🤍 Ергенът 🤍 - Сезон #1 - Тема #8

• 173 100
  • 3 706
  •   1
Отговори
# 3 390
  • София
И аз мисля, че всеки що-годе интелигентен човек до смъртта си (ако няма деменция) би трябвало да помни 681, 1878, 1885 г., Паисий Хилендарски и Бойчо Огнянов. Дори не става дума за някакви подробности и дълбоки исторически познания, а елементарни факти.
Убедена съм, обаче, че без замисляне участничките ще могат да изброят поне 20 световно известни бранда за 1 минута. И толерирането на явна неграмотност в днешно време е наистина брутално.

То за това и няма такива в предаването Joy

# 3 391
дислекциката не беше това което беше. вива сашка

# 3 392
Саша е поживяла в чужбина каза, а там дислексията и дискалкулията не са мръсни думи, напротив, има родители, които нарочно изваждат на децата по едно медицинско с посочените диагнози, за да изкара по-лесно в училище.

# 3 393
Има 3 важни години, които сме ги учили и не забравят- 681, 1876 и 1878.

1885 не я причислявам към тях и не смятам, че познанието на тази дата показва някакъв завиден интелект. Нито пък да се сетиш веднага за Огнянов, който сме го учили в 6ти клас ( тук да не отварям темата колко е безумно да се учи Под Игото от 12 годишни деца).

Съдейки по себе си много дати съм забравила от училищния материал, а бях отличничка. Това тъпа ли ме прави?- съвсем не, доказала съм се в професията си , научила съм много други неща, които са много в живота, но не се учат в училище. Минали са толкова години от тези уроци, ако си ги припомня ще се сетя, не е някаква драма.

Поради това не бих поставяла определения, че Александра или Деница са тъпи, тъй като попринцип се държат що годе интелигентно. Герито дори и да ги знае тези факти, поведението ѝ често не е на интелигентен човек.
Друг случай са например Блага или черната Златка в ББ, които освен, че не знаеха много , направиха абсурдни предположения.

# 3 394
  • София
Има различни видове дислексия с различна тежест и да- може да доведе до проблеми с граматиката. Това, че някои познават грамотни дислексици не значи, че това разстройство не поражда такива проблеми.
В една нейна публикация видях, че има и проблем със съгласуването, което обикновено е интуитивно.
Дали е дислексичка или не, нейна работа. Нека не нищим тази тема, защото не е приятно за хора, имащи близки с подобни затруднения.

В устната реч много добре си съгласува, няма как изведнъж да не може да съгласува в писмената. Не съм й виждала публикации, не обикалям по чужди профили. Конкретно за граматиката - каквото е в устната, това е в писмената. Замените на звукове в устната и после букви в писмената продукция са нарушение. Съгласуването не е интуитивно, то се учи.

Повечето хора не помнят исторически и литературни факти, защото не са им важни, особено ако са минали много години. Такива викторини и интервюта са атрактивни и затова ги правят. Да вземат да питат и за други науки, не само за история. Тогава ще стане катастрофа.

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 07:13 от Andariel

# 3 395
Скрит текст:
Това с ниския процент мазнини по тялото на Виктор го отбелязах още в началото. Аз именно на това отдавам и една идея по-сбръчканото му лице при гримаси.
Орелефен е сериозно, но не е от онези мускулестите, дето не могат да минат през вратата. Това на мен ми харесва. Онези Балканските мускулести мъжаги тип Крали Марко дето е сукал от майка си докато е станал 1м и 90 определено не ми допадат. Всички виждали го на живо отбелязват, че са очаквали да го видят като по-едър, а не бил.
Виктор не е никак просто момче, но си е фокусирано спортистче. От 12-годишен основен фокус е бил спортът. Мисля, че би се справил прилично на викторината, но не очаквам от него да е ядрен физик.

Да ви призная костюмарчетата са ми слабост. Обаче костюмчетата не са самоцел, а обикновено вървят с типа професия и тогава седят много на място на ежедневна база.
Виктор дали се облича така по принцип или ни се презентира в този вид само като ходи на някакво събитие, мога само да гадая.
Колкото и да обичам костюмарчета, тази мода с почти скини официални панталони с голи глезени не мога я приема и това си е. За слим официални панталони нямам нищо против. Седят им добре на мъжете.
Ако Виктор на ежедневна база е в спортно елегантен стил за мен е ок. Би му отивало и на работата и на светоусещането.
Нямам нищо против мнението ти, въпреки, че не съм съгласен с него. Придала си му много качества, които ти се иска, ама уви В. няма. Интернет е натряскан с измислени статистики за него.
Като се започне от височина на Виктор: 1.82см. Абе, луди ли сте, когато застане до Наум са почти еднакви, а Наум е 1.70. Виктор носи впити костюми, не защото му харесва, а защото недостатъчността на интелекта му не е изградил защитна стена спрямо смазващите потопи от абсурдна, на моменти крайно хомосексуална мода, идваща извън разумното, но пък лансирана като актуално.
Знаете ли кога, марки за италиански костюми като Бриони, Канали ще пуснат впити и до кокалчетата модели.. Но, то се иска както по-горе написах разум, а оттам подбор.
Само допълвам, че мразя дълги постове, Виктор е всичко друго, но не и умен, което пак зависи от мерната единица на мерещият. И неслучайно не присъства на викторината, защото щеше се изложи, баш като възлюбената си Александра.

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 07:24 от tiesto_bg

# 3 396
Ibsena, не знам как е в момента, но "Под игото" по мое време се учеше във всеки един клас. Само, че всяка година се разглежда различна глава. Това е книга напълно задължителна за всеки един българин. Дъщеря ми е на 14 и вече я е чела 3 пъти.  Аз поне 5. Много ме е яд, че тенденцията е този народ да изпростява така.

# 3 397
  • Пловдив
Тенденцията е всички народи да изпростяват , особено по история , така много лесно биват манипулирани , сменят историята, нови факти се измислят, тя посоката е ясна. Е как 1885 да не се споменава след училище ? Нали всяка година почиваме на 6.09? Толкова ли не ги интересува защо на 6 почиват ? Всеки път дават картина от Пловдив и говорят за Съединението.  Тези жени са на по 30 г., до сега къде са живели? Аз съм изключително възмутена, това е направо скандално . А Виктория ме отврати, как.може човек да живее за парцалки и вещи и друго да не го интересува?  Всяко нещо си има граници. И хич не е въпрос на интелект  ,а на адекватност .
Карина не знае на кой свят се намира изобщо. Ако наистина търси любов, дано я открие, определено няма да е с човек като Виктор.

# 3 398
Аз не разбрах Виктория за какви намерения на мъжа говореше...че като давал подарък, заявявал показвал намерения?? За намерения за брак едва ли беше....намерения да развърже кесията ли, не разбрах, честно....
Помощ от прияЧел? Искам...
Е, сега, според мен получихме безплатни уроци от руската школа.
Склонна съм да се съглася с нея - надали мъж ще тръгне да прави подаръци на жена, към която няма никакъв интерес. Или ако интересът е незначителен. Може да я води на кафе, но вече подарък...действително го приемам за малко по-високо ниво.
И с друго съм склонна да се съглася - жената да не показва целия възможен интерес, а да е мъничко и загадка, леко дръпната, да остави възможност на мъжа все пак да опита да я впечатли той.

П.П. Не твръдя, че ги умея, но слушах с интерес и си записвах Joy

Първо правило на руската школа - подаръкът задължително трябва да е нещо много скъпо. Рускинята не признава за подарък неща, които може да си позволи да си купи с регулярните си доходи. Виктория каза, че не иска рокля, тя рокля можела да си купи и сама. Само скъпите вещи се броят за подарък. Записвайте си, дами.
А Виктория неведнъж е казвала във видеата си, че според нея ако няма от мъжа предложение и пръстен, значи не е обвързана. Уж е във връзка, пък не е обвързана. Тя затова се е записала да участва в предаването като свободна жена, а след него веднага се върна при приятеля-спонсор.

# 3 399
аз винаги тръгвам от тва че всички са глупендери /това не би се променило/ но отчитам положителни качества които вярвам че съм ги усетил. виктор4о изглежда да е добряк макар и комплексар. така си и обеснявам седемте години с онази жена неговата която като я слушах ми хареса изказа и и че не се запъва като Блага Илийца. но това че той нищо не е казал по домакинство или някаква мъжка адекватност ме навежда на мисълта че са си били верни любовници седем години а не са съжителствали. и си мисля че бащата на детето и е бил някъв галфон както често се случва при жените да се прецакат и виктор се е явил един вид спокойствието и някакъв вид добрячество да не казвам доброта. виктория и дениз също са глупавички но поне не са неадекватни като кака сашка. деница също не ми е няква умна не знам що сте решили че цепи атома на две. може би е достатъчно умна да не и лъсне че е мармот. гергана има бърза мисъл поне. може да не е няква гениална мисъл но гладко говори. но тва космическо его което си е конструирала дано ако наистина е на 24 годинки да го обере с времето или некой да я отрезви. марта си е дискотечна кифла и тя поне има акъл да не го показва като леля денка.

