Деца от предишна връзка

• 44 987
  • 1 319
  •   1
Отговори
# 1 245
Детето си е негово. Новият партньор може да стане бивш партньор и ако през това време е бил той на първо място и е докарвал детето до лошо поведение, проблеми в градината или в училище, това е отговорност пак на родителя, че го е допуснал или го е виждал, но не е реагирал в интересите на детето. В съседната тема сума народ се оплаква от лошото или студеното отношение на родителите си (агресивни или неглижиращи майки, отсъстващи или агресивни бащи) и на новите партньори на родителите си. Сега изведнъж в тази тема нещата се обърнаха и всички нови отношения станаха почти идеални. Да се чуди човек.
Не, детето не си е негово. То е на двамата родители. То също така е на двамата възрастни, които се грижат за него и го обичат.
Моля не задавай тъпи въпроси относно отношенията с нови партньори. Не се иска мозък на Айнщайн, за да забележиш, че в тази тема НЕ пишат хората, които в други теми са се оплаквали от техните нови партньори. Какво си се зачудила? Или много ти се иска? Да, ясно е защо ти се иска и хич не се чудим.

# 1 246
Андариел, стана малко гювеч в последните коментари, затова:

Аз казвам, че социалният договор, как живеем с околните в мир, предписва определено поведение. Ще се съгласиш ли с мен, че когато човек спи след нощна смяна е нормално да се пази известно време тишина?

Теб самата твоите родители не са ли те учили кога е прието да не вдигаш шум?

И какво значение има собствено, заварено или доведено е детето, когато иде реч за елементарното му възпитание? Ако родителят не реагира според социалните очаквания, а новият партньор - да, как стигаме до крайността "детето си е мое, ще си прави каквото си иска, ти си никой/я да му/и правиш забележки"? Свободата има своите граници дори за възрастните, камо ли за децата, на които същите тези възрастни трябва да покажат какво е прието и какво не.

# 1 247
  • София
Социалните очаквания са за социума. Вкъщи хората могат да имат съвсем други очаквания, навици и вътрешни правила в отношенията.  
Ситуацията, която описваш е висяща във въздуха, няма контекст, няма нищо. Дори, ако щеш, нямаме възраст на детето,  по кое време на деня се случва случката с топката, дали този мъж е бащата на детето или съжителят на майката, за пръв път ли се случва, има ли някакви други случки, има ли и друг възрастен, който да поеме грижите за детето, което иска да играе с топката и т.н. Липсват много важни подробности около твоята хипотетична ситуация.
И да, има значение чие е е детето и защо се държи така. Ако нямаше значение, щеше да ни е все едно кой живее с нас като деца и с кого живеят нашите деца и изобщо кой кой е в живота на едно дете.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 14:30 от Andariel

# 1 248
  • София
От пет кладенеца вода се пълни спукана стомна.

Няма да ти отговори, Октопод.

# 1 249
Доколкото  схващам, потребителката с топката бавно, но неотклонно ни насочва към извода, че ако майката не изисква от детето социално приемливо поведение, като да не тупка с топката,  новият и съжител има правото да го дисциплинира, за да може да се наспи. Като пренесем този доста невероятен пример към други житейски ситуации и поставим въпроса по-общо - има ли право новият съжител да изисква от детето нещо, което майка му не изисква, отговорът е не, няма право.  Ако изискванията в този дом не му импонират,  той е в правото си да си намери по-добър пристан, но не и да иззема функциите на майката, камо ли да влиза в разрез с нейните методи на възпитание. Това е така, защото майката и детето са неразривно свързани, а новият съжител трябва да докаже, че е добро попълнение към вече съществуващата конфигурация, а не да внася в нея дисонанс.

Затова и майките като избират нов съжител, избират за себе си и детето си, иначе се получават кофти житейски истории, каквито можем да прочетем в съседство. Ако обаче е направила добър избор, което е резонно да се предполага, бидейки вече с негативен опит от бившия, който нямаше да е бивш, ако нещата вървяха добре, и новият съжител е склонен да се нагажда към нуждите на връзката майка-дете,  нещата си стават нормално и никой не е особено фрустриран.

Или, връщайки се към примера с топката, новият не се втурва да обяснява как той трябва да се наспи, защото ходи на работа и изкарва пари и не виждаш ли, че Лигавото ти дете тупа с топката и ми пречи,  а просто казва - отивам да спя, гледай детето да не вдига шум, мерси.

# 1 250
  • София
Бившия по аналогия на Андариел е винаги  фрустриран.

Някои пропускат мъжката фигура на новият партньор и насочващата му и възпитаваща функция. Дори и да не напира, нещата просто се случват.

