Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 45 670
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
Аз пък с дете съм ходила винаги пеша и/или с ГТ до кварталната поликлиника. Но в моя случай става дума за квартали като център и Люлин.

За подпочвените води също съм писала - слагат се помпи в основите, работят си нон-стоп и всичко е ОК. Хидроизолация съм гледала, че слагат, на един съседен до нас строеж. Отвън (това съм видяла при наливането на основите), предполагам и вътре, но това вече не съм го видяла лично.

# 556
  • пустинята Гоби
На София ѝ липсва уреден квартал с къщи. Ако ги нямаше алчните инвеститори, Малинова долина би могла да стане такъв, защото локацията ѝ е доста отдалечена от всякакви удобства и навсякъде трябва да се придвижваш с кола. От снимките виждам булевард и много наблъскани една до друга кооперации, тесен тротоар. Вид няма цялата работа, изглежда малко като Студентски град, т.е. като малко по-модерни общежития. Като прибавим и това, че квартала е в тъча на града, еми не ми допада.

# 557
  • София
Съгласен съм, че липсва, но и в границите на София земята е толкова скъпа, че този квартал ще е златен.
Но за алчност не мога да се съглася. Това е бизнес и инвеститорът търси печалба.
С много думи мога да се опиша, но алчен няма как да е сред тях. И ако имах терени в МД, не бих построил еднофамилни къщи, а кооперации до максимума, който е позволен за района.

# 558
  • пустинята Гоби
Всъщност си прав, че инвеститора е бизнесмен, а не благотворително дружество. Това е работа на общината, да има цялостна визия за града и кварталите му.

# 559
Ами да, точно общината отговаря за градостроителните норми. Трябва да има визия, в кой квартал какво/колко високо ще се строи.
Търсене за еднофамилни къщи в покрайнините на града има (и от двете страни на Околовръстното), така че Малинова долина е идеална за тази цел. Самостоятелни парцели или парцели за комплекс от еднофамилни къщи (тип затворен комплекс) в полите на Витоша, на наистина удобно и близко разстояние до самия град с неговите комуникации. Работа на общината е да заложи и изгради комуникациите и инфраструктурата (пътища, улици), да заложи и задължи ВиК-то и електрото, и газото да си изградят мрежата и щеше да бъде чудно.
А те разрешават да се пляскат кооперации (дори да са ниски) в полите на планината, извращение направо.

# 560
  • София
Всъщност си прав, че инвеститора е бизнесмен, а не благотворително дружество. Това е работа на общината, да има цялостна визия за града и кварталите му.
Работа на общината е да е "благотворително дружество" с чуждата "пита" (чужди парцели и строежи)?
Ами не мисля. Никъде по света около столица не се строят къщи на 5км права линия от супер центъра на града. Къщите са на по 50-100км от там. Така че и в София си има. Просто няма как хем да е близо до центъра на града, хем и къщи. Като искате, направете вие. Купете земя, постройте къщи и продавайте. Сметката не излиза. То всеки иска, и аз искам, ако някой друг ще ми даде и направи. Няма как.
В Геритидж парка и подобните наблизо колко струваха къщите? Редови, с почти никакъв двор и високи такси поддръжка бяха по 1млн преди 5 години на старите цени. И да имаш къщи в Мал Дол, цените сега биха били по 2млн на къща. То може, ама кой ще купи!?

Не е коректно това. Харесали сте си някакъв квартал, с някакви чужди парцели и искате къщи. Ми хубаво, ама собствениците искат друго.
И Мал Дол изобщо не е в "тъча" ми си е баш южен квартал, близо до всичко. На минути е от околовръстното, което с новата отсечка е на няколко минути от магистрала Тракия. Посока центъра също има стабилни артерии.
Не е Лозенец, но това си е очевидно. Все пак и цените му са от най-ниските в града.
Като локация кое му е по-лошото от Дървеница или Младост? Или Ман Ли и Овча Купел?

А те разрешават да се пляскат кооперации (дори да са ниски) в полите на планината, извращение направо.
За първи път чувам за такова правило, ако ще и неписано да е. Откъде накъде? Това ми прилича на някакво ваше лично предпочитание, но не обективно и общовалидно мнение.

# 561
Темата с къщите обикновено е "искам, но ми е скъпо".
Ако имаше достатъчно платежоспособно търсене отсам околовръстното, разбирам да се питаме защо няма цял квартал само с къщи, но очевидно не е така.

# 562
В Банкя има къщи, даже строят комплекс от луксозни къщички, към 60-70 ми се струва да са. Хем СПА център, хем къщи, хем все заможни комшии. Който иска да отива. Е, не е на жълтите павета, но то просторът изисква именно да не си на жълтите павета.

