Темата е доста спорна и болезнена, но ви моля за разбиране, съдействие и популяризирането и.
Ще започна с личната история на моето семейство: Майка ми се омъжва за баща ми скоро след завършването на гимназията , на 19 годишна възраст ражда в София (тя самата е израснала на село). Ражда без усложнение, нормална бременност и раждане, само че в 8 месец. Докторите веднага изнасят детето, няма суматоха или нещо което да подсказва да има проблем. Не и го показват, а просто го изнасят. След това и казват, че е родено мъртво "защото в 8ия месец бебетата спяли дълбок сън и голяма част от тях умирали при раждането". Изписали я от болницата, само с акт за раждане, нищо друго. Дори не са им дали да го погребат... След този случай майка ми ражда мен и сестра ми, без усложнения също. Родителите ми цял живот живяха с мисълта, че са загубили първото си дете. Минаха години, комунизма отмина, ние пораснахме, те помъдряха... Един ден си говорихме със сестра ми и се появи тази идея, че нашият брат може и да не е умрял... Впуснахме се в предположения от рода: тай е осиновен и сигурно не знае, семейството му сигурно са някакви влиятелни хора и е опасно (тогава бяха мутренски времена). Никой няма да ни обърне внимание и следите още тогава са били заличени и т.н. и т.н. Не на последно място разбира се, и съмненията, че всичко това може да е плод на нашата фантазия. Предвид крехката ни възраст ние нищо не предприехме и годините се изнизаха. Родителите ни си отидоха един по един, а и предполагам всички замесени ... Останахме само ние "децата" на това поколение хора родени и живяли по времето на върлия комунизъм. Но някъде там, между тези застаряващи вече деца има осиновени, които живеят с мисълта че са били изоставени и не им минава през главата, че може да са били откраднати. Казвам всичко това с такава увереност, защото съвсем наскоро попаднах на документален филм на БиБиСи за този проблем. Филма разказва за откраднатите деца на Грузия по време на комунизма. След като го изгледах, ми стана ясно, че това е било практика в много държави и не е плод на нашата фантазия. Можете да го намерите в ютюб под името : How twins separated at birth and sold for adoption were reunited by TikTok - BBC World Service
Филма показва много хора и случки не само близнаците от заглавието. Оригиналното име на филма е Georgia's stolen children. За съжаление не е преведен на български и това е още една спънка...
Ние по всяка вероятност няма да успеем да намерим нашия брат, но ако тази тема намери гластност (както е станало в Грузия) ще има хора които ще се намерят. Искрено се надявам!
Благодаря ви!
П.п.
Естествено, както и очаквах темата е спорна и веднага се включиха хора (болшинството от които) с идеята да оборят моята теория. Както и да е благодаря на тези които са в подкрепа! За останалите: моля ви изгледайте гореспоменатия документален филм.