Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 45 603
  • 751
  •   1
Отговори
# 570
Тангра, не знам за какво обезщетение говориш. Аз говоря за градоустройство. Общината трябва да обезщети само за тази част от парцелите или тези парцели, на които ще направи инфраструктура. Ако кварталът бъде отреден за ниско строителство, т.е. къщи, собствениците ще си продават парцелите за строеж на къщи.
В подножието на планина да се строят кооперации е супер тъпо, според мен. И преди, като са правили градоустройствения план, са решили, че кварталите Х и У са за кооперации до 5 етажа, други квартали за 8-9 и повече етажа, а трети - за ниско строителство, т.е. за къщи. Имали са предвид някакви неща като общото благо (това го има не само при социализма), на всички жители на града, тяхното удобство (на всички или поне на повечето). В посока Витоша (планината) се снижава височината, има логика в това.
Нека не бъркаме понятията - капитализмът не гарантира максимална печалба на всеки и всеки да си строи каквото му скимне и където му скимне. Нали е ясно, че 1 декар в Горубляне не струва колкото 1 декар в баш центъра, в прословутите южни квартали (старите, не новите) така или иначе.

# 571
  • София
Аз се повтарям, но има много хора в София, различни гледни точки.  Не е изобщо задължително точно вашата да е за общото благо на мнозинството. Дадох пример, по 100 ина апартамнета в кооперация, хората гласуват с парите си да има точно такова строителство. Това е много народ, обикновени хора. Общината защо да ги ощетява. Ако се предвиди само за къщи Мал Дол по 2млн, само за шепа милионери като Мимито, обикновените хора няма да могат да живеят там. А има толкова много хора, които искат и в момента си купуват жилища точно там. Те иначе трябваше да идат нейде из северните полета, до Стара Планина. Хубаво, вие си имате някаква визия с ниско строителство в София, но откъде накъде общината и всички останали хора трябва да искат същото. Аз пък искам високи сгради и не съм само аз.
Не е въпросът в Малинова Долина. Въпросът е принципен.
На 2 мин по-нагоре в Симеоново има къщи, колкото искаш.

Мандаринка, денивелацията в посока планината е огромна. Дали сградите са на 2, 4, 5 или 6 етажа изобщо няма да се отрази.
В момента в Ман Дол мисля е около 4 етажа разрешено. Вие колко искате да е, 2? Та те дори къщите в Симеоново са на по 3-4 етажа.

Аз пък може да искам половината мал долина да се направи езеро, много ще е красиво в подножието на планината, няма да се презастроява, и да има 5 къщи около него и ресторант на сал. Общината да направи такъв план.

Отчуждаванията за инфраструктура вече са в ход. Общината си е взела поука от неуредиците в кв. Витоша и сега натиска собствениците на парцели предварително за прокарване на улици, училища и градини.

# 572
  • пустинята Гоби
Идеята е да има къщи в града, не извън. Явно изобщо не схващаш за какво говоря, в такъв случай не виждам какво коментираш. Нямам никакъв интерес в Малинова долина. Аз никога не бих отишла да живея на такова отстояние от София, ако ще дворец да ми направят. Хвали си го колкото искаш, но на някой друг.

# 573
Идеята е да има къщи в града, не извън. Явно изобщо не схващаш за какво говоря, в такъв случай не виждам какво коментираш. Нямам никакъв интерес в Малинова долина. Аз никога не бих отишла да живея на такова отстояние от София, ако ще дворец да ми направят. Хвали си го колкото искаш, но на някой друг.

То и сега може да има къщи в града, ама на един парцел от половин декар ще има или една еднофамилна къща, или блок с 30 апартамента по 150 000 евро. Тогава къщата трябва да струва 4,5 милиона евро за да има икономически смисъл. Колко мераклии ще има?  За малкото такива и сега си има къщи, но масата софиянци искат апартаменти.

# 574
Държавата има лесни начини как да спре презастрояването в тези парцели около малинова долина и подобни без да е в ущърб на собствениците като промени НТП-то на "ниско застрояване (до 10 m)", но финансовите интереси там са доста и знаем как е...

# 575
Държавата има лесни начини как да спре презастрояването в тези парцели около малинова долина и подобни без да е в ущърб на собствениците като промени НТП-то на "ниско застрояване (до 10 m)", но финансовите интереси там са доста и знаем как е...

И в чия полза ще е това? На гражданите на София или на малцина желаещи къщи вътре в града, ама на ниски цени, защото държавата изкуствено ги е понижила?

