Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 941
  • 758
  •   1
Отговори
# 510
Вратата е супер и стои добре. При нас вторият етаж е с катедрален покрив и на места е висок до 4,5-5м 😂  много ми е трудно да си представя как ще изглежда стандарта врата на тази височина най-вече,  защото не съм сигурна колко точно ще свалим с изолация и картон. Много по - скъпи ли са нестандартните врати  ? Най- вероятно веднъж иззидани после няма как да къртим и ще трябва да реша скоро 🙂

# 511
  • Пловдив
Как ще изглежда при различни височини зависи дали вратата ще се слива със стените или ще изпъква .Ако ги иззидате веднъж ,с щурц отгоре ,после не може да се оголемяват във височина .Ако ги направите по-големи ,може да ги смалите ,макар и не супер лесно ,но всичко това трябва да е преди мазилката .
Забравих да кажа ,че поради по-голямата височина ,вратата има 2 панти горе ,нямах претенции да са скрити ,аз си падам по простичките неща .
Нашите преди 1,5 г .струваха около 500 лв на врата без монтажа(60 лв на врата ) - Крафт Мастер с дървена каса .Качеството е супер ,боята също ,на баните касите бяха по 30 см ,заради гипс картона .Препоръчах и ги и на друга съфорумка ,остана много доволна .
Много ми харесаха и Хьорманските на LaDiDa

# 512
  • Sofiа
Дайте ми съвет, дали мога да изрежа вече окрайчващата лента. Замазката е вече на 10 дни и не планираме саморазливна да правим - направо върху замазката гранитогрес и ламинат на подложка в две от спалните.
Да ви се похвяля този уикенд сме целият в къщата и в петък за пръв път спахме тук (в каравана, не върху замазката Grinning).
Много съм щастлива и залеза от верандата е чуден.

Последна редакция: нд, 03 юли 2022, 13:15 от Valery

# 513
Нашата ММ я изряза в едната стая след около месец, но нямаше бърза работа и чак тогава почна пода. Дебелината при нас е от 6 до към 3 см, на места дори 2. Споменавам понеже има значение за съхненето в дълбочина.

Относно вратите много важен е стила как си представяте. Най-невидими ще са тапетните врати, ако ще обзавеждате в класически стил и имате възможност за по-скъпа изработка, може да поръчате вратите с корони и первази с "орнамент" и по този начин да увеличите визуално обема на вратата. Нашите са само 210 см, ММ като правили отворите забравил, че ги искам 220. Цената щеше да е същата Sad

Последна редакция: нд, 03 юли 2022, 13:33 от drago_2008

# 514
  • София
Момичета, предстои ни изкопаване на основи, кофраж и изграждане на основи. За какво да следя и внимавам да няма грешки? Чувала съм, че след заливане на бетон се полива с вода, да не се напука, но колко време, а сега е най горещо. Също слагат ли се хидрофобни добавки в подложен бетон, основи и плочи, по проект са 4, в това число, под покрива?
Аз мога да кажа какво променяме в движение.
Тъй като има високи подпочвени води, излязоха на 80 см, а по проект фундирането ни е на 105 см, фундамент и стени са с бетон с добавка. Конструктора каза да се разшири стъпката с по 5 см.
Изкопаната почва няма да се използва в обратен насип, а за повдигане нивото на парцела. Съответно обратния насип ще е само фракция.
Вероятно винаги изникват допълнителни неща и промени, но специално при нас, и собственика, и ръководител обекта са строителни инженери и знаят какво и защо. Това не значи, че една бригада не знае как да работи разбира се.

# 515
  • Пловдив
Вал ,спокойно може да отрежеш лентите на дилетационнине фуги .Принципно ,съхненето за ламинат го дават по 1 седмица на 1 см ,сега е топло ,само проветряването трябва да е добро .Ние също нямаме само разливна замазка на целия под и въпреки ,че замазката бе супер равна , с един дълъг мастар мерихме по пода  из стаите ,за да видим къде има 2-3 мм процеп и там запълнихме, вероятно с някое останало лепило шпакловка .Ако ламинатът е 12 мм ,трябва да е много равно .
Толкова вълнуващо ми прозвуча това с караваната -романтика и копнеж към пренасяне Simple Smile

# 516
  • Sofiа
Нели, много вълнуващ и романтичен уикенд си изкарваме със залези, барбекю на верандата (снощи и гости имахме даже), нищо че гледката на залеза е на фона на купчини с пясък, чакъл и пръст Grinning
Но много ни е хубаво Heart Eyes За пръв път усетихме колко е тихо вечер, само щурци се чуват и на мноого редки интервали минава кола.
А лентата искам да я режа, защото вече нямам какво да правя.  ММ прави шумоизолация на общите стени на спалните и спалня/баня. Аз окосих целият двор (много ми харесва да кося - слушам си аудио книги и бръмча из двора), изчистих каквото имаше да се чисти и вече няма какво да правя Joy
ММ се шегува, че слвд като ме научи как да си "паля" бензиновитв косящи инструменти, сега ако ме научи и картон да слагам, няма да имам нужда от него Joy

Последна редакция: нд, 03 юли 2022, 22:18 от Valery

# 517
Аз пак с въпрос. Поръчахме онзи ден парапети, но в последствие ни казаха, че можем да имаме проблем с въвеждането в експлоатация, понеже се смятало, че при този вид парапет можеш да се качиш като стълба и да паднеш, та има ли такова нещо? Трябвало или да са плътни, или вертикални.
Парапетите са такъв тип:

# 518
За многофамилни жилищни сгради има такова изискване. За частни къщи не съм сигурна и не зная , в кой нормативен документ точно да проверя. Архитекта ви трябва да е запознат.

# 519
  • София
Здравейте, знаете ли дали все още е активна тази програма за подмяна на старите отоплителни уреди с нови климатици?

# 520
Здравейте!
Искам да ви попитам дали даден парцел трябва да покрива някакви минимални размери, за да получи разрешение за строеж?

# 521
Здравейте!
Искам да ви попитам дали даден парцел трябва да покрива някакви минимални размери, за да получи разрешение за строеж?
Мисля, че беше 16м лице и мин. 500кв.м.

# 522
Здравейте!
Зависи къде се намира парцелът. За селата горните изисквания не важат. Питайте си архитекта.

# 523
  • София/Варна
Минималните изисквания са, за да стане един имот урегулиран и зависят от много неща. Ако имота Ви е УПИ значи са спазени тези изисквания и може да се строи къща.

# 524
Здравейте!
Зависи къде се намира парцелът. За селата горните изисквания не важат. Питайте си архитекта.
Във вилна зона е и имотът е УПИ. Минималните размери за урегулиране във ВЗ са 18м. за лице и 600кв.м. за повърхност, но аз питам какви са минималните размери за разрешение за строеж, ако изобщо има такива. При нас ще отчуждават около 70кв.м за улица и от 550кв.м. имотът ще е 480кв.м. Дали в такъв случай ще получим разрешение за строеж? Срещата ми с архитекта е в петък, но не мога да чакам дотогава за отговор. Просто не спирам да го мисля.

Последна редакция: пн, 04 юли 2022, 17:46 от yanita_provadiiska

Общи условия

Активация на акаунт