Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 954
  • 758
  •   1
Отговори
# 630
При нас е сложно…. трябва да се копае с къртица и е скъпо. Казаха ми че няма да го направят. Пуснала съм молба писмено да ми отговорят , защото изграждането на водопроводното отклонение е тяхно задължение и законът е категоричен. От КЕВР ми казаха че ще съдействат. Какво точно ще се случи предстои да разберем, но ще се опитам да си търся правата, защото така смятам че е редно и нямам излишни пари.

Има ли някой от вас поръчал входна врата за външни условия от Хаска, ако да моля за мнение 🙂

# 631
  • София
ВИК софия област ми отказват , нямали ресурс …. да сме си го правили сами. Има ли в групата някой с подобен казус при тях ?
Със същият казус съм. ВиК София област те оставят всичко сам да си правиш, само те пломбират на края и ти дават партида. Разрешително за прокопаване на улицата трябва да си изкарате от общината и да оставите капаро, с което се задължавате да си напълните прокопаната част от улицата с чакъл Grinning

Все пак не идват ли да прокопаят от тръбата (която ние не знаем къде е), да поставят отклонение, през пътя до оградата, или ние трябва да си осигурим багер?!? Нали всичко това е свързано със спиране на водата на някаква отсечка?
Вчера при нас изкопаха ВиК шахтата, тези дни трябва да я излеят и ще им звъним пак, да видим... Капарото е платено в общината.
Всичко си правите Вие, НО под надзор на ВиК техническият от съответната община. На мен ми искаха ВиК инженер да изготви проект (и при Вас трябва да е било така), та при внасяне на проекта Ви дават 2 папки с документи - там я има нанесена ситуацията и от нея се вижда къде трябва да се присъедините и да копаете. Просто не знам дали процеса по присъединяване може да бъде по-сложен от този в момента.... при всяко стъпване във ВиК ме шашардисват Grinning

# 632
Задължени сте да правите единстевно и само водомерната шахта!
Всичко останало е задължение на ВиК дружеството!

При нас отклонението и пожарния хидрант го изгради Софийска вода!
Ако бях аз щях да подам сигнал към всички институции, които се сетя - омбудсман, президенството и самото ВиК!
Забелязах, че когато подам сигнал към президенството винаги получавам отговор, дори и да не ми харесва Simple Smile.

# 633
  • София
Задължени сте да правите единстевно и само водомерната шахта!
Всичко останало е задължение на ВиК дружеството!

При нас отклонението и пожарния хидрант го изгради Софийска вода!
Ако бях аз щях да подам сигнал към всички институции, които се сетя - омбудсман, президенството и самото ВиК!
Забелязах, че когато подам сигнал към президенството винаги получавам отговор, дори и да не ми харесва Simple Smile.
Софийска Вода си правят всичко, но не и ВиК София Област Simple Smile

# 634
Абсолютно е вярно че са задължени, и абсолютно вярно е че повечето си плащат и не подават сигнали от което следва рекета да продължава. Аз мисля че тези които сами си плащат изграждането са точно толкова виновни за ситуацията , колкото и ВИК. Българинът е свикнал да мълчи и да плаща, и даже си имаме поговорка - не е виновен този който яде баницата , а този който му я дава. Всеки път когато посетя централата оставям по 100,200,300 лв за подписче, листче или печат, плащам за проект и висичко което е мое задължение , но ме вбесява да плащам за единственото което трябва да свършат те. Може и усилията ми да са напразни, но мисля че всеки който си мълчи си заслужава рекета и плащането и съм длъжна да опитам…

# 635
  • София
Абсолютно е вярно че са задължени, и абсолютно вярно е че повечето си плащат и не подават сигнали от което следва рекета да продължава. Аз мисля че тези които сами си плащат изграждането са точно толкова виновни за ситуацията , колкото и ВИК. Българинът е свикнал да мълчи и да плаща, и даже си имаме поговорка - не е виновен този който яде баницата , а този който му я дава. Всеки път когато посетя централата оставям по 100,200,300 лв за подписче, листче или печат, плащам за проект и висичко което е мое задължение , но ме вбесява да плащам за единственото което трябва да свършат те. Може и усилията ми да са напразни, но мисля че всеки който си мълчи си заслужава рекета и плащането и съм длъжна да опитам…
Съгласна съм, но в сайта на ВиК СО са си го написал, както се казва "Ако искаш".
Аз също съм на мнение, че от централния водопровод до водомера не е редно да е мое задължението...

# 636
В сайта са си го написали според мен не отменя думата на закона, а може и да греша - предстои да разберем. Според КЕВР ще ни присъединят. За сега не го мисля особено, днес наляхме първа плоча и съм в добро настроение 🙂

# 637
Харесах си парцел, без вода е. Четейки последните постове, се отказвам.

# 638
  • Варна
Аз вече два случая знам за хора, които купуват парцели с партида за вода, но от ВиК не им я признават, защото тръбите не отговарят на новите изисквания… И айде - присъединявай се наново.

