🤍 Ергенът 🤍 - Сезон #1 - Тема #8

• 173 074
  • 3 706
  •   1
Отговори
# 3 405
Ibsena, още от 3/4 клас започват да изучават "Под игото", та до 12ти. Всяка година различна глава и се надгражда. Присъства в задължителната литература всяко лято.
Относно дислексията, аима начин да се контролира. Аз например на моменти разменям местата на цифрите, чувам 365, а пиша 536, но си знам проблема и проверявам и коригирам.

# 3 406
  • София
Дислексията не е заболяване (и са звукове, а не звуци - звуци издават нещата и животните, а човешката реч се състои от звукове). В момента под шапката на дислексията може да влезе всичко, което е свързано с разстройство на училищните умения, а е маркирано така, защото в училище се проявяват тези затруднения. Преди това на хората рядко им прави впечатление, че нещо не е съвсем както се очаква, а след това изведнъж тръгват на училище, и о, ужас, детето се диагностицира! Това е само една диагноза, която не решава въпроса. Просто е удобна "за логаритмуване" и хората се впечатляват и се успокояват в някаква степен. Интелектът е в норма, но нататък нарушенията са като мозайка, това са нарушения на цялата езикова система, плюс други неща.

Технологиите не са виновни за нищо. Въпрос на ценности. За повечето хора знанието не е ценност. За хората в това реалити знанията съвсем не са ценност , там нещата се измерват с подаръци, пари и фръцкане с нови дрехи. Консуматори, които са известни с това, че са известни, въздух под налягане.

# 3 407
  • Terra incognita
И едно време си имаше слаби ученици, без смартфони и Гугъл. Сега, обаче, тези не спират да си показват глупостите из социслните мрежи, че и по телевизията ги дават като антипример : виж, маме. Ако не учиш, ще станеш като кака Блажка и всички ще ти се подиграват.

# 3 408
Технологиите, не са виновни на никого за ниска образователна култура. Напротив, те спомагат за нея. Друг е въпроса, как реализираш дадена възможност, дали с помощта на технология, ще се снимаш в тоалетната и ще публикуваш снимката в социална мрежа или ще потърсиш информация за дървото на Буда.
Същото е било и времето преди технологичната индустрия, едни са четяли книгите, други са ги подреждали за интериор в къщите си, а трети са ги горяли, за да се стоплят.

родителите са виновни. фърляш смартфона и да се спасява. едно дете няма как да избере нещо с което не се е сблъсквало а дори и да се сблъска хората често избираме лесното. за книгите не съм съгласен - горели са ги не с цел да се стоплят. тия които ги горят да се стоплят - хич не ми пука за книгите в такъв случай. ще изгоря всичко възможно за да се стопля. в такъв момент губиш 'святост'.

и за Под игото не съм съгласен. се едно да не говорим за смърт на децата защото не са 'дорасли'. на 10 разбираш така нещата на 20 иначе на 50 съвсем различно. това е една от красотите на живота. най-много на 10 да не разбереш нещо но това провокира друга силна черта - любопитство.

# 3 409
tiesto, чудех се дали да отговоря на коментара ти.
Ще се опитам да го направя кратко.
Все още се чудя какви точно качества съм му придала на Виктор в онзи си коментар. Отбелязах факти. Релефен е, не е огромен. Виждаме го с костюми, които модели аз не харесвам и се питах дали това е ежедневие или само откъси, които ние виждаме.
Изразих и становище, че той не е прост, но не очаквам да видя от него кой знае колко академични знания и се обосновах защо. А ако искаш след това изречение ме сложи в графа с хората с ниски критерии за ум.
Много са важни познанията по обща култура, дори за мен задължителни в голямата си част, но умът не се измерва само с познания от въпроси за викторина. Макар и тези в куиза, който ни показаха, да са задължитено ниво за мен (мога спокойно да изключа родствената връзка на Каравелови от задължителното).  
Кои точно качества незаслужено му вмених, не успях да открия.

Но иначе да, смятам, че се е увлякъл по мода, течение, средата покрай него или средата, в която иска да бъде.

Уважавам мнението ти.
И все пак нека не прекаляваме. Част от жените вътре са над 1,70м. а данните за неговата височина ги изкарахме от работен профил като модел. И да има разлика с действителността, то ще е с 1-2 см.

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 09:22 от geri1919

# 3 410
  • София
За Благовеста конкретно подозирам, че заради инсулта в пубертета има отражение върху последващото развитие и затова е инфантилна и всичко, което виждаме.

А родителите къде дремят, че не си образоват децата поне откъм обща култура? Но първо те самите трябва да я натрупат.

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 19:15 от Andariel

# 3 411
  • Terra incognita
В университета имах колежка, прекалала три инсулта като ученичка, дори имаше частична парализа, забавен говор у проблем с очите. Това не й попречи да завърши две специалности паралелно.

# 3 412
  • София
На нея може да не й е попречило, а на други да им пречи - зависи къде и как е ударил този инсулт. Няма два еднакви случая.

# 3 413
  • София
Ако Саша наистина учи психология и на годините, на които е, може да поработи и върху дислексията си. Но пък е толкова удобно да си имаш извинение.
По същия начин, Денка може да иде на логопед, че “р”-то ѝ стърже мозъка направо. Още си спомням пришките по езика и устата в четвърти клас, когато се научих да казвам “р”. И до днес ми се оплита езика при скупчване на “р”-та, но страничен човек няма да забележи. Спомням си и, когато водихме сестра ми на логопед заради съскащите звуци колко бях изненадана как за нула време ѝ оправиха говора.
Винаги съм се чудела на възрастни хора, които не оправят говорните си дефекти (Ива Митева има сериозен проблем с “л” и “р”, който не ѝ попречи да е председател на НС два пъти, но е страшно напрягащ за слушане). За дислексията вече се прилагат много техники и в училище. Стига да иска човек.

