• 16 139
  • 225
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Цената на сьомгата ме вълнува, защото обичам. Но не си я купих точно заради цената.
Вкъщи ядем доста яйца и не купувам от супермаркет. Колкото и да са поскъпнали, са евтина храна и ще продължавам да ги купувам

# 196
  • Paris, France
Сьомгата от рибарници и тук е 40-50лв на пазара, в зависимост от това дали е на филии или павета. Цяла сьомга (от рибарник) може да се намери по 15€ килото, но последно видях по коледа. Дивата беше по 25€ за цяла. Дивата сьомга изчезна, но тя си беше по-скъпа.

Цената на яйцата е за обикновени, ако се купят на едро от пазара. Купувам от Leclerc от свободно пасани кокошки, хранени с ленено семе и не знам какво си, чиито яйца са богати на омега 3 и те вече са към 2.55-2.60 за дузина. Допреди месец струваха 2.48€. Има и още по-скъпи. Организирали сме се няколко съседи и купуваме директно от производител, но трябва да се купят минимум 1000 яйца за хубава цена.

# 197
А не се ли сетихте, авторке, парите, които кътате за тази безумна инвестиция, да ги влижите в образование, език и допълнителна квалификация?
Мъжът ти получава много малко пари - баща ми в Чехия(където плащат по-малко) на обща работа и от нулата получаваше повече преди 10 години... но отиде и на първата година знаеше езика вече, повишаваха го...
Защо не тръгнете стъпка по стъпка с план като нормалните хора - влага в себе си - квалифициран - получава достатъчно пари - урежда си живота, там където живее - ремонтира/купува вили/къщи. А вие сега в момента не сте уредени, нямате бюджет за нормален живот, пък мислите да пръскате пари по имот за ваканции. Това е като да не си си платил сметките и тока, а да отидеш на скъпа дестинация. Глупаво е!

# 198
На чужд гръб и сто квалификации са малко. Защо така като съветвате не дойдете да работите в Германия, да си спестите пари за квалификациите, дето струват като една селска къща в България, не ремонт, пък да се мултиплицирате и докато работите някак да се и квалифицирате, защото нали парите ги дават след работене, пък да научите немски за една година и да получавате пари като в Чехия и да купувате и преподавате имоти? Елате, пробвайте и пак дайте акъл как става. Аз познавам главни лекари на болници и преподователи с три висши немски образования, които не са постигнали баш форумската немска мечта, но и те са глупави сигурно.

Някой тук написа 300 евро наем за немско село и 800 в голям град. Вие четете ли какво пишете? Ние плащаме 800 в немско село и то от повече от четири години е такъв наемът. Сега търсим в голям град и доста време стана и за 1200 не можем да намерим и то без претенции. Те може да са само към мястото, защото жилището и без това го получаваш чисто празно и си купуваш абсолютно всичко, включително и кухнята. Стени, тръби и кабели наемаш. А отделно от наема, всеки месец плащаш 200-250 евро, може и повече, за дълъг списък допълнителни разноски. Накрая на годината може и да доплащаш.
Въобще велики съвети дадохте и нищо чудно, че авторката се е изпарила.

# 199
Ама чЕки малко.. кой те кара да ходиш в Германия. Като не ти харесва или ти е трудно/скъпо, стой си в България. Не знам защо масово хората тънат в заблудата, че в чужбина парите растат по дърветата. Не познавам такива, които да са отишли за 1-2 години и да са се върнали с пачките. Всички, които познавам и заминаха уж временно, вече си живеят за постоянно, защото именно спестяването на пари в чужбина е много по-трудно, отколкото в България и то точно заради високия стандарт на живот там, наеми и тн. Ама късно се осъзнава.

# 200
И аз ще попитам авторката и другите списващи,като е толкова трудно в Германия,защо не се върнете в България? Поради намаляващото население работа се намира.

# 201
За 1200€ “някакво жилище (без претенции)” се намира в абсолютно всеки голям град. Без претенции означава без претенции за квартал, без претенции за площ, за брой стай, без претенции да е обзаведено или частично обзаведено, хайде стига глупости.

Вече ако някой иска да живее на 100кв в центъра на Мюнхен, няма как (примерно), за 1200€.

И аз познавам главни лекари в Германия, включително чужденци, ами нито един от тях не живее под наем. Не знам какво е форумската немска мечта и в какво се изразява или как се постига.

Авторката не мисля, че чете изобщо, а и въпросът ѝ се разминава с последните страници на темата. Но и аз не съм привърженик на мрънкането - нито на такива, дето мрънкат, че в България им е зле, но не искат да мръднат от селото в града в рамките на страната, нито пък на такива, дето трябва да ги жаля, че работят в чужбина. Успял човек в чужбина не съм чула да мрънка колко му е зор, просто се оправя - а има хора, на които наистина им е било трудно, въпреки това не са мъцнали да се оплакват.

# 202
На чужд гръб и сто квалификации са малко. Защо така като съветвате не дойдете да работите в Германия, да си спестите пари за квалификациите, дето струват като една селска къща в България, не ремонт, пък да се мултиплицирате и докато работите някак да се и квалифицирате, защото нали парите ги дават след работене, пък да научите немски за една година и да получавате пари като в Чехия и да купувате и преподавате имоти? Елате, пробвайте и пак дайте акъл как става. Аз познавам главни лекари на болници и преподователи с три висши немски образования, които не са постигнали баш форумската немска мечта, но и те са глупави сигурно.

Някой тук написа 300 евро наем за немско село и 800 в голям град. Вие четете ли какво пишете? Ние плащаме 800 в немско село и то от повече от четири години е такъв наемът. Сега търсим в голям град и доста време стана и за 1200 не можем да намерим и то без претенции. Те може да са само към мястото, защото жилището и без това го получаваш чисто празно и си купуваш абсолютно всичко, включително и кухнята. Стени, тръби и кабели наемаш. А отделно от наема, всеки месец плащаш 200-250 евро, може и повече, за дълъг списък допълнителни разноски. Накрая на годината може и да доплащаш.
Въобще велики съвети дадохте и нищо чудно, че авторката се е изпарила.
Квалификациите, курсовете и допълнителното образование и в България го правим по същия начин - с кредит, пестене с години, учене след работа и по нощите, събота и неделя на лекции и уроци, търсиш си начин(как да се наспиш, кой да ти гледа детето през това време). Друг е въпросът, че някой си мисли, че със средно и под в България няма работа, пък в чужбина него чакат.
П. С. И аз познавам двама лекари в Германия, много близки мои приятели. Ми не, не са безработни и не, не живеят под наем. Но са отишли с образование и с ясна цел и план, не с идеята, че 'ше спестат хилядите кинти, за да се правят тук пред Пешо и Гошо, че са паралии. Маймуни с трици не можеш да нахрани ни у нас, нито в която и да е точка на света.

# 203
Четири отговора и четирите не за компютрите, а за компотите.

# 204
Това в такъв случай единствено означава, че не си в състояние да се изкажеш ясно, за да те разберем.

ПП: мен лично поне ме интересува дефиницията на форумната немска мечта, наистина не знам какво се има предвид.

# 205
Това в такъв случай единствено означава, че не си в състояние да се изкажеш ясно, за да те разберем.

Съвсем ясно съм се изказала, а ти какво разбираш и за какво въобще говориш, не знам. И ако обичаш не се занимавай персонално с мен, колкото и да се изкушаваш.

# 206
В моето мнение просто изясних, че информацията, която даваш, е или грешна, или неконкретна. Дори не беше персонално към теб, явно човек всеки път трябва да конкретизира, току виж някой се обидил.

Голяма докачливост, не разбрахме каква е немската мечта, и разбрахме, че ти докато разбираш от компютри, ние разбираме единствено от компоти 😂

Последна редакция: нд, 03 юли 2022, 11:53 от Анонимен

# 207
  • Great Britain
Цената на сьомгата ме вълнува, защото обичам. Но не си я купих точно заради цената.
Вкъщи ядем доста яйца и не купувам от супермаркет. Колкото и да са поскъпнали, са евтина храна и ще продължавам да ги купувам
Много обичам сьомга и си я хапвам с голямо удоволствие всяка седмица в различни вариации-прясна,пушена,суши.Имам удоволствието да я купувам в повечето тъти по £ 10 за килограм.И яйца също обичам органик такива 10 пенса за яйце.

# 208
  • София
Ами мъжът ми работи в Германия. Вече е на немски договор. Праща ми пари и рядко пита за какво харча. Та така.

# 209
Много интересна тема,
жалко че авторката избяга и не иска да вземе акъл.

За цените и аз съм изненадана от писаното, наистина в Европа е по евтино.
Тук в щатите, черешите са по 10-12$ килограм, домат около долар за среден размер броя, а 4 питки хляб са 1,50$. Скъпо ми се вижда в сравнение с Европейските цени.

Общи условия

Активация на акаунт