Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 13

• 45 532
  • 751
  •   1
Отговори
# 705
Щом струва толкова много да.се.ремонтира, то - вместо да давате 50к за ремонт:
- дайте и двата под наем
- със спестените 50 к. Наемете хубава квартира.
Малкото квадрати на жилището се преглъщат, ако пътувате по-често на хубави места. Така че, това може да компенсира малката квадратура.
Ако мислите за второ дете, вече 65 кв. Идват малко малко, но пък да се изпокараш с мъжа си също не става.

# 706
Разбира се, че има значение какъв е проблемът/дразнителят - на база на него се търси решение.
В новите блокове например казват, че съседите се чуват много повече, отколкото в старите панели/ЕПК. Един колега в скъпа кооперация в Кръстова вада се оплаква, че дори чува, когато съседът му си включи зарядното на телефона в контакта.
Ами представете си сега продават двота апартамента, купуват уж хубав нов и след някакво време се оказва, че шумът там също ги дразни, недай си боже при тънките стени там да попаднат на съсед чалгар. Мъката би била още по-голяма.

За мен лично най-доброто е къща в околностите на града и ако можех, това бих избрала за себе си.

# 707
Разбира се, че има значение какъв е проблемът/дразнителят - на база на него се търси решение.
В новите блокове например казват, че съседите се чуват много повече, отколкото в старите панели/ЕПК. Един колега в скъпа кооперация в Кръстова вада се оплаква, че дори чува, когато съседът му си включи зарядното на телефона в контакта.
Ами представете си сега продават двота апартамента, купуват уж хубав нов и след някакво време се оказва, че шумът там също ги дразни, недай си боже при тънките стени там да попаднат на съсед чалгар. Мъката би била още по-голяма.

За мен лично най-доброто е къща в околностите на града и ако можех, това бих избрала за себе си.

Да бе, и да съм шофьор докато детето стане студент. Звучи ми кошмарно.

# 708
Много тегаво.Нещата май са или/или.Polikseni изглеждаш спокойна,гъвкава и адаптивна.Преместете се в ''Дружба'' и давайте люлинският под наем.Има обаче и едно голямо НО.При такъв проблемен съсед,не се знае дали и колко ще издържат наемателите в този апартамент.
И аз съм чувала абсурдни неща за високата чуваемост на НС.Казвали са ми,че чуват през стената как се отлепва памперса на бебе.От какво са направени тези стени или излиза,че наоколо е толкова тихо,щом това се чува.Open Mouth Не си представям такъв живот.Освен,че не искам да чувам съседите в ежедневието им,не искам и мен да ме чуват.Много съм чувствителна на тема лично пространство и в прекият,и в преносен смисъл.За кратко мога да го изтърпя.Случвало се е на почивка да чувам от съседната стая.Мога да изтърпя всичко и ревящи деца и нервни или шумни родители.Не се притеснявам,когато знам,че е временно,дори да не ми е приятно.Аз съм тиха,защото не обичам другите да ме чуват.Пак за кратко не ми пречи,но постоянно да се прибереш изморен от работа и чуваш разговори,филми,не!

# 709
Много тегаво.Нещата май са или/или.Polikseni изглеждаш спокойна,гъвкава и адаптивна.Преместете се в ''Дружба'' и давайте люлинският под наем.Има обаче и едно голямо НО.При такъв проблемен съсед,не се знае дали и колко ще издържат наемателите в този апартамент.
И аз съм чувала абсурдни неща за високата чуваемост на НС.Казвали са ми,че чуват през стената как се отлепва памперса на бебе.От какво са направени тези стени или излиза,че наоколо е толкова тихо,щом това се чува.Open Mouth Не си представям такъв живот.Освен,че не искам да чувам съседите в ежедневието им,не искам и мен да ме чуват.Много съм чувствителна на тема лично пространство и в прекият,и в преносен смисъл.За кратко мога да го изтърпя.Случвало се е на почивка да чувам от съседната стая.Мога да изтърпя всичко и ревящи деца и нервни или шумни родители.Не се притеснявам,когато знам,че е временно,дори да не ми е приятно.Аз съм тиха,защото не обичам другите да ме чуват.Пак за кратко не ми пречи,но постоянно да се прибереш изморен от работа и чуваш разговори,филми,не!

Това са някакви митове и легенди. Това че някъде си е така, не означава, че в цялото ново строителство е така. Обикновено се разпространяват от хора, които продават старо строителство и живеят в такова.

# 710
За съжаление в момента цените на НС са невероятни, особено като сложим 2 паркоместа, завършване и обзавеждане , такси, а рискът, че може никога да няма Акт 16 е съвсем друга бира вече Simple Smile
Смятам грубо 100 к. За панелен в Дружба -двустаен ( това е оптимистичен вариант) и 130 к за тристаен в в Люлин. Мисля, че не би било достатъчно за нов тристаен total в по-хубав от посочените квартали .
Идеята за квартира има колкото плюсове, толкова и минуси. Въпрос на мислене и гледна точка. Обаче за зодия рак и телец май пак не е най-доброто:) като имам предвид, че това са хора, които принципно обичат сигурността, да планират дългосрочно, обвързват се с домовете  си и т.н.
Ремонтът може да мине и с по-малко принципно, той апартаментът даже е преустроен вече на тристаен, но си мислех предвид малката квадратура да е малко по-така, с дизайнер.
А като се сетя , че продадох по-малък тухлен  на супер място  в Гео Милев преди 5 г., преди  да купим люлинския, лошо ми става:))
Пълен хазарт е ситуацията с жилищата в момента…

# 711
Според мене най-добрия и най-малко рисков вариант е отдаване под наем на двата апартамента и излизане под наем. Така няма да се загробвате с кредит, ако нацелите лоши съседи или житейските ви нужди се променят, просто сменяте квартирата. Разката между люлин 7 и по-хубав квартал ще е 150-200лв. Това е цената, която трябва да се плати за ниския риск и гъвкавостта. А в бъдеще ако ви хареса и имате възможност, може да търсите нещо друго за покупка. В момента се поставяте сами в позиция на форсиран купувач, което никога не е добра идея.