# 563
В Банкя има къщи, даже строят комплекс от луксозни къщички, към 60-70 ми се струва да са. Хем СПА център, хем къщи, хем все заможни комшии. Който иска да отива. Е, не е на жълтите павета, но то просторът изисква именно да не си на жълтите павета.
До Банкя се стига бавно. В Драгалевци, Симеоново и около Ринг мола е много по-добре. От Драгалевци например до НДК са 7 километра. Извън час пик се стига супер бързо, а някои къщи имат разкошни, зелени гледки към Витоша. P.S. Ако бяхме в чужбина Банкя щеше да ни се вижда супер близък район за къщи. В София обаче сме разглезени с възможността човек да има къща в подножието на красива, зелена планина и същевременно да е на няколко километра от центъра. Както каза Танграта това в чужбина (особено зад океана) не се случва.

Последна редакция: нд, 09 окт 2022, 14:38 от Мъфин

# 564
Това, че извън час се стигало много бързо е абсолютно без значение, защото това важи за всеки един квартал в София. В час пик задръстването понякога стига до Била в Симеоново...

# 565
  • пустинята Гоби
Естествено, че общината не може да разполага с имотите на хората, но може да ги купи с цел София да стане един приятен град за живеене. И естествено, че има градове в Европа, че и в България с къщи в хубави квартали, да не кажа в центъра. Моите родители живеят в такава, баба ми живееше в такъв квартал, свекърва ми също живее в квартал с къщи в центъра на град в България. Да поддържаш къща не е чак толкова скъпо, стига да имаш нормални за страната доходи.

# 566
  • София
Никой не е обсъждал "поддръжка" на къща, а купуването ѝ.
След като имаш толкова роднини с къщи, въпросът е решен. Просто живееш в техните. И аз съм живял в къща в център на голям град до 18 годишен, но след това построихме кооперация. И това беше доброволно желание на 99% от комшиите. Всички си събориха къщите и построиха кооперации.
Обсъжданата Малинова Долина се заселва и всички апартаменти във въпросните строежи се изкупуват. Значи има 100% заетост и готовност, желание и финансово гласуване на един брой хора, които са 100 пъти повече (Грубо сметнато) да живеят в квартал с блокове. Отделно и самите собственици са гласували с избора си да дадат срещу обезщетение или да продадат на строител. Отделно и строителите са гласували с избора и парите си, осигурявайки данъци и поминък за майстори, работници, инженери.
Защо някакво малцинство, 100 пъти по-малко хора да има повече право на глас какво и как да се устройва в този ЧУЖД квартал?
Пак казвам, ако толкова държите, гласувайте с парите си. Купувате парцели и строите къщи и продавате.

Значи общината да изхарчи едни общи пари, от моите данъци и данъците на всички софиянци, за да облагодетелства шепа хора и да им осигури квартал с къщи, паркове и детски градини. И откъде накъде?

# 567
През последните години Общината направи единствено далавери, като обезщети  бивши реститути имащи ливади на други места в покрайнините, с парцели в застроени квартали където на места предвидени за детски градини, паркове и паркинги им подари земя (срещу съответните подкупи) където се застроиха нови жилища.

# 568
  • пустинята Гоби
Тантра, аз говорех по принцип, че общината трябва да мисли и за вида на града, не конкретно за Малинова долина. Не виждам кой ще пострада, ако даден недотам добър като локация квартал, от гледна точка на транспорт и и фраструктура, се застрои с къщи и собствениците бъдат обезщетени. Аз в къща в тъча не искам да живея и пари да ми се дават, както и да се набутам в къщите на нашите или свекърва ми (боже опази). Говорех принципно, че един такъв квартал в тъча би бил подходящ за подобен род строителство. А не сега да се наблъска в кооперации тип общежития на булеварди, без градинки и уют. Лично мнение, не е нужно да се съгласяваш, гледай си бизнеса, то е ясно, че мача е свирен.

# 569
Винаги трябва да има баланс и разум, а чистиястремеж само и единствено за печалба води до други пропуски с качеството на живот, които се изразяват в презастрояване, липса на инфра, магазини, ДГ, училича и тн. Общината трябвя да регулира и следи за това, но тя не го прави ефективно поради ясни причини.
Кварташ с къщи е скъпо и нефективно удоволствие, има достатъчно изследвания по темата. Но богати хора могат да си го позволят.
Аз съм за жилищни блокове, но не по начина по който се строят в момента. Иначе квартали с къщи около Сф дал господ.

Общи условия

Активация на акаунт