Разбира се, че има техники, но сравнението с логопедични проблеми като неправилното изговаряне на буквата "р" е неадекватно. Все едно да обясниш на далтонист, че трябва да си подобри способностите за различаване на цветове. Ами няма как да стане, защото мозъкът му просто не ги различава и това не подлежи на корекция. Може евентуално с някакви помощни средства да намери заместители, които да му помогнат да заобиколи нуждата да знае точния цвят за да се ориентира за свойствата на дадения предмет, например, но в ситуация, в която тези помощни средства не могат да бъдат приложени, той често ще бъде безпомощен. Например, един от вариантите за контриране на дислексията е специален шрифт, който помага да не се сливат буквите. И какво се случва, когато го няма специалния шрифт, когато се чете чужд ръкопис и т.н.? Обратно на кота нула.

"Много деца, които не могат да четат, в крайна сметка успяват да подобрят уменията си с помощта на учителите и родителите си. Грешките им постепенно намаляват, което подсказва, че те преодоляват трудностите по пътя си.

За разлика от това, децата с дислексия обикновено няма как да се справят сами. Това е един от отличителните й белези. Грешките продължават дори и на шест или седемгодишна възраст, когато повечето деца започват да четат по-уверено."

А това, че се поставят неправилни диагнози и се злоупотребява с даден термин, не прави заболяването по-малко реално. Същото се случва и с аутизма, например, и неговото ли съществуване трябва да отречем?

Dyslexia is a learning disorder that involves difficulty reading due to problems identifying speech sounds and learning how they relate to letters and words (decoding). Also called reading disability, dyslexia affects areas of the brain that process language.

# 3 414
  • Terra incognita
Така е. Но все пак това е ноеина от жълтите сайтове и дсли е истинане се знае. Там се пише, пе причината е разеод на родителите, а те май още са си заедно
На нея може да не й е попречило, а на други да им пречи - зависи къде и как е ударил този инсулт. Няма два еднакви случая.

# 3 415
Така е. Но все пак това е ноеина от жълтите сайтове и дсли е истинане се знае. Там се пише, пе причината е разеод на родителите, а те май още са си заедно

Не е само новина от жълтите сайтове.
Попитаха я лично Блага дали е вярно и тя потвърди, че е преминала през инсулт. Мисля, че беше на 17-годишна възраст. За причината и последиците от него в нейния случай не мога да коментирам.
Незнанията ѝ обаче далеч не мога ги припиша на инсулта.

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 11:01 от geri1919

# 3 416
ако риташ с роналдо и смяташ че си добър колкото него говори че не си много умен и нема болест която да ме убеди в обратното. същото и блажка. единствено има късмет че другите са български футболисти в Б група а между нейната /В група/ и Б нема голяма разлика.

# 3 417
Ох, стигнах едва до 225 страница, обаче понеже си позволих да коментирам с ММ въпросите от анкетата за втори сезон на предаването, които една мила СФ бе споделила тук.
Та ММ здраво ме "халоса" с една идея. Идеята е: Няма смисъл да те питат за тези въпроси, ако няма да ги използват срещу теб при необходимост. И ако това все пак ни хрумна, то продължението на ММ е по-интересно: " Ако влезеш и излезеш, започвайки широко да коментираш какво и как се е случило в предаването - кой е победил например, то от продукцията не само ще те осъдят за неустойки, а и ще използват мръсната информация за теб в твоя вреда, пускайки я на общенственото внимание" 🤪
А даже не знае кои са продуцентите.
Отделно, това е нещо, което ММ знае вече от опитност, макар и по съвсем различна линия - такива договори имат и давност - напр.срок от 5 години и т.н.

Между другото - въпросните продуценти нямат сайт, въпреки че във фб страницата им има посочен сайт. Но сайта не се зарежда въобще.
Според ММ също така абсолютно всичко е режисирано - напр.сценаристите казват - "отидете, направете това и това иначе ще имате глоба".  Затова и Александра напр.не успя да се отлъчи от вечеринката в едно от предаванията...
И последно всъщност знае ли със сигурност каква е наградата за Ергенина и избраната?
А и вече не се учудвам, колко странни особи са се събрали в предаването. Аз определено не бих споделила лична информация, която и сем.не знае дори 🤪
Според ММ мацка която иска 10 000 ще е готова на всичко... но истината е, че май не знаем каква е наградата в бгварианта. Или знаем? Аз не съм търсила информация честно 🙄
Всяко бг предаване риалити шоу е манипулирано, с изключение на Кошмарите в кухнята...
Което пък в ам.вариант е силно режисирано - но само по отношение на дадени физически действия - " Да дойде, да излезе..." Абе който го е гледал като мен, ще ме разбере...

# 3 418
Всяко бг предаване риалити шоу е манипулирано, с изключение на Кошмарите в кухнята...

и там дядо попе

# 3 419
Аха...ще ида на логопед да оправя р-то или ш-то, щот на Пена не й харесвало да ме слуша. Други претенции Пена има ли?

Навремето ходех на фитнес в мъжка зала. Много спокойно ми беше, пълно с мъжаги, но не те отразяват, щот са заети да се гледат в огледалата. Казвам ви, все едно бях сама в залата. Кеф голям.
Та и Витьо е от тия...не пропуща огледало. И се храни от чуждата възхита по тялото му. Как да можеше, гол щеше да ходи, да не пропусне някой да види кви муЦкули има.

Общи условия

Активация на акаунт