Осиновявания през 70-те

• 856
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, аз съм осиновена на 2-3 месеца от Дом Майка и Дете в Бургас.

Съответно имам първи акт за раждане, с оригинално име, и истински дата и град на раждане.
После имам втори акт на раждане , с променени : имена, град и дата на раждане, с фамилно име бащиното име на баща ми.
И след това имам трети акт на раждане, където фамилното ми име е сменено, и вече съм с фамилията на баща ми.

Опитвам се да разбера дали това е била обичайна практика, със смяната на фамилното име ?

Предполагам , че е направено, защото във втория акт на раждане е вписан номерът на осиновителното дело.

# 1
Аз не съм осиновена, но при раждането ми 1972 година съм записана с фамилно име образувано от бащиното на баща ми. Законът го позволява, решението е било на служителката, въпреки несъгласието на баща ми и изричното му желание да нося неговата фамилия. През 1978-1979 родителите ми подават молба до съда за смяна на фамилното ми име, мотивирайки се, че аз не приемам да съм с различно име и се представям със семейната фамилия. Съдът отхвърля молбата с мотив, че:
- името на е осмиващо
- законно е - според закона фамилното име се образува или от името на дядото (през името на бащата) или е като фамилото име на родителите.
- момиче съм и като се омъжа ще си сменя фамилията/ ще взема тази на съпруга ми.
Така си и останах с фамилно име от презимето на баща ми.
Моите братовчедки, родени в същия период носят фамилията на родителите си, като при едната е дадена, защото първото дете е с фамилията на родителите...
На въпроса - законно е.

# 2
Аз не съм осиновена, но при раждането ми 1972 година съм записана с фамилно име образувано от бащиното на баща ми. Законът го позволява, решението е било на служителката, въпреки несъгласието на баща ми и изричното му желание да нося неговата фамилия. През 1978-1979 родителите ми подават молба до съда за смяна на фамилното ми име, мотивирайки се, че аз не приемам да съм с различно име и се представям със семейната фамилия. Съдът отхвърля молбата с мотив, че:
- името на е осмиващо
- законно е - според закона фамилното име се образува или от името на дядото (през името на бащата) или е като фамилото име на родителите.
- момиче съм и като се омъжа ще си сменя фамилията/ ще взема тази на съпруга ми.
Така си и останах с фамилно име от презимето на баща ми.
Моите братовчедки, родени в същия период носят фамилията на родителите си, като при едната е дадена, защото първото дете е с фамилията на родителите...
На въпроса - законно е.

Интересно защо на Вас не е разрешено фамилията Ви да бъде сменена. В моя случай, знам че не е имало засечки...

# 3
Защото на такъв съдия се е паднала молбата

Последна редакция: вт, 05 май 2026, 18:57 от Mama Ru

# 4
Само мога по темата с фамилиите да допълня; имах няколко съученички, които носеха фамилни имена, от бащиното име на бащата. Т.е. бяха с различни фамилии от баща си. Явно е имало такава практика.
Пример
Баща Георги Димитров Иванов
Дъщеря Свитла Георгиева Димитрова
Не са ги сменяли после.

# 5
Нямам информация за осиновяване, но моята фамилия е била бащиното име на баща ми. После ми е сменена с фамилното име на баща ми. Това в СИ е било. За Южна България не знам дали е така. Имам и две ЕГН, може би в тази връзка.

# 6
Нямам информация за осиновяване, но моята фамилия е била бащиното име на баща ми. После ми е сменена с фамилното име на баща ми. Това в СИ е било. За Южна България не знам дали е така. Имам и две ЕГН, може би в тази връзка.
Извинявам се, но сменена фамилия и две егн-та е доста типична картина за осиновяване.
Проверявала ли сте ?

# 7
При осиновяване се сменя не само фамилията, а и през името. Вече защо има второ ЕГН е отделен въпрос.

# 8
Първото ми ЕГН е от СИ, второто е с пловдивски номер. Със сигурност не съм осиновена, защото второто е след преместването ни в Пловдив. Обаче защо, нямам спомен, бях си изгубила акта за раждане и помня, че ходих в родното си място за нов, студентка бях вече.
Сестра ми и родителите ми са с варненски ЕГН. Само моето е пловдивско.

# 9
По закон фамилното име е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето.

Общи условия

Активация на акаунт