Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 945
  • 758
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Вероятно ще имате неуредени сметки по регулация, което може да не позволи строеж (зависи какви са - придаваеми или превземаеми). Защо не се консултирате просто с главен архитект на общината, вместо да опитаваме всички дружно да отгатнем къде би могло да имате спънки? Или просто поискайте продавачът да извади една Виза за проектиране - струва малко, става бързо, можете да му я платите.
От нас тук не зависи какво ще решават институциите, не виждам смисъл да опитвате да изцедите информация, като тя ще е базирана само на предположения. А ако Ви подведем, какво - ще ни се разсърдите завинаги, но Вие ще сте тази, която ще се чуди как как да се отърве от парцела. Не е сериозно това, без ходене до общината няма да стане!

# 496
Оказва се, че парцелът, който ще купувам има и малка неурегулирана част, но пък тя идва като допълнение към урегулираната т.е. не е по-малка урегулираната част. Но не знам дали в такъв случай ще може да строим върху урегулираната?

Какво значи "малка неурегулирана част", има разминаване в дворищната регулация/кадастър?

# 497
Имам среща с адвокат и архитект следващата седмица. Визата за проектиране съм я изискала още в началото.
Всичко по кадастър е нормално, просто има парче от едната страна на имота (не е лицето), което е неурегулирано. Така е и на съседите.

# 498
  • София
И при нас е така - имаме 2 парченца имот (с отделен НА), които не са в УПИ-то ни. Различни адвокати казваха различно - ще можете да строите и няма да можете да строите, предаваме и превземаеми са сметките по регулация... И виза имахме, гледаха я и се чудеха дали е окей или не, тълкуваха си ЗУТ кой както знае. Хем имотни адвокати. Накрая главен архитект обясни кое какво е и как да си четем Визата. Затова Ви казвам, не разчитайте на нас тук, не знаем конкретиката и няма как да сме наистина полезни.

# 499
Здравейте! Пак съм аз. Моля да ми препоръчате адвокат, специализиран в недвижими имоти, работещ в София. Този, на който се бях спряла, не е достатъчно компетентен по вещно право и не ми се рискува. Благодаря!

# 500
  • Варна
Моят съвет е да се срещнеш с геодезист. Ние имаме казус с път минаващ през двора ни, отреждане , промяна граници. Срещнах се с двама адвокати , не получих отговор на моите въпроси. Накрая намерих фирмата, която е правила ПУП-ПУР на района и се срещнах с  шефа им. Той ми даде изключителна полезна информация.

# 501
Моят съвет е да се срещнеш с геодезист. Ние имаме казус с път минаващ през двора ни, отреждане , промяна граници. Срещнах се с двама адвокати , не получих отговор на моите въпроси. Накрая намерих фирмата, която е правила ПУП-ПУР на района и се срещнах с  шефа им. Той ми даде изключителна полезна информация.
А как мога да разбера кой е правил ПУП на района?

# 502
  • Варна
Аз в сайта на кметството намерих графичната част на ПУП-а. В долния десен ъгъл пишеше името на фирмата.  Това за Варна.

# 503
Момичета, предстои ни изкопаване на основи, кофраж и изграждане на основи. За какво да следя и внимавам да няма грешки? Чувала съм, че след заливане на бетон се полива с вода, да не се напука, но колко време, а сега е най горещо. Също слагат ли се хидрофобни добавки в подложен бетон, основи и плочи, по проект са 4, в това число, под покрива?

# 504
  • София/Варна
Момичета, предстои ни изкопаване на основи, кофраж и изграждане на основи. За какво да следя и внимавам да няма грешки? Чувала съм, че след заливане на бетон се полива с вода, да не се напука, но колко време, а сега е най горещо. Също слагат ли се хидрофобни добавки в подложен бетон, основи и плочи, по проект са 4, в това число, под покрива?
Хора, не си тровете живота, строителите на които сте се доверили, трябва да знаят какво правят. Ако не си специалист няма как да следиш за каквото и да е било. В жегата се поливат с вода само плочи, за да не напукат, голяма площ, бързо изпаряване. Колони, ивични основи, стени не се поливат.
Вашия нов дом е мястото където трябва да живеете щастливи и здрави, а не със строшени нерви.

Последна редакция: нд, 03 юли 2022, 07:33 от Gerundiq

# 505
Хора, не си тровете живота, строителите на които сте се доверили, трябва да знаят какво правят. Ако не си специалист няма как да следиш за каквото и да е било. В жегата се поливат с вода само плочи, за да не напускат, голяма площ, бързо изпаряване. Колони, ивични основи, стени не се поливат.
Вашия нов дом е мястото където трябва да живеете щастливи и здрави, а не със строшени нерви.
именно, искам да съм сигурна, че знаят какво правят, досега не съм убедена, че е така. Щастлива и здрава ще съм, ако всичко е както трябва. Няма ли контрол, забрави. А за да има контрол, трябва да знаеш дали не те лъжат и какво точно да гледаш.

# 506
Аз също не виждам как ще разберете какъв точно бетон са използвали например. Знаете ли разликата между подложен бетон и бетон за основи? Различавате ли различните начини за плетене на арматура ? Знаете ли колко дълбоко трябва да копаят конкретно за вашия терен и каква е почвата? Ако тези неща са ви ясни то вие нямате никакъв проблем да следите за качеството на изпълнението. Ако не са ви ясни , никой в бг мама няма да ви научи …

# 507
Аз също не виждам как ще разберете какъв точно бетон са използвали например. Знаете ли разликата между подложен бетон и бетон за основи? Различавате ли различните начини за плетене на арматура ? Знаете ли колко дълбоко трябва да копаят конкретно за вашия терен и каква е почвата? Ако тези неща са ви ясни то вие нямате никакъв проблем да следите за качеството на изпълнението. Ако не са ви ясни , никой в бг мама няма да ви научи …
тези неща са ясни, конструкторите ги проверяват. Питането е за неща от личен опит, които не са много известни, за които да се следи.

# 508
От няколко дни ме мъчи една мислъл. Светлия отвор на помещенията при нас ще бъде около 2.90 и си мисля че стандартните врати няма да стоят добре с 90 см разстояние до тавана и ще трябва да поръчваме по-високи. Има ли някой от вас с високи тавани и какви врати сложихте? Ако може и снимки ще е супер 🙂

# 509
  • Пловдив
Ние сме с врати ,високи 220 см .Етажите са съответно 281 см и 330 см .Ще потърся  снимка, но на първи етаж са само 2 стаи и в едната (холът )има гипскартонен куфар на тавана .
Само имайте впредвид ,че стандартни врати с такива размери няма ,те са максимум до 210 ,но предимно 200см .

Ето ,само тази снимка имам с таваните 330 см .Решетката е около 25 см ,така че 290 см са малко над долния край на решетката .

Последна редакция: нд, 03 юли 2022, 10:57 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт