Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Завещание ? Нужни документи ? Проблем!

 • 3 122
 • 25
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте! Бих искала да споделя какво ми се случи преди 2 седмици, защото съм много притеснена и ако може мнения. Благодаря предварително. Та историята е , че мой приятел/гадже искаше да ми направи завещание преди 2 седмици , след като почине да наследя неговите неща. Защото той е доста по - възрастен от мен .. Каза ми да отида с него до неговия адвокат и там ме посрещнаха адвоката му и неговия секретар. Те искаха да си дам задграничния паспорт и личната карта. Аз ги дадох и те ги сканираха, след което ми ги върнаха и си заминах. Нито получих документ , нито нищо . Просто сканиране на личните данни от паспорта и лична карта и си тръгнахме. После се усъмних, как така ще ми правят завещание със задграничен паспорт и да не ми дадат документ? Също така не сме ходили и при нотариус .Притеснявам се, да не съм станала част от някаква схема и това да е лъжа ..Моля , който има понятие от тези неща, да сподели коментар и благодаря предварително.

# 1
 • Мнения: 737
Странна история. Питайте вашия човек за какво става точно въпрос. Паспорт не е необходим за завещание.

# 2
 • Мнения: 1 081
Май си нямате много доверие с твоя приятел. Попитай адвокат каква е процерурата по завещаване ( във форума също има юристи). Но, като цяло е добре да знаеш какви „неща" ти завещават и дали има безкористни намерения.

# 3
 • Мнения: 1 012
Без да съм юрист, се сещам за няколко неща, които да имате  предвид: по бг законодателство преки наследници не могат да се обезнаследят, да не се вкарате във филми с дела след това. Дългове също могат да се наследяват, не знам дали по този начин могат да се прехвърлят или се наследяват от преките наследници; собственост може да има утежнения, юристи могат да дадат повече информация. Може да се откажете от наследство. Ваше съгласие би се изисквало при дарение - дали бихте приели дарението при дадените условия, за това се сещам.

Не виждам причина да се свалят данни от задграничен паспорт, ако има валидна лична карта, но това е спекуация само.

# 4
 • София
 • Мнения: 7 296
Законът за наследството е предвидил две форми на завещанието - нотариално и саморъчно. Ако не бъдат спазени, то е нищожно.
Нотариалното завещание се извършва от нотариус в присъствието на двама свидетели. Завещателят изявява устно своята воля на нотариуса, който я записва така, както е изявена. След това прочита завещанието на завещателя в присъствието на свидетелите. После документът се подписва от завещателя, от свидетелите и от нотариуса.
Саморъчното завещание трябва да бъде изцяло написано ръкописно от самия завещател. То трябва да съдържа означение на датата, когато е съставено, и да е подписано от него. Подписът трябва да бъде поставен след завещателните разпореждания.
Завещанието може да бъде предадено за пазене на нотариуса в затворен плик. В този случай нотариусът съставя протокол върху самия плик. Протоколът се подписва от този, който е представил завещанието, и от нотариуса и се завежда в специален регистър. Саморъчното завещание, предадено за пазене на нотариус, може да бъде взето обратно, но само лично от завещателя. За връщането му се прави бележка в специалния регистър, която се подписва от завещателя, двама свидетели и нотариуса.

Накратко, този, в чиято полза се прави завещанието, не е длъжен да присъства или да си предоставя личните данни. Дори може да не е сведено до знанието му, че се планира завещание в негова полза.

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 08:50 от Fever Ray

# 5
 • Варна
 • Мнения: 33 445
Авторке, ако това толкова те притеснява, иди и си смени личните документи веднага. И другия път не се оставяй алчността да те заслепява.

# 6
 • Мнения: 3
Благодаря на всичи за отговорите. Мисля да си сменя паспорта и личната карта докато е време .

# 7
 • Мнения: 647
Ако му е толкова важно да си му наследник, не е ли най-лесната процедура просто да встъпите в брак? Не знам с каква цел са ти снимали документите, но ми се струва, че е недобронамерена. А ЕГНто не можеш да смениш, така че възможността да злоупотреби с теб остава.

# 8
 • София
 • Мнения: 7 296
Човекът може да има деца, а явно е и възрастен, което прави упражнението с брака безсмислено.
Но нашият закон прави и завещанието доста несигурно при наличието на преки наследници.

# 9
 • Мнения: 3
Той не е българин , а британец . За това ми каза и че е снимането на паспорта

# 10
 • София
 • Мнения: 7 296
Дори и от Луната да е. Разликата е само в запазените части, но волеизявлението се осъществява по еднакъв начин. Пред нотариус и свидетели. Ако сте в България.
В Англия и Уелс има свобода при завещаването и няма запазени/задължителни дялове за преживели съпрузи. В случая обаче няма брак.
В Англия ли се развива действието или в България? Адвокатът му българин ли е или също е британец? Ти имаш ли британско гражданство?
Във Великобритания разпореждането с имущество се изготвя от завещателя или завещателите. Няма изискване за ползване на правни консултации или за ангажиране на лице, работещо в сферата на правосъдието. Няма изискване за вписване на завещанието.
Накратко, не му е нужен адвокат, нотариус или твоите лични данни.

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 07:38 от Fever Ray

# 11
 • Мнения: 14 428
Fever, и все пак той трябва да посочи ясно кому завещава. Не на "любимата си Пенка", а на "Пенка Иванова Петрова, ЕГН..., т. н.".За щастие не се занимавам с такива неща, но ми се вижда логично в завещанието да се посочи максимално ясно и точно в полза на кого е.
После да не стане спор коя е любимата Пенка.

# 12
 • София
 • Мнения: 7 296
Лорелада, 3 имена, адрес, егн. Но чак пък лична карта и задграничен паспорт. И то снимани. Още повече, че те се сменят и може към датата на откриване на наследството вече да не са актуални.

# 13
 • Мнения: 14 428
Аз помислих да са искали да не сбъркат нещо при изписването, както можеше ако ги даде на смачкано листче, написано с грозен почерк (нещо такова). Joy
Инак може да има и нещо гнило, може...

# 14
 • Мнения: 166
Къде се случва снимането на личните документи в БГ или в ЮК ? Срещата с адвоката и неговия секретар къде се състоя - офис , кантора ?

Общи условия

Активация на акаунт