Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 989
  • 758
  •   1
Отговори
# 480
  • София/Варна

Това е нашата. Снимани са цветята, но и за оградата се придобива представа.

# 481
При нас дарението отне около месец, два. Имотът ни е в Нови Искър, съответно дарението беше към Столична община. Да уточня, че собствениците предварително бяха отделили частта, която е за улица.
Благодаря за инфото! А имате ли вече асфалтирана улица и издават ли разрешение за строеж преди улицата да е започната?

# 482
При нас дарението отне около месец, два. Имотът ни е в Нови Искър, съответно дарението беше към Столична община. Да уточня, че собствениците предварително бяха отделили частта, която е за улица.
Благодаря за инфото! А имате ли вече асфалтирана улица и издават ли разрешение за строеж преди улицата да е започната?

то по принцип си има улица, предвидено е да се разширява. Не мисля, че това обаче някога ще се случи :Д най-малкото трябва да накарат съседите да си съборят постройките, да си отчуждят това, което трябва да се дари и да го дарят. Да не говорим, че улицата ни е така да кажа вътрешна, тоест не е някаква главна, по която минават много коли и т.н.

# 483
А колко време отнема изграждането на улицата след като всички са дали съгласие? И какво всъщност трябва да се направи, за да започне самото изграждане? Колко време бавят?

# 484
  • София/Варна
Никой няма да ви я изгради в общия случай.

# 485
Герундия, от какъв камък е цокъла на къщата и колко е висок.. Спорим сега с майстора, че нашето нали го взехме готово и само ремонтираме и достроихме и частта за ремонтиране няма рисуван проект

# 486
  • София/Варна
Герундия, от какъв камък е цокъла на къщата и колко е висок.. Спорим сега с майстора, че нашето нали го взехме готово и само ремонтираме и достроихме и частта за ремонтиране няма рисуван проект
Цоклова мазилка на Баумит.

# 487
Никой няма да ви я изгради в общия случай.
Как така никой няма да я изгради? Тя е проектирана в ПУП. Съседната в момента се изгражда именно от общината. Моля дайте по-подробна информация. Такива коментари ме разколебават, а скоро обмислям да подписвам предварителния договор.

# 488
  • София/Варна
При нас, пернишко село, сами си правихме улицата за достъп до единия имот. Другия е на главна улица и ние запълвахме дупките преди време. Улицата е много натоварена и разбита, скоро със съседите събирахме пари за да запълваме ями по нея. Пожелавам Ви искрено общината да Ви я направи, но искрено се съмнявам. Всеки прави пупове и си прави улици на хартия. Асфалт и скално отдолу е около 100лв. на кв.м. поне, съмнявам се, че точно вашата улица е приоритет на общината. Питайте съседите да не би те да си асфалтират. Това е грозната реалност в България.
Добавям, че горното прозвуча грубо и отчайващо. Ако се съберете няколко съседа, ще се оправите. След като мислите да строите, все ще намерите вариант.

# 489
При нас, пернишко село, сами си правихме улицата за достъп до единия имот. Другия е на главна улица и ние запълвахме дупките преди време. Улицата е много натоварена и разбита, скоро със съседите събирахме пари за да запълваме ями по нея. Пожелавам Ви искрено общината да Ви я направи, но искрено се съмнявам. Всеки прави пупове и си прави улици на хартия. Асфалт и скално отдолу е около 100лв. на кв.м. поне, съмнявам се, че точно вашата улица е приоритет на общината. Питайте съседите да не би те да си асфалтират. Това е грозната реалност в България.
Това означава ли, че вие строите улицата на ваша глава и след това я узаконявате? Какъв е процесът?

# 490
И аз не съм била свидетел в Пловдивско някоя община да изгради дарена улица.

# 491
Обяснихме, че за да се изадеде РС е нужно да има приложена улична регулация, но никой не написа, че като я има на хартия, след това някой наистина ще Ви изгради улицата. Всички тези въпроси  могат да имат много и различни оттовори, защото всеки казус е различен. Питайте си в общината и ще Ви обяснят повечето неща или пък се консултирайте с адвокат. Няма как ние без да знаем детайли и да познаваме документите Ви да кажем как при Вас ще се получат нещата. Пишем какви може да са само част от вариантите. Процесът по строеж на къща е сложен, муден, скъп, трошащ нерви, изискващ много търсене на информация и търпение. Не пишем ние законите и наредбите, така че и да подскачате файда няма. Риск печели, риск губи!

# 492
Да, разбирам! Ще се обърна към съответните институции и лица. Благодаря за отговорите до момента!

# 493
  • Пловдив
Ще ви кажа как виждам нещата  аз .В най-добрият случай всички съседи ще дарят частите от парцелите си ,предвидени по ПУП ,което не мисля ,че ще отнеме по-малко от година .Случаят за който ви писаха ,че е траял 2-3 месеца се различава от вашия ,защото всичко вече е било оформено ,тоест всеки собственик е променял уличната си регулация  ,не става с просто едно отиване и попълване на бланка .Свързано е с изготвяне на план за изменение и нанасянето му в кадастъра .
Общините не изграждат улици ,сформирани просто защото някакви земи са влезнали в регулация и се нуждаят от частен път  за достъп до тях .
Земята срещу  наши приятели от баровски квартал бе отредена за парк .Само ,че висшестоящ с връзки я купува от общината ,като променя статута и за жилищно строителство с цел комплекс от къщи  .Над 2 години не можа да започне строежите ,въпреки ,че има път до имота ,по простата причина ,че пътят не е общински ,а частен и е трябвало да убеждава всички собственици преди него да го дарят на общината .Естествено ,  те не са имали намерение да го правят ,защото къщите им са вече построени и имат АКТ 16  .
Сега ММ ме натиска да купуваме инвестиционно парцел в нашето село за промишлено строителство на втора линия ,отново с отреден път по ПУП .Категорично отказах ,защото не мисля ,че този който е на първа линия  с лице на главен път ще е съгласен .Много по -удобно ще му е да си запази частна страничната улица за паркиране на превозни средства .Първият винаги има достъп на друг път и при него дарението е на добра воля .

# 494
Оказва се, че парцелът, който ще купувам има и малка неурегулирана част, но пък тя идва като допълнение към урегулираната т.е. не е по-малка урегулираната част. Но не знам дали в такъв случай ще може да строим върху урегулираната?

Общи условия

Активация на акаунт