Деца осиновени преди 1989 г.

• 4 575
  • 56
  •   1
Отговори
Здравейте,  моля за вниманието на всички хора които,  мистериозно са загубили дете при раждане,  които са били осиновени през времето на комунизма или знаят за такива случаи.
Темата е доста спорна и болезнена, но ви моля за разбиране,  съдействие и популяризирането и.  
Ще започна с личната история на моето семейство: Майка ми се омъжва за баща ми скоро след завършването  на гимназията , на 19 годишна възраст ражда в София (тя самата е израснала на село). Ражда без усложнение,  нормална бременност и раждане, само че в 8 месец.  Докторите веднага изнасят детето, няма суматоха или нещо което да подсказва да има проблем. Не и го показват, а просто го изнасят. След това и казват, че е родено мъртво "защото в 8ия месец бебетата спяли дълбок сън и голяма част от тях умирали при раждането".  Изписали я от болницата,  само с акт за раждане, нищо друго.  Дори не са им дали да го погребат... След този случай майка ми ражда мен и  сестра ми,  без усложнения също. Родителите ми цял живот живяха с мисълта,  че са загубили първото си дете.  Минаха години,  комунизма отмина, ние пораснахме, те помъдряха... Един ден си говорихме със сестра ми и се появи тази идея,  че нашият брат може и да не е умрял... Впуснахме се в предположения от рода: тай е осиновен и сигурно не знае, семейството му сигурно са някакви влиятелни хора и е опасно (тогава бяха мутренски времена). Никой няма да ни обърне внимание и следите  още тогава са били заличени  и т.н.  и т.н.  Не на последно място разбира се, и съмненията, че всичко това може да е плод на нашата фантазия. Предвид крехката ни възраст ние нищо не предприехме и годините се изнизаха. Родителите ни си отидоха един по един, а и предполагам всички замесени ... Останахме само ние "децата" на това  поколение хора родени и живяли по времето на върлия комунизъм. Но някъде там, между тези застаряващи вече деца има осиновени, които живеят с мисълта че са били изоставени и не им минава през главата,  че може да са били откраднати. Казвам всичко това с такава увереност,  защото съвсем наскоро попаднах на документален филм на БиБиСи за този проблем.   Филма разказва за откраднатите деца на Грузия по време на комунизма.  След като го изгледах,  ми стана ясно,  че това е било практика в много държави и не е плод на нашата фантазия. Можете да го намерите в ютюб под името : How twins separated at birth and sold for adoption were reunited by TikTok - BBC World Service
Филма показва много хора и случки не само близнаците от заглавието. Оригиналното име на филма е Georgia's stolen children. За съжаление не е преведен на български и това е още една спънка...  
Ние по всяка вероятност няма да успеем да намерим нашия брат,  но ако тази тема намери гластност (както е станало в Грузия) ще има хора които ще се намерят. Искрено се надявам!
Благодаря ви!
П.п.
Естествено,  както и очаквах темата е спорна и веднага се включиха хора (болшинството от които) с идеята да оборят моята теория. Както и да е благодаря на тези които са в подкрепа! За останалите: моля ви изгледайте гореспоменатия документален филм.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 16:55 от Търси се

# 1
Майка ви ако не е чула бебето да плаче, вероятно лекарите са го занесли в неонатология, за да се опитат да го съживят. В родилна зала няма оптимални условия за реанимация на бебета. Така че много е възможно и да е вярно, че брат ви е починал. Знам, че по онова време родените мъртви бебета са се водили биологичен отпадък и не са се давали за погребение.

# 2
Майка ви ако не е чула бебето да плаче, вероятно лекарите са го занесли в неонатология, за да се опитат да го съживят. В родилна зала няма оптимални условия за реанимация на бебета. Така че много е възможно и да е вярно, че брат ви е починал. Знам, че по онова време родените мъртви бебета са се водили биологичен отпадък и не са се давали за погребение.
Да, това също сме го обсъждали като вариант. Но защо не са им показали  труп, няма погребение или ковчег ( много "удобно" да водиш бебетата за биологичен отпадък), няма смъртен акт... Ако изгледате филма ще се откажете е вие от този толкова простичък  отговор, както направихэи аз.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 16:11 от Търси се

# 3
Чувала съм за такива истории, не помня даже къде бях чела тук в БГ, как някой се озовал срещу себе си на улицата и в последствие разбират, че са близнаци разделени при раждането им.
Имах преди години позната, която разказваше, че при раждането й са казали на родителите, че е мъртво родено дете, но техните извадили дебели връзки в семейството и изведнъж детето се появило живо и здраво. Нямам съмнение, че са я взели от някой защото със сестра й си приличат като две капки вода.

За съжаление се случват такива престъпления, а виновниците остават безнаказани...