# 1 251
бившия, който нямаше да е бивш, ако нещата вървяха добре
Тук обаче възниква въпросът дали винаги у бившия е основната вина, че нещата не са вървели добре и дали има възможност проблемите да са идвали основно от бившата? Не можем по дефолт да приемем, че в 100% от случаите главният виновник е бил мъжът.

# 1 252
Ситуации и хипотези - колкото щете. Пример от писанията тук: не го обичам, затова не сме заедно, но той ми е равнопоставен в родителството (как точно, като не живеят заедно по нейна инициатива, остава загадка); нямам нов партньор/не живея с него, но много добре знам как се случват нещата и то е точно обратното на туй, което пише Анди.
Забавно, нали?

# 1 253
Всъщност, Андариел няма нов партньор, но твърди, че знае как се случват нещата с тях. Изобщо не е забавно.

# 1 254
Ситуации и хипотези - колкото щете. Пример от писанията тук: не го обичам, затова не сме заедно, но той ми е равнопоставен в родителството (как точно, като не живеят заедно по нейна инициатива, остава загадка); нямам нов партньор/не живея с него, но много добре знам как се случват нещата и то е точно обратното на туй, което пише Анди.
Забавно, нали?
Явно визираш мен. Relaxed Казала съм, че нямам нов партньор? Flushed Или просто не съм обяснила всичко необходимо на форума?
Виж ти...
А за родителите, че са равни по права и в сърцето на детето, тъй е. Аз не знам дали обичам повече майка си или баща си, ти?

# 1 255
  • Paris, France
Всъщност, Андариел няма нов партньор, но твърди, че знае как се случват нещата с тях. Изобщо не е забавно.

Поне 30% от разведените приятелки на майка ми и баба ми се пробваха с нов партньор. Еми не съм очарована от видяното. Може и около Андариел да е било същото. А може и да не е било.

Естествено има и прекрасни връзки, но за себе си зная, че не ща да обгрижвам чужди деца и съответно не е честно да искам чужд човек да обгрижва моите. Може същото да мисли и Андариел. А може и да не мисли като мене.

Всички сме различни и имаме различни виждания по въпроса.

# 1 256
Естествено.Човек каквото не иска - не прави.

Въпросът беше - как ще проконтролирате бившия си партньор да не обгрижва "чужди" деца на новата си жена или нови свои? И да не събира вашите деца с тези деца? Отговор - никак. Но иначе на думи - нямало да се допусне никога еди какво си - все едно само от вас зависи?

# 1 257
Точно така, Невена. Ти знаеш ЗА СЕБЕ СИ. Не тропаш крак, че това е валидно за всички.

# 1 258
  • Пловдив
Въпросът беше - как ще проконтролирате бившия си партньор да не обгрижва "чужди" деца на новата си жена или нови свои? И да не събира вашите деца с тези деца? Отговор - никак. Но иначе на думи - нямало да се допусне никога еди какво си - все едно само от вас зависи?
Специално за събирането на нашите деца с тези деца - по същия описан няколко страници по-назад начин за бившия, дето нямал право да събира детето с новата. Разбере ли бившата, че детето се е срещало с доведени или природени братчета и сестричета - край на срещите и с бащата. Wink

# 1 259
Всъщност нужно ли е майката да бъде насочвана, че детето трябва да пази тишина? Самата тя в гора или пещера е израснала, щом не знае какво се прави, когато някой вкъщи спи?

Доколкото  схващам, потребителката с топката бавно, но неотклонно ни насочва към извода, че ако майката не изисква от детето социално приемливо поведение, като да не тупка с топката,  новият и съжител има правото да го дисциплинира, за да може да се наспи. Като пренесем този доста невероятен пример към други житейски ситуации и поставим въпроса по-общо - има ли право новият съжител да изисква от детето нещо, което майка му не изисква, отговорът е не, няма право.  Ако изискванията в този дом не му импонират,  той е в правото си да си намери по-добър пристан, но не и да иззема функциите на майката, камо ли да влиза в разрез с нейните методи на възпитание. Това е така, защото майката и детето са неразривно свързани, а новият съжител трябва да докаже, че е добро попълнение към вече съществуващата конфигурация, а не да внася в нея дисонанс.

Затова и майките като избират нов съжител, избират за себе си и детето си, иначе се получават кофти житейски истории, каквито можем да прочетем в съседство. Ако обаче е направила добър избор, което е резонно да се предполага, бидейки вече с негативен опит от бившия, който нямаше да е бивш, ако нещата вървяха добре, и новият съжител е склонен да се нагажда към нуждите на връзката майка-дете,  нещата си стават нормално и никой не е особено фрустриран.

Или, връщайки се към примера с топката, новият не се втурва да обяснява как той трябва да се наспи, защото ходи на работа и изкарва пари и не виждаш ли, че Лигавото ти дете тупа с топката и ми пречи,  а просто казва - отивам да спя, гледай детето да не вдига шум, мерси.

Общи условия

Активация на акаунт