# 576
Мисля, че никой няма полза икономиката да се спира изкуствено. Има търсене, ако има и предлагаме, не само единичен частен бизнес върви, а икономиката изобщо върви. Това с планирането и изкуственото стопиране на естествения развой на живота вече сме го виждали. Не става.

# 577
И в чия полза ще е това? На гражданите на София или на малцина желаещи къщи вътре в града, ама на ниски цени, защото държавата изкуствено ги е понижила?

Цената няма да се понижи, дори напротив - ако се промени НТП-то на земята там, то парцелите ще позволяват само строителство на сгради до 10м кота корниз. Аз не казвам, че това е начина, но ако се иска спирането на застояването от към витошката яка, то това е начина.

# 578

Цената няма да се понижи, дори напротив - ако се промени НТП-то на земята там, то парцелите ще позволяват само строителство на сгради до 10м кота корниз.

Ще се понижи разбира се, защото на едно и също петно ще може да се построи само триетажна къща, а не шест или осем етажна. Това определя цената на земята.

# 579
Да, ако продаваш парцела за обезщетение. Но ако местността е за ниско застояване, то този парцел със сигурност ще струва повече след време. Подобие на вилна зона Бояна/Драгалевци/Симеоново.

# 580
Да, ако продаваш парцела за обезщетение. Но ако местността е за ниско застояване, то този парцел със сигурност ще струва повече след време. Подобие на вилна зона Бояна/Драгалевци/Симеоново.

По каква логика парцел за ниско застрояване ще струва повече от парцел за високо??? В споменатите вилни зони съвсем не е така.

# 581
Тези вилни зони са със същото ниско застояване, парцелите там струва доста повече от тези долу във самите квартали на Бояна/Драгалевци/Симеонов ..... Малинова долина/Студентски град е доста апетитно място, промяната на ниско застрояване ще направи парцелите доста по скъпи защото ще може да се строи само сгради с 10м кота корниз .

# 582
  • София
В половината Малинова Долина мисля, че и сега котата е до 10м.
А другата половина е почти пак толкова, не знам наизуст, може и 12-14м да е.
Така че не знам за какви апетити говорите. Там няма (почти) 2 строежа от една фирма. Нито 2 парцела на едни собственици. Има сигурно 20-30 строителни фирми строящи там.

Колкото по-гъсто и по-високо застрояване, по-скъпа е земята. От много време насам вече при продажба на земя се изчисляват предварително бъдещите квадрати и се калкулират в цената.
Така или иначе, ако има къщи там няма как да са под 2-3 млн лв. И то почти без двор. и някакви орязани квадрати, примерно до 250кв на къща, заедно с гаражите и тавана.
Не знам как си го представяте, шепа кварталче е, и да има къщи за целия китайски народ.
Или не искате да ги купувате, а да се разхождате покрай тях, наистина се чудя.

# 583
По тази логика общината трябва навсякъде да разреши високо и много високо строителство. За да няма прецакани собственици на парцели.
И защо пък да не отидат от юг на север желаещите. Писала съм и преди - отвисоко си гледам и юга и севера (т.е. и Витоша и Стара планина). Ами към Стара планина по-често е огряно от слънцето, все пак на север от центъра са южните склонове на планината (Стара). Но пък тези, дето гласували с парите си за жилища в полите на Витоша, вероятно са чули от градските и селските авери, че там живеят само "баровците", пък и те при "баровците", но минават "тънко".
На Витоша и аз не знам как, вероятно с административни гимнастики, все по-нагоре и по-нагоре пълзят строежите по планината. А тя е природен парк. Просто с тези гимнастики разширяват границите на урбанизираната територия.
И да не плачем непрекъснато как някой искал да вземе на някого бащинията за жълти стотинки. То истинските бащинии май вече отдавна са застроени.
https://www.mediapool.bg/istoriya-za-park-kravar-i-6000-kv-metra … a-news340305.html

Не си спомням да имаше в темата и много съчувствие към собствениците на земи в Горубляне, които периодично блокират движението, защото там, наистина, общината иска с чужда пита помен да прави. Ама нали е Горубляне, не е в южните райони, тях няма да ги жалим, алчни реститути такива.

# 584
Става дума за най-населения град в България, където много хора искат да живеят, а мястото е малко. Затова не може градът да е само за къщички. Който иска къщичка има цялата страна да си избере къде да живее. Разбира се, трябва да има някаква мярка и то си има.

Общи условия

Активация на акаунт