Подготовка за малкия човек - тема 18

• 39 251
  • 767
  •   1
Отговори
# 585
Имам приятели с Екоплей и са много доволни  и все ги благославят, за мен честно казано също е спорна инвестиция, все пак това е постелка за под от pvc  за 350/400 лв. Иначе преди 3 месеца подарихме на едно бебче от kilimche.bg и за момента родителите са доста доволни. Мисля че бяха към 80 лв.

А аз да попитам за чувалчетата- за юлско бебе летен ли да взимам или пролет/есен при все че в началото нямат добра терморегулация. Като гледам от сега е жега в нас, не ми се мисли юли/август как ще е, а климатикът в стаята не е опция с новородено.

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 20:41 от mexicana___

# 586
Аз имам от икея, още не съм го ползвала. Давам го като идея Simple Smile

# 587
Хм. Моят син се роди 52 см., а сега е 65 и продължава да ползва чувалче 0-6 на Angel Baby (размерът се регулира с копченца под мишниците и на раменцата). Място за крачетата има и не му е омаляло. Важно за чувалчето е да е точно по размер, за да е безопасно, което е неговото първо предназначение.

# 588
Ние имаме тази постелка за игра и бебето я обожава, на 5месеца е. Върти се, опитва се да пълзи, играе си на нея, има място и за нас да полегнем до нея. 140х140 е достатъчно голям размер засега, а самата постелка е плътна. Въпреки това под нея има 2 см дебела фитнес постелка със същите размери горе долу за всеки случай, но принципно е ок и директно на пода да се постави.
https://www.ullenboom-baby.de/krabbeldecken/krabbeldecke-sand-savanne_10049_4341

# 589
Ползвам килимче за игра от килимче.бг, тъй като се търкаляше по земята докато беше студен сезон, изолира добре и е мекичко, чисти се лесно. В момента е на 11м, вече ходи, килимчето стои под голяма кошара за игра, защото сме с гранитогрес и не ми се рискува да падне и да си цапне главата. Общо взето това му е ползвата на това килимче, да се учат да пълзят, изправят и като проходят вече малко е излишно, защото не се задържат на него. Единствено го ползвам с кошарата, защото стаята е на 2 нива, има стълби и миже да се претрепе, в апартамент би било излишно. Също ако сте с ламинат или по принцип имате килим.

# 590
Аз не използвам чувалче за сън. Купила съм, но не го използвам. 0-6м. е, лятно. Честно не разбирам, но не си представям бебето да спи вътре в него. Родена е през май, завивам го с тънко чаршафче, но е много горещо вкъщи. Тя сама се отвива, а като се обърне по гръб и я завия почва да реве докато не се отвие. Като заспи я завивам да не усеща

# 591
  • до най-прекрасния мъж
След трети месец започват много да се въртят и одеялото изобщо не е опция. От тогава дъщеря ми спи с чувал, доволна съм. Не се будя по 100 пъти да я завивам. Декемврийче е, до скоро спеше с р-р 70, сега купих по-голямо, с което ще изкара лятото.

# 592
  • София
моето дете си използва до около 6-7 месеца чувалчето на Angel baby. Няма как да умалее за бебе на месец и половина. Не трябва да е по-голямо чувалчето независимо от това кой производител е.

За постелка ползваме тази на ИКЕА, която е като морско дъно. Седи в стаята на детето. Супер доволна съм.
Екоплей много ги обмислях, но в крайна сметка повече ми приличат на евтин продукт с хубави снимки и изкуствено завишена цена заради една конкретна инфлуенсърка, която ги рекламира.

# 593
Ох, тези инфлуенсъри, вече като видя нещо "препоръчано" от тях ми иде да не го купя само заради това  Grinning

# 594
След трети месец започват много да се въртят и одеялото изобщо не е опция. От тогава дъщеря ми спи с чувал, доволна съм. Не се будя по 100 пъти да я завивам. Декемврийче е, до скоро спеше с р-р 70, сега купих по-голямо, с което ще изкара лятото.

Моето е на 20 дни. В гнездото се обръща по гръб иначе в леглото повече шава.
Като е в чувалче детето как се поставя да лежи - по гръб или настрани? Аз мисля, че е по гръб няма как настрани да е с такова чувалче.

# 595
Препоръчително е бебето да се поставя по гръб, независимо от завивката. Най-безопасно е в чувалче.
Може да погледнете препоръките на СЗО за безопасен сън в Google.

# 596
  • до най-прекрасния мъж
Винаги съм я слагала настрани, така беше по-спокойна, защото ме виждаше през решетките. После тя си се обръщаше много скоро по гръб. Сега си я слагам вече по гръб, но и си я приспивам директно в кошарата. Като беше по-малка, сложа ли я по гръб, веднага се събуждаше, приспивах я на ръце. Сега си се върти спокойно на една страна, когато пожелае, но това е в периода на заспиване. Иначе, си спи по гръб, но тя така си предпочита.

# 597
Аз когато я оставях в началото в легълцето й до нашето, веднага се будеше и си надигаше стреснато ръчичките.  Тогава четох специално за това стряскане и будене заради ръчичките, че това е Моро-рефлекс и бебетата го имат до към 3тия месец, някои и до по-късно или дори като възрастни в редки случаи като е различно силно изразен.Този рефлекс е остатък от еволюцията и целта му  (уж) е била, бебето веднага да реагира при опасност и да се хване за ,,козината"/тялото на майката. Затова и бебета със силно изразен моро рефлекс веднага се будят при оставяне където и да било и често искат да бъдат носени 24/7.

При нас беше така първите 3 седмици като предимно нощем. Тогава един пт съветите беше, бебето при поставяне в легълцето, да се сложи не веднага по гръб, ами на страни, защото тогава по-малко се активира този рефлекс, за което не помня какво е обяснението. Мисля, че така бебето не се чувства, че пада и е оставено както по гръб. Аз я слагах странично през 2рия месец и после я обръщах по гръб като заспи по-дълбоко и мисля, че наистина имаше ефект, макар и не винаги, но и винаги съм била до нея като я оставям така за малко. В некст ту ми то имаше винаги постелена моя носена тениска и го загрявах с шише или възглавничка преди да я сложа-това помогна също.

Последна редакция: нд, 05 юни 2022, 08:47 от snowwhite12

# 598
  • до най-прекрасния мъж
Да, точно Моро рефлексът ги стряска. Като сложиш детето по гръб, то има чувството, че пада, затова се буди и разперва ръце. Към 4ти месец отмина при нас. Повиването помагало, но дъщеря ми не търпеше и просто я оставих да го израсте.

# 599
  • София
Спането настрани е доказано като опасно и не се препоръчва при никакви обстоятелства. Опасността е от задавяне и е увеличен риска от синдром на внезапната детска смърт. Причината е в положението на хранопровода и дихателните пътища, когато са обърнати настрани. Има доста картинки в нета по темата. Поради същта причина не се препоръчва новороденото да спи върху майка си по корем, с играчки/гнезда и завивки в леглото.

Ясно ми е, че примери има всякакви, но бременните дами могат да прочетат допълнително по темата и затова го казвам.
Ето тук информация за много от нещата, за които има въпроси
https://www.lullabytrust.org.uk/safer-sleep-advice/

Общи условия

Активация на акаунт