# 4
Да, това също сме го обсъждали като вариант. Но защо не са им показали  труп, няма погребение или ковчег ( много "удобно" да водиш бебетата за биологичен отпадък), няма смъртен акт... Ако изгледате филма ще се откажете е вие от този толкова простичък  отговор, както направихэи аз.
Ами как да се води, как да се погребе, като то няма ЕГН, не е регистрирано... Като какво да го водят. Не могат да го регистрират, защото е починало преди раждането.  Реално не е живяло. Смъртен акт се издава само на живял и умрял. Няма как да му издадат такъв. Къде да го погребат - в гробищата не може. Няма как да продадат парцел, когато реално няма починал човек. Не искат и да го дадат на родителите, защото какво ще го правят с ковчега, къде ще го погребат. Искрено съчувствам, ужасно е това, наистина.

# 5
Не е до "удобно", а както пише и prolet_inchen, за да има погребение, детето трябва да има име и ЕГН, такива са изискванията на закона. Имаше петиции преди десетина години това да се промени, не знам какво стана, ето линк:  https://nmd.bg/martvorodenite-bebeta-ne-sa-biologitchen-otpadak/

Едно време разбиранията в медицината бяха различни, считаше се, че загубата се преодолява по-лесно, ако не си видял починалото дете. Олекотяваше се в стил "нищо, млади сте, ще ви се роди друго". Изнесли са го веднага, защото вероятно е било мъртвородено, нищо не може да се направи.

# 6
  • Пловдив
Чувала съм за такива истории, не помня даже къде бях чела тук в БГ, как някой се озовал срещу себе си на улицата и в последствие разбират, че са близнаци разделени при раждането им.
Такива истории има, но обикновено са истории за двама еднояйчни близнаци, оставени и двамата за осиновяване.
Майка ми имаше такива познати - приятелка на нейната майка (на баба ми) навремето била осиновила едното дете от такава двойка. Впоследствие двете момичета като големи жени се свързват, защото познати на едната започват да срещат другата и така разбират. Но другата също е осиновена и осиновителите са знаели, че е едно близначе от двойка.
Мисля, че малко се прекалява с тези "мистериозни" истории. Има всякакви хора, способни на всякакви престъпления, в това число кражба на дете, но са рядкост. Повечето мъртвородени деца наистина са мъртвородени.

# 7
  • Melmak
Със сигурност има такива истории, особено при близначета, казват, че едното е мъртво, а всъщност го дават на богати и заможни. Едно време особено с връзки всичко е можело.

Но все пак във вашия случай бебето не е изплакало, може наистина да е било мъртво. И такава млада жена, като майка ви в онзи момент са искали да я предпазят.

Мисля, че сега на такова бебе щяха да дадат егн и право на погребение. Едно време е било друго, водело се е биологичен отпадък и нито има погребение, нито име. Нищо.

# 8
Имах преди години позната, която разказваше, че при раждането й са казали на родителите, че е мъртво родено дете, но техните извадили дебели връзки в семейството и изведнъж детето се появило живо и здраво. Нямам съмнение, че са я взели от някой защото със сестра й си приличат като две капки вода.

За съжаление се случват такива престъпления, а виновниците остават безнаказани...

Благодаря ти от сърце Жоржи!
Това ми идва като глътка въздух в момент на давене...  Аз за себе си съм на 99.9% убедена, че точно това е станало . За съжаление,  се сблъсквам най-вече с песимисти и хора които гледат как да ме оборят или откажат от тази кауза.
А всъщност  е толкова близо до здравия разум... Искам да кажа, че вероятността да съм права е в пъти по-голяма...
Замислете се само: По онова време не е имало инвитро, абортите също са били позволени, не е имало много изоставени деца (това не е типично за българите като цяло), само малко циганчита или деца с увреждания.  Не на последно място с "връзки" можеш да постигнеш/получиш всичко. Елита имаше неимоверна власт, а "простолюдието" нямаше никаква стойност за тях. Та, колко ще да е било трудно да си поръчват откраднати/по поръчка бебета?!
Моля те,  копирай и побликувай това в групата във фейсбук. Моля!!!

# 9
  • Пловдив
Абортите може да са били позволени, но противозачатъчни достъпни не е имало много, а девойките, разбрали късно за аборт или незнаещи какво да правят, не са били малко. И най-вече - много по-масово децата на случайно забременели неомъжени са се оставяли за осиновяване под натиска на родителите им.
Даже не става дума само за млади неомъжени момичета - биологичната майка в случай, за който знам аз (дете, родено през 1976), е била към 25-26-годишна разведена жена.

С две думи: децата за осиновяване от български, а не цигански произход тогава са били много повече на глава от населението, и то не само защото последното е било по-младо като средна възраст в ония години. Да, и кандидатите са били повече, защото е нямало ин витро, но никак не ми се вярва "търсенето" тогава да е било по-голямо спрямо "предлагането" в сравнение със сега.
Сега рядко жена от български произход оставя бебе за осиновяване. Има противозачатъчни, има ранни тестове по аптеките, а семействата не се срамуват, както тогава.
Не виждам на какво почива тази 99,9-процентна увереност. Иначе пак търсете, не казвам да не търсите.

