Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 45 686
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
Че има логика, има, но мисля, че ставаше въпрос, че не бива да се генерализира. Не в 100 процента от случаите са кофти материалите. А пък обратното съвсем не мисля, че е изключение - на нелоши локации да се строи много зле. Но съм съгласна принципно, че трябва да се интересува човек как се строи, разбрах го по трудния начин.

# 541
Здравейте! Близки са се насочили към кв. Витоша ( около ул. Димитър Шишманов), но не са много запознати с района, както и ние...ако може мнение от живущи там или такива с наблюдение за там.

# 542
  • София
Заради квартали като кв. Витоша ѝ излиза лошо име на София напоследък. Тясно било, презастроено било.

# 543
  • София
Да се разходят из кв. Витоша по различно време - по светло, вечер, почивни дни и да огледат добре. После сами да си решат дали им харесва и дали ще могат да живеят там.
Вкусове различни - напр. народа обожава Лозенец. Аз след близо 40 г. там така и не го харесах.

# 544
И аз не харесвам Лозенец,но като го имаш имота,винаги може да се ''отървеш'' от него на голяма печалба.И на наемите са високи,голям плюс е да имаш имот в обожаван квартал.Нашите са все в недолюбвани локации.Не се оплаквам,но ако правим някакви сделки някой ден,нещата ще са по-тегави.

# 545
Да се разходят из кв. Витоша по различно време - по светло, вечер, почивни дни и да огледат добре. После сами да си решат дали им харесва и дали ще могат да живеят там.
Вкусове различни - напр. народа обожава Лозенец. Аз след близо 40 г. там така и не го харесах.
И в дъжд! Задължително да идат и с кола в натоварените часове и да видят как е влизането и излизането от квартала…

# 546
  • София
Витоша е ужасен квартал. Аз никога не съм го разглеждала като вариант за живеене. Няма инфраструктура, няма зелени площи, няма градски транспорт (освен по Симеоновско шосе) труден за придвижване, нагъчкан.

# 547
Витоша е ужасен квартал. Аз никога не съм го разглеждала като вариант за живеене. Няма инфраструктура, няма зелени площи, няма градски транспорт (освен по Симеоновско шосе) труден за придвижване, нагъчкан.
Още по-лоши отзиви чета за Малинова долина. Едни познати ни агитират да купуваме на зелено там, но ще се въздържим.

# 548
Новозастроващите се квартали са винаги проблемни, но Витоша за мен е номер 1 по кошмарност. Малинова долина започна да се застроява наскоро и все някаква регулация има и ще се спази, докато във Витоша се застрои масово в едни такива времена, че дори улици няма. Но и Малинова поне още 10 години няма да става за качествен живот, докато се застрои, докато се оправи инфраструктурата и прочие.

# 549
  • София
В малинова долина е съвсем различно. Има улици, има отделени парцели за училище и градина, близо е до Ст. град. реално се води част от него.
Има минимален шанс за метро в бъдеще, градски транспорт.
Разширяват Фантастико и Кауфланд, които са в непосредствена близост. Ще има и бъдещи свързващи улици, на изток към бул Кл Охридски, на юг към Околовръстното.
Бих го предпочел пред повечето столични квартали.

Снимки Гугъл Вю:
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 08 окт 2022, 20:23 от Танграта

# 550
Доколкото четох в Малинова долина проблемите са, че повечето сгради са без акт 16, освен това някои от тях са построени върху подземни води и могат всеки момент да поддадат (подобни проблеми има и в Манастирски ливади).

И далеч не всички части на Малинова долина са както показаните на снимката. Има много кални и неасфалтирани улички.

# 551
  • София
Това дали сградата  има и ще има акт 16 е проблем на конкретната сграда и строителя, не на квартала. Всеки гледа конкретно и преценява.
Подпочвени води има в цяла София. "поддадат" не е точно описание на проблем. Ако се измажат с хидроизолация основите, този проблем почти изцяло отпада. Има и възможности за хидроизолация от външната страна на основите, но не зная подробности.
Не е необходимо да са "всички" улици така. Цените по асфалтираните части са по-добри от тези в кв. Витоша и почти навсякъде другаде. В по-малките улички цените са вероятно още по-ниски и също ще бъдат асфалтирани в скоро време

# 552
Може за Вас да е удобен и изряден този квартал, но за семейства с малки деца като нашето не е ок. Няма детски градини, училища, болница. Може би след 10-15 години ще става за живеене.

# 553
  • пустинята Гоби
Супер неуютен квартал показват снимките, нищо че улиците са асфалтирани. Сградите без акт 16 са си класика там от над 20 години. Не знам кое му е хубавото да живееш на булевард, че да го давате за пример.

Последна редакция: нд, 09 окт 2022, 11:14 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 554
  • София
Може за Вас да е удобен и изряден този квартал, но за семейства с малки деца като нашето не е ок. Няма детски градини, училища, болница. Може би след 10-15 години ще става за живеене.
В никакъв случай не съм казал "удобен и изряден", моля не ми слагайте думи в устата. Прочетете пак какво съм написал "НЕ Е като кв. Витоша" и е по-добър от повечето други квартали. Не всеки квартал има болница. Поликлиника и детска градина има в Ст. град, които се водят един квартал с Малинова долина. До болница с дете в София обикновено се ходи с кола. Няма как да е съвсем наблизо.
Също, не съм казал, че сега, веднага, става за живеене. Ако така бяхте написали от първия път, щяхме да си спестим недоразуменята. А това, което сте чели, нищо чудно и аз да съм го писал, или някой, който ме е чел. Квартала сме го обсъждали надълго и широко в тази тема. Всяко място има плюсове и минуси. Идеално няма. Всеки има различни приоритети и си избира. Съответно като пита за мнение, си казва приоритетите.

П.С. Сега видях, точно така се казва и темата: "Плюсове и минуси на кварталите в София"

Преди 20 години е друго. Кварталът се активизира много през последните 1-2 години, много масово се строи, също и се правят улици и тротоари СЕГА. Съответно и затова акт 16 са се бавили (освен ако е калпаво строителството), също и заради липсата на улици, което сега се решава.
Неуютен, колко да е неуютен. Витоша се вижда отблизо и е огромна. Нависоко е, слънчево. Като не ви харесва, кое бихте искали да е по-добро?

Общи условия

Активация на акаунт