# 712
В такава ситуация изобщо не бих се бавила, излизам под наем на хубаво място, близо до добро училище и няма да си тровя нервите с уайт траша. Понеже много се съмнявам, че само този съсед е единствения траш в целия блок, а дори по изключение да е само той, явно и останалите не са много читави, за да не реагират за толкова години - понеже се предполага, че и на тях им пречи.

Идеята да живея на кофти място, с кофти съседи и среда, до кофти училище, всичко това да трови живота на мъжа ми, а аз да плащам за частно училище меко казано я отхвърлям, ама много меко казано.

Значи, бих се изнесла за 1-2 години под наем, през това време пускам двата апартамента под наем и на спокойствие бих си търсила имот за купуване, без бързане, без притеснение, че има някаква спешност. Ще платя на наемодателя няколко депозита за регистрация или на някой познат с адрес наблизо. И семейството ми ще живее спокойно.

# 713
Ще го кажа,пък вие сами преценете. През 80-те години като учех в 18-та гимназия в София,без да искам подслушах едни диванета от горния курс. Един от тях каза "В "Дружба" живеят хора,които за една бутилка водка убиват човек!" И оттогава ми се е набило в главата,че "Дружба" е престъпен квартал. Нямам представа дали е вярно.

# 714
Включвам се като дългогодишен обитател на Дружба и в нейна защита. Simple Smile Кварталът не е първа прелест в никакъв случай, но далеч не е гетото и престъпното свърталище, което някои хора вменяват като общоприета истина. Абсолютно нормален панелен квартал - сборище от всякакви хора, работническа И средна класа. Разликата, която аз съм забелязала, е, че първата група е по-доволна от местообитанието си, а средната класа не толкова, ако са в старите панелки и планира преместване. Но има и не малко млади хора, които тепърва закупуват НС в района и по такъв начин според мен и кварталът се облагородява.

Не е идеално, но не е и наистина зле. Всичко зависи от нивото на претенция. Simple Smile

# 715
  • София
90те години имаше 1 престрелка на прохождащите тогава групировки в Дружба. После 1 -2 мутренски убийства.
Но то и в уж елитни квартали ставаха тези работи.
За мене има голяма разлика от 2те части на Дружба.  Дружба 2 ми е по-поносима.
Говорили сме с квартирантката, тя е там от 2007 г - входа се заключва, хората са кротки и тихи. Не е чувала за кражби по апартаменти. Но не значи, че някой няма да започне да вдига шум или скандали.
В Лозенец съм имала непоносими съседи - майка и син шизофреници. Първо баща ми избяга в друг апарт, а този над тях ми подари. После и аз избягах - продадох го. Според сегашния собственик и двамата са починали, дошла да живее далечна наследничка - била тиха. Но пък в друг имот имало квартиранти, любители на шумен рок в малките часове....

# 716
Наемът на хубаво място не е лош и защото цената на наемите не е нараснала реципрочно цените за покупка. Не ми се вярва и да се случи в бъдеще, защото доста се строи и много хоран инвестират последните години в собствени жилища.
Преди две години търсихме офис в центъра и наистина има много хубави жилища, макар и в стари сгради, но пък с по-аристократичен дух. Проблем остава само с паркирането, но могат да се търсят гаражи под наем.
Иначе , да, съседите като цяло са отврат в тези ЕПК блокове. Храчки в асансьора, цигарен дим по етажите,защото нямат пари да си проветряват жилищата. Какво ли не ни откраднаха от пред вратата-колелото на мъжа ми, нова тротинетка на детето, обувки. Но пък и ние сами сме си виновни, че си държим всичко отпред, напук Simple Smile

# 717
Това с наемите математически може и да се връзва, ама е голяма хамалогия. Трябва да се занимаваш с наематели на два апартамента, и отделно самия ти да имаш хазяин. При две собствени жилища не бих излязла под наем никога , освен ако не е временно за няколко месец поради ремонт примерно.

# 718
Гараж, още повече гаражИ в центъра трудно ще намерите, ако има - вече са наети от други желаещи. Ще трябва да се прежалите да паркирате на улицата или на платен паркинг.

За колко бандитски квартал бил Люлин или Дружба - е, в зората на демокрацията, че и допреди няколко години, СтрЕлбище (както му казваха някои!) оправдаваше името си на 100%. В южните райони се родиха, проходиха и вихреха т.нар. борчета. Нищо че там живеело много по-интелигентно народонаселение от бачкаторските комплекси.

# 719
За мен лично white trash са всичките мутроподобни и пластмасовите им мадами, които населяват т.нар "престижни" квартали, както и разните богаташки синчета, които карат дрогирани по улиците и се смятат за недосегаеми. Не обикновените работещи хора от крайните квартали. Но всеки с веруюто си.

Общи условия

Активация на акаунт