Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 12

• 36 332
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Ти пита какво родителят ще разреши и аз това съм написала. Ок, не "бих избрала", а "бих разрешила" или "бих посъветвала". Мислех, че се подразбира и не е нужно да се обясняваме за всяка баналност.
Темата наистина става досадна.

# 571
Добре де, обсъждаме си. Благодаря за отговора - на място и полезен.
Нюансите имат значение.

Разбира се, ако е толкова досадно, винаги можем да се върнем отново към космите.Satisfied

# 572
...
Разбира се, ако е толкова досадно, винаги можем да се върнем отново към космите.Satisfied
Пъпките и превръзките Smiling Imp

# 573
  • Mars Hotel
На мен не ми е досадно. Съвсем естествено, интересувам се от това, което ни предстои или през което преминаваме в момента. Моята ще навърши 14 след месец и малко и темата за свободата и гаджетата ми е много интересна. Съответно майките на десетгодишни девойки се вълнуват от предстоящия първи цикъл и т.н. Няма как да се угоди на всички, но спокойно можем да подминаваме това, което не ни вълнува.

# 574
Въпрос към определящите се като нелиберални родители. Хипотетичен.
Дъщеря ви на 17 споделя, че харесва едно момче на 18, мисли че и то има симпатии към нея. Пита може ли:
а) да отидат сами на кино
или
б) да го доведе вкъщи за няколко часа следобед
или
в) да се разходи с него и приятелите му в близкия парк.

Какво бихте разрешили и ако не, защо?

Амиии нищо от това не е във вашите ръце.
Да решат те какво ще правят. Вие само може да дадете съвети, но в крайна сметка въобще не зависи от вас.

# 575
  • София
Хм, отговор б има толкова сценарии, че не ми се мисли. Simple Smile
Извън шегата - дори не очаквам да ме пита на 17 дали и с кого да ходи в парка или на кино, относно дома - все пак живеем в него и на всяка възраст е редно да попита дали може да доведе някой, било то гадже или просто приятел.
Не съм сигурна като какъв родител да се определя - за някои неща съм либерална, за други - не, понятието е доста разтегливо всъщност.
Бих се определила като не особено либерална, що се отнася до това какво разрешавам и какво не - имам строги правила към момента /15 г./ разбрали сме да знам къде и с кого е, обикновено дори пита предварително. Аз израснах без майка, с твърде либерален баща и го отчитам като негова грешка - като се сетя какви простотии съм вършила...не ми се иска дъщеря ми да ги прави.
Виж, опитвам се да съм либерална по отношение на други неща - колко от вас са толкова либерални, че биха приели синът им да доведе момче гадже или дъщерята момиче гадже? Скоро гледах филм на тази тематика и се запитах дали бих реагирала като майката на момчето, ако детето ми признае, че е влюбен в човек от същия пол.

# 576
  • Mars Hotel
Никакъв проблем нямам с това, и го твърдя не на теория. Simple Smile Да, дъщеря ми ми сподели, че харесва момичета. Говорили сме много пъти и тя знае, че я подкрепям, но също така сме говорили и че сексуалността на 13 години не е строго фиксирана и докато расте, може да открие, че и момчета я привличат.  
Не ме притеснява дали ще живее с момче или момиче - важно ми е единствено да се чувства добре и да е щастлива.

# 577
Честита да е голямата щерка на Тарталета! Много здрава и щастлива да е!

Хипотетичният въпрос ми е много чужд. Въобще не смятам, че ще ме попитат или искат мнение, но знам ли-времето ще покаже. Считаме се за строги, но либерални родители.

Mößbauer-Effekt,

Така като чета темата, повечето нямат деца на тази възраст, че дори над 14 г. А явно в някои северно-американски държави поради големите разстояния и статуса, сакън да не се качи отрочето на автобус, няма да пуснат децата си сами дори на кино сигурно до пълнолетие. Не се отнася само за списващите в темата, а като цяло за американския мироглед. Много се надявам да греша.
Не, напротив, децата тук ходят на кино сами, в парка, на кафе, в училищен автобус се возят всеки ден и си ходят по къщите за преспивания. Просто покрай пандемията се ограничиха адски много неща и децата израснаха в това време, в което всичко беше затворено и недостъпно и сега всички се учим да живеем що -годе нормално отново и да няма страх ако се срещнеш с дете от друг клас примерно.

От 12 годишни се предполага да могат да се придвижват сами принципно или да са сами вкъщи за деня.

