Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 12

• 35 995
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Винаги съм избягвала честото миене на косата. Всички сме с дълги коси и не искам да си представям всяка вечер да отделям след къпане още 2 часа и за косата. А и определено колкото по-често се мие, толкова по-бързо се омазнява. Личен опит. Отдавна не правя такива изтощителни тренировки, които да изпотяват и главата ми. Децата също не си ги потят. Но имам приятелка, на която детето първо главата изпотява, тя също. Явно е до ген. Тогава разбирам да зачестят миенето на косата.

# 226
  • В царството на игрите:)
Приятелка ми развива теории, че не трябва да се мие често косата с шампоан и не дава на дъщеря си след плуване да ползва. Детето и взема от моето, когато са заедно на басейна.
Поне два пъти на седмица си е наложително да се мие косата, според мен. Говоря за нормална коса, ако някой има мазна и тънка, сигурно и по-често
А препаратите в басейна са много полезни, нали... Всякакви нелогични разбирания има. Интересно защо ежедневното миене на тялото се счита за полезно, а на главата - не? Колкото се цапа едното, толкова се цапа и другото. И "вредата" от миенето е една и съща.
Аааа, никой не твърди, че ежедневното третиране на тялото с препарати е полезно.... Водичката само е едно, а сапуните и душгеловете всеки ден друго. Нищо прекалено не е полезно. Коса мие два пъти седмично щерката.

# 227
  • Sunshine state
Не знам какво ти е обяснила дерматоложката, но да стои себум и да запушва порите на кожата също не е добре. Моята точно така ми каза, но явно и при тях няма консенсус. На 6 дни ми се вижда много рядко.. Това си е мръсна коса за мен, съжалявам.
Дерматоложка ми е обяснявала, че не е добре да се мие косата всеки ден, защото се отмива естественото омазняване на скалпа и той става чувствителен. Аз мия моята два пъти в седмицата, а дъщеря ми  на 6 дни. Но ние така си го усещаме. Ако ни се замърсяват косите лесно, ще се мием по-често.

# 228
Ами хората са различни. Някои са с мазна кожа, други - със суха. Някои се потят, други - не (не помня някога през живота си да съм се потила по главата). От това идва и различната честота на миене, която е необходима за поддържане на нормална хигиена. Със сигурност ежедневният сешоар е АДСКИ ВРЕДЕН за косата. Аз и дъщеря ми имаме коси, които изискват минимум 30 минути сушене. Пробвала съм да я оставя да изсъхне - ако не е посред лято на силно слънце, не изсъхва сама практически никога, чакала съм я до следващата сутрин след следобеден плаж през септември и пак е леко влажна.

# 229
Зависи от косата. Моята е гъста и суха, та 6 дни и да не я измия няма да личи.
Може ли да покажете депилиращите гел ленти за лице от ДМ. Не ги откривам в магазина

# 230
Както казах на едно поотраснало дете можеш да му кажеш ползи и вреди, но няма как да влезеш в банята и да му спреш душа да не си мие косата, да не се епилира както е решило и т.н.
Години наред съм си мила косата всеки ден, но откакто е боядисана го правя 2 пъти седмично. Сешоари и преси не ползваме, лягаме си с мокри коси Simple Smile

# 231
В нашата чужбина е доста прието да си ходиш по улицата с мокра коса.
Децата в първи клас, 6-7г, ходят на задължително плуване цяла година и от басейна до у-ще са 3 пресечки, но си карат с морите глави и на 5градуса. Със зимна шапка.

На голямата косата е до кръста. Мие я 2 пъти в седмицата през зимата и лятото през ден. Живеем на море и плаж. Косата става на нищо от солта. Трябва си шампоан

# 232
  • Mediterraneo
Дерматоложка ми е обяснявала, че не е добре да се мие косата всеки ден, защото се отмива естественото омазняване на скалпа и той става чувствителен.

Това е обяснението, което съм дала на моите деца, възприели са го за правилно и всичко е наред с косите им. Нито им спирам душа, нито влизам да ги наблюдавам, не преигравайте. Имат гъсти и здрави коси, за мен това е достатъчно, пък леля Пена, ако иска, може и три пъти на ден да си мие рехавите косми.
Голямата подлага на доста изтезания косата си. Но имат добър ген и всичко бързо се оправя с подходящите грижи.

# 233
Хора различни,няма общо правило.
Моята и на детето коса,дори след сешоар са влажни.Дълги,къдрави и гъсти.И сухи.Няма начин да се мият всеки ден.
И аз смятам,че това важи за слаби и редки косици

# 234
  • Mediterraneo
Много ясно, рядка и с тънък косъм коса почти винаги изглежда зле от сутринта до вечерта. И два пъти на ден да я сапунисваш, по- хубава няма да стане. Аз говоря за косите на моите деца, както и за моята. И, разбира се, ако се къпеш в басейн/ море, много ясно, че ще си измиеш косата след плаж. Ама това не е ежедневието.

# 235
  • Sunshine state
Е, хайде сега, косите ни не са рядки, но и гъста коса на 6 дни да се мие за мен не е хигиенично просто. В край на сметка всеки да си мие косата както иска, стига да не сяда до мен в градския. 🤣

# 236
Тарталета, при нас ежедневния плаж е факт поне два месеца. От у-ще също ги водят.
Мия ги с шампоан за бебета и една маска за коса от Меркадона Simple Smile

# 237
И нашите коси са гъсти с дебел косъм. Моята е суха, а на детето се омазнява след 2рия ден. Ако не я изсуша добре остава влажна с часове, може и цял ден. Ако живеехме при по-благоприятен климат сигурно щях да си спестявам сешуара, но при нас е хем студено, хем влажно. Преди няколко години ми се схвана шиен прешлен след къпане и две седмици неможех да мръдна.
От дете съм отвратена от мръсните коси, може би защото имахме една съученичка, която излъчваше миризма, която се стремеше да прикрие с парфюм.
Смятам, че всеки си намира режима, който добре действа за неговото тяло.

# 238
Моя близка почина от менингит след като излязла да простира с мокра глава зимата. От този случай много се страхувам от такова “настиване” с мокра коса стоя самл лятото. Да си лягам с мокра коса е лоша идея ще стана като гръмнал бойлер в тръстика:) голямата се навива на мокро с някакв джаджи и спи така. Малката обаче е с много гъста коса и рядко минава без сушене.
Косата се променя от пубертет, хормони, различни степени на активност. Та в различни периоди се мие с различна интезивност. За какво спорите?
Суха, къдрава, гъста коса да се мие през ден щото на някой му се струва нехигиенично? Или пък рядка и тънка да се държи 4 дни немита че да се пази скалпа? Всеки си подържа режим к хигиена спрямо нуждите си. Аз исмам да науча малката, че не се ляга не къпан, че не се пръска парфюм на носена вече и потна дреха, че не се ходи с мазна коса и мръсни нокти, че обличани дрехи не се връщат по никой начин в гардероба и толкоС и стига за сега:)

# 239
  • Sunshine state
Христос Воскресе, момичета! Да сме живи и здрави и пуберите покрай нас! 🐇🐣🥰

Общи условия

Активация на акаунт