# 3 400
“Под игото” съм го учила в 6ти клас, не знам как е сега. Цялата книга се анализираше. И как анализирахме? - учехме анализите на литературоведите Пенчо и Марийка наизуст. Резултатът е показен във викторината.

Ретроспективно смятам, че това произведение дете на тези години не може да го усети. Това е материал за 11ти/12ти клас. На мен лично не ми е любима, но да, всеки българин трябва да я прочете поне веднъж.

Елин Пелин, Йовков разказите- това са произведения, които могат да се разберат в 6ти/7ми клас и да са интересни.

Luba_rizova - Александра например не е живяла 10+ години в България и 6ти септември дори не е бил празник например. 3ти март да не знае, това ще е вече прекалено Grinning но да, масово изпростяхме всички народи особено с технологиите. За какво им е на хората да учат нещо като могат да го гугълнат. Да не говорим, че много хора вече не четат книги грам.

# 3 401
  • София
"Дислексията не е свързана с нивото на интелигентност. Тя представлява невробиологично разстройство, което засяга части от мозъка, свързани с преработката на езиковата информация."

Имам смътни спомени от лекции относно дислексия, и професорката обясняваше как хората с дислекция не могат да обработват  буквите. Мозъкът им разменя някои от тях, слива, включително помня някакъв пример как пациентът описвал как буквите всякаш му се смеели, подигравали. Става дума за вид мозъчна дисфункция. Някой спомена афазия. Тя се предизвиква от мозъчна увреда и засяга способността на човека да се изразява вербално. Има увреди, които засягат способността да се различават звуци, дори лица (агнозии). Има увреди в мозъка, които мога да причинят всякакви невероятни състояния, но за хората с тях, те са си напълно реални и създават всякакви неочаквани проблеми.

Не знам дали Александра има дислексия, но това е сериозно заболяване, което доста вреди на възможностите на хората, които го имат, да учат, защото сериозно нарушава способността за четене. Не знам доколко засяга и други способности, но ми направи впечатление на моменти странния й говор, как прави пауза, за да оформи изречението, и може да е свързано. Но кактото и да е положението, е добре да делим образа на Александра от заболяването, защото покрай дразненето към нея, не е добре да атакуваме заболяване, което не знам за нея, но за много хора е реален проблем и никак не е приятно.

# 3 402
Как ли би реагирала Капитонова, ако знае, че колата я купихме с кредит изтеглен от мен? Не стига, че никой не ми е подарявал кола и Шанел, та аз купих на мъжа😱

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 09:52 от silveto_

# 3 403
Технологиите, не са виновни на никого за ниска образователна култура. Напротив, те спомагат за нея. Друг е въпроса, как реализираш дадена възможност, дали с помощта на технология, ще се снимаш в тоалетната и ще публикуваш снимката в социална мрежа или ще потърсиш информация за дървото на Буда.
Същото е било и времето преди технологичната индустрия, едни са четяли книгите, други са ги подреждали за интериор в къщите си, а трети са ги горяли, за да се стоплят.

# 3 404
Ако Саша наистина учи психология и на годините, на които е, може да поработи и върху дислексията си. Но пък е толкова удобно да си имаш извинение.
По същия начин, Денка може да иде на логопед, че “р”-то ѝ стърже мозъка направо. Още си спомням пришките по езика и устата в четвърти клас, когато се научих да казвам “р”. И до днес ми се оплита езика при скупчване на “р”-та, но страничен човек няма да забележи. Спомням си и, когато водихме сестра ми на логопед заради съскащите звуци колко бях изненадана как за нула време ѝ оправиха говора.
Винаги съм се чудела на възрастни хора, които не оправят говорните си дефекти (Ива Митева има сериозен проблем с “л” и “р”, който не ѝ попречи да е председател на НС два пъти, но е страшно напрягащ за слушане). За дислексията вече се прилагат много техники и в училище. Стига да иска човек.

Общи условия

Активация на акаунт