Ние ще се местим в друг комсполитен град, в какъвто тип град е живяла до 5 годишна и половина, но надали помни. Отсега я подготвяме за отговорностите по пътуване сама, стоене сама в къща в непознат квартал, разучаване на квартала и региона, винаги имане на батерия (а не да я изхаби слушайки Спотифай или стриймове) и ползване на градският транспорт преди да вземе книжка на 17.

Нямам проблем ако сподели, че харесва момичета също. В търсене на себе си са и не познават нито сексуалността, нито какво ги привлича.

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 15:34 от Анонимен

# 578

Виж, опитвам се да съм либерална по отношение на други неща - колко от вас са толкова либерални, че биха приели синът им да доведе момче гадже или дъщерята момиче гадже? Скоро гледах филм на тази тематика и се запитах дали бих реагирала като майката на момчето, ако детето ми признае, че е влюбен в човек от същия пол.

Много интересен въпрос. Мислили сме по него с мъжът ми, защото сред приятелите на големия има момче, което е бивше момиче, а напоследък други двама от приятелите му се самоопределиха като гейове. Независимо един от друг, от различни компании, не се познават. Теорията, обаче е едно, а като ти дойде на главата е друго. Вероятно бихме преминали през притеснения и дилеми, които ще доведат до катарзис и изводът, че най-важното е да са здрави и щастливи. Но би бил труден процес. Така си мисля.

# 579
  • Mediterraneo
Отскоро имаме ново приятелско семейство. Мъжът с болка сподели, че синът му е омъжен за китаец. Чак му се насълзиха очите. Сигурно отстрани е лесно, но ако става дума за собственото ти дете, нещата са трудни за приемане.
Въпреки това смятам, че ако дъщеря ми доведе интимната си приятелка вкъщи, бих реагирала, както с настоящия приятел на голямата. Трудно вероятно, но бих приела, трябва да приема избора им.
Рожденичката да ми е жива и здрава, пък другото според зависи Simple Smile

# 580
Ох колко хубаво ми стана като прочетох последните постове ❤. Няма да забравя как нашите ме заключиха вкъщи за 2 мес. след като разбраха,че на 16 имах връзка с момиче. 😪 Моите тайни и криеници се дължаха на това, че нищо не ми беше позволено, не излизах по купони и дискотеки, когато вечер връстниците ми излизаха - аз трябваше да се прибирам и да слушам на следващия ден колко забавно са си прекарали. После като си хванах гадже (момче) , пак не бяха доволни. Н с момиче, ни с момче.

Надявам се един ден живот и здраве да имам деца, да ги разбирам и изслушвам. Да ги подкрепям и т.н за да ми имат доверие и да споделят с мен ❤.

# 581
  • София
Тарталета,
Честита да ви е рожденичката! Нека има много здраве, късмет, щастливо и усмихнато лято! Flowers HibiscusPurple HeartBalloonCake

Много интересни теми сте захванали. Според мен всеки познава най-добре детето си и трябва да намери най-правилния път към него. Универсални рецепти за всички няма.
Моят баща беше много строг. За мен имаше едни правила, а за брат ми други - понеже е момче и на него му разрешаваха повече неща. С моите деца аз се опитвам да не допускам грешките на моите родители. Опитвам се да бъда повече приятел с тях и да се вслушвам в желанията им.
Декември празнувахме рд на щерката в заведение в мол. Покани си нейни приятели и съученици. Аз отидох в началото с нея. Настаних ги на масата и ги оставих да се забавляват. След няколко часа отидох да платя и да взема подаръците. Те продължиха празника с разходка из мола и след това се разходиха в един близък парк.
2 години заради пандемията нямаше как да си празнува рожденния ден и затова сега беше супер щастлива, че успя да го отбележи с нейни приятели.

# 582
Тарталета , жива и здрава да ви е !

# 583
  • Mediterraneo
Баща ми беше строг родител. До абитуриентския си бал имах вечерен час. Уж знаеха с кого излизам и къде ходя, но всъщност не знаеха. Петък и събота по дискотеки ме пускаха без проблеми, но отново татко искаше да знае точен час на прибиране. Всяко закъснение се наказваше строго и не смеехме да закъсняваме. Момче вкъщи нямаше как да спи по абсолютно никакъв начин. Намирахме начини, но би било много по- лесно да е другояче Simple Smile

# 584
Здрава и щастлива да е едната малка Тарталетка!

Общи условия

Активация на акаунт