Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 14

 • 35 858
 • 742
 •   1
Отговори
 • Мнения: 15 819
Добре дошли в новата тема, в която обсъждаме софийските квартали.

Предишната тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1433493.750

# 1
 • Мнения: 8 379
Мерси за темата!
Защо МанЛи изток е по предпочитан от МанЛи запад?

# 2
 • София
 • Мнения: 2 127
Изказвам предположение. МанЛи Запад е страшно презастроен, докато в МанЛи Изток има и затворени комплекси и като че ли малко повече въздух.
МанЛи Изток е на гърба на Мол България, което е плюс.
Кметицата живее там и всички са с надеждата, че тя ще се погрижи за собственото си добруване и те ще се възползват косвено.

Но всъщност, не знам. На мен са ми еднакви. 🙄

Благодаря за темата, Емма!

# 3
 • Мнения: 8 551
Ман ли изток е по-близо до южния. Е, да, зависи къде си точно, но пак като цяло е по-близо.

# 4
 • Мнения: 3 125
Къде нямаше канализация в някои блокове?

# 5
 • Мнения: 1 919
Мерси за темата!
Защо МанЛи изток е по предпочитан от МанЛи запад?
За наем?
За покупка?

# 6
 • Мнения: 9 331
Западната част е много много презастроена. Има много магазини и заведения, все готини. Не отричам. Обаче няма грам възможност да се разминеш, даже пеша, по улиците. Колите са твърде много, блоковете са твърде на гъсто.
Докато в източната част - тя не е толкова преокупирана. Граничи със зелената зона на Кръстова вада, което гарантира, че от едната й страна ще си остане зелено и ниско.  Поне моето виждане е такова. Ходила съм да гледам и двете, западната част за под наем, за млади без деца, мисля че става. Но не си представям да живея завинаги в тази натоварена среда

# 7
 • Мнения: 2 444
Имам роднини и в двете части. Западната е изключително зле презастроена, без никакво дори минимално разумно планиране. Ужасът там настъпи най-вече след 2007-ма. До преди това се строеше на голи кални ниви. Буквално. Нямаше един сантиметър асфалт. На места за 5-етажни блокове изникваха някак и 2 подпокривни. Дори и повече. Нагледала съм се на архитектурни извращения, които все още законът толерираше. В момента мисля, че в тази посока се прекрати това чудо. След 2007-8ма започна масовото презастрояване, каквото се случи и във Витоша. Нямаше и все още ням улици, които да поемат трафика, не се отчуждаваше и нямаше разпоредби за тротоари или каквото и да е. Последните години, понеже вече няма накъде повече, пооправиха инфраструктурата и въведоха еднопосочно движение.
В източната част също има архитектурни безумия, но доста по-малко. Има и спазена регулация, на каква добра воля се е случило това нямам идея, но е по-спокойно и може да се диша между сградите. Да, по-близо е до Южния. Транспортно също като че ли е малко по-добре. Луй Айер е ад, де, там няма спасение. Сега с новия булевард е доста добре, докато от западната страна Каблешков е все задръстен. Отварят им нова детска градина, което също е супер. В момента там масово застрояват над Жоди в посока към околовръстното. Все големи комплекси, с градинки и т.н. Вече по нов начин изнудени, инвеститорите правят улиците и тротоарите, та дори на места е проходимо. Ако трябва да избирам - източната част категорично.

# 8
 • Мнения: 3 428
А не ви ли притесняват свлачищни процеси и подпочвени води в източните ливади? Ако говорим за покупка, разбира се. За под наем не е важно.

# 9
 • Мнения: 31
МанЛи много зависи къде точно живееш - дали си вътре в квартала или си някъде до главен булевард (България, Каблешков, Бъкстон). Ако си до главен булевард е добро място, защото избягваш лудницата вътре в самия квартал. В запад поне сградите повечето ги поограничиха като височина, но са наблъскани една върху друга. Трафикът в МанЛи Изток след 5-10 години ще е кошмар - Костенски Водопад и Васил Стефанов няма как да поемат трафика от всички 10-етажни сгради, които се строят и предстои да се строят вътре в квартала, а там точно защото са огромни комплекси няма други алтернативи за влизане и излизане и поне засега няма други улици. Говоря за вътрешността на кварталите, а не около булевардите. Дали си зад Мола в източната част или от другата страна на България в западната, но пак много близо до бул. България е все тая, имаш бърз достъп до всичко и от двете места. И южния парк е близо само за сградите около Лидл на Каблешков и по Айер, но там трябва да минеш през всички задръствания за да отидеш където и да е с кола.

# 10
 • пустинята Гоби
 • Мнения: 5 803
В източната част няма канализация, не знам как е в западната. Лично на мен точно тази, която е уж предпочитана ми е по-неприятна, но всеки с вкусовете си и усещането си за презастрояване.

# 11
 • Мнения: 51
В предната тема някой спомена, че нечии децата ставали в 5 за да ходят на училище. Това от малък да се клатушкаш в ГТ с часове е ужас. Пък дори и с кола да го караш за всичко в един такъв квартал ти трябва кола, автобусите са нарядко.

# 12
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 10 376
Микролокацията си е важна, не само квартала. На място отиваш и гледаш жилището има ли излаз на асфалтирана улица с тротоарче, и как се стига до най-голямата пътна артерия наблизо. Защото което е неуредено сега няма гаранция че ще бъде оправено в обозримо бъдеще. Най-добре да идеш да огледаш при някой проливен дъжд.

# 13
 • Мнения: 1 588
А не ви ли притесняват свлачищни процеси и подпочвени води в източните ливади? Ако говорим за покупка, разбира се. За под наем не е важно.
В София няма активни свлачища. Има едно по-известно на Киприян в Младост, но то освен, че също не е активно е и много малко. Свличания на пръст в изкоп или паднала подпорна стена се случват изключително рядко и то основно при комбинация от неправилно направен изкоп и ВиК теч. Няма готова и населена сграда пострадала от свлачище. Подпочвени води има в цяла София. Включително и в идеален център. В по-новите и поне среден клас сгради слагат помпи, а най-доброто е хидроизолационна вана комбинирана с водоустойчив бетон. При тази комбинация и след сто години няма да има влага в мазетата и основите. При покупка на жилище е добре човек да се осведомява за всичко. Сградата в Ман Ли изток, в която купих апартамент се строи точно така.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 03:47 от Мъфин

# 14
 • Мнения: 6 835
Имам поглед главно върху МанЛи Запад и там е някакъв ад - тесни едноподочни улички, наблъскани блокчета, паркирали коли, където намерили. Изобщо не ми харесва и не е моето. В МанЛи Изток съм ходила само до един затворен комплекс, който е съвсем близо до бул. България и ми хареса. Ако взимате на такова място, за мен е ок, иначе бих избягвала квартала като цяло заради голямото пренаселване.

Общи условия

Активация на акаунт