Съпругът скъперник, брака ни се разпада

• 16 096
  • 225
  •   1
Отговори
Здравейте 👋, моля споделете ми как се справяте в подобни ситуации (ако сте имали такива), а ако не как бихте постъпили?

Живеем в Германия, омъжени от 6 години и с бебе на 1 годинка, бюджетът ни на месец е около 2300€, от които спестяваме около 800-1000€
Моят съпруг е голям скъперник (от моя гледна точка). Когато отиваме да напазаруваме за седмицата винаги в магазина съм  предупреждение само най необходимото (като че ли ще изкупя целия магазин), ако ми трябва нещо, което не е толкова важно ми вдига скандал в магазина, а като се приберем скндалът е още по голям. Вчера стигнахме до огромен скандал заради 3 рамки за снимки, които исках да купя (на цена от 5€), бях наречена как ли не от неблагодарница до тъпа, грозна, дори и ми каза като не ми изнасяло да си вървя! Било правя сметки от 80€ за пазаруване всяка седмица (с тези цени е съвсем нормално според мен, хората които познаваме стигат дори и над 100€), а според него 40€ на седмица са съвсем достатъчни. Винаги когато сме се карали е било заради пари, ако си взема нещо ми прави скандал след това, ако е нещо за дома също, ако е нещо за детето, което не е храна или памперси също и нервите ми вече не издържат... Дори ми забрани да ходя на магазина с него

# 1
А той винаги ли беше такъв? Доста време сте заедно, сигурно си го забелязала и преди да има такива прояви?

Аз не понасям скъперници и съм бягала от такива. Щедростта у един мъж е важна.

Ти работиш ли? Как точно ще ти забрани да ходиш до магазина без него? Ако ти се доядат ягоди, ама не влизат в тия 80€, трябва да му се молиш ли?

# 2
А той винаги ли беше такъв? Доста време сте заедно, сигурно си го забелязала и преди да има такива прояви?

Аз не понасям скъперници и съм бягала от такива. Щедростта у един мъж е важна.

Ти работиш ли? Как точно ще ти забрани да ходиш до магазина без него? Ако ти се доядат ягоди, ама не влизат в тия 80€, трябва да му се молиш ли?
Не винаги е бил такъв, забелязах го от 2-3 години насам, но все си мислех, че е период и ще отмине... Не работя, защото няма кой да се грижи за детето ни, но получавам около 900€ на месец. Според него можем да преминем седмицата и с 40€ (което е невъзможно за цяла седмица), и дори ме обвини че години на ред му харча цялата заплата...

# 3
А преди да родиш работила ли си?

Питам те защото, ако години наред не сте равни в доходите може това да го провокира. Не го оправдавам, анализирам.

Иначе не го намирам за нормално, камо ли скандали и обиди. Абсурдно е да се държи по този начин, да ти забранява, да ти обяснява колко трябва да се харчи за седмичен пазар (предполагам е храна).

# 4
Хвани се на работа, изкарвай пари и мъжът ти нещо няма да може да ти каже. Тия 900 евро са детски плюс някакви социални помощи вероятно. Не е нещо за което имаш заслуга.

# 5
  • ...на безопасно
И като се хване на работа, бас държа, че тоя тип ще държи сметка и на нейните пари.

# 6
  • София
Не ходи в магазина, прави списъци и му ги пращай. После вдигай скандал защо не е купил телешко и дамски превръзки.

Говори с него, разбери проблема от корен - страх за бъдещето, несигурност, тревожност за дохода, какво детство е имал. Съвсем сериозно и категорично. И по никакъв повод, по абсолютно никакъв не позволявай обиди.

# 7
  • Далечният изток
Няма значение, че не са от работа. Тя все пак вкарва по 900 евро месечно в бюджета.
По-притеснителни ми се виждат обидите, от това, че е скъперник.
Винаги в такива случаи съветвам да се погледне темата за невъзможните хора.

# 8
Първо, защо се спестяват половината от доходите? Не са никак големи, че да живеете с половината. Второ, къде се спестяват? В обща сметка? Каква е целта? Покупка на общо жилище? Нещо за детето?

40 евро на седмица за храна са абсолютно недостатъчни. Това си е бедност. Особено за немските стандарти, живеете бедно. Това е сериозен психически тормоз. От какво още да спестите?

# 9
Щом твоите доходи са 900 евро, неговите остава да са 1400. При положение че работи, а ти гледаш детето, ти трябва да му вдигаш скандал, че харчи твоите пари.
Има ли възможност да дадете детето на градина, така че да започнеш работа поне на 4 часа?

# 10
  • София
О, много неприятно. Както и другата крайност - да пръска пари безразборно. Аз не се смятам за стисната, но все пак когато купувам нещо, особено скъпо, държа качеството да си отговаря на цената. Докато моят мъж не оглежда, купува най-скъпото, защото според него това е най-качественото. Аз му обяснявам, че цената зависи от това как я е определил производителят и най-вече колко са способни да платят за нея. Получава се така, че ако влезем в магазин за различни видове сирена например, аз оглеждам и избирам дълго според съдържанието, а той взима най-скъпото пред очите му. Абе, с "широки пръсти" си е, което също не е много добре, защото може по-добре да си харчи парите, като мен. Laughing Стараем се да не стават скандали.

# 11
Някакъв си не може да заработи повече от 1200 евро в Германия, а държи сметка за харчене.

Защо така зле сте се котирала? Много красив ли е?

# 12
  • Далечният изток
Българин ли е съпругът?

# 13
Май не е до скъперничество, колкото до липса на уважение между двамата. А и авторката нещо не говори за мотивацията на съпруга, нито споменава някакви положителни качества у него, дори ей тъй за оправдание. Направо да търси да се запознава с друг по-ларж, това е изхода, а до тогава да търпи, поне да няма дрязги.

# 14
  • Варна
Този е някакъв супер мизерен нещастник. Имам близка приятелка със съпруг с подобни наклонности, но слава богу, скандали никога не си е позволявал. С годините успя с много търпение и любов да го попромени, но все още фабричните му настройки излизат наяве от време на време. Тук нещата май са взели дали. Момиче, не звучи добре работата. Тоя никога няма да има угодия. Дори да успееш да се вместиш в тези лелеяни 40 евро седмично, той пак ще смята, че са много и ще иска да са 20. Не знам какъв съвет да дам. Аз бих си била камшика на мига от подобно животно, но с бебе нещата са малко по-различни.

Общи условия

Активация на акаунт