# 639
Съжалявям че ще разочаровам много от вас, но реалната ситуация е много различна и ако наистина искате да имате вода в имота и да не чакате до второ пришествие, то си поемете нещата в свои ръце и си свършете работата. Не чакайте КЕВР  или ВиК да ви свършат работа! КЕВР са само една администрация, определяща цената на водата и одобряваща бизнесплановете на ВиК дружествата с държавно участие. Нищо друго нямат като компетенции, нито по някакъв начин могат да въздействат на ВиК. И да пишете безмислени жалби  и сиганали -  все тази, просто едните ще си прехвърлят топката на другите или на МРРБ, на Холдинга на ВиК и т.н. ВиК-тата масово са в затруднено финансово положиние и освен да покриват разходите само за някоя належаща авария за нищо друго нямат средства  и няма да си мръднат пръста. Изключвам Софийска вода, където нещата са малко по-добре финансово. Не гледайте какво пише на хартия и по закон. Нищо от това не си случва. Ако има изградено сградно водопродно отклонение СВО, то си викайте вие фирма/бригада да ви прокара тръбата до шахтата в имота. Викате после или по време на работа чичото от ВиК да даде благословията и си пускате водата. После само от ВиК получавате партидата. Ако обаче няма изградено СВО, то тогава и ВиК няма как да ви помогне. Трябва ВиК да каже, че съществуващият водопровод има капацитет да захрани и вашият имот, да се проектира, да ви издадат разрешително за изграждане на водопродната връзка и отклонението . Трабва да се наеме ВиК фирма да го изгради, да го приеме комисия, в която участва и ВиК и да се въведе в експлоатация. Едва тогава си захранвате имота и ВиК ви издава партида.
Вторият случай е често срещано явление при имоти във вилни зони, при имоти, които не са били УПИ, а ливади и ниви с променено предназначение или в селца дето имат три улеци на кръст, по които някога бай Тошо е прокарал централен водопород. А защо не им приемат на някой партидите и защо ги карат всичко от начало да правят, ами защото често поради липса на законен водопровод, някой хитреци изграждат сами незаконен такъв и няколко комшии се навръзват към него. Успяват чрез врътки и с пари да намерят накой във ВиК да им издаде партидите и да си затвори очити и така си карат, макар и с чести аварии или други проблеми. Да, ама идва момент накой имот да се продаде, местният началник във ВиК-то вече е сменен и новият си иска всичко да е изградено съгласно изискванията. И хайде който се е хванал на хорото с такъв имот започва ходене по мъките и даване на яко кинти за нов водопровод, ако разбира се изобщо може такъв да се изгради и имота да се захрани с вода.

# 640
Ние в София област всичко по ВиК си платихме, те само раздават документи срещу 100-200лв. И обикаляш като луд из ВиК, ЧЕЗ, община...

# 641
Винаги са ми били странни призивите да не се подават жалби!

Аз лично не знам някоя институция сама да се е сетила да свърши нещо в нейните задължения, без ние хората да настояваме за това! А липсата на жалби още повече ще помогне на и без това заспалите институции да продължават да спят зимен сън!
Поне при мен писането на жалбата отнема 10мин и след това я пращам електронно, на когото се сетя!
В повечето случаи (90%) няма ефект от моите жалби, но определено в останалите случаи са успявали да ме изненадат приятно. Така че моят съвет е да се подават жалби до възможно най-много институции! Крайно време е да научим тез хора, че ние им плащаме заплатите и е време да свършат някаква полезна работа!

# 642
И ние обичаме да подаваме жалби 😀 Особено преди избори жалбите към община имат успеваемост около 100%. То улици се правят, неукрепени мостове и тн 😀

Ние направихме подовата замазка, оправихме стените, чудим се дали да не сложим след гипсовата мазилка направо латекс 😀 Започнахме да лепим сами гранитогреса, че за външното стълбище като се сетя колко ни взеха за труд и лошо ми става, мит е това, че колкото даваш за плочки, толкова и за труд 😀 Скоро ще садим райграса, чакаме парапетите и като цяло се готвим за акт 16 🙏🏻🥴

# 643
С машинна замазка и турбозол ли действахте?
Ако да, аз също се чудя дали след турбозола е готово за латекс?
И ние обичаме да подаваме жалби 😀 Особено преди избори жалбите към община имат успеваемост около 100%. То улици се правят, неукрепени мостове и тн 😀

Ние направихме подовата замазка, оправихме стените, чудим се дали да не сложим след гипсовата мазилка направо латекс 😀 Започнахме да лепим сами гранитогреса, че за външното стълбище като се сетя колко ни взеха за труд и лошо ми става, мит е това, че колкото даваш за плочки, толкова и за труд 😀 Скоро ще садим райграса, чакаме парапетите и като цяло се готвим за акт 16 🙏🏻🥴

# 644
  • Пловдив
Ако не сте много взискателни  и може да си затваряте очите при несъвършенства ,тогава може да боядисате при майсторски изпълнен турбозол .Но,в повечето случаи се налага шкурене на места и финно шпакловане със супер финиш .

Общи условия

Активация на акаунт