П.П. Аз съм родена през 1976 и около мен познавам няколко човека от моето поколение, за които знам, че са осиновени, от тях четирима са ми от махалата, в която съм родена - една от нашия блок, двама, момче и момиче, отдавна вече възрастни, от малко по-далечно съседство през блок-два, една съученичка, също от квартала, а също и едно момиче не от нашия квартал, чиято майка беше колежка на майка ми. Всички - чисто бели и здрави, съседката от блока родена през 60-те, останалите - през 70-те. Откъде знам - в старите махали всички съседи се познават и си знаят семейната история, за дъщерята на колежката знам от майка ми, за съученичката заедно търсихме биологична майка. Всички тези хора някой ги е оставил за осиновяване и друг ги е осиновил легално. Повтарям - само около мен и само за когото знам. Още една колежка на майка ми осинови нежелано от биологичната майка роднинско дете през 80-те.

А ако имаш предвид, че децата се осиновяват по стандартния ред, но преди това се "крадат" - кой ще фалшифицира документите за съгласието, кого ще запише като биологичен родител и не е ли по-просто, при толкова връзки и конспирация, направо тези деца да се записват за биологични деца на онези, които ги искат, а не като осиновени?

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 17:14 от Магдена

# 10
Хора,  изгледайте видеото и ще разберете за какво говоря.  Това не са измислени истории, а истински хора с такива съдби. Това, че не ви се вярва, не означава че не се е случвало. Естествено,  че това не може току така да излезе на бял свят. Не  го отричате тотално, информирайте се по въпроса... И тогава ще видите, че малко или много ще си промените гледната точка.
Реакцията на повечето от вас е защитна, като че ли сте били замесени по един или друг начин.... Защо?!
Аз не казвам,  че всички осиновени по онова време деца са откраднати,  но е имало и такива. Също така съм на мнение,  че осиноветелите не са знаели за това. Мислите ли че докторите са го раздухвали на ляво на дясно?! Те просто са пускали "връзки", че искат да осиновят изоставено бебе и като се "появи" такова са им го давали.

# 11
  • Пловдив
Гледала съм го.
Може ли да не ни се обяснява каква била реакцията ни с разни аматьорски психологически похвати? На мен ми се струва доста по-вероятно "реакцията" ми да е просто проява на трезва преценка.

Осиновителите не знаят, ахъм.
А съгласието на биологичната майка, писмено с нотариално заверен подпис, го фалшифицира някой, или как?
И мъртвородени деца, изнесени бързо навън от родилната зала за проверка дали са живи и дали може да се направи нещо, няма?

# 12
  • Melmak
Едно време не е имало достъпно инвитро тук и не родиш ли сама единствено можеш да осиновиш. Обаче децата, изоставяни от бебета далеч не са били само малцинствени. Точно както писаха преди мен - ученички, забременели случайно, млади майки, натискани от родителите си, че лепват петно на семейството. Самотни майки не е имало - или се жениш под натиск, или раждаш детето и го оставяш. Аборти е имало и са били доста опасни, сега се правят медикаментозни или с вакуум с много по-малък риск за жената. А тогава са били доста неприятни и се е смятало, че може да се осакати жената и да няма повече деца.

Така много български деца са изоставяни, заради натиск от роднини и срам.

Имало е и случаи, особено в ранните ‘90 г, когато детето се осиновява директно от майката. Знам за случай, млада студентка забременява нежелано от нейн колега, но не са във връзка. Не знам как намира семейство с добри възможности (не богати, но сериозни хора, образовани, които не могат да имат деца). Ражда бебето и директно го осиновяват. Майката съзнателно е избрала да го даде на тези хора.

# 13
Ама филмът е за Грузия, не за България. И пак казвам, щом не е чула бебето да изплаче, значи не е поело въздух. Забравяте, че смъртността е била по-голяма, имали са и по-малко модерна технология. Майка ми е родена в 8ми месец и едва е оцеляла. Изкарала е страшна жълтеница, имала е и неврологични проблеми - треперене на ръце, неконтрулируеми движения като малка.
Да се родиш тогава в 8ми месец и сега в 8ми месец са две коренно различни неща. Не гледайте през днешната призма.
Но и вас ви разбирам - такова травмиращо събитие без развръзка. Но даже и да стане чудо и да намерите брат си жив и здрав, голям, може да стане огромна каша. Защото ако го намерите, ще трябва ДНК анализ, а после какво става с институциите - той е наследник на майка си, наравно с вас и почва едно ходене по мъките за всички.

# 14
Търси се, светът не е добър и хората не са добри, приемете тази истина и се научете да живеете с нея. Някой ден, някога може и да се очовечим, но мисля че има време до тогава. Измами се случват всеки ден, навсякъде по света, от както свят светува. В Индия всяка година изчезват 75 хиляди деца, например, никой не си мърда пръста. Това е повече от родените в България за една година. Свалете розовите очила и си гледайте живота. Никой няма да ви повярва. Истината си я знаете вие. Такива са хората зли.

Общи условия

Активация на акаунт